Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μπαρτσόφσκι για Σάσα: «Πήρε την καλύτερη απόφαση...»

Μπαρτσόφσκι για Σάσα: «Πήρε την καλύτερη απόφαση...»
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 - 15:42

Ο προπονητής της εθνικής μπάσκετ της Βουλγαρίας, Ρόζεν Μπαρτσόφσκι , παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα Nostrabet.com και μίλησε μεταξύ άλλων και για την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό, επισημαίνοντας ότι ο Βούλγαρος πήρε την καλύτερη απόφαση.

Ποια είναι η γνώμη σας για την επιστροφή του Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό;

«Θεωρώ, όπως και οι περισσότεροι Βούλγαροι, ήθελα να μείνει στο ΝΒΑ και να αποδείξει τον εαυτό του. Είναι γνωστό ότι η πρώτη σεζόν εκεί ήταν δύσκολη, κάτι που έχει συμβεί με όλους τους Ευρωπαίους σταρ που πηγαίνουν εκεί. Ήθελα να μείνει, να προσαρμοστεί και να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του. Ωστόσο, η επιθυμία μου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βλέποντας τα πράγματα λογικά, αισθάνεται καλύτερα εκεί που είναι η καρδιά και η ψυχή του. Δεν έχει νόημα να βασανίζεις τον εαυτό σου όταν κάτι δεν σου αρέσει. Προφανώς αυτό συνέβαινε με αυτόν. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην Ευρώπη και τον Ολυμπιακό, που είναι σαν πατρίδα του από όλες τις απόψεις. Ένας άνθρωπος δεν ζει 300 χρόνια για να βασανίζεται για χάρη του Μπαρτσόφσκι (εμένα) ή οποιουδήποτε άλλου. Η επιλογή είναι σωστή. Το να τα καταφέρει στο ΝΒΑ μπορεί να είναι το απόγειο για έναν μπασκετμπολίστα, αλλά υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα, οπότε αυτή είναι η καλύτερη απόφαση».

Αρκετοί άρχισαν εδώ να κατηγορούν τον Βεζένκοφ ότι «δραπέτευσε», σχεδόν. Γιατί υπάρχουν τόσα αρνητικά σχόλια;

«Αυτό είναι μέρος της λαϊκής μας ψυχολογίας. Είμαστε όλοι υπερόπτες και μετά πέφτουμε από τα σύννεφα αν γίνει κάτι διαφορετικό σχετικά με αυτό που επιθυμούμε. Έκανα έκκληση να μην γίνει μεγάλος ντόρος για το όνομα του, γιατί γνώριζα πόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις τον εαυτό σου εκεί. Από καλή θέληση, ανεβάσαμε τον πήχη, περιμένοντας να γίνει MVP του NBA, σχεδόν. Τώρα βλέπουμε μια ταλάντευση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τι έγινε τόσο πολύ; Ένας άντρας έφτασε στον παράδεισο, προσπάθησε, απέτυχε και τώρα είναι πίσω σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα του παγκόσμιου μπάσκετ. Τίποτα δεν συνέβη πραγματικά. Κάνω έκκληση για λίγο πιο λογικές εκτιμήσεις. Μπείτε στη θέση του άλλου και μετά θα δείτε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να σχολιάζετε από τον καναπέ και το καφενείο. Πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και να προσέχουμε τον ωσάννα και να τον σταυρώνουμε. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό για εμάς».

Η επιστροφή του Βεζένκοφ στην Ευρώπη διευκολύνει την πιο ενεργή συμμετοχή του για την Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας;

«Έτσι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι πιο εύκολο να έρθεις στη Βουλγαρία από την Αθήνα, αλλά θα επεκταθώ στο θέμα εδώ. Είναι πιο εύκολο και από το Βελιγράδι, όπου παίζει ο Κόντι Μίλερ, στον Ερυθρό Αστέρα. Ωστόσο, αν δούμε το καλεντάρι της Euroleague για τον Νοέμβριο, θα δούμε ότι υπάρχουν προγραμματισμένα παιχνίδια στα προκριματικά μας με το Μαυροβούνιο που είναι πολύ σημαντικά. Υπάρχουν δύο γύροι της Euroleague. Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι του πόνου ξεκινά ξανά. Ξέρουμε τις διοικήσεις και τους προπονητές, και οι δύο έχουν αναμφισβήτητη επιθυμία να έρθουν, αλλά θα είναι ακόμα δύσκολο. Ένα μόνο παράθυρο άνοιξε τον Φεβρουάριο όταν νικήσαμε τη Γερμανία. Εάν δεν ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις τώρα, στο ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού επιπέδου, θα γίνει ξανά πρόβλημα τώρα. Απλώς δεν βλέπω πώς θα τους απελευθερώσουν γιατί είναι κορυφαίοι παίκτες. Δεν ξέρω πόσες φορές μου έχει συμβεί αυτό. Φέτος, παρεμπιπτόντως, πολλοί περισσότεροι παίκτες μας θα παίξουν στο εξωτερικό οι Chris Zahariev, Dimitar Dimitrov, Koceto Kostadinov, Yordan Minchev και άλλοι. Αυτό το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό, ακόμα κι αν δεν είναι στην Ευρωλίγκα. Εδώ μπορούμε να δώσουμε ένα παράδειγμα της διεθνούς ομοσπονδίας βόλεϊ, η οποία δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για να παίξουν οι εθνικές ομάδες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Δεν το έχουμε αυτό και ανησυχώ. Δεν είμαι καθόλου ευφορικός που αυτοί οι δύο θα μπορέσουν να έρθουν να παίξουν για τη Βουλγαρία».

Διαβάστε επίσης