Όταν η ΑΕΚ «έδινε χαρτάκι» σε διαιτητές!
«Ο Νίκος Στράτος μού έδωσε χαρτάκι με τους παίκτες της ΑΕΚ που δεν έπρεπε να κιτρινίσω για να παίξουν εναντίον του Ολυμπιακού»!
Ο Στράτος Παπουτσέλης σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει είκοσι χρόνια μετά…
«Ο παράγων της ΑΕΚ κ. Στράτος πριν αρχίσει ο αγώνας μού έφερε ένα χαρτάκι όπου είχε σημειωμένα τα ονόματα δώδεκα ποδοσφαιριστών της ομάδας του που βρίσκονταν στο όριο και μου ζήτησε να προσέξω να μην τους κιτρινίσω και χάσουν το επόμενο παιχνίδι. Το επόμενο παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο»! Η αποκάλυψη αυτή ανήκει στον Στράτο Παπουτσέλη, τον διαιτητή από τη Λέσβο που μία υπόδειξή του και μόνο αρκούσε για να δοθεί βορά στα δόντια των «αντικειμενικών» της εποχής του (μερικοί εξ αυτών εξακολουθούν ακόμα να ασκούν την ίδια… «αντικειμενική» δημοσιογραφία) και να στερηθεί νωρίς και πρόωρα των αγαθών μιας αξιόλογης διαιτητικής καριέρας.
Μίλησα με τον Στράτο Παπουτσέλη χθες, με αφορμή –όπως καταλαβαίνετε– την υπόδειξη από τον Τούρκο διαιτητή Τσακίρ, πέναλτι υπέρ της Ατλέτικο σε ανατροπή εκτός περιοχής. Φάση που σε πολλούς έφερε στο μυαλό τη μοιραία υπόδειξη πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της 8ης Δεκεμβρίου 1996, εναντίον του Παναθηναϊκού. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο είχα την άποψη ότι μια κουβεντούλα με τον κ. Παπουτσέλη, είκοσι χρόνια (σχεδόν) μετά, θα είχε αρκετό ενδιαφέρον.
«Του Τούρκου η φάση ήταν πολύ πιο εύκολη»
Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Παπουτσέλης για τη φάση εκείνη: «Η φάση του πέναλτι που έδωσε ο Τούρκος δεν ήταν σαν τη δική μου. Νομίζω ότι δεν είχε καν σχέση η μία με την άλλη. Εγώ ήμουνα γύρω στα τριάντα πέντε μέτρα πίσω, γιατί επρόκειτο για πολύ γρήγορη αντεπίθεση του Ολυμπιακού και μια μαλακία του Καλιτζάκη, που μπερδεύτηκε με τον Ουζουνίδη, μπήκε στη μέση ο Ιβιτς, τους πήρε την μπάλα και τη στιγμή που έμπαινε τον ανέτρεψαν. Δεν μπορούσα να δω ξεκάθαρα αν η ανατροπή έγινε εκτός ή μέσα στην περιοχή. Ούτε όμως και ο επόπτης μου, ο Κουναλάκης, έδειξε ότι ήταν λάθος η υπόδειξή μου. Εφυγε προς το κόρνερ, πράγμα που με έκανε να υποθέσω ότι συμφωνούσε με την υπόδειξή μου.
Αντίθετα, ο Τούρκος και κοντά στη φάση ήταν, και είχε τη διαγώνιο μπροστά του καθαρή, αφού δεν παρεμβάλλονταν παίκτες να του εμποδίσουν το οπτικό πεδίο».
- Τώρα, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων και ανταλλαγής γνωμών και απόψεων, ποια είναι η γνώμη σου, ήταν μέσα, ή δεν ήταν;
«Τώρα, και αφού την έχω δει δεκάδες φορές σε ριπλέι, έχω πεισθεί ότι η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής, άρα δεν ήταν πέναλτι. Ομως, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ριπλέι, ούτε οι διαιτητές είμαστε σε θέση να ξαναδούμε τη φάση σε ριπλέι πριν αποφασίσουμε».
- Ο παρατηρητής τι σου είχε πει μετά τον αγώνα;
«Παρατηρητής ήταν ο Ζλατάνος, ο οποίος έλεγε ότι η ανατροπή έγινε έξω από την περιοχή, γιατί έτσι του είχε πει ο καπετάνιος! Οπως έμαθα αργότερα, τον είχε πιάσει ο καπετάνιος και του έλεγε για μένα… τέλειωσέ τον, τέλειωσέ τον»!
«Εσκισα το χαρτάκι του Στράτου»!
Η συνέχεια των λόγων του Στράτου Παπουτσέλη έφερε και μια τρομερή (ακόμα και σήμερα, λόγω των… ημερών) αποκάλυψη: «Για τη φάση εκείνη, τιμωρήθηκα με έναν μήνα αποκλεισμό. Στη συνέχεια, ορίστηκα σε εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, νομίζω με τον ΟΦΗ. Η ΑΕΚ έχασε με 0-1. Παρατηρητής μου ήταν πάλι ο Ζλατάνος. Θυμάμαι με περίμενε μισή ώρα έξω από τα αποδυτήρια να κάνω μπάνιο, για να μου δώσει συγχαρητήρια! Και τότε του είπα ότι είμαι ο ίδιος διαιτητής με εκείνον που είχε τιμωρηθεί με την έκθεσή σου.
