Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

«Ο Ολυμπιακός αμυντικό πρότυπο της χρονιάς»

«Ο Ολυμπιακός αμυντικό πρότυπο της χρονιάς»
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 - 19:37

Ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος στην Ευρωλίγκα και μέχρι στιγμής διαθέτει την δεύτερη κορυφαία άμυνα της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με το Synergy, την πλατφόρμα που προτιμά η πλειοψηφία των προπονητών και σκάουτς του μπάσκετ, οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν ένα αμυντικό πρότυπο.

Μάλιστα η Ευρωλίγκα παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ομάδων και ο Θρύλος ξεχώρισε.

Πιο αναλυτικά: «Η βελτίωση της επίσημης ιστοσελίδας της Euroleague που συνδυάζει live στατιστική κάλυψη αγώνων και video, η εξάπλωση της πλατφόρμας Euroleague TV και η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω των social media επιτρέπουν στους φιλάθλους να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογικές δυνατότητες ακολουθώντας τις δραστηριότητες των αγαπημένων παικτών και ομάδων τους όπως ποτέ άλλοτε. Η χρήση της τεχνολογίας άλλαξε, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι προπονητές και οι managers σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία scouting έχει γίνει πιο απλή κι επιτρέπει στους συλλόγους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Επίσης, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι ομάδες είναι διαθέσιμα στο κοινό που πλέον μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το παιχνίδι. Ένας τομέας της στατιστικής που είναι πλέον πιο ορατός είναι οι πόντοι ανά κατοχή, συνδυάζοντας όλους τους τρόπους που σκοράρει μια ομάδα και διαιρείται με βάση τον αριθμό των κατοχών που έχει για να σκοράρει. Σε αντίθεση με ορισμένα στατιστικά στοιχεία που απαιτούν πολλαπλές εξισώσεις, οι πόντοι και οι κατοχές είναι αποτέλεσμα απλής μέτρησης. Δεν έχει σημασία αν το καλάθι είναι, για παράδειγμα, ένα τρίποντο του Ντε Κολό, ένα λέι-απ στο τρανζίσιον από τον Ντόντσιτς ή μια βολή από τον Βασίλη Σπανούλη.

Οι πόντοι είναι πόντοι και οι κατοχές είναι το σύνολο των προσπαθειών για σουτ, των λαθών και των κερδισμένων φάουλ που καταλήγουν σε βολές. Οι πόντοι ανά κατοχή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποδώσει κανείς την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας. Το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού ισχύει ιδιαίτερα στην Euroleague, η οποία έχει εξελιχθεί στο πιο αποτελεσματικό επιθετικό πρωτάθλημα φέτος! Το παρακάτω διάγραμμα επιθετικής κι αμυντικής αποτελεσματικότητας παρουσιάζει παρόμοια εικόνα με την τρέχουσα κατάταξη της Euroleague. Για παράδειγμα, η επιθετική απόδοση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεχωρίζει όλη τη σεζόν, γεγονός που εξηγεί τη θέση της στην κατάταξη. Σε ό,τι αφορά τις δυο ομάδες που ακολουθούν την ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός ήταν αμυντικό πρότυπο της χρονιάς ενώ η Φενέρμπαχτσε είναι μια από τρεις ομάδες που ξεπέρασε τον μ.ό. αποτελεσματικότητας στις δυο πλευρές του παρκέ.

Σε αυτό το σημείο της σεζόν, οι πόντοι ανά κατοχή μπορούν να εξηγήσουν πολλά πράγματα. Η στατιστική ανάλυση των αγώνων αποκαλύπτουν ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιθετική βελτίωση που σημειώνεται στην Euroleague είναι η σταθερή άνοδος του pick-n-roll την τελευταία δεκαετία. Φέτος, το 42% των επιθέσεων καταλήγει σε pick-n-rool, προσφέροντας 1.00 πόντους ανά κατοχή σε αντίθεση με το 35% της σεζόν 2012-13 και το 25% της περιόδου 2007-08. Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται οι ομάδες που δημιούργησαν περισσότερες καταστάσεις pick-n-rool κι εκείνες που το αξιοποίησαν πιο αποτελεσματικά».

Διαβάστε επίσης

Έρχεται στο ΟΑΚΑ ο Στόουκς

Έρχεται στο ΟΑΚΑ ο Στόουκς

Ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας θα παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.