Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Μεγάλο θέμα και με την ΕΠΟ, σκάνδαλο αν δεν παραιτηθούν

Μεγάλο θέμα και με την ΕΠΟ, σκάνδαλο αν δεν παραιτηθούν
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 - 18:30
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με τους κανονισμούς που ετοίμαζε η ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση Γραμμένου ήθελε να περάσει στον ΚΑΠ διάταξη υπέρ της πολυϊδιοκτησίας, η οποία επρόκειτο να ψηφιστεί στο ΔΣ της 31ης Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή μέτοχος ΠΑΕ θα μπορούσε να αποκτήσει ποσοστό μετοχών ύψους 5 % και σε άλλη ΠΑΕ, ακόμη και τις ίδιας κατηγορίας. Με τη συγκεκριμένη διάταξη η ΕΠΟ κατηγορήθηκε πως ήθελε να «νομιμοποιούνται» τα παραρτήματα, άρα τίθεται θέμα αξιοπιστίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όμως, μετά τις αποκαλύψεις-σοκ για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι η σύνδεση Ιβάν Σαββίδη, ΠΑΟΚ και Ξάνθης, πρέπει η διοίκηση Γραμμένου να παραιτηθεί, άσχετα αν η συγκεκριμένη διάταξη του ΚΑΠ δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Αποσύρθηκε λόγω του σάλου που προκλήθηκε και μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και με τη σύμφωνη γνώμη των FIFA, UEFA, καθώς ήταν αντίθετη όχι μόνο με την ελληνική νομοθεσία αλλά και με τους κανονισμούς των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών. Εννοείται ότι στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας δεν υπάρχει θέμα αυτοδιοίκητου. Η Κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει.

Η διάταξη-σκάνδαλο για την πολυϊδιοκτησία που ήθελε να περάσει η ΕΠΟ στον ΚΑΠ της σεζόν 2019-20 ήταν στο άρθρο 30 παρ. 1 του ΚΑΠ:

«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία– Ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων

Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυιδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.

1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής

Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε

άλλη Π.Α.Ε., με ποσοστό τουλάχιστον 5%, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα

στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και

ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο

συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι

μέτοχοι, με ποσοστό τουλάχιστον 5%, ή μέλη άλλης ΠΑΕ.»

Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο ήταν σε... σύγκρουση με το άρθρο 69 παρ. 9 και 10 του ν. 2725/1999 όπως ισχύει (και ο λόγος που δεν εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο είναι επειδή δεν αφορά θέμα αγωνιστικό ή θέμα σχετικό με την οργάνωση της Ομοσπονδίας, παρά αφορά ζητήματα εταιρικής δομής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των νόμων του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος νόμος αναφέρει ότι μέτοχοι ΠΑΕ ανεξαρτήτως ποσοστού μετοχών (ή μέλη ή διοικητές ΝΠΙΔ ή εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ΠΑΕ), καθώς και οι σύζυγοι και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς όλων των παραπάνω φυσικών προσώπων, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, όπως, ιδίως δια παρένθετων προσώπων, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί αλλά και να τονιστεί ότι η παράγραφος 10 απαγορεύει με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας σε Διαχειριστές ή Μέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Π.Α.E., καθώς και στους συζύγους και τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους (καθώς επίσης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα ΠΑΕ) , να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, , μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης Π.Α.Ε.

Δηλαδή, ξεκάθαρα τα πράγματα!

Τι έχουν να πουν για όλα αυτά η FIFA με την UEFA;

Διαβάστε επίσης