«Δεν παραιτούμαι, στο πλευρό του Βασιλακόπουλου»
Συνέντευξη Τύπου, όπως είχε υποσχεθεί έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Συμεωνίδης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ανέφερε ότι δεν παραιτείται – σε αντίθεση με όσα φώναζε με δάκρυα στα μάτια προ της αυτοφώρου διαδικασίας- ενώ τάχθηκε στο πλευρό του Βασιλακόπουλου για τον οποίο είπε πως με τις δικές του ευλογίες κι όχι της Fiba όπως θα έπρεπε, οι διαιτητές έγιναν διεθνείς. Τόνισε πως ήταν… παράλειψη ο μη ορισμός των διαιτητών Ευρωλίγκας ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του γιου του, λέγοντας πως… δεν θα το ξανακάνει! Φυσικά, τα έβαλε και με τον Ολυμπιακό λέγοντας πως ήταν η μόνη ομάδα που έκανε καταγγελία.
Αναλυτικά όσα είπε ο Στέλιος Συμεωνίδης…
«Μπορεί να έχω κάνει και λάθη κι αν διαπιστωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσω συγνώμη. Μέσα από κάποιες καταγγελίες και πράξεις που είδαν φως δημοσιότητας έχουν σπιλωθεί ονόματα και πρόσωπα. Είμαι 18 χρόνια σ’ αυτή τη θέση και πιστεύω ότι τιμώ τον χώρο και ειδικά τον άνθρωπο που μου έδειξε εμπιστοσύνη. Αυτή η θέση σε άλλα αθλήματα αλλάζει δύο φορές τον χρόνο. Έχω δεχθεί και πολλές κατηγορίες και με ρωτάνε πώς είναι δυνατόν να είμαι αμισθί σ’ αυτή τη θέση. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πολλά, άκουσα περισσότερα και απ’ όλα αυτά δεν έχω εκθέσει κανέναν. Τα έχω κρατήσει για τον εαυτό μου. Δυστυχώς η διαιτησία στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένη και πληρώνει αμαρτίες άλλων αθλημάτων. Όσα χρόνια είμαι, δεν έχω δώσει αφορμή για τίποτε.
Δύο-τρεις μήνες νωρίτερα των πλέι οφ έγινε η καταγγελία του Ολυμπιακού. Δεν τα βάζω με τον Ολυμπιακό αλλά έκανε καταγγελία στην εισαγγελία, μας έστειλε στα δικαστήρια να εξηγούμε γιατί δεν εκτελούμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και γιατί η ΚΕΔ είναι παράνομη. Από τα 150 σωματεία λοιπόν, μόνο ο Ολυμπιακός έκανε τέτοια καταγγελία; Η ΚΕΔ αυτή και πέρυσι και πρόπερσι κι άλλα χρόνια. Στην κατάθεσή μου είπα ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ΚΕΔ ορίζεται από τον Νόμο 2725. Συγκεντρώνει την επιλογή, την αξιολόγηση, την παρατήρηση, την τιμωρία και τον ορισμό όλων των διαιτητών των πρωταθλημάτων και οι αποφάσεις της είναι τελεσίδικες και δεν υπόκειται κανενός οργάνου την κρίση. Οι μόνοι που μπορούν να τραβήξουν το αυτί είναι το δ. σ. της ΕΟΚ που μας ορίζουν αλλά δεν μπορούν να μας θάψουν. Εκτός αν προκύψει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου συγκεντρώνοντας τα 2/3 και με αιτιολογημένη αιτία. Μπορεί λοιπόν να ήταν παράλειψη αλλά όχι μη νόμιμος (ο ορισμός). Η απόφαση του ΑΣΕΑΔΣ λέει ότι είναι παράλειψη της ΚΕΔ-ΕΟΚ. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι πιο πάνω είναι ο Νόμος από την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Σεβόμαστε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ που αναφέρει τη λέξη παράλειψη. Το ΑΣΕΑΔ δεν μας είπε όμως βάσει ποιου κανόνα πήρε αυτήν την απόφαση και που παραβιάστηκε ο κανόνας. Το ΑΣΕΑΔ έχει αρμοδιότητα να κρίνει αποφάσεις της ΚΕΔ μόνο επί της τιμωρίας των διαιτητών. Δεν έχει δικαίωμα να ορίζει διαιτητές. Συν τοις άλλοις, οι συγκεκριμένοι διαιτητές είχαν πολλά κωλύματα λόγω των υποχρεώσεών τους με την Euroleague. Δεν το κρύβουμε επίσης ότι απόντων των διαιτητών δημιουργήσαμε μια άλλη ομάδα διαιτητών οι οποίοι επίσης θέλανε να σφυρίξουν σ’ αυτά τα παιχνίδια. Τα μέλη της ΚΕΔ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι να δέχονται υπαγόρευση από κανέναν».
