Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι έξι βασικές εκπτώσεις της ΕΠΟ στην ολιστική μελέτη

Οι έξι βασικές εκπτώσεις της ΕΠΟ στην ολιστική μελέτη
Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023 - 21:44
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

«Είναι άκρως σημαντικό για την ΕΠΟ να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της ΕΠΟ». Αυτά ανέφερε η επιστολή των FIFA, UEFA προς την ΕΠΟ, με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2021, η οποία έφερε την υπογραφή του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφτσρομ και του ομολόγου του της UEFA, Κέβιν Λαμούρ.

«Ξεγελιέστε από τη στιγμή που θεωρείτε ότι δεν είναι καλές οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης των FIFA, UEFA. Από τη στιγμή που επιμένετε σε τροποποιήσεις τους, μάλλον δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε τι προτείνουμε γενικώς. Θέλω να τονίσω ότι εφόσον οι καταστατικές αλλαγές δεν γίνουν δεκτές, δηλαδή εφόσον δεν υλοποιηθεί η Ολιστική Μελέτη στο σύνολό της, στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας (19/07/21), αναλαμβάνετε και όλη την ευθύνη για τις συνέπειες που θα επιβάλλουμε», είχε προειδοποιήσει της ΕΠΟ σε τηλεδιάσκεψη της ίδιας μέρας (14/7/21) ο διευθυντής των Εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αυγενάκης, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης και οι Δημητρίου, Αντωνίου, Φιλιππούσης, όπως και ο διευθυντής ομοσπονδιών της Ευρώπης της FIFA, Νόνταρ Αχαλκάλτσι αλλά και άλλα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Αρα, η ΕΠΟ είναι εκτεθειμένη απέναντι στις FIFA, UEFA αλλά και στην κυβέρνηση. Το τελευταίο το αναφέρουμε επειδή η Ολιστική Μελέτη προέκυψε μετά από συμφωνία του Μητσοτάκη με τον Τσέφεριν.

Η ΕΠΟ έκανε έξι βασικές εκπτώσεις:

-Τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΠΟ θα τις καθορίζει η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι να είναι αυτόνομος. Επίσης, ο Φιλιππούσης έπρεπε να προσληφθεί με διεθνή διαγωνισμό.

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα κάνει εισηγήσεις και όχι να παίρνει αποφάσεις προς επικύρωση από την ΕΕ της ΕΠΟ.

-Ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών δεν θα είναι μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ με δικαίωμα ψήφου.

-Οι νέες Ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ) δεν έχουν από δύο ψήφους στις ΓΣ.

-Η υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή θα καθιερωθεί από το 2024 και όχι από τώρα στην περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης νυν μέλους.

-«Εξαφάνισαν» το ασυμβίβαστο προέδρων ΕΠΣ και μελών της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης