Τα νέα κολπάκια των «εξυγιαντών» εναντίον του Ολυμπιακού
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διοργάνωσης του νέου πρωταθλήματος, όπου υπάρχει μία στασιμότητα, ύστερα από τους όρους και τις απαιτήσεις που έθεσε η συνδρομητική τηλεόραση της Nova επίσημα, δι’ αλληλογραφίας. Πρέπει, λοιπόν, να καταθέσω τις απόψεις μου γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Και καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι μου προκαλούν απέχθεια οι απαιτήσεις της Nova, όχι επί της ουσίας τους, αλλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τις θέτει. Τρόπο τελεσιγραφικό και εν πολλοίς εκβιαστικό, σε στιλ, «ή κάνετε αυτό που θέλω, ή δεν έχει λεφτά»! Τρόπος που θυμίζει έντονα -ή μάλλον επαναλαμβάνει σε άλλα μεγέθη- την εκβιαστική τακτική των δανειστών (κατ’ άλλους, «τοκογλύφων») της χώρας μας διά της μεθόδου των μνημονίων:
«Ή κάνετε αυτό που σας ΔΙΑΤΑΖΩ να κάνετε, ή σας κόβω τα λεφτά». Ιδιο πράγμα μου φαίνεται. Η Nova με τον ΟΠΑΠ είναι οι βασικοί χορηγοί -άρα και χρηματοδότες- πολλών ΠΑΕ, επομένως αν υπάρχει μία δύναμη που διατηρεί την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στη συνέλευση των ΠΑΕ, αυτή δεν είναι άλλη από τη συνδρομητική τηλεόραση. Να δούμε, όμως, τι «προτείνει» (κατ’ εμέ, απαιτεί) η Νova. Πρώτον, μείωση των ομάδων στη Superleague. Συμφωνώ απολύτως. Και… επαυξάνω! Η Nova, απ’ ό,τι διαβάζω, ζητάει να γίνουν οι ομάδες της Superleague 14. ΠΟΛΛΕΣ είναι, λέω εγώ! Δεν χρειάζονται ΤΟΣΕΣ και ΤΕΤΟΙΕΣ ομάδες, παρά μόνο για να βοηθάνε στην οποιαδήποτε ψηφοφορία, όχι πάντα με αγαθές προθέσεις.
Η εισήγηση για δέκα ομάδες «κόλλησε» στον ανασχηματισμό!
Πριν από πολλά-πολλά χρόνια, ένας υφυπουργός Αθλητισμού (με μετέπειτα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ καριέρα στην πολιτική ζωή της χώρας, όπου και σήμερα ακόμη πρωταγωνιστεί) εκτιμώντας την εμπειρία και την κρίση μου μου είχε ζητήσει να του φτιάξω μία εισήγηση για πρωτάθλημα ΔΕΚΑ ομάδων! Συμφώνησα και όντως έφτιαξα μία πολυσέλιδη αναφορά, στην οποία μάλιστα είχα προσθέσει και εισήγηση, προσωπική, για την ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ των ομάδων ανάλογα με τη βαθμολογική θέση την οποία θα κατελάμβαναν. Ηταν και αυτός ένας τρόπος για να μην υπάρχουν ΣΤΗΜΕΝΑ και ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ παιχνίδια. Το σχέδιο και η εισήγησή μου έγιναν ΔΕΚΤΑ «μετ’ επαίνων», που λένε, από τον εν λόγω υφυπουργό, ο οποίος όμως ύστερα από λίγες ημέρες… «ανασχηματίστηκε» και έφυγε παίρνοντάς τα όλα μαζί του.
Ανοιξα αυτή την παρένθεση για να δείξω στον αναγνώστη ότι το θέμα του αριθμού των ομάδων στη Superleague (Α’ Εθνική, τότε) με έχει απασχολήσει σοβαρά στο παρελθόν και έχω τεκμηριωμένη άποψη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ιδανική για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη δυναμική του (που δεν έχει αλλάξει σημαντικά και πάντα προς το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από τότε) είναι ο αριθμός ΔΕΚΑ για τη μεγάλη, επαγγελματική κατηγορία και ανάλογος στη Β’ Εθνική, γιατί πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτή. ΔΕΚΑ ομάδες, λοιπόν, σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ γύρους πρωταθλήματος, ήταν η πρότασή μου, η οποία εξασφαλίζει ΔΥΟ με ΤΡΙΑ το λιγότερο ΝΤΕΡΜΠΙ κάθε αγωνιστική, που βεβαίως και τον συναγωνισμό ανεβάζει στα ύψη και εισιτήρια φέρνει, και ένα σωρό άλλα έσοδα, από αυτά που υπάρχουν και σήμερα, αλλά σε μηδενικά σχεδόν έσοδα. Οι τέσσερις γύροι πρωταθλήματος σημαίνουν 36 αγωνιστικές, δηλαδή έξι παραπάνω από αυτές που γίνονται τώρα, με τις 16 ομάδες. Δεν νομίζω ότι είναι ένας αριθμός απαγορευτικός, ειδικότερα όταν στο σχέδιο αυτό ΔΕΝ προβλέπονται πλέι οφ!
Η απαίτηση για δεκατέσσερις ομάδες
Εδώ θίγω ένα ακόμα λεπτό σημείο. Τα πλέι οφ είναι μία εμβαλωματική μέθοδος, που χρησιμοποιείται ακριβώς για την τόνωση του ενδιαφέροντος και του συναγωνισμού, μέχρι την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος. Αυτή είναι η δικαιολογία πού χρησιμοποιείται για την επιβολή της διεξαγωγής τους, σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες. Οταν, όμως, θα υπάρχουν ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ αγωνιστικές ΓΕΜΑΤΕΣ ντέρμπι, θέμα «τόνωσης του ενδιαφέροντος», που ούτως ή άλλως θα είναι κολοσσιαίο, δεν τίθεται. Εν ολίγοις, τι να τα κάνουν τα πλέι οφ, όταν με δέκα ομάδες όλα θα κρίνονται την τελευταία αγωνιστική; Τι λέει, λοιπόν, το εμφανιζόμενο σε δημοσιεύματα «σχέδιο» - απαίτηση της Nova; Λέει για ΜΕΙΩΣΗ των ομάδων, αλλά όχι σε δέκα, σε ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ, με τη διεξαγωγή πλέι οφ, προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα στις αγωνιστικές πού πρέπει. Λένε μάλιστα ότι τα πλέι οφ πρέπει να αφορούν και την ανάδειξη του πρωταθλητή. Για το θέμα των δεκατεσσάρων ομάδων, πιστεύω ότι αν και δεν είναι ο ιδανικός αριθμός (δέκα, το πολύ δώδεκα) είναι σίγουρα καλύτερος από τις δεκαέξι ομάδες που υπάρχουν τώρα. Ομως για το θέμα των πλέι οφ, έχω σοβαρές ενστάσεις και επιχειρήματα να τις στηρίξω. Πιστεύω ότι τα πλέι οφ έχουν τη λογική τους, μέχρις ενός βαθμού.
Δηλαδή, όπως περίπου γίνονται τώρα, ΧΩΡΙΣ τον πρωταθλητή, ο οποίος αναδεικνύεται από την ΚΑΝΟΝΙΚΗ διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Αν ο πρωταθλητής ΔΕΝ αναδειχθεί από την κανονική διεξαγωγή όλων των αγώνων του πρωταθλήματος, το «κανονικό» πρωτάθλημα ΧΑΝΕΙ από την αξία και τη σημασία του. Τα πλέι οφ «και για τον πρωταθλητή» είναι το καινούργιο εφεύρημα των… «εξυγιαντών», με πασιφανή στόχο τον Ολυμπιακό! Οι δυνάμεις της υγείας, με τις τιποτένιες μεταγραφές και τις μηδαμινές επενδύσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ κατά τη διάρκεια του ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ πρωταθλήματος. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ, είναι αποδεδειγμένο και αναμφισβήτητο.
ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ!
Πού το πάνε, λοιπόν; Στη σύμπτωση της στιγμής! Αλλες οι συνθήκες αντιμετώπισης του Ολυμπιακού σε δύο ή τρεις αγώνες που έχουν τον τρόπο να τους κάνουν «ντέρμπι» (πότε με τον Κοντονή, πότε με άλλους τρόπους, πάντα εκβιαστικούς και πάντα ανορθόδοξους και πονηρούς) θέλουν να παίζουν ΟΛΗ τη χρονιά στα πλέι οφ, πληθαίνοντας τις πιθανότητές τους. Ολο αυτό το σκηνικό προέρχεται από μία φιλοσοφία της… «υγείας»: Πώς θα χτυπήσουμε, όλοι μαζί, τον Ολυμπιακό! Κάνοντας, εν ανάγκη, ο ένας ΑΒΑΝΤΑ στον άλλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Και θα με ρωτήσετε, ίσως, πώς θα γίνει να παίζει έναν τίτλο στα πλέι οφ μία ομάδα που τερματίζει με… τριάντα και σαράντα βαθμούς πάνω από τους δευτερότριτους;
Δεν γίνεται, φίλοι μου, αλλά αυτό ακριβώς επιδιώκουν: Να τελειώνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα με είκοσι και τριάντα βαθμούς διαφορά και να τον βάζουν να παίζει τον τίτλο σε δύο-τρία παιχνίδια, με αυξημένες βέβαια τις πιθανότητες να τον χάσει τελικά, από διάφορες συγκυρίες, μεθοδεύσεις, στησίματα κ.ά. Αυτό θέλει και η… Nova; Δεν νομίζω ότι έχει αυτή τη σκοπιμότητα, αλλά ίσως να μην το έχει σκεφτεί σωστά και να πρέπει να το ξαναεξετάσει.
Αμετάκλητη καταδίκη προβλέπεται ως κώλυμα για τις τηλεοπτικές άδειες
Το ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ότι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα μπορεί να μετέχει όποιος έχει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ για ξέπλυμα - φοροδιαφυγή, και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκανε.
Στέκομαι στη φράση «ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ», που είναι ΣΑΦΗΣ και ορθότατη σύμφωνα με τη νομική επιστήμη και τα ισχύοντα διεθνώς, σε κάθε δημοκρατική χώρα που ΣΕΒΕΤΑΙ τη Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι αμετανόητα εμπαθείς και τυφλοί από μίσος και λύσσα, επιδιώκουν και προσπαθούν τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από το ποδόσφαιρο ακόμα και εκείνων που δεν έχουν καν παραπομπή σε δίκη σε βάρος τους!
Και όχι μόνον το επιδιώκουν με ΛΥΣΣΑ, αλλά προσπαθούν να παρασύρουν και ολόκληρη την κυβέρνηση σ’ αυτή την όχι μόνον άστοχη, αλλά και αντισυνταγματική και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ έμπνευσης απόφαση. Τι διδάσκει η αυτή η πρόθεση των εμπαθών; Κάτι πολύ απλό: Οσους δεν μας κάνουν τα κέφια και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απ’ αυτούς με τρόπο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, νομοθετούμε την ΕΞΟΝΤΩΣΗ τους με ΑΛΛΟΥΣ τρόπους, ακόμα και τους πιο ΑΘΛΙΟΥΣ και ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ. Περίσσεμα… δημοκρατίας, δηλαδή, από μία… «αριστερή» κυβέρνηση!
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 05/07/2016)