(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» την 01/12/2017)
ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΙΤΛΟ!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ
Τα σήματα της υγείας και η δύναμη της συνήθειας
Πήρε ένα πρωτάθλημα το 1976, ένα το 1985, επόμενο είναι να του κακοφανεί αν δεν πάρει και το φετινό
Ως συνεπής και ακάματος μελετητής του ελληνικού ποδοσφαίρου και δη του ελληνικού πρωταθλήματος, έχω προσέξει ότι πράγματι φέτος και μετά την εγκατάσταση Δέδε στην ηγεσία της ΕΠΟ, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.
Η αλληλουχία των γεγονότων στέλνει σαφή ερεθίσματα, που οδηγούν σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Κοίταζα, για παράδειγμα, τη φάση του πρώτου γκολ του Πάοκ επί του Πανιωνίου και όλα με πείθουν ότι επρόκειτο περί τηλεπαθητικού συμβάντος: Ο αμυντικός Γκιοατά προσπάθησε να στείλει μήνυμα με τα μάτια στον τερματοφύλακα Κότνικ: «Θα σ’ τη γυρίσω αργά, εσύ βγες γρήγορα για να προλάβεις».
Πόσο όμως μπορεί να εκτελεστεί επιτυχώς μία τηλεπαθητική ανταλλαγή μηνυμάτων, μεταξύ ενός Καμερουνέζου και ενός Σλοβένου; Ο Καμερουνέζος γύρισε την μπάλα προς το ν Σλοβένο, πιο αργά και από ριπλέι. Και ο Σλοβένος προσπάθησε να προλάβει πριν επέμβει ο Ελληνας που καραδοκούσε. Επεσε με ανοιχτά τα χέρια, αλλά χωρίς να ακουμπήσει τον Ελληνα, ο οποίος αυτοανατράπηκε.
Η συνέχεια ήταν ένα γκολ, αυτό πάνω στο οποίο χτίστηκε η πολύτιμη ισοπαλία του Πάοκ στη Νέα Σμύρνη. Και πάλι όμως, δεν μπορούμε να τη δούμε αυτοτελώς και ανεξάρτητα από άλλα γεγονότα. Παραμονές του αγώνα, η διοίκηση του Πανιωνίου διέκοψε τη συνεργασία της με τον καλύτερο παίκτη της ομάδας, τον Ιρανό Μασούντ. Βεβαίως, δεν τη διέκοψε για πάντα, ειδικά για το παιχνίδι με τον Πάοκ, ίσως και γι’ αυτό με τον Παναθηναϊκό. Εχω την αίσθηση ότι στη συνέχεια ο Πέρσης ή θα συγχωρεθεί, ή θα γίνει συγχωρεμένος. Και πάλι, όμως, δεν τελείωσαν τα αξιοπρόσεκτα του αγώνα. Θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή αναδρομή. Να πάμε στο προηγούμενο παιχνίδι του Πανιωνίου, που έγινε στην Ξάνθη. Με σκορ 0-2 σε βάρος της ομάδας του, ο βασικός αμυντικός του Πανιωνίου Οικονόμου, έξι μόλις λεπτά πριν από τη λήξη, κάνει τσαμπουκά και αποβάλλεται. Η αποβολή του χαρακτηρίστηκε από «περίεργη» έως «αδικαιολόγητη». Και δεν χαρακτηρίστηκε από εμένα, ή κάποιον άλλο παρατηρητή με σκοτεινό μυαλό και πονηρές σκέψεις. Από την ίδια τη διοίκηση της ομάδας χαρακτηρίστηκε, προκαλώντας μάλιστα και την παραδειγματική τιμωρία του παίκτη.
Παρά ταύτα, που λέει κι ο Αλαμάνος, ο Πάοκ δεν τα κατάφερε να κερδίσει στη Νέα Σμύρνη. Και γι’ αυτό οι παίκτες του τα άκουσαν για τα καλά. Μέχρι και ο… «ανδρισμός τους» αμφισβητήθηκε, αν θυμάμαι καλά αυτά που διάβασα. Φυσικά, η μόνη που δεν φταίει για τη μη επίτευξη νίκης, είναι η διοίκηση. Τι άλλο να έκανε δηλαδή;
Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ
Θα πρέπει, όμως, να πάμε και λίγο πιο πριν, να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Οχι πολύ μακριά. Μία αγωνιστική πριν τον Πανιώνιο, όταν ο Πάοκ συνάντησε τον Ατρόμητο. Στο ραντεβού παρών και τρίτος άνθρωπος, ο διαιτητής Παπαπέτρου. Ο Πάοκ νίκησε χάρη σ’ αυτόν, αλλά το μερίδιο της επιτυχίας δεν ανήκει εξολοκλήρου στον ρέφερι. Ο Ατρόμητος, γνωστός για τη συνέπειά του στις συμφωνίες που κάνει, δεν χρησιμοποίησε στον αγώνα τους βασικούς του που αγωνίζονται σ’ αυτόν δανεικοί από τον Πάοκ. Τον Ουάρντα, τον Χατζημωϋσιάδη, τον Γιαννούλη… Ως εκεί όμως. Διότι τον Καρασαλίδη που προέρχεται και αυτός από τον Πάοκ, αλλά δεν είναι δανεικός, τον χρησιμοποίησε κανονικά. Και βέβαια, αυτή η αστείρευτη πηγή ταλέντων του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναπληρώσει την απουσία των δανεικών, με παιδιά από την Κ20, που έκαναν ιδανικό ντεμπούτο στη χώρα της μπουγάτσας.
Βεβαίως, το απευκταίο δεν αποφεύχθηκε τελικά και ο συνεπής στις συμφωνίες του Ατρόμητος γνώρισε την ήττα. Αν δεν ήταν συνεπής και πραγματικός κύριος στις συμφωνίες του, μπορεί και να κέρδιζε. Οπως για παράδειγμα, όταν έπαιξε με τον Ολυμπιακό και χρησιμοποίησε τους δανεικούς Γιαννιώτη, Ρισβάνη δεν κέρδισε; Και βέβαια κέρδισε. Με τους δύο δανεικούς, καλύτερους του γηπέδου.
Στις προσεκτικές μου παρατηρήσεις, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να διαφύγουν και μερικές λεπτομέρειες, ακόμα και αν αυτές περιέχονται στα ψιλά των εφημερίδων. Οπως για παράδειγμα, ότι στα σχέδια επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης (όχι κατ’ ανάγκην Ελλήνων) βρίσκεται και η δημιουργία ενός Πάρκου, στις προδιαγραφές του Αττικού Πάρκου που βρίσκεται στο Κορωπί και διευθύνει ο Γιάννης, πατέρας του Τάσου Παπαπέτρου, του διαιτητή του αγώνα Πάοκ - Ατρομήτου. Μακάρι να γίνει, για να φάνε ψωμί και πολλές οικογένειες, ευχής έργον θα είναι για την πόλη που μαστίζεται από υψηλή ανεργία.
Αλήθεια ή ψέματα;
Η αινιγματική προφητεία του Τσίπρα και οι προκλητικοί μουσουλμάνοι
Το πιο σημαντικό όμως σημάδι (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη) και αυτό που προσδιορίζει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τη συνέχεια αυτής της ποδοσφαιρικής περιπέτειας, που καλείται πρωτάθλημα Ελλάδος 2017-18, είναι το μανιφέστο που εξέπεμψαν οι οπαδοί του Πάοκ υπό την επωνυμία «Θύρα 4». Τίτλος του μανιφέστου, το εύγλωττο και ηδύποτο «Πρωτάθλημα εμείς ή κανείς»!
Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο το νόημα. Πιο ξεκάθαρο ακόμα και από το εμφατικά πομπώδες «Μπάοκ αφού»!
Οι συγκεκριμένοι οπαδοί του Πάοκ, που φημίζονται για την οξυδέρκεια και την ευστροφία τους, είναι εθισμένοι στην κατάκτηση πρωταθλημάτων από την ομάδα τους και δεν μπορούν καν να σκεφτούν την πιθανότητα να χάσουν το τρέχον. Πρωτάθλημα το 1976, πρωτάθλημα το 1985, ε, είναι δυνατόν να μην πάρουν και το πρωτάθλημα του 2018;
Πολύ σωστά, λοιπόν, το έθεσαν τόσο κατηγορηματικά: «Ή εμείς, ή κανείς»!
Τώρα, για να εμβαθύνουμε περισσότερο στο προς έρευνα θέμα, θα πρέπει να δούμε προσεκτικά μερικά γεγονότα, ασύνδετα φαινομενικά μεταξύ τους, αλλά ίσως και σχετικά.
Για παράδειγμα, εκείνη τη δήλωση του γνωστού για τη φιλαλήθεια και την ντομπροσύνη του πρωθυπουργού Τσίπρα ο οποίος είχε ευχηθεί φορώντας το πιο ειλικρινές από την ατέλειωτη γκάμα ειλικρίνειας που διαθέτει, ύφος του: «Εύχομαι να πάρει φέτος το πρωτάθλημα ο Πάοκ»!
Ετσι είπε δηλαδή και αμαρτίαν ουκ έχω, να διαβεβαιώσω ότι το εννοούσε κιόλας. Σχετικά με το τι εννοεί ο Τσίπρας όταν μιλάει, έχουν ασχοληθεί κορυφαίοι παγκοσμίως πολιτικοί αναλυτές, αλλά άκρη δεν βρήκε κανένας τους.
Ομως, ο πρωθυπουργός το είπε. Και μετά τη δήλωση αυτή (που έγινε μπροστά στις κάμερες) ακολούθησε καταρράκτης γεγονότων: Επεσε η διοίκηση της ΕΠΟ, ανέλαβε διοικούσα μετά από συνεργασία Κοντονή, Θοδωράκη, αλώθηκε η πλειοψηφία των Ενώσεων που ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΠΟ (οι οποίες κατά δήλωση του Βίκτωρα στοίχισαν έξι εκατομμύρια), άλλαξε η διοίκηση, με νικητή των εκλογών τον Γραμμένο πρόεδρο και υπερπρόεδρο τον Αλέκο Δέδε, προσλήφθηκε το δημοσιογραφικό τιμ του Κοντονή, με λίγα λόγια επικράτησε πλήρως το σύστημα της υγείας. Το καινούργιο έφαγε το παλιό. Και το παλιό πήγε σπίτι του, παίρνοντας μαζί του όσους διαιτητές δεν «υπέγραψαν» (θεωρητικά) το απαιτούμενο συγχωροχάρτι αποτάσσοντας το παρελθόν τους και δεν πήγαν να ξεσκάσουν ακούγοντας κλασική μουσική στο στέκι φίλων του Μότσαρτ.
ΧΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ
Οι οπαδοί του Πάοκ που υπογράφουν το βλακώδες μανιφέστο (κρίση μου είναι αυτή, μην τα βάλουν με κανέναν αθώο) έδωσαν και μία σαφή και πειστική απάντηση σε όσους τυχόν παρεξήγησαν τη στάση τους έναντι των πακιστανικών δυνάμεων, την περασμένη Κυριακή στην Ομόνοια.
Προσέξτε πώς παρουσιάζουν την αρχή της σύγκρουσης: «Η αλήθεια -λένε - είναι πολύ διαφορετική από το πώς την παρουσιάζουν δημοσιογράφοι που έχουν μαλώσει εδώ και χρόνια με την αλήθεια (σ.σ. ειδικά εγώ, θυμάμαι πως όποτε τη συναντώ της τραβάω και μια χαστούκα να είναι όλη δική της) και είναι γνωστό και στον πιο αδαή το τι κάνουν για μερικά κλικ παραπάνω. Οι πορείες συναντήθηκαν και στην αρχή δεν συνέβη το παραμικρό, ούτε φιλοφρονήσεις ούτε τίποτα, και ενώ η κεφαλή της πορείας είχε φύγει, οι μουσουλμάνοι άρχισαν να προκαλούν έντονα με χειρονομίες και όχι μόνο την ουρά της πορείας που αποτελούνταν από είκοσι-τριάντα άτομα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απάντηση είναι άμεση χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου το ποιος βρίσκεται απέναντί μας».
Συμπυκνώνω: Οι μουσουλμάνοι ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο άρχισαν να προκαλούν με χειρονομίες και όχι μόνο την ουρά των Παοκτζήδων, οι οποίο απάντησαν άμεσα, χωρίς να εξετάζουν ποιοι είναι που τους προκαλούν!
Και φτάνουμε στο εκπληκτικό τέλος του μανιφέστου: «Καλό θα είναι από εδώ και στο εξής όποιος δημοσιογράφος, πολιτικός ή παρατρεχάμενος γράφει ή σχολιάζει για τον Πάοκ να προσέχει καλά τα λόγια του γιατί ο ασπρόμαυρος χείμαρρος τα παρασέρνει όλα» (και πάει με κόκα κόλα).
