Κόψτε πια το παραμύθι
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εντάξει είσαστε, τις πήρατε πίσω τις Κυριακές σας ή μήπως θέλετε να την πάμε μέχρι του Αγίου Πνεύματος της διακοπή για να χορτάσετε από… εξυγίανση? Πως σας φάνηκε που σε όλη την Ευρώπη έπαιζαν μπάλα και ‘μεις την βγάλαμε με το Παναχαϊκή-Άρης, που πάλι καλά που υπήρχε κι αυτό. Ωραία ήταν ή μήπως σας χάλασε λιγουλάκι που οι Κυριακές επέστρεψαν τελικά άδειες?
Εύκολη λύση ήταν η διακοπή του πρωταθλήματος για την κυβέρνηση και την επέλεξε για μια ακόμα φορά (σ.σ. τρίτη ή τέταρτη πρέπει να είναι, αλλά έχω χάσει το μέτρημα). Αντί να αφήσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα να εφαρμόσουν τους νόμους και να τιμωρήσουν όσους ευθύνονται για την διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, αποφάσισε να τιμωρήσει όλες τις ομάδες και το ποδόσφαιρο…
Λέτε να πάρει την ίδια απόφαση και η γαλλική κυβέρνηση για τα επεισόδια που έγιναν χθες το βράδυ με τη λήξη του αγώνα Μαρσέιγ-Λιόν? Ωραίο πάτημα θα ήταν για τη δική μας κυβέρνηση, αλλά δεν προβλέπεται. Εκεί απλά θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους και θα πάνε παρακάτω. Θα κάνουν δηλαδή ότι κάνουν σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα…
Και επειδή πολλοί θα πουν τώρα ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά, θα ήθελα να τους πληροφορήσω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει για την Ελλάδα και δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι ότι οι τιμωρίες είναι κατά το δοκούν. Αλλιώς, για παράδειγμα, συντάσσει εκθέσεις η αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και αλλιώς αυτή του ΟΑΚΑ – και να δούμε πότε επιτέλους θα ασχοληθεί κάποιος υπεύθυνος με αυτό το αίσχος. Αλλιώς βλέπουν τα πράγματα οι παρατηρητές που έχει ορίσει η… εξυγιαντική ΕΠΟ στα παιχνίδια του Ολυμπιακού και αλλιώς τα βλέπουν στα παιχνίδια των άλλων. Προς τα τέλη της περσινής σεζόν τιμωρήθηκε ο Μοδέστο και ο Ολυμπιακός, επειδή ο Κορσικανός τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στον παρατηρητή (σ.σ. τον περίφημο Βρακά…) για το πέσιμο που είχε φάει από διάφορους στο ΟΑΚΑ και πριν δυο εβδομάδες είδαμε τον Κωνσταντινίδη, τον Λουτσέσκου και πολλούς άλλους να μαλλιοτραβιούνται στην Τρίπολη και τελικά ο μοναδικός που κλήθηκε σε απολογία ήταν ένας φροντιστής του ΠΑΟΚ…
Θα μας απαντήσουν κάποια στιγμή για όλα αυτά ο υπουργός Αθλητισμού και η ΕΠΟ ή μήπως νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να τρώμε αμάσητο το παραμύθι που μας πλασάρουν περί των… παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου? Όχι κύριοι! Οι παθογένειες που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Σε αυτές, όμως, οι νόμοι εφαρμόζονται, υπάρχει μια σχετική έστω ισονομία (κάτι πολύ σημαντικό, ώστε να μην δημιουργείται αίσθημα αδικίας) και το κυριότερο έχουν φροντίσει να απομακρύνουν από τα γήπεδα τα φαινόμενα βίας. Να τα απαλείψουν γενικώς δεν τα έχουν καταφέρει – και ούτε πρόκειται δυστυχώς, διότι αυτές τις… παθογένειες έχουν οι κοινωνίες που ζούμε – αλλά έχουν καταφέρει τουλάχιστον να τα απομακρύνουν από τα γήπεδα, προστατεύοντας έτσι τόσο το προϊόν, όσο και αυτούς που θέλουν να το απολαύσουν…
Στο διαδίκτυο υπάρχει μια ιστοσελίδα που ονομάζεται “Football Derbies and Rivalries” την οποία μπορείτε να την βρείτε και στο Facebook. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που δεν είναι η μόνη με αυτό το αντικείμενο, ασχολείται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα γήπεδα παγκοσμίως (coreo, καπνογόνα, συνθήματα κτλ), αλλά και με επεισόδια. Χθες για παράδειγμα ανέβηκε ένα βιντεάκι από την Κολωνία, όπου έδειχνε πολυπληθείς ομάδες οπαδών των «κριαριών» και της Λεβερκούζεν να κυνηγιούνται παραμονές του αγώνα στους δρόμους της πόλης. Παραμονές του αγώνα κυνηγιόντουσαν στους δρόμους της πόλης, αλλά τη μέρα του αγώνα στο γήπεδο και έξω απ’ αυτό δεν έγινε το παραμικρό. Οι θερμόαιμοι ήταν απομονωμένοι στις εξέδρες τους, στις υπόλοιπες υπήρχαν οπαδοί των δύο ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα και δεν έγινε το παραμικρό. Γιατί; Διότι ξέρουν ότι αν γίνει το παραμικρό ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και αμείλικτος…
Παρόμοια βιντεάκια και φωτογραφίες ανεβαίνουν καθημερινά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Από την Γερμανία, από την Αγγλία, από την Ολλανδία, από την Ρωσία, από την Πολωνία, από το Μαρόκο (όπου η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα γήπεδα είναι εξωπραγματική), από την Αργεντινή, από παντού. Τα επεισόδια εννιά στις δέκα φορές είναι πολύ μακριά από τα γήπεδα (ειδικά στην Ευρώπη), ενώ ακόμα και στις εξαιρέσεις τελειώνουν σχεδόν εν τη γενέσει τους.
Ας σταματήσει, λοιπόν, κάποια στιγμή η απειλή του Grexit… «για να βάλουμε μυαλό…», ας σταματήσει το μέγιστο παραμύθι της Θάτσερ που απέκλεισε τις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη και έφτιαξε το βρετανικό ποδόσφαιρο (σ.σ. εντελώς διαφορετική η πραγματικότητα) και ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι φορείς να προστατεύσουν το προϊόν και αυτούς που θέλουν να το απολαύσουν. Και όταν λέμε να το προστατεύσουν δεν εννοούμε μόνο από ανεγκέφαλους οπαδούς και παράγοντες των ΠΑΕ, αλλά κι από θεσμικά όργανα που βλέπουν και κρίνουν κατά το δοκούν. Ειλικρίνεια (απ’ όλους) χρειάζεται και όλα μπορούν να γίνουν όπως και αλλού…