O Όσκαρ Γκαρσία μέσα από τα δικά του μάτια
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν έπαιζε μπάλα, στην dream team που είχε φτιάξει ο Γιόχαν Κρόιφ, τον είχαν περιγράψει ως ένα «6άρι», που μπορούσε να παίξει και ως «4άρι», αλλά είχε την ευχέρεια να επιτεθεί σαν «8άρι» και να τελειώσει φάσεις σαν «9άρι»! Μπορούσε με την ίδια άνεση να τρέξει και να οργανώσει το παιχνίδι, να υποδεχθεί την μπάλα, να ντριμπλάρει αντιπάλους, να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει. Ο Όσκαρ Γκαρσία ήταν το απόλυτο «εργαλείο» στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και ο αείμνηστος Ολλανδός πίστευε πολύ σ’ εκείνον και στις ικανότητές του να δημιουργήσει χώρους και να «διαβάσει» το παιχνίδι, χάρη στην εξυπνάδα και την εξαιρετική τεχνική του. Όλα αυτά, όμως, αποτέλεσαν ευχή και κατάρα: διότι ήταν ένας μέσος που μπορούσε να παίξει παντού και καλά, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει μία συγκεκριμένη, μόνιμη θέση, που θα του επέτρεπε να γίνει ζωτικό κομμάτι της μηχανής των «μπλαουγκράνα».
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΑ
Ο ίδιος ο Όσκαρ Γκαρσία είχε πει για την καριέρα του σε συνέντευξή του το 2014: «Ο προπονητής Όσκαρ δεν θα επέλεγε ποτέ τον ποδοσφαιριστή Όσκαρ! Έκανα ένα λάθος όσο έπαιζα: νόμιζα ότι τα ήξερα όλα. Έμοιαζαν όλα πολύ εύκολα και αυτό αποδείχθηκε μεγάλο σφάλμα. Είχα πολύ ταλέντο και πίστευα ότι δεν χρειαζόταν να δουλέψω τόσο σκληρά. Δεν πρόκειται να επαναλάβω το ίδιο λάθος ως προπονητής. Όλοι λένε ότι θα μπορούσα να γίνω πολύ καλύτερος παίκτης, αλλά θα γίνω ως προπονητής! Ο καλύτερος που πραγματικά μπορώ».
Αυτή είναι και η μεγάλη φιλοδοξία του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, ο οποίος από το 2006 (οπότε και κρέμασε τα παπούτσια του) μέχρι το 2009 (οπότε και ξεκίνησε την προπονητική στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα) μελέτησε και σε θεωρητικό επίπεδο το άθλημα, προτού πιάσει δουλειά στην ομάδα Κ-18 της Μπαρτσελόνα. Ο Κρόιφ γρήγορα τον κάλεσε κοντά του, ως άμεσο συνεργάτη του στο τιμ της πρώτης ομάδας και τη σεζόν 2010-11 ξαναγύρισε στη Μασία για να αναλαμβάνει εκείνος όλη την ευθύνη των αποφάσεων και των επιλογών. Τότε ήταν που πήρε και το προπονητικό του πτυχίο και κατέκτησε τρόπαια με την Μπάρτσα Junevil A. Για την ακρίβεια, κατέκτησε όλους τους τίτλους μεμιάς, απ’ την πρώτη του κιόλας σεζόν, γνωρίζοντας την ήττα μόλις σε τρία ματς επί συνόλου 50! Εκείνη η ομάδα σκόραρε πάνω από 100 γκολ και συνέβαλε στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών σαν τον Ραφίνια, τον Ντεουλοφέου, τον Ντονγκού και τον Ικάρντι. Αμέσως επελέγη για να αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα Β’, αλλά η… προαγωγή μπλοκαρίστηκε απ’ τον πρόεδρο του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος δεν ήθελε να δει σ’ αυτήν τη θέση ένα «παιδί» του Κρόιφ. Τρία χρόνια αργότερα, ακόμη και ο Ροσέλ το μετάνιωσε, βλέποντας τον Εουσέμπιο (που τελικώς προτιμήθηκε αντί του Γκαρσία) να μην αναδεικνύει ούτε έναν ποδοσφαιριστή για την πρώτη ομάδα. Διάφορες τρικλοποδιές που του μπήκαν στην πορεία τον έκαναν να εγκαταλείψει το «σπίτι» του, σε μία περίοδο που η Μπαρτσελόνα οδηγούταν σταδιακά στη «μετά-Κρόιφ» εποχή.
