Η λατρεία του Μπαρτζώκα για τον Μίκη Θεοδωράκη!
Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον «bwinΣΠΟΡ FM 94,6», αφού μίλησε για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο κόουτς του μπασκετικού Ολυμπιακού δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ μικρός και λίγος για να σχολιάσω τον Μίκη. Με τέτοια αφιερώματα μας θυμίζετε το έργο του, αλλά και πόσο μεγάλος ήταν. Είμαι λίγο νευρικός που θα μιλήσω για ένα θέμα εκτός αθλητισμού. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού. Λόγω της παρουσίας του πατέρα μου στα κοινά, τον Μίκη είχα την ευκαιρία ως μικρό παιδί να τον γνωρίσω. Αυτό που θυμάμαι πιο πολύ από όλα, είναι ότι είχα την ευκαιρία να ακούσω συζητήσεις από τέτοιους ανθρώπους με ανοιχτό το στόμα. Έγιναν κάποιες συγκλονιστικές συναυλίες του Μίκη στο ‘Γ. Καραϊσκάκης’ και στον Λυκαβηττό, που ήταν κοινωνικά ηφαίστεια!
Ήταν μια φυσιογνωμία ευγενής. Στα μάτια μου φάνταζε θεόρατος, όχι μόνο επειδή ήταν ψηλός, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του. Ο Μίκης ήταν τεράστια φυσιογνωμία. Μιλούσε μπροστά σε μας περισσότερο για πολιτική, παρά για μουσική. Μερικές προσωπικότητες είναι τόσο κυριαρχικές στο χώρο, που τους βλέπεις με το στόμα ανοιχτό. Ήταν αυτό που πρέσβευε ο Μίκης, για την Ελλάδα, για τη μουσική, αλλά και για την τέχνη γενικότερα. Ο πατέρας μου άκουγε μόνο κλασική μουσική και Θεοδωράκη. Ακούγαμε στο σπίτι Μπετόβεν και το Άξιον Εστί. Όταν ήμουν προπονητής στη Λοκομοτίβ Κουμπάν έβαζα στο σπίτι μου μουσική του Μίκη, κάνοντας κάποια σαν αφιερώματα στη μνήμη του πατέρα μου, που είχε φύγει από τη ζωή.
Τα νέα παιδιά πρέπει να ακούσουν τη μουσική του Μίκη. Είναι μαγική. Είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες. Η νέα γενιά είναι τρομερά ταλαντούχα, αλλά δεν ξέρω αν είναι εύκολο να ξανά υπάρξει στην ελληνική κοινωνία μια προσωπικότητα του διαμετρήματος του Μίκη. Η αλλαγή της στάσης του στα πολιτικά πράγματα άλλαξε και πίκρανε κάποιους στην αριστερά, αλλά η μουσική του συνέχισε να στέλνει μηνύματα. Έχει μελοποιήσει τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, ακόμη και ξένους, όπως ο Νερούδα».