ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Ντουντούκα
Θρύλε Θεέ, χρονιά πολλά, 100 χρόνια και δεν είναι αρκετά...

Το ποιοτικό ρόστερ όλων των εποχών διαθέτει ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη!

Το ποιοτικό ρόστερ όλων των εποχών διαθέτει ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη!
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:31
*** Εύχεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του χρόνου να μετέχει και ο Ολυμπιακός στο τουρνουά.
Και γιατί εύχεται ; Δεν έχει παρά να το ζητήσει. Και θα γίνει.
*** Κλήθηκε η περιφερειάρχισσα Αττικής Ρένα Δούρου από την εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση.
Για τις πλημμύρες της Μάνδρας, η κλήση. Ουδεμία σχέση με την υπόθεση της Τζαμπασοφιάς δηλαδή.
*** «Δεν θα αφήσω μόνο του τον Λουτσέσκου», είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Πάοκ.
Όχι ρε, μην τον αφήσεις, πάρ’ τον απ’ το χεράκι. Και πάρτε μαζί σας και τον Ουάρντα, να φτιάξετε σετάκι. Πρίμο γκούστο.
*** Δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Αμερική : «Ακόμα και αν ο συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ δεν επιβιώσει, η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει».
· Νομίζω ότι ήταν μία από τις σπάνιες φορές πού ο Τσίπρας είπε την αλήθεια. Οσο θα υπάρχουν στη Βουλή λαμόγια, πού αλλάζουν «εύκολα» και «φτηνά» κόμματα, «ιδέες» και απόψεις, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει πάντα την «δεδηλωμένη».
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ !
ΤΟ «ΚΑΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» ΜΕ ΛΕΜΟΝΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
Τι ήταν αυτό πάλι ; Επίδειξη ρόστερ; Εμένα σαν κάτι τέτοιο μου φάνηκε. Και ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Και στο ακριβές τάϊμινγκ, στις ακριβείς περιστάσεις. Με Λεβαδειακό στο Κύπελλο. Οπου ο Μάρτινς έβαλε μία εντελώς διαφορετική ενδεκάδα από αυτή πού παίζει στο πρωτάθλημα. Δεκατέσσερις και … άλλοι δεκατέσσερις τουλάχιστον οι του πρωταθλήματος ; Μας κάνουν είκοσι οκτώ ! Και τι είκοσι οκτώ ; Ο ένας καλύτερος απ’ τον άλλο ! Στην κυριολεξία !
Σταθείτε ένα λεπτό. Πόσοι παίκτες, αλήθεια, απαρτίζουν το σημερινό ρόστερ του Ολυμπιακού ; Δεν είναι είκοσι οκτώ. Είκοσι εννέα είναι ! Και άπαντες εν ενεργεία, κανονικοί μετέχοντες σε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες ! Και πόσοι εξ αυτών είναι διεθνείς ; Δεν ξέρω ακριβώς, νομίζω ότι … όλοι ! Αν εξαιρέσεις δηλαδή τον τρίτο τερματοφύλακα, άντε και τον Ναουέλ, πού δεν ξέρω αν έχει παίξει σε καμία Ελπίδων, όλοι οι άλλοι είναι διεθνείς … διεθνέστατοι ! Με ονόματα πού σκίζουν στον διεθνή χώρο, όχι της πλάκας, της σειράς.
Ξανάγινε ; Όχι, φίλοι μου, ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ κάτι τέτοιο στον Ολυμπιακό, αλλά ούτε βεβαίως και σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα. ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού. Ακόμα και την εποχή του αείμνηστου, του μεγάλου Νίκου Γουλανδρή, το ρόστερ του Ολυμπιακού μπορεί να υπερείχε των άλλων της εποχής, αλλά ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά με το ΣΗΜΕΡΙΝΟ του Ολυμπιακού του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Θυμίζω εν ολίγοις – και αν παραστεί ανάγκη θα επανέλθω πιο αναλυτικά, με λεπτομέρειες και ονόματα – ότι την περίοδο 1972 – 73 το ρόστερ του Ολυμπιακού αποτελείτο από 24 συνολικά ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων ο τερματοφύλακας Πολέτι δεν έπαιξε ποτέ, ο δε πολυδιαφημισμένος Αργεντινορουμάνος Μιγκέλ Νικολάε πρόλαβε να κάνει τρείς συμμετοχές πριν πάει στο καλό.
Την επόμενη περίοδο, 1973 – 74, το ρόστερ του Ολυμπιακού αποτελείτο από 22 ποδοσφαιριστές και την αμέσως επόμενη, 1974 – 75, από μόλις 21.
ΤΟ ΡΙΣΚΟ - ΠΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Πάμε παρακάτω και επανέρχομαι στο προχθεσινό με τον Λεβαδειακό. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, παρόμοιο εγχείρημα με αυτό του Μίτσελ σε αγώνα Κυπέλλου είχε γίνει μία μόνο φορά, επί Τάκη Λεμονή. Είχε χρησιμοποιήσει αναπληρωματικούς σε αγώνα Κυπέλλου στα Γιάννινα με αποτέλεσμα να χάσει με 2-0 και τελικά να αποκλειστεί. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα τον συγχωρεμένο τον κυρ Θόδωρο να ωρύεται και να περνάει τον Λεμονή γεννεές δεκατέσσερις γιά τις «τρέλες» πού έκανε και αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός.
Τέλος πάντων, ο Λεμονής δεν είχε το υλικό πού έχει σήμερα ο Μίτσελ να διαχειριστεί, ούτε βεβαίως και το ίδιο εξοντωτικό πρόγραμμα μπροστά του. Παρά ταύτα, μπορώ να πω ότι ο Μίτσελ αιφνιδίασε και αιφνιδίασε – ευχάριστα – πολύ κόσμο με την απόφασή του να αποκλείσει από την αποστολή όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος. Ολες τις ημέρες πού προηγήθηκαν, οι ασχολούμενοι με το οικείο ρεπορτάζ έγραφαν ότι οι αλλαγές θα ήταν περιορισμένες, καθ' ότι ’ Μίτσελ προτιμά να μην κάνει πολλές αλλαγές, άλλοι έλεγαν ότι θα κάνει το πολύ μία, άλλοι δύο, άλλοι … καμία.
Και τελικά, ο Πορτογάλος τους έριξε όλους σε γκάφα. Δεν έκανε αλλαγές παικτών. Εκανε αλλαγή … ενδεκάδας. ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ, και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Ηξερε τι έκανε και το έκανε πολύ καλά.

ΚΑΙ … ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Ο ΤΟΥΡΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟΣ !
Επίδειξη το λέω λοιπόν εγώ. Λες και οι παίκτες του Ολυμπιακού περνούσαν από μία ιδιότυπη … πασαρέλα, ο καθένας με τις αρετές του, τα ποδοσφαιρικά καλούδια του και τα δώρα της φύσης. Και οι θεατές πού παρακολούθησαν το παιχνίδι, δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν. ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ όσα είδαν, χάρηκαν και θαύμασαν.
Θα ασκήσω κριτική βεβαίως. Λαμβανομένου υπ’ όψιν όμως ότι σε αγώνα κατά τον οποίο η μία ομάδα είχε ποσοστά κατοχής σχεδόν 80 – 20 ( 76 – 24 είχε ο Ολυμπιακός, πού δεν … πάει παραπάνω ) κανείς δεν μπορεί να μιλήσει γιά υστερήσαντες, διότι απλά, δεν υπάρχουν υστερήσαντες.
Ούτε και διακριθέντες, θα μου πείτε. Ναι, αλλά μεταξύ των διακριθέντων, πού ήταν ΟΛΟΙ όσοι έπαιξαν, υπάρχουν και οι … ιδιαίτερα διακριθέντες και οι … ιδιαιτερότατα διακριθέντες !
Πάμε λοιπόν στην ουσία. Και ξεκινάω από τον Γιαγιά Τουρέ. Διάβασα κάποια σχόλια ανοήτων, σχετικά με την φυσική του κατάσταση και τον βαθμό ετοιμότητας, πού δεν είναι ακόμα στο φουλ.
Τρίχες, λέω εγώ. Ο Τουρέ ακόμα και να τον βάλει κανένας καθιστό σε πολυθρόνα να στέκει στο κέντρο του γηπέδου, είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ. Ο,τι και να κάνει, θα είναι επωφελές για την ομάδα. Και η παρουσία του σκέτη προχθές, ήταν υπερπολύτιμη. Τρείς – τρείς έπεφταν πάνω του όταν έπαιρνε τη μπάλα οι Λεβαδειακοί. Ο Καραχάλιος ( καλό ταλέντο πού ξεπήδησε από τις ακαδημίες μας ) και ο Μητρόπουλος βασικά, αλλά και ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ παίκτης ήταν κοντά του, ή και δύο άλλοι, καμιά φορά. Όταν όμως πέφτουν τρείς – τέσσερις αμυντικοί πάνω σε έναν, αυτόματα ανοίγουν χώροι γιά τους άλλους επιτιθέμενους. Και από μόνο του αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη, σημαίνει ότι χάνεται μια και δια παντός η κατοχή της μπάλας.
Αυτό, ήταν ένα μόνο μέρος, το «τακτικό» μέρος της προχθεσινής προσφοράς του Γιαγιά Τουρέ στο σύνολο κι’ αφήστε τον κάθε … πολυξερίδη να γράφει ό,τι θέλει.
ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΙ, ΑΛΛΑ … ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ Ο ΠΑΠΕ ΑΜΠΟΥ ΣΙΣΕ !
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ … ΕΝΑ ΠΟΔΑΡΙ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ ΘΑ ΕΠΑΙΖΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚΟΥΛΑ !
Πάμε τώρα στην ατομική κριτική. Αφήνω τον γίγαντα στην άκρη, διότι δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος. Και πάμε στον κατά τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ γνώμη MVP της ομάδας του Ολυμπιακού.
· ΣΙΣΕ, κύριοι ! Παπέ Αμπού Σισέ. Οσο και αν προσπαθήσει κανείς, ψεγάδι δεν του βρίσκει αυτού του σούπερ πληθωρικού στόπερ. Και δεν θα διστάσω να το γράψω και να το υπογράψω. Σαν τον Σισέ, δεν υπάρχει άλλος μεταξύ των στόπερ του Ολυμπιακού. Απροσπέλαστος, αλάνθαστος, ανίκητος, μοίραζε σωστά τη μπάλα και γέμιζε ΣΙΓΟΥΡΙΑ τους συμπαίκτες του. Είμαι σίγουρος ότι ο Μάρτινς τα είδε αυτά πού είδα εγώ και μερικές … εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη φίλαθλοι. Από εκεί και πέρα, δικό του το μαχαίρι, δικό του και το πεπόνι.
· Χοσέ Σα, τερματοφύλακας. Απορώ πως τον άφησαν να φύγει από την Πόρτο. Αλλά … σόρυ, ψέματα, δεν έχω καμία απορία. Όταν πρέπει ντε και καλά να παίζει ο 35άρης Κασίγιας, ο 25ρης Σο γίνεται εύκολα παρελθόν. Εγώ πάντως από το λίγο πού μας έδειξε, διέκρινα μόνο προσόντα : Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σταθερότητα, έξοδοι, τα πάντα. Μπορώ λοιπόν να αναφερθώ σε ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ μεγάλο τερματοφύλακα, μαζί με τον Γιαννιώτη.
· Μασούρας, Κούτρης. Τους βάζω μαζί. Και μαζί τους βάζω και τους Ελ Αμπντελαουϊ και Τσιμίκα. Τέσσερις πλάγιοι μπακ για δύο θέσεις. Τι κάνει ο καλός προπονητής εκεί ; Τους βάζει όλους σε μία … κληρωτίδα και … τραβάει !
Να πω μόνο ότι ο Μασούρας είναι τελικά πολύ άτυχος. Ετυχε πίσω από τον ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΟ Ομάρ και όχι από τον … περσινό Ομάρ. Και αυτός ο Ομάρ ο τωρινός, δεν αλλάζει εύκολα.
· Περί Γκιγιέρμε γράφτηκαν ήδη πολλά. Αλλά μήπως και δεν τον ξέραμε τον Γκιγιέρμε ; Τώρα θα τον μάθουμε, σε ένα αγώνα με τον Λεβαδειακό ; Γκιγιέρμε σημαίνει παίζει βασικός σε όλα τα παιχνίδια, άνευ ετέρας. Δεν είναι γιά πάγκο αυτός ο παικταράς. Και επειδή διάβασα πάλι κάποιες ανοησίες των πολυξερίδηδων, ότι είναι αργός, ότι δεν κάνει πολλά χιλιόμετρα και διάφορα τέτοια, θα πώ μόνον ένα πράγμα. Ότι οι Πάοκ – Κούλα κ.λ.π. ακόμα και το … ΕΝΑ ΠΟΔΙ του Γκιγιέρμε να είχαν στην ομάδα τους, θα έπαιζε … βασικό !
«ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ» ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΝΑΟΥΕΛ
Ναουέλ. Οσο και αν φανεί παράξενο σε ορισμένους, ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ. Παίκτης με θράσος, ταχύτητα, πείσμα, και αξιόλογη τεχνική κατάρτιση, πού δεν διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε κάθε σημείο του παιχνιδιού, είναι «καταδικασμένος» να πετύχει, σε όποια ομάδα και αν παίξει. Πιστεύω ότι ήταν λίγο αγχωμένος, γι’ αυτό και οι λίγες του τελικές προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία. Του έχω εμπιστοσύνη ( την κέρδισε ) όπως έχω και στον ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟ Μάριο Βρουσάϊ, πού μας τα … χάλασε λιγάκι λόγω της έξαρσης ατομισμού πού παρουσίασε σε πολλές φάσεις. Συμβουλές θέλει μόνο ο Βρουσάϊ. Όλα τα άλλα τα διαθέτει.