Στάθηκε αρκετά στην καταγγελία του Ολυμπιακού τονίζοντας πολλές φορές ότι είναι το μοναδικό σωματείο που προχώρησε σε καταγγελία. «Για τη σύνθεσή της ΚΕΔ αρμόδια είναι η εκτελεστική επιτροπή ή το δ. σ. της ΕΟΚ. Πρέπει να στελεχώνεται από πρώην διεθνείς διαιτητές, καθηγητές διαιτησίας αλλά και Α1 Κατηγορίας. Δεν λέει πουθενά ότι όλοι έχουν τη διοικητική επάρκεια. Αυτό το κρίνει το δ. σ. της ΕΟΚ. Αν οριστεί ένας μη διεθνής διαιτητής, ο Νόμος δίνει διάστημα έξι μηνών για να προσβάλει την εισαγωγή του. Μετά τους έξι μήνες κανείς δεν έχει δικαίωμα να είναι παράνομη η ΚΕΔ. Πώς γίνεται επίσης να είναι παράνομη στους τελικούς και όχι π.χ. πέρυσι; Η ίδια σύνθεση ήταν. Κανένα άλλο σωματείο δεν έχει ασχοληθεί με τη νομιμοποίηση ή παρανομία της ΚΕΔ. Το να μας λένε ότι είμαστε παράνομοι ουσιαστικά εγείρουν και προκαλούν τους φιλάθλους προκαλώντας ταυτόχρονα μια ανεξέλεγκτη βία. Αφήνουν υπονοούμενα κι αυτό είναι άδικο.
Έτσι απολογήθηκα στο δικαστήριο. Την ημέρα των ορισμών εισήρθαν στα γραφεία δύο διαιτητές που είχαν προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να μας πουν ότι θα είναι καλεσμένοι, μαζί με τον δικηγόρο τους. Ήθελαν να ρωτήσουν γιατί δεν ορίζονται. Εκείνη την ώρα ταυτόχρονα εστάλη και η ανακοίνωση του Ολυμπιακού η οποία μιλούσε προσωπικά για μένα. Ότι η επιχειρηματική δραστηριότητά μου είναι παράνομη. Πώς γίνεται αυτό το ταυτόχρονο, είναι στη δική σας κρίση. Προφανώς η καταγγελία του Ολυμπιακού με υπονοούμε για δημοσιεύματα έχει αξία. Δεν υπήρχε ξεκάθαρη καταγγελία. Ολ αυτά έγιναν από νομικούς κύκλους. Ζητούσαν την παραίτησή μου και όλων των μελών της ΚΕΔ. Για να τελειώσω με την ενότητα των καταγγελιών του Ολυμπιακού. Αν παρακολουθούσε κάθε χρόνο όλες τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των σωματείων δεν θα είχε λόγο να βγάζει ανακοινώσεις. Την έχουμε βαρεθεί την καραμέλα ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Στην Ελλάδα όλες οι ομάδες καίγονται για το ποιος θα τους παίξει διαιτητής το Σαββατοκύριακο. Έρχονται εκεί, έχουν ανοιχτή την ακρόαση, τέτοια μανία της ενημέρωσης σε δευτερόλεπτα, πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Παρόλο αυτά, στους τελευταίους πέντε μήνες ο Ολυμπιακός δεν ερχόταν στις κληρώσεις. Μας νομιμοποίησαν στην τελευταία μέρα με την παρουσία τους με τρεις εκπροσώπους. Αν ερχόντουσαν στις προηγούμενες κληρώσεις/ορισμούς θα ήξεραν ότι είχαμε πει (όπως κάθε χρόνο) ότι στο τελευταίο 5ο παιχνίδι έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι όσοι είχαν σφυρίξει στα προηγούμενα τέσσερα. Εκείνη την ημέρα είπαμε ότι Κορομηλάς που είχε παίξει στην τελική φάση της Ευρωλίγκας και ο Αναστόπουλος που είχε παίξει στην τελική φάση του BCL είναι οι καταλληλότεροι λόγω και της πανευρωπαϊκής αναγνώρισης. Μας έμενε ο τρίτος διαιτητής. Δύο ονόματα μπορούσαμε να βάλουμε. Τον Πουρσανίδη Γιώργο και τον Μάνο. Επιλέξαμε τον Μάνο γιατί είχε πάει καλά. Εκείνη τη στιγμή, όταν ανακοίνωσα τα ονόματα κανείς δεν είπε τίποτε. Νόμιζες ότι ήταν ερωτευμένοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός γιατί κοιτιόντουσαν στα μάτια. Ο κύριος Σκινδήλιας με ρώτησε… «Γιατί δεν βάλατε και τον Καρακατσούνη;» και του απάντησα.. «κάθε χρόνο που τον έβαζα έβγαζες σπυριά και δεν ήθελες». Υπάρχει κάτι ακόμη. Πηλοίδης και Γκόντας, αν έμπαιναν, θα ήταν το τελευταίο τους παιχνίδι. Αν δεν πήγαιναν καλά θα λέγατε… «καλά τους βάλατε στο τελευταίο παιχνίδι;». Είτε βρέξει, είτε χιονίσει είτε έχει καλοκαιρία, εμείς είμαστε καταδικασμένοι να δεχόμαστε κριτική.
Αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσαν οι Σπύρος Γκόντας, Γιάννης Φούφης, σημείωσε: «Κανείς δεν τους είπε ότι δεν θα έπαιζαν στους τελικούς. Είπαν ότι το έμαθαν από μια λίστα. Κάθε φορά που γίνεται μια λίστα αγώνα, ανακοινώνονται ποιοι μπορούν να παίξουν. Βιάστηκαν. Δεν πειράζει. Μπορεί όμως και να μην παίζανε. Ο δικηγόρος τους, μας είπε ότι παρανομούμε που δεν εκτελούμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και ότι θα μας καταθέσει μήνυση κι άλλες απειλές. Γι αυτό υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία. Νόμιζαν ότι επειδή δικαιώθηκε ένας άλλος διαιτητής σ’ ένα άλλο θέμα, θα δικαιωνόντουσαν κι αυτοί. Όταν κατέβαινα για να φύγω, μας σταμάτησε η αστυνομία και μας είπε να περάσουμε στο αστυνομικό τμήμα. Μας ενημέρωσαν για τη μήνυση κατά εμού και του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Ο Ανδρέας τους εξήγησε ότι δεν πάει αυτόφωρο καθώς είναι νομικός και γνωρίζει. Το μέλημα ήταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Αυτόν έκαναν μήνυση, ήθελαν να τον διαπομπεύσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ακούσουν μπράβο από τα αφεντικά τους. Τον άνθρωπο που τους βοήθησε να γίνουν διαιτητές και να παίξουν. Ο Γκόντας δεν έδωσε εξετάσεις στη FIBA αλλά έγινε διεθνής κατόπιν συμφωνίας της FIBA με την ULEB. Όλοι έγιναν διεθνείς με τις ευλογίες της ΕΟΚ. Για να μην κρυβόμαστε όλοι έπαιρναν τους ορισμούς που έπρεπε και καθιερώθηκαν στην Ευρώπη. Τώρα όλοι τα ξεχνούν. Και τον έκαναν μήνυση για να τον δουν στο αυτόφωρο», είπε και συμπλήρωσε
«Κι αφού είναι παράνομη η ΚΕΔ, γιατί πέντε μήνες γιατί δεν έκαναν τίποτε; Γιατί περίμεναν 25/5 για να κάνουν την αυτόφωρη διαδικασία; Η ΚΕΔ κάθε εβδομάδα ορίζει 150 διαιτητές. Γιατί να έχει άλλο δικαίωμα ο διαιτητής Γκόντας από τον διαιτητή Παπαδόπουλο; Την ίδια επιθυμία έχει. Αυτοί που δεν σφυρίζουν στην Ευρωλίγκα, έκαναν καταγγελία ποτέ; Από πού προκύπτει ότι πρέπει να παίζουν; Τους εκτιμούσα (Γκόντα-Φούφη) και τους καταλάβαινα. Μέχρι όπως που το δίκιο τους έγινε άδικο. Η διαιτησία δεν είναι επαγγελματική. Δυστυχώς, οι διαιτητές θέλουν να λέγονται επαγγελματίες. Είναι αμειβόμενοι. Άλλο επαγγελματίας κι άλλο αμειβόμενος. Για να γίνει επαγγελματική πρέπει να αλλάξει ο Νόμος και αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ΕΟΚ. Όταν γίνει, τότε μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια. Ο Βασιλακόπουλος έδειξε μεγαλοκαρδία και τους έβαλε στη λίστα διεθνών διαιτητών. Θα μπορούσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος να μην τους βάλει. Μου το είπε ο Γκόντας ότι ήταν στη λίστας. Δεν ήθελε να τους αποκεφαλίσει. Ας μας πει κάποιος από τους τέσσερις, ποιο παιχνίδι έπαιξε στη ΦΙΜΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Πουθενά. Εκεί δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Κινήθηκε ειδικά ο Γκόντας λόγω του ότι έκλεισε το 50ο έτος και δεν έχει δικαίωμα να σφυρίξει πουθενά αλλού εκτός από ιδιωτικά πρωταθλήματα όπως στην Ευρωλίγκα. Ο Φούφης βιάστηκε, δεν ξέρω αν παρασύρθηκε».
