(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/08/2017)
Από τους Τσίλντρες-Κλέιζα δύο ΝΒΑers στο Λιμάνι!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ
Η αλήθεια είναι πως είχε χρόνια ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί με δύο ΝΒΑers στο ρόστερ του. Οκτώ χρόνια για να ακριβολογούμε! Από το 2009-10 όταν σε εποχές διαφορετικές από τις σημερινές είχε στο ρόστερ του τους Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα. Τον πρώτο τον είχε φέρει το 2008 από τους Ατλάντα Χοκς και τον Λιθουανό μία χρονιά μετά από τους Ντένβερ Νάγκετς. Επαιξαν μαζί τη σεζόν 2009-10 και από τότε είχαμε να δούμε δύο ΝΒΑers μαζί στον Ολυμπιακό, όπως την επικείμενη σεζόν με τους Χόλις Τόμπσον και Μπράιαν Ρόμπερτς. Μιλάμε για δύο μαζί, γιατί κατά καιρούς έχουν έρθει κι άλλοι…
Οπως; Την επόμενη των δύο προαναφερθέντων, το 2010-11, οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Ιβκοβιτς είχαν φέρει και τον Ράσο Νεστέροβιτς στον Ολυμπιακό. Τον «Nestea» όπως τον έλεγαν στο Τορόντο και τους Ράπτορς, που σήμαινε «αναζωογονημένοι που έχουμε επιτέλους κανονικό σέντερ». Ωστόσο ήταν αυτός μόνο. Οι υπόλοιποι ξένοι της ομάδας προέρχονταν από την Ευρώπη. Ή όπως μετέπειτα και ο Εϊσι Λο που μπορεί να προερχόταν από το ΝΒΑ και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ωστόσο πριν τον Ολυμπιακό είχε παίξει στην Παρτιζάν, ή ο Τζος Πάουελ που έχει δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ με τους Λέικερς, αλλά προερχόταν από Κίνα, Ελβετία και Πουέρτο Ρίκο.
Πέρσι είχε τον Ερικ Γκριν, που ήρθε από το NBDL, ωστόσο είχε παίξει 52 ματς στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς και Γιούτα Τζαζ, αλλά και πάλι ήταν αυτός μόνο στο ρόστερ αν θέλετε να τον βάλουμε στη λίστα, ο Μπιρτς τώρα πήγε στο ΝΒΑ, ήρθε από την Τουρκία και την Ουσάκ, ενώ και πιο πριν ο Γιανγκ παρά το συμβόλαιο με τους Πέλικανς δεν είχε παίξει σε κανένα επίσημο ματς και πήγε στην Τουρκία και τη Γαλατάσαραϊ και από κει στον Ολυμπιακό.
Φέτος η ιδιαιτερότητα είναι αυτή. Δύο παίκτες από το ΝΒΑ με 265 παιχνίδια σε 4 σεζόν (Τόμπσον) και 324 σε 5 σεζόν (Ρόμπερτς) στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αντίστοιχα, και ο πρώτος για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Ο Ολυμπιακός κινήθηκε διαφορετικά φέτος το καλοκαίρι. «Είδε» πιο ανοικτά την αγορά της Αμερικής σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ενώ πήρε παίκτες και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς της Ευρωλίγκας, όπως η Μπάμπεργκ (Στρέλνιεκς), η Μπασκόνια (Τιλί), η Μιλάνο (Μακλίν) αποφεύγοντας την Τουρκία π.χ. και τις μικρομεσαίες ομάδες, όπως η Ουσάκ, ή ακόμα και τις μικρές της Ιταλίας, όπως η Βαρέζε. Σαφέστατα παίκτες θα βγάλουν και θα αναδείξουν, αλλά είναι περισσότερο στοιχήματα παρά δοκιμασμένες λύσεις.