ΕΧΕΙ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ Ο ΜΑΝΟΣ !
Δημήτρης Μάνος. Σας παρακαλώ. Ο βασικός ( μέχρι στιγμής ) σέντερ φορ του Ολυμπιακού λέγεται Γκερέρο και διακρίνεται βασικά γιά την αγωνιστικότητα, το πείσμα και την επιμονή του, κυρίως στο επιθετικό πρέσινγκ. Ο «δεύτερος τη τάξει» ( όπως φαίνεται ως τώρα ) σέντερ φορ του Ολυμπιακού λέγεται Χασάν και διακρίνεται ιδιαίτερα γιά τον δυναμισμό του και την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Ο Μάνος είναι ο «τρίτος τη τάξη» αυτή τη στιγμή, αλλά διαθέτει ΚΑΙ τα προσόντα του Γκερέρο ΚΑΙ τα προσόντα του Χασάν, όλα μαζί, στην … ίδια συσκευασία. Και δεν θα διστάσω ούτε τώρα να το γράψω. Ο Μάνος μου δείχνει ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟΣ των άλλων δύο. Τουλάχιστον βάση των όσων έχω δεί ως τώρα.
· Ο Ανδρούτσος πήγε πολύ καλά. Δεν περίμενα να είναι τόσο έτοιμος, μετά από τόσα πού έγιναν. Ο Μιράντα δεν μου άρεσε. Δεν παρουσίασε τίποτα περισσότερο από όσα ξέρουμε ήδη. Και δεν νομίζω ότι είναι αρκετά.
Συνολική κριτική. Κατ’ αρχήν, προτιμώ το 4-4-2 από το 4-2-3-1, βάση του δυναμικού πού διαθέτει ο Ολυμπιακός. Πιστεύω – και δεν το γράφω επειδή βλέπω το ποδόσφαιρο με οπαδικά γυαλιά – ότι ΚΑΙ ΑΥΤΗ η ομάδα, η «ΔΕΥΤΕΡΗ» τρόπον τινά του Ολυμπιακού, ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ! Όπως έπαιξε χθες, με την ίδια σύνθεση. Χωρίς άλλη προσθήκη. Θα έβαζα και στοίχημα γι’ αυτό.
Πασαρέλα … σούπερ διαιτητών το Σαββατοκύριακο !
ΟΛΟΙ ΟΙ … ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
Ετοιμαστείτε : Θα πέσει πολύ γέλιο
Ε, ρε, γλέντια ! Απ’ όλα έχει ο … μπαχτσές αυτό το Σαββατοκύριακο. Και ξένο και Σιδηρόπουλο και Κουτσαύτη και Σκουλά και Τζήλο και Παπαπέτρου και Παπαδόπουλο ( τον … θυμάστε ; ) και Κουμπαράκη και Διαμαντόπουλο !
Βλέπετε, όλοι οι … καλοί, χωράνε ! Κι’ από Δευτέρα θα έχουμε να γράφουμε πάλι.
Να σημειώσω όμως κάτι σ’ αυτό το σημείο. Εχω μάθει ότι κάποια λαμόγια, κάποιοι φτηνοί – ακριβοπληρωμένοι στην ΕΠΟ, παραμυθιάζουν τον Περέϊρα και τους άλλους πού παρασιτοβιούν στην διαιτησία, λέγοντας να μη δίνουν σημασία σ’ αυτά πού γράφουμε εδώ, διότι είμαστε οπαδοί και γράφουμε πάντα ό,τι συμφέρει την ομάδα μας.
Ποσώς με ενδιαφέρει, αγαπητοί φίλοι ( και … «φίλοι» αν θα με διαβάζει ή θα δίνει σημασία σ’ αυτά πού γράφω, ο Περέϊρα, ο υποπερέϊρα, ο ανθυποπερέϊρα και όοολοι όσοι αναφέρονται συχνά πυκνά σ’ αυτήν εδώ τη στήλη.
Και δεν με ενδιαφέρει, γιά ένα πολύ απλό λόγο : Πως Ο,ΤΙ γράφω, δεν το γράφω γιά να το διαβάζουν ΑΥΤΟΙ, Ο ΚΟΣΜΟΣ με ενδιαφέρει να τα διαβάζει, γιά να πληροφορείται, να ενημερώνεται και να σχηματίζει σωστή εικόνα. Για τους τύπους πού βρίσκονται στα πόστα της διαιτησίας και τα λαμόγια πού περιφέρονται γύρω - γύρω, δεν μου καίγεται καρφάκι. Απλά πράγματα,πού δεν νομίζω ότι χρειάζονται και … μετάφραση !
ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε επίσης