Το VAR μπορεί να βάλει «μπουρλότο»!
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του VAR και όπως όλα δείχνουν, αν δεν παρουσιαστεί κάτι απρόοπτο θα λειτουργήσει από την πρώτη αγωνιστική της Superleague 1 που θα γίνει το διάστημα 24-25 Αυγούστου. Για την λειτουργία του υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί και οδηγίες (στο πρωτόκολλο), όμως το γεγονός ότι ο διαιτητής του ματς μπορεί να αγνοήσει «υπόδειξη» του ρέφερι του VAR και να μη δει μια φάση αφενός πρόκειται για περίπτωση «βολική» για την... εξυγίανση των Γραμμένου-Περέιρα αφετέρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μέχρι και μεταξύ των διαιτητών και θα δείτε παρακάτω τι εννοούμε.
Από την πρώτη αγωνιστική της Superleague 1 για κάθε παιχνίδι θα απασχολούνται επτά διαιτητές και βοηθοί, άρα αυξάνεται και το κόστος καθώς οι ΠΑΕ πληρώνουν τις αμοιβές των ρέφερι. Στο γήπεδο θα είναι ο ρέφερι του αγώνα, οι δυο βοηθοί και ο τέταρτος, ενώ στον έλεγχο του VAR θα είναι τρεις ακόμη ρέφερι ή βοηθοί (άρα θα ορίζονται και συνέχεια). Αρχικά, πιο συγκεκριμένα τις δυο πρώτες αγωνιστικές, οι οθόνες του VAR, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται με βαν έξω από το κάθε γήπεδο, όμως στη συνέχεια η... έδρα του θα είναι μόνιμη, σε ένα κτίριο στο Μαρούσι.
Το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις περιπτώσεις:
1) Αν υπάρχει γκολ ή όχι,
2) Αν υπάρχει πέναλτι ή όχι,
3) Αν υπάρχει κόκκινη κάρτα,
4) Αν δοθεί λάθος κάρτα
Αν σε μια φάση (για παράδειγμα) υπάρχει πιθανότητα πέναλτι, ο διαιτητής σηκώνει το χέρι και έχει τρεις επιλογές:
Α) Να κάνει ό,τι του πουν αυτοί που έχουν οριστεί στο VAR,
- B) Να δει τη φάση,
Γ) Να τους αγνοήσει και να δείξει «παίζεται»!
Η τρίτη περίπτωση είναι και «Ασκός του Αιόλου». Πρόκειται για οδηγία «βολική» στην... εξυγίανση, που ισχύει μεν σε κάποιες χώρες, όμως στο μουντιάλ προκάλεσε πολλά προβλήματα. Φανταστείτε τι θα συμβεί στο γήπεδο αν υπάρχει ξεκάθαρη περίπτωση (π.χ. πέναλτι) και ο διαιτητής έχει λάθος αντίληψη της φάσης. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί αν υπάρχει περίπτωση όπως με το χέρι του Βιεϊρίνια στη Λαμία που ο Τσαμούρης (Πειραιά) δεν έδωσε το καταφανέστατο πέναλτι.
Πάντως, ο διαιτητής έχει δικαίωμα αν δείξει κίτρινη κάρτα και αν συνεχίσει δεύτερη κίτρινη σε όποιον παίκτη του ζητήσει να δει το VAR, την ώρα του αγώνα! Όταν ένας ρέφερι πάει στην οθόνη που είναι εγκατεστημένη μέσα στο γήπεδο, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δίπλα του, όμως έχει ενδοεπικοινωνία τόσο με τους βοηθούς και τον τέταρτο όσο και με αυτούς που είναι στις οθόνες του VAR, όπου η μια δείχνει το ματς σε πραγματικό χρόνο και η άλλη με δυο δευτερόλεπτα καθυστέρηση, ώστε να σχηματίζεται γρήγορα άποψη για τη φάση.