Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Από τις καφετέριες, στην άνθιση και τα γήπεδα

Από τις καφετέριες, στην άνθιση και τα γήπεδα
Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 - 21:07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΛΗ ΛΕΟΥΣΗ

Θυμάστε τις εποχές που στηνόμασταν πάνω από ένα τραπεζάκι και προσπαθούσαμε να κατεβάσουμε το χέρι του άλλου; Ολοι μας το έχουμε περάσει αυτό. Ολοι έχουμε παίξει με κάποιον και γεμάτοι χαρά ή και ντροπή έχουμε μπει σε αυτήν τη διαδικασία.

Ο μύθος του bras de fer έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Από τον Παναγιώτη Ρούσση, ο οποίος το έφερε στη χώρα μας (πλέον διατηρεί γυμναστήριο στον Αγιο Δημήτριο) και τον Σωτήρη Μπατσινίλα και τις μάχες χειροπάλης σε καφετέριες, φτάσαμε στην εποχή που γεμίζουν γήπεδα για να παρακολουθήσει κανείς το άθλημα.

Ιδανικότερος για να μας μιλήσει για το bras de fer είναι ο Χρήστος Γκιόκας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα στα -110 κιλά σε δεξί και αριστερό χέρι με χαρακτηριστική ευκολία και απίστευτο συνδυασμό δύναμης και έκρηξης.

«Ο κόσμος του bras de fer το γνωρίζει από το… σχολείο. Δύο τύποι μετρούν τις δυνάμεις τους με τα χέρια. Λέγεται αλλιώς και χειροπάλη, που σημαίνει “παλεύω με τα χέρια”. Αλλά αυτό γίνεται με όλο το σώμα. Δηλαδή θα καθίσουν οι δύο αθλητές στο ειδικό τραπέζι του μπρα-ντε-φερ και από τη στιγμή που θα πει ο διαιτητής το “Ready? Go”, τότε ξεκινάει η πάλη με όλο το σώμα. Απλά το σώμα βγάζει τη δύναμη στα χέρια», τόνισε ο πρωταθλητής Ελλάδος για να συνεχίσει: «Υπάρχουν οι κανόνες της χειροπάλης. Δεν σηκώνουμε, λοιπόν, τον αγκώνα και αν συμβεί αυτό, σταματάει ταυτόχρονα το παιχνίδι, και δεν σηκώνονται και τα δύο πόδια από το έδαφος. Εχεις το δικαίωμα μόνο το ένα από τα δύο. Είναι 70% δύναμη και 30% τεχνική. Στον αγώνα παλεύεις με ό,τι έχεις από τα δύο πιο… έντονα πάνω σου».

Αφού μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει πλέον ομοσπονδία χειροπάλης στην Ελλάδα, τόνισε πως υπάρχουν κατηγορίες για Εφηβους αλλά και άνω των 40 ετών, ενώ τα κιλά ξεκινούν από τα -75 και φτάνουν στα +110!

Βέβαια η απορία μας ήταν μία. Αλήθεια, μετράει μόνο η δύναμη; Πώς προετοιμάζεται κάποιος αθλητής; «Ενας σωστός μπραντεφερίστας δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Δηλαδή: Δύο φορτηγατζήδες με πολλά κιλά και κοιλιές και μπορούν απλά να κατέβουν σε αγώνες», τόνισε αρχικά ο Γκιόκας για να τονίσει πως «είναι ένα άθλημα που για να είσαι σωστός επαγγελματίας, πρέπει να γυμνάζεις όλο σου το σώμα. Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται φυσική κατάσταση, να έχεις αντοχή να κάνεις το τρέξιμό σου και σωστή διατροφή. Ολα αυτά».

Εγώ και εσείς άντε να αντέχαμε κάποια δευτερόλεπτα σε μία «μάχη». Τι γίνεται πραγματικά σε έναν παιχνίδι χειροπάλης; «Υπάρχει και αγώνας εφτά λεπτών στο ίντερνετ, φαντάσου! Είναι φοβερό. Στην Ελλάδα έχει ανέβει το επίπεδο, που τρέχει καλύτερα. Χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει και πιο πολύ. Παλιά παίζαμε ένας-δύο και πηγαίναμε για… περίπατο. Εχουν αλλάξει πια τα δεδομένα και η γυμναστική στη χειροπάλη έχει γίνει πιο επαγγελματική ας πούμε. Στο εξωτερικό κατέβαιναν αθλητές μας χρόνια, αλλά εννοείται με δικά μας λεφτά, όπως και τώρα».

Ο πρωταθλητής Ελλάδος στα -110 κιλά, ερωτώμενος για το πού μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους αγώνες, δήλωσε: «Υπάρχει το Πανελλήνιο Κύπελλο και το πρωτάθλημα Ελλάδος. Γίνονται σε ένα στάδιο στην Καλλιθέα. Εκεί τα κάνει η ομοσπονδία. Και έχει φτάσει πλέον αυτό το γήπεδο να γεμίζει πια. Μόνο με χειροπάλη.

Το τελευταίο πρωτάθλημα έγινε 17 Απριλίου και ήταν γεμάτο το στάδιο. Το μπρα-ντε-φερ ήταν, όμως, σε έναν κλειστό κύκλο δικό μας. Το ξέραμε μόνο εμείς οι αθλητές. Εγινε γνωστό πάρα πολύ από το “Νο Limits” και τη Γεωργία Μπιτάκου. Δηλαδή ξεκινήσαμε να βάλουμε έναν αγώνα επίδειξης για να δει ο κόσμος και να μάθει τι γίνεται όταν λύνονται τα χέρια, όταν σηκώνεται ο αγκώνας και άλλα μυστικά του αθλήματος. Και είδαμε ότι εκεί που σε όλους τους αγώνες των υπόλοιπων αθλημάτων πατούσαν like 10 χιλιάδες άτομα, έμπαινα στον δικό μου τον αγώνα και έβλεπα να φτάνει στα 60 χιλιάδες.

Τα πρώτα που θυμάμαι ήταν το τουρνουά “King of the Table”, έπαιξα εγώ με τρία άτομα. Επρεπε από τρεις φορές να τους κερδίσω. Εάν κάποιος με κέρδιζε έστω και μία, έχανα το παιχνίδι».

Μαζί με τον Γιώργο Χαραλαμπόπουλο (+110 κιλά και στην κατηγορία άνω των 40 ετών) θα προσπαθήσει να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού. «Αυτό θα γίνει με αποκλειστικά δικά μου έξοδα και μονάχα ένας σπόνσορας με συμπληρώματα διατροφής, ο οποίος δεν μου δίνει χρήματα, αλλά με βοηθά με τα συμπληρώματά μου. Για πολλούς αθλητές έτσι είναι».

Δείτε φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης

Υψηλό επίπεδο

Υψηλό επίπεδο

Το υψηλό επίπεδο του The Battle ακόμα και στα Pre Games ήταν απαγορευτικό για να δοκιμαστούν πολλοί αθλητές.

NO LIMITS «STAR WARS»

NO LIMITS «STAR WARS»

Όλα όσα είχε υποσχεθεί η διοργανώτρια, Γωγώ Μπιτάκου του κορυφαίου και ιστορικότερου fight show της χώρας, έζησαν και με το παραπάνω, οι χιλιάδες θεατές που παρευρέθησαν στο Ολυμπιακό Πυγμαχίας ‘’Γιώργος Στεφανόπουλος’’, στο Περιστέρι, για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια του δημοφιλούς και βραβευμένου θεσμού No Limits.