Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Να μην ξέρεις ποιός θα στην κάνει!

Να μην ξέρεις ποιός θα στην κάνει!
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 - 07:47
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Κοιτώντας το τελικό σκορ στη Μόσχα - το 87-66 - θα περίμενε κανείς πως η λέξη κλειδί είναι η… επίθεση! Ομάδα του Μπλατ σου λέει, υψηλή παραγωγικότητα, δεν θέλει και πολύ σκέψη. Το «μυστικό» όμως ήταν η «άμυνα»! Όχι το «87», αλλά το «66». Αυτό ζήτησε ο Μπλατ και οι συνεργάτες του, αυτό έφεραν εις πέρας οι «ερυθρόλευκοι». Έριξαν την Κίμκι των 90+ πόντων στα δύο παιχνίδια της στην VTB League, στους 66 πόντους, κυριάρχησαν κατά κράτος στα ριμπάουντ (38 έναντι 20) έχοντας χάσει στα πρώτα 20 λεπτά μόλις 1 επιθετικό και μέσα από αυτήν άνοιξαν τον δρόμο για την επίθεσή τους.

Δείτε κάτι: Οι δύο πρώτες καλές άμυνες του Ολυμπιακού στο ματς έφεραν σκορ στο τρανζίσιον. Όταν έκανε ζημιά ο Γκιλ και η Κίμκι προηγήθηκε με 12-2, ο Ολυμπιακός πέρα από τα 3 λάθη σε 4 λεπτά, κόλλησε σε τρεις σερί επιθέσεις στο σετ παιχνίδι. Είχε βγει έξω από τα νερά του. Χωρίς κίνηση, χωρίς κυκλοφορία στη μπάλα. Πως ξεμπλόκαρε μετά το τάιμ άουτ; Ντράιβ του Σπανούλη, αλλά και… 2 μπλοκ πίσω από τους Μιλουτίνοφ και Τίμα που, τους επανέφεραν ξανά στον δρόμο τους και έτρεχαν στο ανοικτό γήπεδο. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι… Από την άμυνα στο αγαπημένο του παιχνίδι.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ: ΑΠΟ ΚΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

Η άμυνα είναι (και) θέμα θέλησης, θέμα διάθεσης και ίσως μετά το Ηράκλειο, είδαμε ξανά χέρια να απλώνονται παντού στη ρακέτα, να θωρακίζεται καλύτερα απ’ ότι σε προηγούμενα παιχνίδια, με την Κίμκι να πετυχαίνει 18 πόντους στο «ζωγραφιστό» (σ.σ. 36 ο… Χολαργός θυμίζουμε). Μία καλή άμυνα βέβαια τελειώνει με το ριμπάουντ. Εντολή που επισημάνθηκε από τον Μπλατ και τους συνεργάτες του… «Σουτάρουν πολλά τρίποντα, να πάρουμε τα ριμπάουντ».

Αποστολή εξετελέσθη: Βοήθησε και ο Μπλατ φυσικά σε αυτό καθώς έπαιξε και με ψηλά σχήματα (σ.σ. Παπανικολάου ή Τουπάν, Τίμα, Βεζένκοφ) και αποτέλεσμα ήταν οι «ερυθρόλευκοι» να κατεβάσουν 38 ριμπάουντ έναντι 20 της Κίμκι και από το ημίχρονο να φαίνεται η διαφορά (8-21). Άριστα «διαβασμένος» ο Ολυμπιακός, παρά το πρώιμο της σεζόν, με την Κίμκι να σουτάρει… 34 τρίποντα (τα 16 ο Σβεντ) και να έχει 23 προσπάθειες στα δίποντα. Κόντρα στην Κίμκι ο Ολυμπιακός επέδειξε και καλές στιγμές στο αμυντικό τρανζίσιον, καθώς είχε καλύτερες επιστροφές και ανέκοψε επικίνδυνες καταστάσεις (δέχτηκε 5 πόντους στον αιφνιδιασμό).

ΟΚΤΩ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΠΟΝΤΟΥΣ

Το ριμπάουντ, πέραν από το γεγονός ότι «κλείνει» μία καλή άμυνα, σου δίνει τη δυνατότητα να τρέξεις. Να επιβάλεις το παιχνίδι σου και ο Ολυμπιακός αυτό ακριβώς ήθελε. Ξεχύνονταν μπροστά και δεν ήξερες ποιος θα σου κάνει τη ζημιά. Αυτός (θέλουν να είναι) ο νέος Ολυμπιακός όπως είπε και ο Βεζένκοφ. Οκτώ παίκτες σκόραραν από 8 πόντους και πάνω και τέσσερις ήταν διψήφιοι, με τον Σάσα Βεζένκοφ (αξίζει την ειδική μνεία) να κάνει ένα άκρως μεστό και πλουραλιστικό ματς και να πιστοποιεί πως τα αυτιά του παραμένουν ερμητικά κλειστά σε ότι λέγεται και γράφεται γι αυτόν και προσπαθεί μόνο, συνεχώς και αδιαλείπτως, στο παρκέ. Το είπε και ο ίδιος άλλωστε «έχει καθαρίσει κεφάλι μου… Μέσα μου αισθάνομαι καλά».

Ο ΣΒΕΝΤ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣ

Στο 2ο μέρος οι φάσεις που γύριζαν τη μπάλα γρήγορα και έξοχα (25 ασίστ), με πίστη και αυτοπεποίθηση σε ανάγκαζαν να μονολογείς συγκρατημένα για την εποχή, «πολύ ωραίο μπάσκετ», ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στα τρίποντα του Σβεντ ιδίως (8/16), σου έδιναν την εντύπως πως η ομάδα είναι τόσο προσηλωμένη στο παρκέ, που ο Σβεντ μπορεί να βάλει 40 πόντους αλλά από έναν μόνο δεν χάνει. Γιατί η Κίμκι είχε στο ημίχρονο 18 πόντους ο Σβεντ και 16 όλοι οι άλλοι και τελείωσε με 34 πόντους ο Ρώσος σταρ της και 32 όλοι οι άλλοι. Από τον πάγκο του δε ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε μόλις 2 πόντους τη στιγμή που ο Μπλατ πήρε… 51 πόντους. 36 του έδωσε η αρχική 5άδα και 51 οι ερχόμενοι από τον πάγκο.

ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, ΚΟΙΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Εδώ θέλω να σταθώ σε δύο… λεπτομέρειες, πλην όμως σημαντικές. Μπαίνει ο Τίμα στο ματς και κάνει φάουλ και λάθος. Στη συνέχεια βρίσκει τον δρόμο του με μπλοκ και έχει μία πολύ καλή παρουσία. Περίπου ανάλογα κινήθηκε και ο Στρέλνιεκς. Στο πρώτο μέρος δεν είχε φανεί, αλλά στο 2ο ξεχώρισε κι αυτός σκοράροντας μάλιστα όλους τους πόντους του (11) σε αυτό το διάστημα. Είναι σημαντικό να δίνεις σε κάθε φάση λησμονώντας το τι έγινε στην προηγούμενη. Να συνεχίζεις με το καθαρό το μυαλό.

ΧΑΜΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ… ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ!

Το πρώτο δείγμα, σε επίπεδο Ευρωλίγκας- γιατί, οκ, με όλο το συμπάθιο, με τον Χολαργό δεν μπορείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα- ήταν άκρως θετικό και ενθαρρυντικό, αλλά… Ήταν μόλις το πρώτο σημαντικό παιχνίδι κι όπως λέμε για τον Ολυμπιακό ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος και είμαστε μόλις (μπασκετικά) στα μέσα Οκτώβρη, άρα νωρίς, αυτό ισχύει και για την Κίμκι, που ούτως ή άλλως είναι μία ομάδα ιδιαίτερη. Που ζει και πεθαίνει με τον Σβεντ. Που έκανε ένα πάρα πολύ καλό ματς ο Ρώσος αλλά δεν είχε τις απαραίτητες βοήθειες. Θέλω να πω, ότι άλλες ομάδες στην Ευρωλίγκα, θα είναι πιο έτοιμες/έμπειρες και δεν βασίζονται μόνο στον έναν σταρ/ ηγέτη τους και ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός θα βρει μπροστά του διαφορετικές συνθήκες οι οποίες θα έχουν ενδιαφέρον για το πώς θα αντιδράσει.

Όπως λοιπόν τώρα με το +21 στη Μόσχα (2η νίκη του μετά το 2013) και τα άκρως ενθαρρυντικά δείγματα δεν χρειάζεται να τρελαθούμε, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι αν δεν εξελιχθεί κάποιο ματς καλά (σ.σ. έρχεται «διπλή» εβδομάδα με Μπασκόνια εκτός και Μιλάνο εντός). Βήμα το βήμα, χωρίς υπερβολές.

ΥΓ: Για το φαινόμενο Σπανούλης, δεν θα μπορούσα επ’ ουδενί να το αποτυπώσω καλύτερα απ’ ότι ο ίδιος ο Ντέιβιντ Μπλατ που χειρίζεται ούτως ή άλλως τη γλώσσα εξαίσια.

«Θα δείτε κάποια διαφορετικά πράγματα, αλλά όχι επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικός ή σπουδαίος. Δεν θεωρώ πως ο ρόλος του έχει αλλάξει. Παραμένει ηγέτης». Και το έδειξε… Ξανά!

Διαβάστε επίσης

We Are Olympiacos… Again!

We Are Olympiacos… Again!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την «επιστροφή» της ομάδας αυτής που λάτρεψε ο κόσμος της και θυμίζει τον… πραγματικό Ολυμπιακό!

Θέλει χρόνο αλλά και βελτίωση!

Θέλει χρόνο αλλά και βελτίωση!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα δύο πρόσωπα του Ολυμπιακού- Λογικά τα σκαμπανεβάσματα, όχι η έλλειψη κινήτρου – Τα θέματα στην άμυνα και ο… σκακιστής Μπλατ!