Η ΕΠΟ ρίχνει στα σκουπίδια το νόμο για την πολυϊδιοκτησία, πουθενά ο Αυγενάκης!
Φοβερά και τρομερά πράγματα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι που η ΕΠΟ πετά στα... σκουπίδια το νόμο, όμως ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν εμφανίζεται για να πάρει θέση.
Το gavros.gr αποκαλύπτει τη διάταξη-τέρας του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου υπέρ της πολύϊδιοκτησίας ομάδων, που θα τεθεί προς ψήφιση στο ΔΣ της ΕΠΟ που θα γίνει την Τετάρτη (31/7), σύμφωνα με την οποία μέτοχος ΠΑΕ μπορεί να αποκτήσει ποσοστό μετοχών ύψους 5 % και σε άλλη ΠΑΕ, ακόμη και της ίδιας κατηγορίας, άρα «νομιμοποιούνται» τα παραρτήματα. Παράλληλα αποκαλύπτει και γιατί η διάταξη αυτή του ΚΑΠ έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 2725/99 και επειδή δεν πρόκειται για αυτοδιοίκητο αλλά ορίζεται το καθεστώς λειτουργίας μιας ΠΑΕ, επιβάλλεται ο Αυγενάκης να παρέμβει για να σταματήσει το σκάνδαλο ή να πάρει θέση.
Η διάταξη-σκάνδαλο για την πολυϊδιοκτησία που θέλει να περάσει η ΕΠΟ στο νέο ΚΑΠ περιλαμβάνεται στο άρθρο 30 παρ. 1 του ΚΑΠ και όπως προτείνεται η νέα του διατύπωση έχει ως εξής :
«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία– Ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων
Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυιδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.
1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής
Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε
άλλη Π.Α.Ε., με ποσοστό τουλάχιστον 5%, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα
στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και
ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο
οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι
μέτοχοι, με ποσοστό τουλάχιστον 5%, ή μέλη άλλης ΠΑΕ.»
Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται σε... σύγκρουση με το άρθρο 69 παρ. 9 και 10 του ν. 2725/1999 όπως ισχύει (και επαναλαμβάνουμε ότι δεν εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο , καθώς δεν αφορά θέμα αγωνιστικό ή θέμα σχετικό με την οργάνωσης της Ομοσπονδίας, αλλά ζητήματα εταιρικής δομής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των νόμων του κράτους).
Πιο συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος νόμος αναφέρει ότι μέτοχοι ΠΑΕ ανεξαρτήτως ποσοστού μετοχών (ή μέλη ή διοικητές ΝΠΙΔ ή εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ΠΑΕ), καθώς και οι σύζυγοι και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς όλων των παραπάνω φυσικών προσώπων, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, όπως, ιδίως δια παρένθετων προσώπων, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί αλλά και να τονιστεί ότι η παράγραφος 10 απαγορεύει με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας σε Διαχειριστές ή Μέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Π.Α.E., καθώς και στους συζύγους και τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους (καθώς επίσης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα ΠΑΕ) , να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, , μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης Π.Α.Ε. Δηλαδή, ξεκάθαρα τα πράγματα!
Το συμπέρασμα είναι ότι η ΕΠΟ ρίχνει στα σκουπίδια έναν σημαντικό νόμο του κράτους. Για το σκάνδαλο αυτό ευθύνη έχουν η FIFA με την UEFA που υποτίθεται ότι ελέγχουν τους κανονισμούς. Όμως, και οι υπερκείμενες αρχές πολεμούν την πολυιδιοκτησία. Η συγκεκριμένη διάταξη ελέχθηκε από τον Λάκοβιτς, τη Σαμούρα, τον Χούμπελ, τον Φούσεκ που έχουν αποστολή να υπάρχει ομαλότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Υπενθυμίζουμε ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για σχέσεις του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό και την Ξάνθη, οι οποίες έχουν διαψευστεί από τους Θεσσαλονικείς και απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Όμως, σύμφωνα με το γνωστό ρητό η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει.
Από τη στιγμή που μεγαλομέτοχος όποιας ΠΑΕ αποκτά μικρό ποσοστό σε άλλη ομάδα, είναι δυνατόν αυτές οι ομάδες να μην έχουν σχέσεις; Δεν θα δίνουν δικαιώματα στους φιλάθλους για συνειρμούς; Δεν θα υπάρχει πλήγμα αγωνιστικής αξιοπιστίας;