Μεγαλώνει η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού (video)
Μεγαλώνει η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο από τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, που είναι πιο μολυσματική και πιο θανατηφόρα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι σύμβουλοί του παραδέχονται τώρα ότι η βρετανική μετάλλαξη συνδέεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό είναι 30 έως 40 % υψηλότερο από το αρχικό ιό.
Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1400 νεκρούς μόνο χθες, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες όχι μόνο να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και να αναλογιστούν τις συνέπειες κάθε επαφής με πιθανό κρούσμα.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στη Βρετανία είναι αποτελεσματικά εναντίον και της βρετανικής μετάλλαξης.
Γερμανία
Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.
Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Γαλλία
Να εμβολιάσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος Αυγούστου υπόσχεται η γαλλική κυβέρνηση όμως για την ώρα η διαδικασία προχωρά με ρυθμό χελώνας.
Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί μόλις το 1,21% του πληθυσμού ενώ μεγάλα κέντρα έκλεισαν λόγω έλλειψης σκευασμάτων.
Προς το παρόν στη Γαλλία εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές άνω των 50 και ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.
Πορτογαλία
Ουρά σχηματίζουν τα ασθενοφόρα μπροστά στo νοσοκομείο Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα.
Τουλάχιστον 10 οχήματα περίμεναν για ώρα μέχρι να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς.
Η χώρα της Ιβηρικής παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας με σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο χθες.
Από τις 15 Ιανουαρίου η Πορτογαλία ζει σε συνθήκες σκληρού lockdown, ενώ η κυβέρνηση έκλεισε προχθές όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δυο εβδομάδες.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα πανδημίας και πολλαπλές μεταλλάξεις
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για το τρίτο κύμα πανδημίας και πιθανές νέες μεταλλάξεις του ιού, ενώ νέος πονοκέφαλος οι καθυστερήσεις της αποστολής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές.
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν δυο μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού που πιθανώς θα είναι και πιο μεταδοτικές.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες ότι «εκεί που αρχίσαμε να βλέπουμε φως στο τούνελ ξαφνικά όλα γυρνάνε μπούμερανγκ».
Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν σε τρία επίπεδα:
- Προωθούν μαζικά τεστ για να εντοπιστούν οι νέες μεταλλάξεις
• Προτρέπουν τον κόσμο να φορά ενισχυμένες χειρουργικές μάσκες
• Και τέλος, κλείνουν σύνορα απαγορεύοντας μη απαραίτητα ταξίδια με χώρες που έχουν έξαρση του ιού
Αυτό μάλιστα αποφάσισε χθες το Βέλγιο απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια από 27 Ιανουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να ταξιδέψουν.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ASTRAZENECA
Στο μεταξύ, μετά τη Pfizer και η AstraZeneca μιλάει για μειωμένη παραγωγή εμβολίων από το αρχικό σχέδιο για την Ευρώπη.
Η εταιρεία είπε λόγω «μειωμένης παραγωγικής απόδοσης» σε ένα εργοστάσιό της στην Ευρώπη χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.
Πρόκειται για το φθηνότερο εμβόλιο αξίας 1.78 – αναμένεται έγκριση στην ΕΕ μέχρι 29 Γενάρη και η Ελλάδα είναι να πάρει 4.5εκ εμβόλια.
Πηγή: megatv.com