«ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΟΤΙ Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ»!
Η εικόνα που προσπαθούν από χθες το βράδυ να δώσουν οι διάφοροι… αντικειμενικοί και ΑΡΔοΜΜΕμέδες δεν με αγγίζει και, φυσικά, δεν με επηρεάζει. Εγώ έχω οδηγό στην κρίση μου τα πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας και δεν έχω ανάγκη κανέναν να μου επιβάλει την κρίση του. Τα γράφω αυτά διότι χθες το βράδυ, αποχωρώντας από το Καραϊσκάκη και πηγμένος στο γνωστό αφόρητο μποτιλιάρισμα, μη έχοντας καλύτερο τρόπο να περάσω την ώρα μου στην ουρά, έκανα το λάθος να… υποστώ την ακρόαση από το ραδιόφωνο του 94,6 fm. Ωιμέ! Η ακρόαση ήταν μεγαλύτερο μαρτύριο από το μποτιλιάρισμα! Λάθος μου, όχι μόνον ενοχλητικό, αλλά και επιζήμιο για την υγεία μου, διότι έθεσε σε δοκιμασία τα νεύρα μου.
Τέλος πάντων, από τα μικρόφωνα του σταθμού πέρασαν να μας πουν τη γνώμη τους για το παιχνίδι ένα τσούρμο… αντικειμενικοί και δη θεωρούμενοι «πρώτης γραμμής». Μπραουδάκης, Σωτηρακόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Κοσμάς και ίσως κάποιοι άλλοι, που δεν συγκράτησα τα ονόματά τους. Φυσικά, ΟΥΔΕΙΣ εξ αυτών «Ολυμπιακός», διότι όταν είσαι Ολυμπιακός δεν μπορείς να είσαι και… αντικειμενικός, για λόγους που θα πρέπει να αντιλαμβάνεσθε.
Οι κρίσεις και απόψεις που άκουσα από τους… ειδήμονες της αθλητικογραφίας (μερικοί ή και όλοι τους είναι και… «καθηγητές» δημοσιογραφίας!) θα μπορούσαν να συμπτυχθούν σε δύο ενότητες. Η μία ότι τελικά… «δεν έγινε κανένας αγώνας» διότι… «η ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο» και διάφορα τέτοια! Η δεύτερη ότι… «πόσο μεγάλος» και «πόσο κορυφαίος» είναι ο… Σιδηρόπουλος!!! Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα, με τη δική μας, την ΚΑΘΟΛΟΥ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ», αλλά ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ματιά μας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή εξ αρχής: Και ΑΓΩΝΑΣ έγινε, και η Αεκ ΜΠΗΚΕ στο γήπεδο, αλλά το θέμα δεν είναι το πώς μπήκε, αλλά το πώς ΒΓΗΚΕ απ’ αυτό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, βγήκε με μια ΤΡΙΑΡΑ! Που έτσι και ρωτήσετε τον πρώτο τυχόντα φίλαθλο του Ολυμπιακού, θα σας απαντήσει ότι… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΟΝΟΣ απ’ αυτό το ΣΚΟΡ, διότι ο Ολυμπιακός άξιζε να βάλει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ.
Βλέπετε, αγαπητοί αντικειμενικοί, το «τρία» γενικώς θεωρείται ατελής ως αριθμός. Ακόμα και οι «Τρεις Σωματοφύλακες» στην πραγματικότητα δεν ήταν τρεις, τέσσερις ήταν! Μόνον… σεξουαλικά το «ΤΡΙΑ» διαθέτει κάποιο είδος πληρότητας, αλλά εδώ εμείς μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ποτέ τα τρία δεν φτάνουν, ούτε και αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα ενός αγώνα όταν παίζουν μια ομάδα ΣΑΝ ΤΟΝ Ολυμπιακό με μια ΟΜΑΔΟΥΛΑ σαν την Αεκ. Με αυτό το παράπονο λοιπόν έφυγαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού από το Καραϊσκάκη. Οτι το σκορ έμεινε στα επίπεδα του 3-0. Ενα ακόμα, τουλάχιστον, δεν μπορούσαμε να βάλουμε; Να γίνουν τέσσερα τα ρημάδια, όπως έγινε πέρυσι;
Πάμε παρακάτω. Η Αεκ μπήκε στο γήπεδο, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, που ήταν τόσο καλύτερός της, ώστε πολύ γρήγορα να τη ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ στους τέσσερις ανέμους, όπως τότε (έχω γράψει την ιστορία) με τον Ανδρέα τη Φτερού, που μετά από ένα απλό 2-0, είχε κράξει την Αεκ με την αθάνατη φράση «Φτερά και πούπουλα»! Συνηθίζεται στο ποδόσφαιρο, αγαπητοί… καθηγητές, όταν η ΜΙΑ ομάδα αποδίδει τόσο ΚΑΛΥΤΕΡΑ από την άλλη, αυτή η άλλη να ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ να αποδώσει καλά, με σύνηθες επακόλουθο την ΗΤΤΑ, που ενίοτε παίρνει και δραματικές διαστάσεις.
ΤΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ!
Και κάπου εδώ θα συνδέσουμε το δεύτερο κεφάλαιο. Αυτό που αφορά τον διαιτητή ΤΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ, Σιδηρόπουλο. Ο οποίος, κατά την ταπεινή μου πλην ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ άποψη, θα πρέπει κάθε φορά που ορίζεται σε αγώνα να περνάει από ΑΛΚΟΤΕΣΤ, για να διαλύεται έτσι κάθε αμφιβολία. Ο Σιδηρόπουλος λοιπόν ήταν ΚΑΚΙΣΤΟΣ, και Σ’ ΑΥΤΟΝ οφείλεται εν μέρει, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, το ότι η νίκη του Ολυμπιακού ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ στο «πτωχότατο» σκορ 3-0. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ΟΠΟΤΕ η Αεκ κατάφερνε να περνάει τη σέντρα προς την περιοχή του Ολυμπιακού, οφειλόταν στη ΜΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ του Σιδηρόπουλου ενός ΦΑΟΥΛ εις βάρος «ερυθρόλευκου» ποδοσφαιριστή, που ο διαιτητής ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΕΔΕΙΞΕ!
«ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑΝ» ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ… ΒΑΣΙΛΟΜΠΙΛΑΡΟΣ!
Θέλετε να τα αραδιάσουμε; Τα κατέγραψε και ο Βάιος (που είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΡΑ και θέλει δέκα από σας στην καθισιά του) ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ. Στο 38’ ο Ισπανός ξυλοκόπος Ντίντακ έκανε τόσο σκληρό φάουλ στον Φορτούνη, που τον άφησε δυο-τρία λεπτά ξερό πάνω στο χορτάρι. Οχι μόνο δεν έδειξε κίτρινη, αλλά ούτε φάουλ ο… «κορυφαίος»! Το ίδιο και με τον Γιόχανσον στο 14’ επί του Μιλιβόγεβιτς. Το ίδιο με τον Παλτίτο στο 16’ επί του Ντιόγκο. Το ίδιο και με τον Λαμπρόπουλο στο 21’, που έκανε φάουλ στον Φορτούνη (έδωσε το φάουλ, χάρισε άλλη μία κίτρινη). Το ίδιο στο 28’, πάλι του Λαμπρόπουλου, στον Ιντέγε. Το ίδιο στο 62’, με τον Λάζαρο να πηγαίνει με τις τάπες πάνω στον Ντιόγκο, μπροστά στα μάτια του βοηθού Δημητριάδη! Το ίδιο και στον μασκοφόρο (ο οποίος ΚΑΚΩΣ έμεινε στο παιχνίδι μέχρι το τέλος, διότι ήταν εστία προκλητικότητας, ΑΝΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΑΣΟΥΣ) στο 86’ επί του Ελιουνούσι.
Είναι κι άλλα, βεβαίως, με ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ τη φάση της γροθιάς του Παλτίτο στον Ντιόγκο, που ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ διαιτητής, επόπτες, τέταρτος και… Βασιλομπίλαρος Δημητριάδης από τον πάγκο της Αεκ.
Ολα αυτά (και όποιος θέλει ξαναβάζει το βίντεο και να επαληθεύσει) είναι ΛΑΘΗ του… «κορυφαίου» Σιδηρόπουλου, που… έκανε ρεσιτάλ διαιτησίας, αλλά ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ διαιτησίας! Ο Σιδηρόπουλος είναι διαιτητής ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες. Ομως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ για έναν… μη αντικειμενικό δημοσιογράφο που όμως ΞΕΡΕΙ να ΨΑΧΝΕΙ τις ειδήσεις και να μην τις παίρνει έτοιμες και ξαναμασημένες.
Η «ΘΥΣΙΑ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ!
Ιδού λοιπόν μερικά από τα όσα συνέβησαν, από την ημέρα που οι τσατσογράφοι του Μελισσανίδη δημοσιοποίησαν την ΕΝΤΟΛΗ να οριστεί ο Σιδηρόπουλος (με την τριάδα του) στον αγώνα του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι πιέσεις και διαμαρτυρίες ήταν ΤΟΣΕΣ και ΤΕΤΟΙΕΣ, ώστε ο Σιδηρόπουλος να ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ότι «θα είναι αντικειμενικότατος», ότι «δεν πρόκειται να αδικήσει τον Ολυμπιακό», ότι «δεν θα παίξει για την Αεκ αλλά μόνο για τη … διαιτησία» και άλλα τέτοια ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ, που εκτός από απατηλά είναι και ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ για έναν διεθνή διαιτητή!
Και ποιο το ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ; Οτι τελικά ΔΕΧΤΗΚΕ να οριστεί βοηθός του στη θέση του Κωστάρα ο Δημητριάδης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις. Αλλο ότι και ο Δημητριάδης αποδείχτηκε ΕΞ ΙΣΟΥ ή και ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ από τον Κωστάρα (ή Κωσταρά, δεν γνωρίζω πού ακριβώς μπαίνει ο τόνος).
Αυτά που διαβάσατε με τα λάθη του Σιδηρόπουλου ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ από έναν ΝΟΡΜΑΛ διαιτητή. Εδώ δεν έχουμε ΜΙΑ φάση, όπως π.χ. το οφσάιντ του Πάοκ, αλλά για μια σειρά, μια σωρεία, μια ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΚΩΝ υποδείξεων, που κατά… σύμπτωση ήταν ΟΛΕΣ τους εναντίον ΜΙΑΣ εκ των δύο αντιπάλων: του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ»
Και ξέρετε τι είπε ο… αντικειμενικός εμβριθής ραδιοσχολιαστής (δεν θυμάμαι ποιος εξ όσων προανέφερα ήταν) για τη φάση με την ΚΟΚΚΙΝΗ στον Παλτίτο που ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ο Σιδηρόπουλος; «Εντάξει μωρέ, όπως ήταν τότε ο αγώνας… Εξ άλλου ουδείς διαμαρτυρήθηκε»!!!
ΥΓ.: Χρηστάκο, επειδή ξέρεις ότι σε συμπαθώ και επειδή σου ρίχνω πολλά χρόνια στην ηλικία, επίτρεψέ μου να σου μεταλαμπαδεύσω ένα αξίωμα σχετικό με τη δημοσιογραφία. Υπάρχουν λοιπόν ΔΥΟ είδη δημοσιογραφίας: Η δημοσιογραφία «επιπέδου» (εξ ου και ο χαρακτηρισμός επιπεδογράφοι) και η… ΕΠΙΠΕΔΗ δημοσιογραφία, δηλαδή η ΡΗΧΗ, η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ, η ΑΝΟΥΣΙΑ, η ΑΔΙΑΦΟΡΗ, η απλή καταγραφή των γεγονότων, ή δημοσιογραφία των κλισέ και των κοινοτοπιών. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ δημοσιογραφία (ομιλώ πάντα για τον εαυτό μου) ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Και εκεί ακριβώς οφείλεται ο εκνευρισμός μου. Στην ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ για όσα άκουσα προχθές το βράδυ από το ραδιόφωνο του 94,6 FM… Stereo.
Τα κόμπλεξ πνίγουν το ταλέντο
Οταν το σύμπλεγμα ανωτερότητας και ο υπερφίαλος εγωισμός πνίγουν το -έστω υπερτονισμένο- ταλέντο: Ο μασκοφόρος Μάνταλος ήταν ο χειρότερος (με την έννοια του πιο επιζήμιου) παίκτης της Κούλας! Κάθε του ενέργεια ήταν φάουλ και είχε και πολλά συμπτώματα ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ.
Οι φωνές του Πάοκ και η αλήθεια
Φωνάζει ο Πάοκ για τη διαιτησία και ζητάει την κεφαλή του επόπτη Χουσκόγλου επί πίνακι, θεωρώντας τον ως μοναδικό υπεύθυνο για την ισοπαλία με τη Βέροια. Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο στόπερ του Πάοκ, Μαλεζάς, που είναι παίκτης με μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα: «Μπορούμε να ρίξουμε σε πολλά πράγματα ευθύνες, αλλά οι μόνοι υπαίτιοι είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές, που δεν αξιοποιήσαμε τις 3-4 καλές ευκαιρίες μας και δεν βγάλαμε στον αγωνιστικό χώρο αυτά που μπορούσαμε».