«ΕΠΙΑΣΕ» ΜΕΜΙΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΓΓΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ
Ο γιος του μεγάλου Γιόχαν, ο Ζόρντι Κρόιφ, ήταν εκείνος που τον κάλεσε στο Ισραήλ για να αναλάβει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Την οδήγησε μεμιάς στον τίτλο της αγωνιστικής περιόδου 2012-13, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της πρωτιά και μάλιστα το πέτυχε με τρόπο απόλυτα ελκυστικό. Ο Όσκαρ Γκαρσία εφάρμοσε το «δόγμα Κρόιφ», η επιθετική Μακάμπι κέρδιζε αντιπάλους και… την αναγνώρισή τους, ενώ το στιλ παιχνιδιού λανσαρίστηκε ακόμη κι απ’ την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, όπου μονίμως τη σεζόν εκείνη φιλοξενούσε 5-6 παίκτες της Μακάμπι στην ενδεκάδα της. Παρά την απόλυτη επιτυχία, το ανασφαλές (σε εθνικό επίπεδο) περιβάλλον και η λησμονιά της οικογένειάς του τον έκαναν να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2013, για να αναλάβει άμεσα την Μπράιτον στην αγγλική Championship. Κι εκεί… σημάδεψε απευθείας στόχο, με τη συμμετοχή στα play offs ανόδου για την Premier League. Επέστρεψε ξανά στο Ισραήλ και τη Μακάμπι, αλλά προτού ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014, αποχώρησε εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή. Το Σεπτέμβριο του 2014 υπέγραψε στη Γουότφορντ, όπου όμως δεν έμεινε ούτε δύο εβδομάδες, λόγω κάποιου παροδικού προβλήματος υγείας που προέκυψε εκείνη την περίοδο. Γύρισε στην Ισπανία, εργάστηκε ως ραδιοφωνικός σχολιαστής και αρθρογράφος, προτού πιάσει ξανά δουλειά στη Σάλτσμπουργκ, το Δεκέμβριο του 2015, οδηγώντας την σε δύο ισάριθμα νταμπλ.
Ο ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΓΚΑΡΣΙΑ
Ορισμένες ατάκες του Όσκαρ Γκαρσία, ενδεικτικές της φιλοσοφίας και του ποδοσφαιρικού του σκεπτικού, είναι οι ακόλουθες:
* «Χρειάζεσαι την μπάλα, αλλά εξίσου χρειάζεται να ξέρεις τι να την κάνεις. Η μπάλα πρέπει να τρέχει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχει το ίδιο και ο παίκτης, ασχέτως εάν απαιτείται να ‘ναι προετοιμασμένος για να το καταφέρει. Απαιτείται δουλειά σε φυσική κατάσταση και σωστή νοοτροπία. Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό για μία φάση. Όταν βλέπεις πως ανταποκρίνονται οι παίκτες, τότε ξέρεις ότι κάνεις το σωστό».
* «Κάνεις τα σωστά πράγματα ως προπονητής και ηγέτης μίας ομάδας όταν οι παίκτες εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο. Όταν στέκονται πάντα με θετική διάθεση γύρω από εσένα. Τότε μπορείς να τους ζητήσεις δέκα και να κάνουν δώδεκα. Το παρατηρείς στα μάτια τους, από την στιγμή που προσέρχονται για προπόνηση. Κι όταν η προπόνηση τελειώνει, τότε υπάρχουν κάποιοι που παραμένουν για να συνεχίσουν. Τέτοια πράγματα, οι μικρές λεπτομέρειες, είναι που μετρούν περισσότερο. Κι εγώ μεγάλωσα κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα στη Μασία».
* «Αν θα προπονούσα ποτέ την Μπαρτσελόνα; Κανείς δεν το γνωρίζει τώρα αυτό. Αν έμαθα κάτι όλα αυτά τα χρόνια είναι να μην χτίζω κάστρα στην άμμο. Αν με ρωτάτε εάν θα ήθελα, η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα ήταν για τα χρήματα ή για το πρεστίζ. Το να είσαι προπονητής στην ομάδα της ζωής σου είναι ανεκτίμητο. Αν αυτό συμβεί στο μέλλον, δεν το γνωρίζω. Κάποιες φορές η ζωή αλλάζει γύρω σου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Και κάποιος ανοίγει μία πόρτα, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσες».
Αυτό που ο Γκαρσία δεν αγνοεί σίγουρα είναι ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε πέτυχε στον Ολυμπιακό προτού αναλάβει την Μπαρτσελόνα. Ποιος να τον παρεξηγήσει, λοιπόν, εάν ονειρεύεται να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή;