Ο... Τοτός και το «γαϊτανάκι» του συστήματος
Κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων; Το άλλο με τον... Τοτό το ξέρετε; Αντί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικότερα η Super League να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη, άρχισε το... γαϊτανάκι στο πως θα εξασφαλίσει «τροφή» για το σύστημα που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάποιοι, παράγοντες των ΠΑΕ, με τις ευλογίες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ονειρεύονται ότι μπορούν να επιβάλλουν κεντρική διαχείριση με το «έτσι θέλω». Τα δίνουν όλα για το... σήμερα, δεν τους ενδιαφέρει να βάλουν βάσεις για το αύριο.
Κεντρική διαχείριση; Ουσιαστικά, πρόκειται για όνειρο θερινής νυχτός! Επικαλούνται το τι ισχύει σε άλλες χώρες, όμως δεν τολμούν να τις μιμηθούν, παρά στο μόνο που τους συμφέρει (και κατά σύμπτωση τις μιμούνται έχει σχέση με το οικονομικό, όχι στις επενδύσεις και στους κανόνες). Η κεντρική διαχείριση θα ήταν χρήσιμη, αν το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν οργανωμένο σε υγιείς βάσεις και όχι να γίνεται θρίλερ η ψήφιση ή μη της προκήρυξης, επειδή 5-6 ΠΑΕ δεν είχαν τηλεοπτική στέγη, ή να τσακώνονται, ακόμη και τώρα, οι δυο λίγκες για το πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα πέσουν. Μπορεί να αποφάσισε η Super League κεντρική διαχείριση από το 2023, παρά την αντίδραση του Ολυμπιακού (και του Παναθηναϊκού), όμως αυτή η απόφαση δεν φαίνεται να στέκεται σε κανένα δικαστήριο.
Αν τα άλλα ήταν σε υγιείς βάσεις, τότε, ναι, η κεντρική διαχείριση θα ήταν χρήσιμη. Οι... υποστηρικτές της, βλέποντας τη θάλασσα με το... γιαούρτι, ζητούν από τον Αυγενάκη να τη νομοθετήσει, όμως δεν ζητούν κανόνες για τις ΠΑΕ. Οι ομάδες έχουν επιδοτηθεί με ποσοστό από το στοίχημα, όμως δεν είδαμε επενδύσεις ή αλλαγή νοοτροπίας, παρά κάποιοι εξακολουθούν να ασχολούνται με την... κατσίκα του διπλανού. Αντί να μιμηθούν τον Ολυμπιακό, κάνουν τα πάντα για να του βάλουν εμπόδια, να βάλουν εμπόδια στην μοναδική ομάδα που λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Θέλουν την κεντρική διαχείριση για να παραμείνει η... βασιλεία του συστήματος που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που κατρακυλά στην Ευρώπη και οι μόνες προτάσεις είναι να βρουν τηλεοπτική στέγη όλες οι ομάδες και να κατοχυρώσουν την κεντρική διαχείριση.
Αυτοί που χαρακτηρίζουν εαυτούς ως επενδυτές, δεν δείχνουν να είναι! Οι περισσότεροι παράγοντες, οι ίδιοι παραμένουν για χρόνια, δεν εκμεταλλεύθηκαν την «κότα με τα χρυσά αβγά», τα υψηλά ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν έγιναν επενδύσεις, τα περισσότερα γήπεδα είναι τριτοκοσμικού... επιπέδου, όπως και η νοοτροπία και τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Άρα, τι θα αλλάξει τώρα;
Που αλλού γίνονται αυτά; Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Κάποιοι ονειρεύονται να κάνουν κουμάντο και στους άλλους. Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έστω και από το 2023, δεν είναι κανόνας, επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν... κανόνες.