Ο τρελό… Σβεντ και η άμυνα μέχρι «στραγγαλισμού»!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ
Οι επιταγές είναι γνωστές: Δεν αφήνεις την Κίμκι, ιδίως μέσα στο γήπεδό της, να τρέξει. Να ανοίξει τον ρυθμό. Την κρατάς με χαλινάρι και βγάζεις εκτός τον Αλεξέι Σβεντ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί να διαφωνεί, αλλά επιτρέψτε μας, ο Ρώσος είναι… τρελός. Δεν δημιουργεί παρά μόνο για τον εαυτό του και σουτάρει ασύστολα. Είναι ο πρώτος με διαφορά στην Ευρωλίγκα σε προσπάθειες 3 πόντων (168) ωστόσο… 67ος σε ευστοχία (34.5%). Τα περισσότερα εξ αυτών; Τρελά. Χωρίς λογική. Καλό για τον Ολυμπιακό αλλά και… δίκοπο μαχαίρι καθώς στην καλή του μέρα, παίρνει αποτελέσματα μόνος του. Θέλει επιτήρηση αυστηρή.
Παίζεις με το μυαλό του, τον βγάζεις εκτός, του κόβεις τη διείσδυση καθώς στο ντράιβ είναι πιο αποτελεσματικός (46.8% δίποντα με 154 προσπάθειες, 1ος και εκεί σε σύνολο σουτ) και τον αφήνεις να «κρεμάσει» την Κίμκι και τον Γιώργο Μπαρτζώκα που μάλλον… κάνει υπομονή μαζί του. Εκεί τον βρήκε, είναι αναγκασμένος να τον αφήνει ελεύθερο καθώς «έχτισε» την ομάδα πάνω στον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Ευρώπης με πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως.
«Ο Σβεντ είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό. Οι Ρώσοι είναι πατριώτες, στα ματς συχνά φωνάζουν “Russia” ακόμα κι αν παίζουν πέντε Αμερικάνοι στο παρκέ. Είναι τα φώτα πάνω του, είναι στο επίκεντρο, λογικό το ότι έπρεπε να χτίσουμε γύρω του»! Τα περί… (ίσως) εξ αναγκασμού που λέγαμε δια στόματος του ίδιου του Γιώργου Μπαρτζώκα σε μία πρόσφατη μοναδική συνέντευξη του στο propaganda.gr.
Αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος και το συζητάει, το αναλύει και διερωτάται, «πως είναι δυνατόν να αντέχει ο κόουτς» τα βιώνει ο ίδιος καθημερινά: «Είναι γεγονός ότι έχει σκαμπανεβάσματα, ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Την ώρα του αγώνα, δε θα σε ακούσει όταν τα επισημαίνεις. Είναι μια διαδικασία που θα πάρει όλη τη χρονιά να του εξηγήσουμε τι θέλουμε μέσα από ομιλίες, ιδιωτικά βίντεο, χτίσιμο εμπιστοσύνης. Και είναι πολύ κρίσιμο να πειστεί επίσης ότι πρέπει να κάνει οικονομία δυνάμεων, είναι η πρώτη του χρονιά στο νέο format της Ευρωλίγκας».
Ο Ολυμπιακός, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, οφείλει να «κλειδώσει» την Κίμκι, να της καταστρέψει το παιχνίδι της (19.8 ασίστ εντός) και να την κατεβάσει από τους 79.6 πόντους που σκοράρει στο γήπεδό της, ώστε να πάρει τα ηνία και τον έλεγχο και να κτυπήσει στα αδύναμα σημεία της.
Εν τη απουσία και του Ρόμπινσον (κάταγμα στο χέρι) επιτρέπει ένα 51.2% στα δίποντα του αντιπάλου, ενώ δίνει 37 ριμπάουντ. Όπως καταλαβαίνεται ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δημιουργήσει ρήγματα και να πάει προς τα μέσα, ώστε να την πλήξει κοντά στο καλάθι. Με τον ανεβασμένο Μιλουτίνοφ, με τον Πρίντεζη, με συνεργασίες παρόμοιες όπως με τη Μακάμπι, με κοψίματα δηλαδή μέσα στη ρακέτα από Παπανικολάου και Παπαπέτρου, με τις διεισδύσεις του Σπανούλη. Να την «ανοίξει» και με αυτοπεποίθηση μετά θα έρθουν και τα σουτ.
Στην επίθεσή της δε, αν πιεστεί σωστά, χάνει σχεδόν 10 μπάλες σε κλεψίματα και κοψίματα. Μιλάμε για 10 κατοχές, δεν είναι μικρός ο αριθμός. Λεπτομέρειες που ίσως βοηθήσουν τους «ερυθρόλευκους» στο τρανζίσιον.
Δεν είναι εύκολη η αποστολή του Ολυμπιακού στη Μόσχα. Κέρδισαν στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο έχουν 2 σερί ήττες στο γήπεδό τους, από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης και αναμφίβολα θέλουν να το προστατεύσουν, καθώς στη Μόσχα αισθάνονται πιο βολικά (6 νίκες) και φυσικά για να διατηρηθούν στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας (10-8 ρεκόρ).
Αν ο Ολυμπιακός περάσει και από εκεί όμως και επιστρέψει και στις εκτός έδρας επιτυχίες, θα μιλάμε για ένα κομβικό «διπλό» που αναμένεται να τον βοηθήσει στην προσπάθεια για το πλεονέκτημα.