Κορονοϊός: «Σφιχτά» μέτρα, ενόψει Πάσχα
Παρουσία αστυνομικών σε αρκετές εκκλησίες της χώρας για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις πιστών γύρω από αυτές, έλεγχοι σε πιλοτές πολυκατοικιών, σε υπαίθριους χώρους αλλά και σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως μετά από καταγγελίες- όπου μπορεί να υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις πολιτών, θα περιλαμβάνουν τα μέτρα της ΕΛΑΣ στην Ανάσταση και το Πάσχα με τον φόβο εξάπλωσης του κοροναιού.
Κύριος φόβος των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η μείωση του κρουσμάτων (στα 10 – 40 σε καθημερινή βάση) της φονικής επιδημίας στην χώρα μας εκείνη την περίοδο, οι καλές καιρικές συνθήκες κι η εορταστική ατμόσφαιρα θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να παραβιάσουν την καραντίνα και να συμμετέχουν σε μαζικά πασχαλινά γλέντια.
Κάτι που θεωρείται ότι ίσως οδηγήσει σε ανάκαμψη της επιδημίας στην χώρα μας και σε χιλιάδες νέα κρούσματα . Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι στην χώρα μας κυκλοφορούν 20.000 περίπου νοσούντες που μπορεί, λόγω των συνεχών μετακινήσεων και συναντήσεων των πολιτών, να δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο επιδημίας με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους στο τέλος Απρίλη και σε μια περίοδο όπου έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά εκμηδένισή τους και σχετική επάνοδος στην κανονικότητα.
Στις 13 χιλιάδες Εκκλησίες
Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας φοβούνται ότι κοντά σε ορισμένους από τους 12.000-13.000 ναούς της χώρας-ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές – όπου θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών με λαμπάδες ή ακόμη και κάποιοι που θα επιζητήσουν να υπάρχει μια μικρή περιφορά Επιταφίου κ.λπ.
Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως γίνει σε κάποιες από τις 20 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμη κρούσμα κορονοϊού και ορισμένοι θα έχουν αποκτήσει «αίσθηση ασφαλείας». Επιπλέον φαίνεται να έχει υπάρξει ενημέρωση ότι σε 4 – 5 εκκλησίες της χώρας έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις για τον χρόνο που μπορεί να δώσουν παρόν οι πολίτες σε αυτές.
Αυτό φαίνεται να οδηγεί στη απόφαση να υπάρχει και παρουσία αστυνομιών κοντά στις μεγάλες τουλάχιστον εκκλησίες για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πολιτών.
Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μελετήσει και την δημιουργία site όπου θα καταχωρούνται οι διαδικτυακές μεταδόσεις σε περισσότερους από 80 μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, και ήδη υπάρχει προεργασία για την απόκτηση ορισμένων καμερών.
Περιπολίες το Πάσχα
Επιπλέον για το Πάσχα οργανώνονται περιπολίες αστυνομικών στα αστικά κέντρα και σε κωμοπόλεις κ.λπ. για να αποφευχθούν γλέντια γύρω από οβελία. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τους ελέγχους σε πιλοτές πολυκατοικιών όπου μπορεί να υπάρχουν μικρές πασχαλινές συνάξεις των κατοίκων τους.
Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιωτικοί κι οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε συστάσεις για τη «διάλυση» των συγκεντρώσεων.
Εάν δεν υπάρξει υπακοή των πολιτών μπορεί να υπάρξει κλήση εισαγγελέα, επιβολή προστίμων σε όλους τους παρευρισκομένους ενώ μπορεί να κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες.
Το ίδιο ισχύει για τυχόν μεγάλες συγκεντρώσεις σε εξοχικές κατοικίες εντός Αττικής ή σε άλλες περιαστικές περιοχές αφού θεωρείται ότι η μετακίνηση προς αυτές θα είναι ευχερής, μπορεί να καλυφθεί με κάποιο SMS κι η Αστυνομία θα έχει επικεντρωθεί στους ελέγχους στα διόδια των εξόδων των πόλεων.
Ελεγχοι στα διόδια
Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Τετάρτης στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.
Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».
Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
Επιπλέον σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραδώσουν κατ’ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους των δήμων τους το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Πηγή: in.gr