Μάθημα 1ο: Τι (δεν) πρέπει να κάνεις!
Τα μπλοκάκια σημειώσεων του Ντέιβιντ Μπλατ και των συνεργατών του είναι σίγουρα γεμάτα! Δεν είναι λίγα αυτά που «έδειξε» η Εφές στο πρώτο φιλικό του «Γκομέλσκι Καπ»- ενδιαφέρουσα ομάδα παρεμπιπτόντως- και τα οποία θα φανούν καθόλα χρήσιμα στη συνέχεια για τους «ερυθρόλευκους». Όλοι τους άλλωστε, το χαρακτήρισαν «καλό μάθημα», με τον Μπλατ να συμπληρώνει μάλιστα πως «το χρειαζόμασταν αυτό για να δούμε τι δεν κάνουμε καλά».
Αν πρέπει να κρατήσει κάτι ο Ολυμπιακός οπωσδήποτε αυτό είναι το πρώτο 25άλεπτο της αναμέτρησης. Το μέρος αυτό που ο Μπλατ θα χρησιμοποιήσει για να πει στους παίκτες του «τι απαγορεύεται να κάνετε». Γιατί, ότι απαγορεύεται, ότι δεν πρέπει, το έκαναν.
Οι επιθέσεις κάτω από τα 5΄΄ και η (no) off ball κίνηση
Κατ΄ αρχήν μιλάμε για ομάδα Μπλατ και 4 φορές εκτέλεσε την επίθεσή της κάτω από 5΄΄. Με την πίεση του χρόνου. Όχι απλά πήγαν στράφι όλες, αλλά έφαγε σε κάποιες καλάθι πίσω. Ο Ολυμπιακός που θέλει να τρέξει, που θέλει να εκτελέσει γρήγορα ακόμα και στο σετ παιχνίδι, έκανε 4 επιθέσεις κάτω από 5΄΄. Ένα το κρατούμενο λοιπόν…
Δεύτερο: Συνεχή κίνηση απαιτεί ο Μπλατ, αλλά δεν είχαν την off ball κίνηση και μάλιστα σε μία φάση στο 3ο δεκάλεπτο, τρεις παίκτες έχουν καρφωθεί στη μία πλευρά ακούνητοι να περιμένουν να δουν τι θα γίνει η μπάλα. Είναι στο σημείο που έγιναν τρία απανωτά λάθη και έφτασε στο -25 η διαφορά. Ο πάγκος φώναζε «δεν πειράζει, πάμε στην άμυνα» αλλά και αυτή δεν κράταγε. Και πώς να κρατήσει, όταν, οκ, η Εφές θέλει να τρέξει, αλλά τις έκανε και απανωτά δώρα ο Ολυμπιακός. 17 λάθη έκανε και από αυτά χάρισε πολλούς πόντους. Στο 2ο δεκάλεπτο κάπου κατάντησε μονότονο.
Από τα τρίποντα στα… κοψίματα
Οι «ερυθρόλευκοι» σωστά εκτέλεσαν τα περισσότερα από τα 29 τρίποντα (για πάνω από τα 30 τα είχα) γιατί η πλειονότητα αυτών ήταν ελεύθερα. Δεν τους έκαναν το χατίρι. Μόλις 18% είχε από τα 6,75μ. με 5/27, αλλά όταν ηρέμησαν, όταν κυκλοφόρησαν σωστά τη μπάλα και μπήκε και η σκέψη στο παιχνίδι, ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται τα κοψίματα στη ρακέτα και να απειλούν από μέσα (19/38 δίποντα- 50%). Αυτό έκαναν στο 2ο δεκάλεπτο με τον Βεζένκοφ και τον Τίμα, αυτό στο 3ο με τον Μιλουτίνοφ αρχικά, αυτό στο 4ο εκμεταλλευόμενοι τον Σέρβο. Μου άρεσε η φάση που πόσταρε ο Τίμα και βρήκε τον Λεντέι στη πλάτη (στο 57-66 με γκολ φάουλ) με τον Μπλατ να πανηγυρίζει, όπως και στο 3ο δεκάλεπτο που κυκλοφόρησε ιδανικά και γρήγορα η μπάλα στο τρίποντο του Τίμα (37-59). Ίσως αυτή ήταν η πρώτη καλή επίθεση του Ολυμπιακού στο ματς.
Πάει να το γυρίσει… από την επίθεση
Όπως και με τη Χάποελ, έτσι και με την Εφές, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως ο Ολυμπιακός πάει να γυρίσει (ή γυρνάει στην περίπτωση της Χάποελ) ματς από… την επίθεση. Άλλοι προπονητές, το πρώτο που λένε είναι «πάμε να κρατήσουμε στην άμυνα, να μην φάμε πρώτα καλάθι», αλλά φαίνεται πως ο Ολυμπιακός έχει στόχο την επίθεσή του. Θέλει να βάλει, προσπαθεί να γυρίσει από την επίθεση το ματς, να βρει ρυθμό μέσα από αυτήν. Σαφέστατα, στο τελευταίο 15άλεπτο η άμυνα ήταν πολύ πιο πιεστική (δέχθηκε 23 πόντους), λειτούργησε καλύτερα και επέτρεψε 5 ασίστ στην Εφές και 1/11 τρίποντα (όπως σημείωσε ο Αταμάν).
Πολλά τα σχήματα
Η απουσία του Σπανούλη, αλλά και τα δύο γρήγορα φάουλ του Γκος, ανάγκασαν τον Μπλατ να παίξει με ψηλά σχήματα για αρκετή ώρα: Ο Στρέλνιεκς στον «άσο» και Τουπάν-Τίμα μαζί (ξανά). Ο Βεζένκοφ πήγε στο «3» μαζί με Τουπάν στη περιφέρεια και Λεντέι στ «4» δίπλα σε Μπόγρη (τον διάβασε ο Πλάις σωστά και σούταρε συνεχώς από το χάι ποστ), ενώ στη συνέχεια εμπιστεύτηκε σχήμα με δύο γκαρντ.
ΥΓ: Τον ξέρει ο Αταμάν τον Μπλατ και πίεσε πολλές φορές ψηλά για να μην αφήσει τον Ολυμπιακό να τρέξει. Σίγουρα θα το δούμε από πολλούς στην Ευρωλίγκα να πρεσάρουν σε όλο τα γήπεδο.
ΥΓ2: Ο Τίμα το έκανε ξανά. Μπλοκ στον αιφνιδιασμό.
ΥΓ3: Ο καλός Γκος δίνει άλλον «αέρα» στον Ολυμπιακό. Με το που μπήκε στο παρκέ ξανά, αμέσως συνεργασία με τον Λεντέι. Στο τελευταίο τάιμ άουτ του Μπλατ, ούτε που τον είδαν να φτάνει στο λέι απ, ενώ πίεσε σωστά και κέρδισε την κατοχή σε μία φάση. Έκανε και τα λάθη του βέβαια. Ασυνεννοησία με Λεντέι και η μπάλα χάθηκε ανάμεσα σε δύο «ερυθρόλευκους». Μαθήματα είναι όλα αυτά.
ΥΓ4: Πολλοί σκληροί παίκτες οι Τουπάν και Τίμα. Το φάουλ το καταλαβαίνει ο αντίπαλος. Έλλειπε κι αυτό.