Σήκω όρθιος και κοίτα μπροστά!
Θα τα έχει και αυτά… Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Μιλάμε άλλωστε για «μαραθώνιο» και όχι για κούρσα μίας ανάσας. Λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο ένα στραβό αποτέλεσμα με τη Μιλάνο, όχι φυσικά ως προς την έκτασή του, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά από πλευράς… ενέργειας! Αυτή είναι το «α» και το «ω» στον φετινό Ολυμπιακό. Στηρίζεται και βασίζεται στην ενέργειά του. Τόσο με συνεχή κίνηση στην επίθεση και φυσικά το τρανζίσιον παιχνίδι που θέλει να τον χαρακτηρίζει, όσο- πολύ περισσότερο- για την λειτουργία της άμυνάς του.
Ο Ολυμπιακός, όπως έδειξε σε Μόσχα και Βιτόρια, όταν έχει ενέργεια γίνεται αποτελεσματικός στην άμυνά του. Η ενέργεια είναι η δύναμή του στο πίσω μέρος και στις επιστροφές. Η ενέργεια είναι αυτή που θα του δώσει λύσεις στην άμυνα. Αν τα αποθέματα- όπως τώρα με τη Μιλάνο κακιά ώρα- δεν επαρκούν, γιατί τα είχαν εξαντλήσει με την Μπασκόνια (κι όχι με έναν αντίπαλο παίξε γέλασε), από το ταξίδι κτλ. συν την πνευματική (αν)ετοιμότητα την οποία επικαλέστηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ- ενδεχομένως επηρεασμένοι και από το 2/2 στην εκκίνηση- θα έρθουν βραδιές όπως με τη Μιλάνο. Ξέφυγε το σκορ στην έκτασή του, βοήθησαν σε αυτό και οι επιθετικές μονάδες της Αρμάνι και φτάσαμε στο -24 και τους 99 πόντους παθητικό, τη στιγμή δε, που ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί 73 πόντους μ.ο. στα δύο πρώτα παιχνίδια του.
Το ντεπόζιτο άδειαζε…
Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα φάνηκε πως η ενέργεια θα ήταν θέμα στο ματς… Σε κάθε επίθεση της Μιλάνο μάζευε τη μπάλα από το διχτάκι (δέχτηκε 24 πόντους), άρα δεν είχε και την ευχέρεια να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. Το κράταγε στα ίσα με την επίθεσή του έχοντας πάρει 11 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ, με τον Μιλουτίνοφ να είναι και πάλι αποτελεσματικός με συνέπεια τα δίποντα του Ολυμπιακού να είναι στο… 61% ευστοχίας (τελείωσε με 57% με τη Μιλάνο να επιτρέπει 45%), πορεύτηκε έτσι και στις αρχές της 3ης περιόδου που μπήκε με ένα 7-2 στο ματς (48-46), ωστόσο λεπτό το λεπτό φάνηκε να… στερεύει και μοιραία να κολλάει και να θολώνει και το μυαλό του στην επίθεση. Η μόνο αξιόπιστη λύση φαίνονταν οι συνεργασίες του Σπανούλη με τον Μιλουτίνοφ. Άλλο ουδέν…
Ο Ολυμπιακός, για πρώτη φορά φέτος τελείωσε παιχνίδι έχοντας σε δεκάλεπτα 15 (2ο) και 12 (4ο) πόντους (από τους 20+ που σκόραρε), ενώ πλην του 1ου, έχασε στο επιμέρους τα υπόλοιπα τρία δεκάλεπτα.
