Τα αποτελέσματα dna περιμένουν σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων
Ολοκληρώνεται σταδιακά και βασανιστικά το δράμα δεκάδων οικογενειών που περιμένουν να παραλάβουν τους ανθρώπους τους από το νεκροτομείο. Τους ανθρώπους τους που κάηκαν ζωντανοί στην κόλαση της Ανατολικής Αττικής, μετά την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα. Μανάδες που περιμένουν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους.
Σύζυγοι τις συζύγους. Παιδιά, κόρες, γιοι, εγγόνια που περιμένουν να αναγνωρίσουν γονείς και παππούδες. Πάντα όμως με την ελπίδα μήπως και ο δικός τους άνθρωπος δεν είναι στο παγωμένο τραπέζι του νεκροτομείου, αλλά βρίσκεται κάπου ζωντανός και περιμένει να διασωθεί.
Το δύσκολο έργο των έντεκα ιατροδικαστών ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς βγαίνουν τα αποτελέσματα του dna και θα ανακοινωθούν στους συγγενείς τα αποτελέσματα των σορών της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την ανατολική Αττική. Χθες είχαν νεκροτομηθεί προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία θανάτου - αν και στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν προφανή - οι 75 από τις 84 σορούς που έχουν ανευρεθεί από την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον ελληνικό ερυθρό σταυρό. Ασφαλώς και αν βρεθούν και άλλες τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Η ολοκλήρωση των νεκροτομών δεν σημαίνει ότι οι συγγενείς θα λάβουν αυτομάτως και τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων. Εκκρεμεί η ταυτοποίηση των θυμάτων με τη μέθοδο του dna, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Στο νεκροτομείο Αθηνών έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας αποτελούμενες η κάθε μια από ιατροδικαστή, γενετιστή, φωτογράφο, αστυνομικό για τη λήψη αποτυπωμάτων καθώς και άλλες ειδικότητες, κατά τα διεθνή πρότυπα και με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την τραγωδία της πτώσης του αεροπλάνου Helios στο Γραμματικό το 2005 με τα 121 θύματα.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη λήψη σιέλου και αίματος που δίνουν οι συγγενείς των νεκρών και αγνοουμένων, που προσέρχονται καθημερινά στο νεκροτομείο Αθηνών, ενώ ζητείται να έχουν μαζί τους και οδοντικές ακτινογραφίες των συγγενών τους, που αποτελεί το έσχατο μέσο ταυτοποίησης στις περιπτώσεις πλήρους απανθράκωσης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες σοροί που έχουν ανευρεθεί. Το γενετικό υλικό από τις σορούς λαμβάνεται από τους ιατροδικαστές και στη συνέχεια συγκρίνεται με εκείνη των ζώντων μέχρι να υπάρξει ταύτιση με κάποιον.
Πηγή: parapolitika.gr