Συγγνώμη, αλλά εδώ πρέπει να κλείσω, για να προλάβω την ουρά στις τουαλέτες. Πολύς κόσμος θα έχει χεστεί πάνω του διαβάζοντας τις απειλές των ασπρόμαυρου χειμάρρου και τρέχω να προλάβω. Αντε και περαστικά…
Κρητικός… εκ Γιαννιτσών!
Πέρα από το αγωνιστικό μέρος του αγώνα Κυπέλλου, στα Χανιά, είδαμε και ένα καινούργιο φρούτο της διαιτησίας, να κλείνει τα μάτια σε δύο πέναλτι, από αποκρούσεις αμυντικών των Κισσαμικού με τα χέρια.
Λέγεται Σωτηριάδης, διαιτητής του Συνδέσμου Λασιθίου.
Κατοικεί στον Αγιο Νικόλαο, αλλά κατάγεται από τα Γιαννιτσά.
ΜΠΑΟΚΑΡΑ και οπαδός του Ιβάν.
Πάνε να μας τον φορτώσουν σαν «από την Κρήτη», δηλαδή «ουδέτερο».
Της… «εξυγίανσης» κι αυτός.
Για τον πατέρα και όχι τον γιο το δημοσίευμα
Στη χθεσινή μου στήλη, υπήρχε και το εξής δημοσίευμα: «Ιστορία», λέει, «έγραψε χθες ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Πάοκ Βρακάς, αγωνιζόμενος εναντίον του Αιγινιακού.
Ιστορία έχει γράψει και ο πατέρας του, στενός φίλος του Ρώσου ιδιοκτήτη του Πάοκ όταν, πριν από μερικούς μήνες, ως παρατηρητής αγώνα προσπάθησε να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό επειδή ο Μοντέστο του χάιδεψε λίγο το μαγουλάκι».
Αυτό ήταν. Παρατηρήσατε εσείς καμία χυδαιότητα κατά του νεαρού ποδοσφαιριστή; Διακρίνατε κάτι που να τον πειράζει, να τον προσβάλλει, να τον ενοχλεί;
Φυσικά, δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως εναντίον του νεαρού παίκτη, που έπαιξε με την ομάδα του στο Κύπελλο και πολύ καλά έκανε και πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από… μπουγάτσα με ρούβλια, όποιοι πιστεύουν ότι μπορούν ανεύθυνα να αποδώσουν τέτοιου είδους μομφή στο δημοσίευμά μου.
Στο δικό μου κείμενο, η αναφορά δεν έχει να κάνει με τον νεαρό, αλλά με τον πατέρα του, ο οποίος ενώ έχει γιο που παίζει στον Πάοκ, επομένως έχει ΔΕΣΜΟΥΣ με την ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ του Ολυμπιακού και της Αεκ ομάδα, ορίζεται παρατηρητής και τοποθετείται εναντίον του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ της; ομάδας του γιού του, Ολυμπιακού. Και όχι μόνον τοποθετείται, αλλά προσπαθεί, με την έκθεσή του, να προκαλέσει τη δυνατόν αυστηρότερη ποινή για τον πρωταθλητή, εις όφελος βεβαίως, ΠΟΙΟΥ; Μα φυσικά, του Πάοκ, της ομάδας που παίζει ο γιος του.
Αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι ούτε ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ούτε ΗΘΙΚΟ ούτε καν ΑΝΤΡΙΚΙΟ. Αυτό με αναγκάζει να υποθέσω ότι η ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ τιμωρία του Ολυμπιακού ήταν ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ του παρατηρητή-πατέρα του ποδοσφαιριστή και βέβαια αυτές μου οι σκέψεις δεν έχουν να κάνουν με το παιδί, που δεν ευθύνεται φυσικά για τις σκέψεις και τις προθέσεις του πατέρα του.
Μου λένε ότι ο νεαρός Βρακάς είναι πραγματικό ταλέντο. Δεν μπορώ ούτε να το απορρίψω ούτε να το επιβεβαιώσω. Ούτε βεβαίως και το Αιγινιακός-Πάοκ ήταν αξιόπιστο κριτήριο για την αξία του. Μακάρι να είναι καλός και να πάνε όλα κατευχήν στην καριέρα του. Ο πατέρας του, όμως, δεν νομίζω ότι διαθέτει το ΗΘΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ να κρίνει και να «δικάζει» άλλες ομάδες, από τη στιγμή που «δεσμεύεται», λόγω υιού, με μία συγκεκριμένη.