Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Τα... μυστήρια με τους ξένους διαιτητές

Τα... μυστήρια με τους ξένους διαιτητές
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 - 23:15
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Περισσότερο για ταινία μυστηρίου ταιριάζουν τα ερωτήματα, σχετικά με την έλευση των ξένων διαιτητών, παρά με θέμα που έχει να κάνει με το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Αν ίσχυε αυτό θα υπήρχε διαφάνεια αντί για σκοτάδι. Πάντως, τα ίδια που ισχύουν με τα... μυστήρια του Κέλετ, ο οποίος σφύριξε Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1, ισχύουν και με όλους τους ξένους διαιτητές που έρχονται στην Ελλάδα.

Ένα βασικό θέμα έχει να κάνει με ποια κριτήρια τους επιλέγουν. Είναι δυνατόν να μην φέρουν ρέφερι της ελίτ κατηγορίας για το «κλάσικο» της Super League αλλά να αρκεστούν σε λύση ανάγκης και μάλιστα στον Κέλετ; Σε έναν διαιτητή, όχι από προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα αλλά από τη Δανία, που είχε αποτύχει στα δυο παιχνίδια που σφύριξε στο παρελθόν στη Super League; Θυμίζουμε ότι ο Κέλετ στις 3/3/19 σφύριξε Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-2 και στις 21/3/21 Ολυμπιακός-Αρης 1-0, όμως τα έκανε «μαντάρα», για αυτό και δεν ξανάρθε.

Τα ίδια ερωτήματα ανακύπτουν, όπως ήδη αναφέραμε, και σχετικά με την επιλογή του Σουηδού Γκλεν Νάιμπεργκ. Κι αυτή τη φορά απέτυχαν να βρουν ελίτ διαιτητή, αρκούμενοι ξανά σε έναν ρέφερι πρώτης κατηγορίας και δεν έχει σημασία αν θεωρείται ανερχόμενος.

Εξίσου μεγάλο θέμα, πόσα άτομα, είτε στην ΚΕΔ είτε στην ΕΠΟ μαθαίνουν τον ορισμό του ξένου διαιτητή στο εκάστοτε ντέρμπι και πόσες μέρες νωρίτερα. Πρέπει να ανταλλαχθούν τα απαραίτητα έγγραφα με την ομοσπονδία που ανήκει, να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο αλλά και να ειδοποιηθεί αυτός που θα τους συνοδεύει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Ο τελευταίος είναι πρόσωπο-κλειδί. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες φορές βάζουν υπάλληλο της ΕΠΟ άλλες κάποιον παλιό διαιτητή. Αυτοί με ποια κριτήρια επιλέγονται και ποια είναι η ατζέντα των συνομιλιών τους με την εκάστοτε διαιτητική ομάδα; Άλλο ερώτημα αν τους μιλάνε για το ελληνικό πρωτάθλημα, τις καταστάσεις, τις ομάδες κτλ. Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο; Για παράδειγμα, οι παλιοί διαιτητές που συνοδεύουν αυτούς που έρχονται για να σφυρίξουν ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων έχουν αποκλειστικά ρόλο ξεναγών. Αυτούς ο Κλάτενμπεργκ τους είχε επιλέξει μέσω βιογραφικών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπένετ το... κατάργησε.

Ξεκαθαρίζουμε πως τα παραπάνω είναι θέματα ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος. Όμως, η ΕΠΟ δείχνει ότι δεν τα προσέχει.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο Μπαλτάκος, με πρόσφατες δηλώσεις του στον Libero 107.4, επιβεβαίωσε αυτό που γράφουμε ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση ξένων διαιτητών, δηλώνοντας ότι «ο Μπένετ για να κάνει τον ορισμό κάθε ξένου, τον πετυχαίνει στην δέκατη Ομοσπονδία, οι πρώτες εννιά αρνούνται». Όμως, δεν ισχύει ότι «υπάρχει μια απόφαση της ΟΥΕΦΑ που λέει ότι όσοι παίζουν στις διεθνείς διοργανώσεις δεν πρέπει να μετακινούνται εκτός της χώρας τους την προηγούμενη Κυριακή». Γιατί έρχονται κάποιοι και άλλοι όχι;

Διαβάστε επίσης