Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι τρεις βασικές αρχές του Ντέιβιντ Μπλατ! (vids)

Οι τρεις βασικές αρχές του Ντέιβιντ Μπλατ! (vids)
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 - 23:45
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός μετά την τετραετία του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο μεγάλο Λιμάνι άλλαξε ρότα και τα επόμενα δύο χρόνια θα πορευτεί με τον Ντέιβιντ Μπλατ στο τιμόνι της ομάδας, ο οποίος ήδη δήλωσε, «πάμε να μεγαλώσουμε και να εξελίξουμε κι άλλο την ομάδα».

Ο 59χρονος τεχνικός του Ολυμπιακού πλέον, επιθυμεί να εξελίσσεται κι αυτός συνεχώς και να συμβαδίζει ανάλογα με το σύγχρονο μπάσκετ. Ο κόσμος ήδη αναρωτιέται και συζητά για το μπάσκετ που θα παίξει ο Ολυμπιακός, οπότε πάμε να δούμε τις τρεις βασικές αρχές του.

1) Είναι γνώστης της επίθεσης του Princeton, του κολεγίου στο οποίο σπούδασε και χρησιμοποιεί (διδάσκει ακόμα σε σεμινάρια) την συγκεκριμένη επίθεση την οποία ονομάζει: «Without Plays».

2) Η επιθετική του φιλοσοφία έχει πολλά κοινά πράγματα με αυτήν του Πίνι Γκέρσον με τον οποίο θήτευσε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ όντας άμεσος συνεργάτης του. Έχει μία κοινή γραμμή με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού σε αυτό το κομμάτι. Γενικά, θέλει οι παίκτες του να είναι έξυπνοι. Να «διαβάζουν» τις καταστάσεις που δημιουργούνται και να παίρνουν πρωτοβουλία. Δεν τους «φυλακίζει» στα συστήματα, αλλά τους αφήνει να «διαβάζουν» τι γίνεται στο χώρο.

3) Στην άμυνα, παίζει «μαν του μαν» με αλλαγές, «ζώνη» η οποία θα μετατραπεί σε αλλαγές και γενικά αρέσκεται στο να βάζει σύνθετα πράγματα στην άμυνά του, όχι ως προς την ενέργεια, την πίεση, αλλά για να ζορίσει τον αντίπαλο.

Από κει και πέρα, στα σχήματά του, βαδίζει ανάλογα με τις καταστάσεις και τον αντίπαλο. Θα παίξει με τρία γκαρντ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στις βασικές του αρχές και το τηρεί σαν «ευαγγέλιο», όπως άλλωστε και το smallball. Θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίζει. Παράλληλα αρέσκεται σε αθλητικούς παίκτες και με κίνητρα και δεν κολλάει στα «ονόματα».

Στο βίντεο που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε την επίθεση του Princeton ενώ στο επόμενο το σεμινάριο του 2015 όπου δίδαξε την συγκεκριμένη επίθεση στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

Διαβάστε επίσης

Η καθολική αναγνώριση στον Μπλατ

Η καθολική αναγνώριση στον Μπλατ

Ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής, ο οποίος θα βρίσκεται για τα επόμενα δύο χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση των κορυφαίων στον κόσμο.