Βγαίνουν μπροστά για νέα σελίδα...
Ο Ζαγοράκης, όπως λένε στην ΕΠΟ, μπορεί να έχασε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Μπορεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας να μην κατάφερε να περάσει την Ολιστική Μελέτη, με τη μορφή των καταστατικών αλλαγών, στην Εκτελεστική Επιτροπή της περασμένης Τετάρτης, όμως ο χρόνος, με τον προγραμματισμό έκτακτης καταστατικής ΓΣ για τις 19 Ιουλίου, είναι πολύς για να προετοιμαστεί ο δρόμος για τη νέα σελίδα της ΕΠΟ και, κατ' επέκταση, του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε αυτό το... γήπεδο ο Ζαγοράκης θα έχει στο πλευρό του τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ που θα μπουν μπροστά, ώστε να πείσουν τις ποδοσφαιρικές ενώσεις για να περάσουν οι αλλαγές. Χρειάζονται 51 ψήφοι από τη ΓΣ της ΕΠΟ, αν και ο στόχος είναι να περάσουν ομόφωνα, δηλαδή με 69.
Το σχέδιο, με την καλή έννοια, είναι έτοιμο. Πριν την έκτακτη ΓΣ, στις 19 Ιουλίου, προηγείται η τακτική που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή (25/06). Επειδή η ψήφιση του καταστατικού πήρε παράταση «εξαιτίας μη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης επί των προσφάτως προτεινομένων από την UEFA και την FIFA τροποποιήσεων καταστατικού» είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις.
Στο Πάρκο Γουδή θεωρούν ότι ο Λάκοβιτς θα είναι ένας από τους ξένους αξιωματούχους που θα αναλάβει ρόλο, επειδή το έχει ξανακάνει, πριν από πέντε χρόνια. Άλλωστε, δεν παραβλέπουμε ότι στην ανακοίνωση της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για έκτακτη ΓΣ, αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις «διαβιβάστηκαν στην Ομοσπονδία μετά την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου εμπειρογνωμόνων των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών».
Το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θέλουν κάτι το πετυχαίνουν. Ο ξένος αξιωματούχος που θα έρθει θα προειδοποιήσει ότι αν οι αλλαγές δεν περάσουν: 1) Θα σταματήσει η χρηματοδότηση στην ομοσπονδία, 2) Θα υπάρξει κίνδυνος να μπει διοικούσα επιτροπή, τον οποίο ήδη έχουν αντιληφθεί και το διατυμπανίζουν μέχρι και οι ίδιοι.
Με το νέο καταστατικό ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θέλουν να αυξηθεί η δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη ΓΣ αλλά και να δημιουργηθούν νέες ενώσεις, όπως των διαιτητών, των προπονητών, του γυναικείου ποδοσφαίρου, του ποδοσφαίρου στην άμμου. Επίσης, αντί για προέδρους ΕΠΣ, θέλουν να μπει γυναίκα στην ΕΕ της ΕΠΟ αλλά και ένας εκπρόσωπος των διαιτητών. Παράλληλα η ΕΕ να μην αποφασίζει για θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να την ελέγχει επιτροπή τεχνοκρατών. Ακόμη, τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας θα είναι αποκλειστική ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου.