Μπροστά ο Θρύλος και πίσω όλοι οι άλλοι!
Η απόκτηση του Ιταλού τερματοφύλακα Λεάλι έχει κι αυτή, όπως κάθε μεταγραφή, τη δική της σημειολογία. Ηρθε σε μια εποχή όπου οι μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού είναι λίγο έως πολύ σαφείς και με συγκεκριμένο σκεπτικό. Ο πρωταθλητής δεν μπήκε στην αγορά με κλειστά τα μάτια, με το σύστημα «αυτά δίνουμε και ό,τι μας κάτσει, όπως μας κάτσει». Σύμφωνα με τις αναφορές όλων των ρεπορτάζ, στο «στόχαστρο» των «ερυθρόλευκων» βρίσκονταν άμεσα δύο πλάγια μπακ, ένας τερματοφύλακας και ένας επιθετικός στις πτέρυγες. Εξτρέμ δηλαδή, όπως λέγαμε παλιά.
Αυτοί είναι οι άμεσοι στόχοι, που ήδη έχουν καλυφθεί με την απόκτηση των Ντε λα Μπέγια, Φιγκέιρας. Μένει ακόμη ένας εξτρέμ, που είμαι βέβαιος ότι έχει πάρει ήδη σειρά μετά την υπογραφή-κλείσιμο του Λεάλι.
Σίγουρα θα ρωτήσετε: Αρκούν αυτές οι μεταγραφές;
Εξαρτάται, θα απαντήσω. Εξαρτάται για το μέχρι πού θα έχει φτάσει η ομάδα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Αν περάσει δηλαδή τους προκριματικούς και τα πλέι οφ και κερδίσει θέση στους ομίλους, περισσεύουν αρκετές μέρες για άλλες, ίσως και πολύ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ μεταγραφές.
Αν όμως κάτσει καμιά στραβή (ο μη γένοιτο) και δεν τα καταφέρει η ομάδα, τότε προς τι να γίνουν κι άλλες μεταγραφές; Για ποιον ακριβώς στόχο; Για να πάρουμε το πρωτάθλημα από τον Πόα, τον Μπάουγκ και την Κούλα; Μα, σίγουρα αυτοί που ΗΔΗ έχουμε, είναι υπεραρκετοί και το έχουν αποδείξει.
ΤΡΙΑ ΣΤΟΠΕΡ, ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!
Πάμε παρακάτω. Είπα ότι για κάθε μεταγραφή υπάρχει ένα σκεπτικό. Τόσο για τις μεταγραφές πού γίνονται, όσο και γι’ αυτές που… δεν γίνονται!
Θα ξεκινήσω από το τέλος. Μεταγραφή κεντρικού αμυντικού δεν έχει γίνει, και όχι μόνο, αλλά φεύγει και ένας από τους υπάρχοντες, ο Γούτας. Γιατί φεύγει ο Γούτας; Γιατί έτσι έκρινε ο προπονητής. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η κρίση του και δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε αν δεν έχουμε τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ που έχει ο άνθρωπος μπροστά του επί καθημερινής βάσεως. Στοιχεία αγωνιστικής ικανότητας, προσαρμογής, δυνατότητας εξέλιξης, και πολλά, πολλά άλλα.
Και ποιοι μένουν; Μένουν βασικά ο Σιόβας, ο Ντα Κόστα και ο Μποτία. Πιο πίσω έρχεται ο Βούρος και ακόμα πιο πίσω, ο Ρέτσος.
Φτάνουν αυτοί; Είπαμε ότι οι μεταγραφές ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ (ίσως και να μην άρχισαν καλά-καλά). Αλλά σκεφτείτε το και απ’ την άλλη. Οταν έχεις τρία στόπερ που σου στοιχίζουν ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (ομιλώ για τους τρεις βασικούς) με ποια λογική θα πας να πάρεις και τέταρτο, ενώ δεν είσαι βέβαιος για την ευρωπαϊκή σου συνέχεια;
ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΜΙΚΑ!
Πλάγια μπακ. Δεν ξέρω αν θα φύγει ο Μαζουακού (κατ’ εμέ είναι… από μόνος του… φευγάτος αυτός, δεν χρειάζεται μεταγραφή). Καλώς έπραξε ο Ολυμπιακός και πήρε έναν ΕΜΠΕΙΡΟ αριστερό μπακ όπως ο Ντε λα Μπέγια. Ναι, σπουδαίο ταλέντο και εξελίξιμος ο Τσιμίκας, αλλά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να κινδυνεύσει η ομάδα να βρεθεί ξαφνικά με έναν αριστερό μπακ, τον πιτσιρικά Τσιμίκα.
Στα δεξιά, υπάρχει ο Ομάρ, που όμως θα ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ να επιστρέψει. Η επιστροφή του, σύμφωνα με τους καλύτερους οιωνούς, προβλέπεται για ΜΕΤΑ τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες. Επρεπε, λοιπόν, να υπάρξει ενίσχυση, διότι των φρονίμων τα παιδιά μαγειρεύουν πάντα… πριν πεινάσουν. Αποκτήθηκε ο Φιγκέιρας, με εισήγηση του Σίλβα. Και αφού αποκτήθηκε, πρέπει να μείνει. Υπάρχει και ο Βούρος, προικισμένος με ταλέντο που μπορεί να αποδώσει παντού. Επίσης και ο Σάλιακας, που έχει δώσει και αυτός τις εξετάσεις του από πέρυσι. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα εκεί (και πάντα μιλάμε για τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες, όπως είπαμε).
ΠΕΡΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΟΣ, ΚΑΠΙΝΟ ΚΑΙ ΛΕΑΛΙ
Ερχόμαστε τώρα στον τερματοφύλακα. Ηδη από προχθές, είχα κάνει ένα μικρό γκάλοπ στη σελίδα μου στο facebook, σχετικά με τον τερματοφύλακα. Το ερώτημα που έβαλα για να απαντήσουν οι δύο χιλιάδες περίπου φίλοι μου, ήταν αν πιστεύουν ότι ο τερματοφύλακας που πρέπει να αποκτηθεί θα είναι για δεύτερος, μετά τον Καπίνο, ή πρώτος, με τον Καπίνο πίσω του.
Οπως καταλαβαίνετε, οι απαντήσεις που πήρα κάλυπταν όλο το… φάσμα των πιθανών απαντήσεων! Αλλοι είπαν το ένα, άλλοι το άλλο, άλλοι… όλα μαζί. Ολοι βεβαίως συμφωνούσαν ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να προβλεφθούν εκ των προτέρων και αυτός που μπορεί να δώσει απάντηση είναι μόνον ο προπονητής.
Συμφωνώ κι εγώ σ’ αυτό, αλλά θα πρέπει να σταθώ στην απάντηση που έδωσε ο φίλος και παλιός μεγάλος τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης: «Καπίνο, τερματοφύλακας για δέκα χρόνια».
Αυτή η απάντηση, σύμφωνα με τη δική μου κρίση, ΑΠΕΚΛΕΙΕ την περίπτωση απόκτησης ΕΜΠΕΙΡΟΥ και ΔΙΕΘΝΩΣ καταξιωμένου τερματοφύλακα και ταυτόχρονα άνοιγε τον δρόμο για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα ΤΑΛΕΝΤΟΥ με ΠΥΚΝΗ όμως τα τελευταία χρόνια αγωνιστική παρουσία.
Τα προσόντα αυτά συγκεντρώνει (ως φαίνεται) ο αποκτηθείς Λεάλι. Και νέος είναι, και ταλέντο, και έχει αγωνιστικές εμπειρίες. Το πιο σπουδαίο όμως, είναι ότι ο Λεάλι δεν θα έχει ΑΠΑΙΤΗΣΗ να παίζει μόνον αυτός, όπως πιθανότατα θα είχε στη θέση άλλος, πιο μεγάλος στην ηλικία και πιο γνωστός και καταξιωμένος διεθνώς γκολκίπερ.
Λογικά, ξαναλέω, ο Λεάλι θα καταλάβει ότι για να συναγωνισθεί στη θέση κάτω από τα δοκάρια τον τερματοφύλακα (και περίπου συνομήλικό του) της Εθνικής Ελλάδας Καπίνο, θα πρέπει να ΠΕΙΣΕΙ αγωνιστικά γι’ αυτό και να κερδίσει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ τη θέση αυτή. Και βέβαια, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Καπίνο.
ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΡ ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑ
Παρατήρησα ότι το «ΦΩΣ» στεναχωρήθηκε που κόπηκε ο Γιαννιώτας και το χτύπησε στην πρώτη σελίδα, κορυφαίο θέμα. Κι εγώ στεναχωρήθηκα για τον Γιαννιώτα, αλλά κρατάω πάντα σε τέτοια θέματα μία δεύτερη σκέψη: Οτι όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
Οπου «νοικοκύρης», βάλτε τον Σάντσεθ, αλλά και τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Γιαννιώτας που ξέρω, είναι καλύτερος του Σεμπά που ξέρω. Αυτό, όμως, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, διότι είναι ΠΟΛΛΑ αυτά που ΔΕΝ ΞΕΡΩ και που ξέρει ο προπονητής ο τωρινός, όπως ήξερε και ο προηγούμενος.
Και το ότι δεν μου άρεσε που κόπηκε ο Γιαννιώτας, δεν σημαίνει επίσης πως πρέπει και να αρχίσω να ΚΡΑΖΩ, όπως κάνει το «ΦΩΣ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ (τρεις μέρες μάλιστα πρωτοσέλιδο έπαιζε τον… Κασάμι!).
Εντάξει, σε μια ΥΓΙΗ και ΖΩΝΤΑΝΗ ομάδα, μεταγραφές δεν σημαίνει μόνον αυτοί που ΕΡΧΟΝΤΑΙ, αλλά και αυτοί που ΦΕΥΓΟΥΝ. Και το ταμείο, όπως ΠΑΝΤΑ έλεγε ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ και ΣΟΦΑ ο κύριος Θόδωρος, γίνεται ΠΑΝΤΑ στο τέλος της περιόδου. Τον Μάιο του 2017 δηλαδή. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να αρχίζουμε από τώρα τη ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ και την ΓΚΡΙΝΙΑ;
ΠΩΣ ΤΗΝ… ΚΟΠΑΝΗΣΕ Ο ΑΡΘΟ!
Ερώτηση: Εχει επιτύχει έως τώρα στον μεταγραφικό τομέα ο Ολυμπιακός;
Απάντηση με ερώτηση: Σε… σχέση με τις μεταγραφές ΠΟΙΩΝ; Των… ανταγωνιστών του στο ελληνικό πρωτάθλημα; Αστεία πράγματα, σίγουρα. Κοιτάμε γύρω μας, διαβάζουμε, ακούμε, ενημερωνόμαστε και τι βλέπουμε; Παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής, φτηνούς έως τζάμπα, από τα αζήτητα της αγοράς, από τους πάγκους της λαϊκής και μάλιστα… μετά τη μία το μεσημέρι, τότε που πουλάνε ό,τι έμεινε κοψοχρονιάς.
Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ΤΡΑΓΙΚΗ, κυρίως στις ομάδες της… «υγείας», που η μία παρασύρει την άλλη, ως φαίνεται, σε έναν συναγωνισμό ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ και ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ των ρόστερ τους!
Οι καλοί φεύγουν, κάποιοι μάλιστα και χωρίς καν να το… συζητήσουν! Είδατε τι συνέβη με τον Αρθο που και ήταν, και προοριζόταν για βασικός στόπερ στην Κούλα. Με το που παρέλαβε την προτασάρα από την… Κίνα, ούτε καληνύχτα δεν είπε. Μάζεψε τα πράγματά του και εξαφανίστηκε.