«Από το 2013 είμαι συνταξιούχος. Μεταβίβασα τις ατομικές επιχειρήσεις στην ανώνυμη εταιρία την οποία διευθύνει ο γιος μου ο οποίος δεν είναι διαιτητής. Η σχέση του με το μπάσκετ είναι η ενασχόληση του με τις ακαδημίες του χωριού μας. Δεν ήταν κρυφό ότι ο συγκεκριμένος γιος μου άνοιξε ένα μαγαζί με franchise καφέ. Εδώ ζούμε σ’ έναν τόπο που δεν είναι Αθήνα, δεν είναι ένα χάος. Έγινε ένα μαγαζί με δύο συνεταίρους. Δεν ασχολήθηκε κανένας. Τον Φεβρουάριο με τους ίδιους συνεταίρους άνοιξε ένα ακόμη μαγαζί. Το ενέταξε όμως στην ανώνυμη εταιρία και πιστέψτε με έγινε για φορολογικούς λόγους. Στην ανώνυμη εταιρία στο δ. σ. είναι και ο γιος που είναι διαιτητής. Στη δική μου συνείδηση η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και να είναι τίμια. Είμαι τίμιος και το απέδειξα 18 χρόνια σ’ αυτή τη θέση και στα χρόνια που ήμουν ενεργός. Δεν θέλω με τίποτε να θιγεί η τιμιότητα της οικογένειάς μου. Όταν το ενέταξε ο γιος μου, του το είπα. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και μιλάμε για τον γιο μου. Μια ανώνυμη εταιρία ήρθε σε συμφωνία με νομότυπο τρόπο με μια άλλη εταιρία. Αναρωτήθηκε κάποιος, πώς βρίσκονται τόσα χρήματα και ανοίγουν δύο καταστήματα; Θα μπορούσα να ανοίξει και 3ο και 4ο μαγαζί. Αυτό το μαγαζί του γιου μου είναι το 2% του τζίρου της ανώνυμης εταιρίας. Αν υπήρχε δόλος δεν θα το άνοιγε το μαγαζί και σίγουρα δεν θα το έβαζε στην ανώνυμη εταιρία ή θα το έβαζε στο όνομα της πεθεράς του. Κανείς δεν θα το αντιλαμβανόταν. Κι αν ήταν μεμπτό, δεν θα τον άφηνα να παίξει τη συγκεκριμένη ομάδα. Προσωπικά δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν που να έχει σχέση με franchise. Πήγαν στο μαγαζί στις 3/5 για να δουν τα τιμολόγια και αναρωτιέμαι γιατί δεν έκαναν την καταγγελία στις 4/5. Αφού ήταν γνωστό, γιατί περίμεναν τόσο».
«Ο γιος μου έπαιξε αυτήν την ομάδα και πέρσι και φέτος αρκετές φορές. Πώς γίνεται να βγαίνει η καταγγελία στις 24/5 στην τελευταία φορά που τη σφύριξε, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Ρώτησα ποινικολόγο αν είναι ποινικά κολάσιμο γιατί μ’ ενδιέφερε. Πήγα στον εισαγγελέα και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι. Του εξήγησα την ειδικότητα της περίπτωσης. Θα μπορούσα να το αποφύγω και θα το αποφύγω. Ποινικά πάντως δεν είναι κολάσιμο. Ηθικό μπορεί να μην είναι. Κανείς από εμάς δεν είναι αναμάρτητος. Ηθικά όμως θέλω να είμαι εντάξει απέναντι σε όλους. Στις εταιρίες ανήθικο είναι αν έχεις κάνεις δόλιες πράξεις και μπορείτε να δείτε όλα τα χαρτιά για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο γιος μου δεν θα ξαναπαίξει αυτήν την ομάδα. Κατηγορήθηκα για το αν θα πρέπει να είμαι ακόμη σ’ αυτή τη θέση από τη στιγμή που ο γιος μου είναι διαιτητής. Δεν τον βάζω ποτέ πριν από κάποιους άλλους. Δύο χρόνια του στέρησα την άνοδο. Από τη δική μου τη χαζομάρα, τον αδίκησα. Αν δεν ήμουν εγώ θα έπαιζε καλύτερα παιχνίδια. Φέτος, δύο τριάδες διαιτητών τιμωρήθηκαν. Μόνο ο γιος μου. Εγώ τον τιμώρησα για το παιχνίδι Κύμη-Πανιώνιος και για τον αγώνα που επαναλήφθηκε Καστοριά-Καρδίτσα. Είμαι κάθετος κι έτσι θα παραμείνω».