Να σκεφτείς ότι πριν τον αγώνα είχε έρθει ο κ. Στράτος της ΑΕΚ και μου είχε δώσει ένα χαρτάκι όπου είχε γραμμένα τα ονόματα δώδεκα παικτών της ΑΕΚ –δώδεκα από τους δεκάξι!– που βρίσκονταν στο όριο της κίτρινης κάρτας και μου ζήτησε να μην τους βγάλω κίτρινη γιατί θα έχαναν τον επόμενο αγώνα. Και ξέρεις ποιος ήταν ο επόμενος αγώνας; Με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, την Τετάρτη! Εσκισα το χαρτάκι μπροστά του και του είπα ότι θα δείξω κίτρινη σε όποιον δώσει αφορμή για κίτρινη. Τελικά, οι παίκτες της ΑΕΚ πρόσεξαν πολύ (γι’ αυτό και έχασαν, άλλωστε) και δεν πήραν κίτρινη κάρτα. Μόνον ο Κοπιτσής αποβλήθηκε, διότι έδωσε αφορμή. Και χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί».
Ξανά πίσω στο Μπάγερν - Ατλέτικο και τον ρωτώ πώς είδε τη διαιτησία του Τσακίρ, αν εξαιρεθεί η συγκεκριμένη φάση: «Ηταν έξοχη, αλάνθαστη. Η φάση του πέναλτι ήταν μια άτυχη στιγμή, από αυτές που συμβαίνουν πάντα και σε όλους τους διαιτητές. Ο Τσακίρ είναι εξαιρετικός και μη σου φανεί παράξενο αν τον δούμε και στον τελικό».
«Ημουν, είμαι και θα είμαι Ολυμπιακός»!
Αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι το στοιχείο χαρακτήρα που κάνει τον Στράτο Παπουτσέλη να ξεχωρίζει, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό: η ευθύτητα και ειλικρίνειά του! «Είμαι Ολυμπιακός. Ημουν, είμαι και θα είμαι Ολυμπιακός. Στην ερώτηση που μου έκαναν συχνά τι ομάδα είμαι, ποτέ δεν απάντησα… «Εθνική Ελλάδος», όπως κάνουν άλλοι. Δεν αποποιήθηκα ποτέ την οπαδική μου ταυτότητα. Με κάθε κόστος». Και κάτι ακόμη σχετικά με εκείνο το ντέρμπι, που χαρακτηρίστηκε «ντέρμπι Παπουτσέλη»: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στάση που πήρε ο Γιόζεφ Βάντσικ. Ηταν ο μόνος παίκτης του Παναθηναϊκού που μετά τον αγώνα μού μίλησε ψύχραιμα και σοβαρά. «Είμαι περίπου σίγουρος ότι η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής, αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου, διότι εσύ είσαι ο διαιτητής και πρέπει να είδες καλύτερα από εμένα. Νομίζω πάντως ότι αποκλείεται να ήταν μέσα».
ΥΓ.: Μιλώντας για το ντέρμπι της 8ης Δεκεμβρίου 1996, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου δεν το πήρε ο Ολυμπιακός επειδή νίκησε τον Παναθηναϊκό με το πέναλτι του Παπουτσέλη. Το πήρε με ΕΙΚΟΣΙ βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό (4ος!!!) και ΔΩΔΕΚΑ βαθμούς διαφορά από τους ΑΕΚ και ΟΦΗ (2η και 3ος αντίστοιχα).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιοι είπαν στον Σαρρή να διώξει τον Ρανιέρι!
Επειδή τώρα ο καθένας θυμάται ό,τι θέλει και λέει ό,τι θέλει, όπως τα θέλει, για την αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να βάλουμε μερικά πραγματάκια στη θέση τους. Λοιπόν, μετά την ήττα από τη Βόρειο Ιρλανδία, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Γιώργος Σαρρής, φώναξε ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ αρχηγούς της Εθνικής μας και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει με τον Ρανιέρι. Από τους πέντε, οι δύο τού είπαν να τον διώξει αμέσως, οι δύο να μην τον διώξει γιατί δεν φταίει αυτός, και ο ένας ότι δεν τον ενδιαφέρει και ό,τι θέλει ας κάνει. Οι δύο που του είπαν να ΔΙΩΞΕΙ ΑΜΕΣΩΣ τον Ρανιέρι ήταν ο Γιώργος Σαμαράς και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Αυτός που είπε ότι δεν τον νοιάζει τι θα κάνει ήταν ο Γιάννης Μανιάτης. Και οι δύο που είπαν ότι ο Ρανιέρι πρέπει να μείνει ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Βασίλης Τοροσίδης.
*** Ποιος είπε ότι και στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχουν γίνει εκπλήξεις τύπου Λέστερ; Το 1988 το πήρε η Λάρισα. Το 1992 έως το 1994 το έπαιρνε η Κούλα. Και το 2004, όπως και το 2010, το πήρε ο Πόα! Λίγες εκπλήξεις είναι αυτές;
*** Ερωτώ τους απανταχού εξυπνάκηδες: Αν μία ελληνική ομάδα ανάλογη με τη Λέστερ (π.χ. Ξάνθη, Λεβαδειακός, Πλατανιάς κ.λπ.) έπαιρνε τον τίτλο, ποιος θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα; Ο Ολυμπιακός των 43 πρωταθλημάτων ή οι… συναγωνιστές του;
*** Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για τη χώρα μας. Ελληνίδα σεφ κέρδισε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό γαστρονομίας με τη δημιουργία της «Αποδομημένη φασουλάδα»! Την ίδια διάκριση θα διεκδικήσουν με πάθος Παναθηναϊκός και ΑΕΚούλα, στα πλέι οφ. Για τον Ιβάν θα αφήσουν μόνο τις παπάρες της φασουλάδας.
*** Παράπονο πάντως δεν πρέπει να έχετε. Είχα γράψει ότι ο Πογέτ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ μόλις φύγει από την Ελλάδα και βρεθεί σε… απόσταση ασφαλείας. Και ακριβώς αυτό έγινε.
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 05/05/2016)