25 πόντους από λάθη του/ 18 σε αιφνιδιασμό η Μιλάνο
Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο δεν μπορούσαν να είναι επιθετικοί στο παιχνίδι τους, αλλά η δράση του Νέντοβιτς τους «σκότωσε». Αυτός έκανε τη διαφορά. Στο 3ο δεκάλεπτο ο Σέρβος είχε 10 πόντους (σερί αν θυμάμαι καλά), 1 κλέψιμο και 1 ασίστ βγάζοντας μάλιστα και στο ανοικτό γήπεδο τη Μιλάνο η οποία από τους 6 πόντους που είχε στον αιφνιδιασμό στο 1ο μέρος έφτασε να τελειώσει το ματς με… 18. Δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο από τη στιγμή που με τη Ρεάλ είχε 13 πόντους. Το ήθελαν οι Ιταλοί, τον βόλευε και τον Ολυμπιακό το παιχνίδι τους, αλλά δίχως ενέργεια έμεινε παρατηρητής, θέλοντας αλλά μην μπορώντας. Έκανε λάθη (14 τον αριθμό με 12 κλεψίματα των Ιταλών) δίνοντας… 25 πόντους στη Μιλάνο (πραγματικά ασύλληπτο) τη στιγμή που της είχε δώσει 9 στο πρώτο μέρος και… κάπου εδώ φαίνεται να έχει και μία εξήγηση πως η Μιλάνο σκόραρε 99 πόντους με μόλις 13 ασίστ τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε 21 τελικές πάσες. Σαφέστατα βαρύνουσα σημασία έχουν και τα 12/29 τρίποντα (41%) με τους «ερυθρόλευκους» να τελειώνουν ματς με 2/13 δια χειρός (και τα δύο) Μάντζαρη. Πείτε την αλήθεια… Αν σας το έλεγαν πριν το ματς, πως θα έβαζε δύο τρίποντα και αυτά από τον Μάντζαρη, δεν θα το πιστεύατε…
Καλός ο Μάντζαρης αλλά… διάρκεια και συνέπεια
Είναι το μοναδικό καλό που έβγαλε η πρώτη ευρωπαϊκή βραδιά στο ΣΕΦ για φέτος. Η παρουσία του Μάνζαρη. Εν τη απουσία του Στρέλνιεκς έμεινε ώρα στο παρκέ (22 λεπτά) και ήταν επιθετικός στο παιχνίδι του με 12 πόντους. Είχε 2/3 τρίποντα και 3/3 δίποντα βλέποντάς τον ξανά να παίρνει ντράιβ, ενώ μοίρασε και 3 ασίστ. Το κρατάμε, το κρατάει, αλλά… διάρκεια και συνέπεια. Το θέλει ο ίδιος και φυσικά το έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Προσωπικά, μπράβο του που πήγε και αντέδρασε στα καραγκιοζιλίκια του κομπλεξικού Τζέιμς και του ζήτησε τον λόγο.
Πιο επιθετικός ο Γκος
Για να πω την αλήθεια μου περίμενα πιο επιθετικό και πιο… μπροστάρη σε μία τέτοια βραδιά, που ο Σπανούλης δεν ήταν στα καλά του (1/9 σουτ, 5 ασίστ, 2 λάθη) ενώ απουσίαζε και ο Στρέλνιεκς, τον Γκος. Πήρε παραπάνω προσπάθειες (8 σουτ) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς, αλλά νομίζω δεν έχει σημασία και δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα αν έπαιρνε πάνω του λίγες ακόμα μήπως έδινε μία διαφορετική πνοή στην ομάδα. Ίσως επηρεασμένος κι αυτός από την έλλειψη ενέργειας και την γενική μέτρια εικόνα της ομάδας. Με σκαμπανεβάσματα μέχρι στιγμής και αστάθεια και οι Τουπάν και Τίμα. Αν θυμάμαι σωστά δύο σερί παιχνίδια καλά δεν έχουν κάνει σε αυτό το μικρό όμως δείγμα που έχουμε. Πλην του Μάντζαρη βέβαια είναι δύσκολο να βρεις διακριθέντα από πλευράς Ολυμπιακού στο ματς, δείγμα της… ομάδας και στα άσχημα, όχι μόνο στα καλά.
Δεν διαγράφει σε καμία περίπτωση τα «διπλά»
Για μένα η ήττα από τη Μιλάνο στο ΣΕΦ ΔΕΝ ξεγράφει και ΔΕΝ σβήνει τις δύο νίκες με Κίμκι και Μπασκόνια. Δεν είναι δυνατόν να τις διαγράψει και να θεωρούνται ως μη γενόμενες. Πρώτα απ’ όλα, πόσες ομάδες είστε τόσο σίγουροι ότι θα περάσουν ιδίως από τη Βιτόρια και στην τελική, δεν κέρδισε την Μπούντουσνοστ και την Νταρουσάφακα. Απλά, έχει πλέον μία έξτρα πίεση για το αποτέλεσμα με τη Μακάμπι καθώς το πρόγραμμα στη συνέχεια γίνεται τρομερά δύσκολο με ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό εκτός και Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, ενώ πριν έρθει ο Σλούκας στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός θα έχει ανέβει ακόμα μία φορά στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.
Είναι από τα αποτελέσματα που θα μάθει. Που θα τον διδάξουν, καθώς μην ξεχνάτε μιλάμε για μία νέα ομάδα από κάθε άποψη (παικτών και προπονητή), που θα έρθουν και στη συνέχεια και τα οποία όλοι μα όλοι πρέπει να δουν και να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα όπως και τα «διπλά» που προηγήθηκαν.
Θα χρησιμοποιήσω και πάλι μία φράση του Ντέιβιντ Μπλατ μετά το ματς που πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει ο Ολυμπιακός σε αυτή την εκκίνηση της Ευρωλίγκας: «Τα πράγματα δεν είναι ποτέ, τόσο ωραία ή τόσο άσχημα, όσο φαίνονται».
ΥΓ: Πάμε πάλι… Οι διαφορές παίκτη με προπονητή κατά τον Μπλατ:
α) Κοιμάσαι λιγότερο
β) Ανησυχείς περισσότερο
γ) Όλοι οι άλλοι ξέρουν περισσότερα από εσένα
ΥΓ2: Κανένας σεβασμός…