Τι θα αλλάξει με τον Μαρινάκη
Ο Μαρινάκης ανέλαβε την προεδρία της Super League για να γίνει πρωταγωνιστής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι για να συντηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά για να βάλει γερά θεμέλια σε ένα καινούριο οικοδόμημα. Μάλιστα, την Τετάρτη (29/6) συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και αναμένεται να δώσει το «παρών» για να έχει φωνή η διοργανώτρια, σε μια ομοσπονδία που έχει ξεχάσει την κανονικότητα.
Η βάση της διοίκησης του ηγέτη του Ολυμπιακού στη Super League αναμένεται να αποτελέσει η ολιστική μελέτη των FIFA, UEFA, όπως και η πρόταση που είχαν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στη διοργανώτρια, με αφορμή ότι συζητήθηκε το θέμα «σχέσεις με την ΕΠΟ». Με την πρόταση αυτή έβαζαν σε πρώτο πλάνο ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου, με την αυτονόμηση της διοργανώτριας. Ειδικότερα, «μετ' επιτάσεως» ο Ολυμπιακός ζητούσε την αυτονόμηση της Super League επειδή «το μοντέλο αυτό ακολουθείται σχεδόν από όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές λίγκες και είναι η ύστατη ελπίδα να σωθεί το πρωτάθλημά / προϊόν μας».
Πως θα γινόταν αυτό; Να αποφασίζει η Λίγκα για όλα τα θέματα που την αφορούν, όπως για:
«- Όλα τα οργανωτικά, κανονιστικά, και λειτουργικά θέματα του πρωταθλήματος της SL1
- Τη λειτουργία όλων των Πειθαρχικών Επιτροπών για το Πρωτάθλημα της SL1
- Τη Διαιτησία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της SL1
Και κάθε συναφές θέμα με την οργάνωση και την λειτουργία του πρωταθλήματός μας».
Στις 19 Μαΐου, στην ομιλία του στη Λίγκα, που ήταν ο προάγγελος των εξελίξεων (= ανάληψη της προεδρίας), ο ηγέτης του Ολυμπιακού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κανονικά οι ΠΑΕ δεν έπρεπε να δίνουν στην ΕΠΟ εκατομμύρια από εισφορές συμβολαίων και μεταγραφές.
Στην ίδια ομιλία είχε καλέσει τις υπόλοιπες ΠΑΕ «να λύσουμε τρία προβλήματα»:
1) «Να έχουμε 10 διαιτητές ξένους, ανθρώπους που δεν θα τους ξέρουμε και δε θα έχουμε καμία σχέση μαζί τους να παίζουν τα παιχνίδια σωστά και τίμια;».
2) «Μπορούμε να έχουμε ανθρώπους σοβαρούς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην αδειοδότηση, ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν αριθμούς, που μιλάνε γλώσσες, που μπορούν να συνομιλούν απευθείας με την ΟΥΕΦΑ. Να υπάρχει σοβαρότητα και ισονομία. Και για τους χορηγούς ισχύει το ίδιο. Για να προσελκύσουμε σοβαρούς χορηγούς πρέπει πρωτίστως να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί».
3) Επίσης «να δημιουργηθεί αξία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τα ταλέντα που υπάρχουν στον τόπο μας, να είναι το ποδόσφαιρο ικανό να αναδείξει τα ταλέντα, να γίνεται καλύτερο και ανταγωνιστικό το άθλημα».
Τόσο στις 19 Μάϊου όσο και στη δήλωσε με αφορμή την εκλογή του στο τιμόνι της Super League ο Μαρινάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι για να γίνουν όλα αυτά πρέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι ενωμένο και να δημιουργήσουν πλάνο πενταετίας.
«Αποσύνδεση από τις ΕΠΣ»
Ο Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός πάντα έκαναν προτάσεις για το γενικό καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως διαπιστώνετε και στο διπλανό κείμενο. Υπάρχουν κι άλλες που προκάλεσαν αίσθηση, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η συνάντηση του ηγέτη του Ολυμπιακού, του Αλαφούζου, του Μελισσανίδη και του Σαββίδη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», στις 22/1/20, την οποία διοργάνωσαν οι FIFA, UEFA και ο Αυγενάκης ξεκίνησε από δική του πρόταση που είχε καταθέσει στο ΔΣ της Super League στις 12/10/19. Αρα, γιατί οι ιδιοκτήτες να μην καθίσουν ξανά μαζί στο ίδιο τραπέζι καθώς μετά την προχθεσινή εκλογή του τόνισε: «Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι οι ιδιοκτήτες για να πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Μάλιστα, στη συνάντηση των «4» είχε καταθέσει κι άλλη πρόταση που τάραξε τα νερά. Ζήτησε να υπάρξει αποσύνδεση των ενώσεων «από τους διαιτητές και την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προέδρου της ΕΠΟ». Δεν γίνεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να είναι μειοψηφία στην ομοσπονδία.