Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Ο… ακούραστος εργάτης Τόμας Γουόκαπ! (videos)

Ο… ακούραστος εργάτης Τόμας Γουόκαπ! (videos)
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024 - 21:34

Γράφει ο Θοδωρής Δημόπουλος

Μετά την πρόκριση της Ελλάδας στην τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τόμας Γουόκαπ δήλωσε ευγνώμων που θα εκπροσωπήσει τα «γαλανόλευκα χρώματα» στο Παρίσι. Έπειτα από όσα πέρασε, και κυρίως όσα άκουσε, ο γκαρντ του Ολυμπιακού δίνει τον καλύτερο εαυτό του για σύλλογο και Εθνική Ομάδα, απαντώντας στους επικριτές του μονάχα με πρόοδο και μέσα στο παρκέ.

Προερχόμενος, μάλιστα, από μία πολύ απαιτητική σεζόν με τους «ερυθρόλευκους». Το κομμάτι των τραυματισμών πόνεσε αρκετά το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως ο «Θωμάς», εκ των άτυχων ορισμένες φορές, εξακολουθούσε να είναι παρών, δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων του. Μία «γεμάτη» χρονιά από κάθε άποψη για τον διεθνή περιφερειακό. Με Κύπελλο και Super Cup Ελλάδας, καθώς και συμμετοχή στο τρίτο διαδοχικό Final-4 της Euroleague, παρά το γεγονός ότι το «απόσταγμα» της φετινής αγωνιστικής χρονιάς αφήνει ένα «γιατί» να πλανάται στον αέρα, λόγω της μη κατάκτησης ευρωπαϊκού τροπαίου, αλλά και πρωταθλήματος.

Όμως μην ξεχνάμε τις αντιξοότητες που πέρασαν τόσο οι Πειραιώτες, σαν ομάδα, αλλά και ο ίδιος ο Γουόκαπ. Ένας άνθρωπος που τα «άκουσε» ακόμα και για την εξωγηπεδική του ζωή, από ανθρώπους που είναι η αλεπού η οποία κάνει «κρεμαστάρια» όσα δεν μπορεί να πιάσει.

Ειδικότερα, πριν το Προολυμπιακό Τουρνουά, προηγήθηκε μία σεζόν με 33 συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. 26,9 λεπτά ανά αγώνα, με δουλεία τόσο στο επιθετικό build-up, όσο και στην εκτέλεση. 8,7 πόντοι και 4,8 ασίστ για 1,8 λάθη, ήτοι τελικός συντελεστής +3, σε αυτό το κομμάτι. Όμως ανασταλτικά, ο γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν… το κάτι άλλο, παίρνοντας το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της Euroleague πανάξια. 3,1 ριμπάουντ (2,5 αμυντικά και 0,6 επιθετικά), ενώ κατέγραψε και 1,5 κλέψιμο, κατά μέσο όρο. Το ίδιο «βιολί» και στο ελληνικό πρωτάθλημα. 19 συμμετοχές, με 21,4 λεπτά παρουσίας στο παρκέ, 7,1 πόντους, 4,6 ασίστ για 1,7 λάθη, δηλαδή θετικός συντελεστής 2,9, 3,2 ριμπάουντ (2,5 αμυντικά, 0,7 επιθετικά) και 0,8 κλεψίματα. Πολύτιμος από τα 6 και 75, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του (32,4 και 35,6% αντίστοιχα), με τις υπόλοιπες κατηγορίες να έχουν τα ανάλογα νούμερα της παρουσίας του «Θωμά» στο γήπεδο (48,2 και 66,7% από το δίποντο και 79,6 συν 70,4% από τις βολές, αντίστοιχα)

Φαντάζουν πολλά, όμως για τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ δεν αποτελούν δικαιολογία ώστε να μην βοηθήσει την Ελληνική Εθνική Ομάδα. Στα τέσσερα παιχνίδια που οδήγησαν την «επίσημη αγαπημένη» στην Ολυμπιάδα, ο Γουόκαπ ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός. 11,5 πόντοι, 3,5 ριμπάουντ (2,5 αμυντικά, 1 επιθετικό) και 2,5 ασίστ για ένα λάθος (συντελεστής +1,5), κατά μέσο όρο, μαζί με το εξαιρετικό 1,75 στα κλεψίματα. Αποκορύφωμα το «πάρτι» με τη Σλοβενία, κατά το οποίο ανακηρύχθηκε MVP του αγώνα, στη μεγάλη νίκη επί της «αρμάδας» του Λούκα Ντόνσιτς με 96-68, έχοντας, μεταξύ άλλων, 19 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Δεν είναι και λίγα, έτσι; Ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι της εκάστοτε ομάδας σου, χωρίς καν να έχεις ξεκουραστεί. Κι όχι μόνο να παραπονιέσαι, αλλά να δείχνεις με κάθε ευκαιρία πόσο χαρούμενος είσαι που αγωνίζεσαι, τόσο για τη συγκεκριμένη ομάδα, όσο και για το εν λόγω αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί έναν πιστό στρατιώτη για τον Ολυμπιακό και την Εθνική Ομάδα, και ίσως δεν έχει εκτιμηθεί, όσο θα έπρεπε. Η προσπάθεια και η ευγνωμοσύνη αυτή δείχνουν να χρειάζονται μία, καθολική, ανταπόδοση.

Διαβάστε επίσης