Και ο Μπίσεσβαρ
Ούτε λέξη για το λάθος του επόπτη ο Μαλεζάς, όπως άλλωστε και ο Μπίσεσβαρ, ο οποίος είπε: «Πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και να αλλάξουμε κάτι για να κερδίζουμε τέτοια παιχνίδια».
Το λάθος τού απέναντι εξ ίσου σοβαρό!
Να γιατί ο Πάοκ δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ του να γίνει πραγματικά μεγάλη ομάδα με αυτή τη διοίκηση που έχει. Φωνάζει και διαμαρτύρεται για το λάθος του επόπτη Χούσκογλου, ο οποίος υπέδειξε λάθος ένα οφσάιντ, το οποίο βεβαίως κατέληξε γκολ.
Για τον ΑΛΛΟΝ επόπτη, όμως, τον Σταυρουλάκη, που έκανε ένα ΕΞ ΙΣΟΥ σοβαρό λάθος, ο Πάοκ δεν λέει τίποτα! Ηταν η φάση του 85’ με την ασίστ του Μπίσεσβαρ στον Κουλούρη, που δεν κατέληξε σε γκολ λόγω της ανικανότητας του επιθετικού. Αν έμπαινε αυτό το ΟΦΣΑΪΝΤ που ΔΕΝ υποδείχτηκε, θα ακούγαμε κανένα παράπονο από τα μπαόκια; Και βέβαια όχι.
Δεν… ΕΙΧΕ
Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις που έπαιξαν πολύ τις τελευταίες ημέρες…
Κετσπάγια: «Δεν έχω χάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό»! Να, λοιπόν, που όλα τα… ωραία κρατάνε πολύ λίγο.
Φανέλα της ξεφτίλας
Αμ ο άλλος, ο Μπακασέτας; «Εγώ δεν μπορώ να φωτογραφηθώ με αυτή τη φανέλα» έλεγε όταν υπέγραψε στην Κούλα. Και καλά… έκανε. Τώρα φωτογραφίζεται με τη φανέλα που του ταιριάζει. Τη φανέλα της ξεφτίλας.
Και της… εφτάρας;
«Δεν είναι ώρα τώρα να σκεπτόμαστε αλλαγή προπονητή» λένε στο Αεκ. Που σημαίνει ότι ο Κετσπάγια θα μείνει… μέχρι να φύγει. Νομίζω όμως ότι θα ήταν και αδικία να διώξουνε τον προπονητή της τριάρας και να μείνει ο προπονητής της… εφτάρας! Ποιος να τολμήσει να μιλήσει για τον Στέλιο, όμως;
Ο Μαρτίνς και τα «σαπάκια»
Εβλεπα τον εκθαμβωτικό ποδοσφαιριστή Μαρτίνς και έβλεπα και κάποιους άλλους, όπως έναν Πέκχαρτ, έναν Παλτίτο, έναν Λάζαρο κ.λπ. Ε, λοιπόν, όσο αξίζει ο κοντούλης Μαρτίνς, δεν αξίζουν τα «σαπάκια» της Κούλας όλα μαζί!
Και αν τους ζυγίσεις παικτικά, εύκολα θα διαπιστώσεις ότι παίκτης σαν τον Μαρτίνς σε ποιότητα, σπανιότατα έχει περάσει από το Αεκ. Ισως μόνο ο Μίμης ο Παπαϊωάννου, κάποια εποχή.
Οχι και ντέρμπι!
Το σημειώνω και αυτό με κομπορρημοσύνη: Εγώ, σε όλα όσα έγραφα πριν από το παιχνίδι –και ήταν πάμπολλα– ΠΟΤΕ, ούτε ΜΙΑ φορά δεν έγραψα τη λέξη «ντέρμπι» για να το χαρακτηρίσω. Θεωρούσα ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι τέτοια, ώστε να φαίνεται κωμικό να αναφέρεται κανείς σε «ντέρμπι». Και, όπως αποδείχτηκε, είχα δίκιο.
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 04/10/2016)