Και τι άλλο να έκανε, εδώ που τα λέμε, όταν ήξερε ότι «ο άλλος»… ήξερε πού μένει;
Φυσικά, στην Κούλα τώρα λένε ότι ο Αρθο… «δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες».
Οπου η λέξη «προσδοκίες», αντικαταστήστε τη με τη λέξη… ΤΖΑΜΠΑ!
ΥΓ.: Στη θέση του Λεντέσμα, η Λάτσιο θα χρησιμοποιεί ένα ελληνόπουλο από την Αυστραλία. Τον Κρις Οικονομίδη, 21 ετών, εν ενεργεία διεθνή με την Εθνική των καγκουρό.
Μια… «κακή απομίμηση» Λεντέσμα η μεταγραφή του Παναθηναϊκού!
Επειδή πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος, σίγουρα πιο νέοι στο ποδόσφαιρο, που θα έχουν μπερδευτεί με τον Λεντέσμα, πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα.
Καταρχήν, υπάρχουν δύο Λεντέσμα. Ο γνωστότατος μεγάλος άσος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Κριστιάν Ραούλ Λεντέσμα ή «Λόμπο», που έπαιξε και στον Ολυμπιακό και φέτος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, είναι ο ένας.
Ο Κριστιάν Ντανιέλ Λεντέσμα, ή Λεντέσμα νο 2, είναι ο παίκτης που απέκτησε ο Παναθηναϊκός.
Οι διαφορές μεταξύ τους, σαν ποδοσφαιριστές, είναι τεράστιες. Ο μέγας Λεντέσμα τίμησε και τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής πολλές φορές. Ο μικρός Λεντέσμα, του Πόα, δεν έγινε ποτέ διεθνής.
Ο μέγας Λεντέσμα, στην καριέρα του κατέκτησε ΕΝΤΕΚΑ ΤΙΤΛΟΥΣ και συγκεκριμένα, ΕΞΙ τίτλους με τη Ρίβερ Πλέυτ, ΤΡΕΙΣ τίτλους με τον Ολυμπιακό, ΕΝΑΝ τίτλο με τη Σαν Λορέντζο και έναν με το Αμβούργο.
Ο μικρός Λεντέσμα, ο… ιμιτασιόν, δεν ευτύχησε ΠΟΤΕ στην καριέρα του να κερδίσει έναν τίτλο. Ως ποδοσφαιριστής πέρασε μόνον από τη Λέτσε και τη Λάτσιο. Τώρα στον Πόα και… πάπαλα.
Οι δύο Λεντέσμα είχαν βρεθεί αντιμέτωποι το 2007 στον αγώνα Λάτσιο - Ολυμπιακός, που έληξε με νίκη των «ερυθρόλευκων» 1-2 μέσα στη Ρώμη (προπονητής ο Τάκης Λεμονής).
Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι… έχει την εμπειρία που χρειάζεται για το τι σημαίνει Ολυμπιακός, ώστε να μην αρχίσει τις… μαλακίες τύπου… «πάμε για πρωτάθλημα» και τα τοιαύτα.
Και εδώ, λοιπόν, ο Πόα έρχεται πάλι δεύτερος και καταϊδρωμένος. Λεντέσμα πήρε, αλλά τον Λεντέσμα… «δευτεράντζα». Τον «ιμιτασιόν», τον «απομίμηση». Οχι τον σημαντικό δηλαδή.
*** Από εκείνη την ομάδα του Ολυμπιακού, όπως μόνον ένας είναι ακόμη εν ενεργεία: Ο Βασίλης Τοροσίδης. Οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί ή σταματήσει.
Οι άλλοι ήσαν ο Νικοπολίδης, ο Πάντος, ο Αντζας, ο Ζεβλάκοφ, ο Πατσατζόγλου, ο Τζόλε, ο Κοβάσεβιτς, ο Στολτίδης, ο Λούα Λούα.
Στον πάγκο, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο Σηφάκης, ο Κώστας Μήτρογλου, ο Κώστας ο Μενδρινός και οι Αρτσούμπι, Νούνες.
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 07/07/2016)