Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

ΕΠΟ: «Αρμόδια η ΕΕΑ για την πολυιδιοκτησία»

ΕΠΟ: «Αρμόδια η ΕΕΑ για την πολυιδιοκτησία»
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 - 17:51
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Κάποιοι θεώρησαν ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει για την πολυιδιοκτησία και ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να τη γλιτώσει επειδή η ΕΠΟ απάλειψε από τον ΚΑΠ το άρθρο 30. Πρόκειται όχι απλά για λάθος αλλά για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σχετικά με την υπόθεσης των πολυιδιοκτησίας των ΠΑΟΚ και Ξάνθης, πάντα σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΑ.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να γίνει παράλληλα αντιληπτό πως η πολυιδιοκτησία έχει κριθεί και γιατί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η ποινή του υποβιβασμού, δηλαδή όπως προβλέπει ο νόμος, είναι μονόδρομος:

1) H ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία συνεδρίασε στις 31 Ιουλίου 2019, παρόντων των Χούμπελ, Φούσεκ, με απόφαση της τον Ιούλιο 2019 ανέφερε, μέσω του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε, ότι αφαιρούσε την πολυιδιοκτησια από τον ΚΑΠ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 2725/99 δεν είναι δική της αρμοδιότητα αλλά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, στην οποία ο νόμος παρέχει και όλα τα «εργαλεία» για να κάνει έλεγχο, για την ακρίβεια να ελέγχει τα πάντα, εκεί που δεν μπορούν να «φτάσουν» άλλες υπηρεσίες..

2) Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς η ΕΠΟ είναι αρμόδια για την αυθεντική ερμηνεία τους.

3) Από νομικής άποψης, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Superleague δεν έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο, παρά να επικυρώσει το πόρισμα. Τόσο η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ όσο και η ΕΕΑ δεν απέστειλαν κάποιο στοιχείο, σχετικό με την υπόθεση, επαναλαμβάνουμε επειδή οι Πειθαρχικές Επιτροπές δεν έχουν τη συγκεκριμένη νομική δυνατότητα.

4) Για να γίνουν αντιληπτά όλα τα παραπάνω, αντιγράφουμε από το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ που τονίζει ότι η απόφασή της είναι δεσμευτική. Αφού επικαλείται τους νόμους αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πολύϊδιοκτησία εξετάζεται αποκλειστικά και δεσμευτικά από την ΕΕΑ». Αναλυτικά: «Εξάλλου από μια σειρά διατάξεων του αθλητικού νόμου προκύπτει κατά τρόπο σαφή ότι κεντρική στόχευση του νομοθέτη και συνακόλουθα μια από τις βασικές αρμοδιότητες της ΕΕΑ είναι ο έλεγχος του προσώπου των μετόχων κάθε Ανώνυμης αθλητικής εταιρείας. Τούτο όπως αναμφίβολα προκύπτει από το πλέγμα των σχετικών διατάξεων, ανάγεται στον πυρήνα της εποπτικής αποστολής της ΕΕΑ προκειμένου όχι μόνο να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη και από το Σύνταγμα εποπτεία του κράτους στον αθλητισμό (ιδίως με τον έλεγχο κάθε φορά των προϋποθέσεων αλλά και των ποικίλων απαγορεύσεων για την απόκτηση της ιδιοκτήτες του μετόχου ΑΑΕ) αλλά και ο ανόθευτος ανταγωνισμός μεταξύ ΑΑΕ και η ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων που επιτυγχάνεται ιδίως με τις διατάξεις για την απαγόρευση και τον έλεγχο της πολυϊδιοκτησιας, η οποία εξετάζεται αποκλειστικά και δεσμευτικά από την ΕΕΑ».

Καταλήγοντας αντιγράφουμε αναλυτικά και την απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ, στο ΔΣ της 31ης Ιουλίου 2019, αφού δεν πέρασε το σκάνδαλο και πήρε πίσω της διάταξη που άνοιγε παράθυρο στην πολυϊθδιοκτησία: «Απαλείφεται εν συνόλω από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου το άρθρο 30 που αφορά σε ζητήματα πολυιδιοκτησίας Π.Α.Ε., δεδομένου ότι το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ υπάρχει σχετική ρητή διάταξη και στο Ν.2725/99». Είναι η απόφαση που αναφέρουμε παραπάνω...

Διαβάστε επίσης

Ξανά ενοχλήσεις ο Ραντζέλοβιτς

Ξανά ενοχλήσεις ο Ραντζέλοβιτς

Ο Σέρβος εξτρέμ μπορεί να έβγαλε ολόκληρο το πρόγραμμα προπόνησης του Ολυμπιακού μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, ωστόσο ένοιωσε και πάλι ενοχλήσεις στον προσαγωγό.