Όταν έσβησε ο μύθος
Στην κορυφή του λόφου της Σουπέργκα σκοτώθηκε μια ομάδα και γεννήθηκε ένας θρύλος. Σαν σήμερα πριν από 62 χρόνια χάθηκε η Μεγάλη Τορίνο. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το ίδιο από τότε.
Φτάνουν 62 χρόνια για να πλεχτεί ένας μύθος; Οταν τα υλικά είναι τόσο αυθεντικά όσο εκείνα από τα οποία είχε φτιαχτεί η μεγάλη ομάδα της Τορίνο τότε το χρονικό αυτό διάστημα είναι υπεραρκετό. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '40 κι ενώ ακόμα η Ευρώπη αιμοραγούσε καθώς ο Β' παγκόσμιος πόλεμος μαινόταν απ άκρη σ' άκρη της γηραιάς ηπείρου στην περιοχή του Πιεμόντε χτιζόταν μια ομάδα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία. Η ομάδα αυτή ήταν η "Μεγάλη Τορίνο".
Το ποδόσφαιρο σε αντίθεση με ότι ισχύει στις μέρες μας δεν είναι σκοπιμότητα αλλά τέχνη κι εκείνη η ομάδα ήταν γεμάτη από καλλιτέχνες. Ανάπτυξη του παιχνιδιού που όμοια της δεν είχε δει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι τότε και υπήρξε πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές. Παίκτες απίστευτης τεχνικής κατάρτισης που χάζευες να τους βλέπεις και γενικά μια αχτίδα φωτός σε δύσκολες εποχές.
Ότι η Τορίνο της εποχής εκείνης κυριαρχούσε στην Ιταλία είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γραφτεί στο χαρτί, το ξέρουν όσοι την έζησαν και το πέρασαν στους νεότερους χτίζοντας έτσι τον μύθο αυτής της ομάδας. Οι αντίπαλοι υπήρχαν απλά και μόνο για να επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα της ενώ οι φίλαθλοι σ' ολόκληρη την Ιταλία την λάτρευαν.
Η ιστορία αυτής της ομάδας έμοιαζε με παραμύθι και όπως κάθε παραμύθι έπρεπε κι αυτό να έχει έναν κακό ήρωα. Στην περίπτωση μας ο ήρωας αυτός δεν ήταν άλλος από τις μοίρες. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία την πορεία της ζωής του κάθε ανθρώπου καθόριζαν οι τρεις μοίρες. Η Κλωθώ έγνεθε το νήμα της ζωής η Λάχεση κανόνιζε το τι θα πετύχει στη ζωή του και η Ατροπος έκοβε το νήμα. Στην περίπτωση των παικταράδων της Τορίνο οι δύο πρώτες φάνηκαν πολύ γενναιόδωρες χαρίζοντας τους αστείρευτο ταλέντο δόξα και φήμη ικανή να διεγείρει την φαντασία. Η Τρίτη όμως φρόντισε να περάσουν στην αιωνιότητα πολύ σύντομα πριν ακόμα προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Πριν από 62 χρόνια λοιπόν στην κορυφή του λόφου της Σουπέργκα γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους στο παραμύθι της Τορίνο με τον θάνατο όλων των παικτών την εποχή που βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους. Η κορυφαία ιταλική ομάδα όλων των εποχών αποδέχτηκε την πρόσκληση της Μπενφίκα για φιλικό παιχνίδι στη Λισαβόνα. Στον αγώνα η Τορινο κέρδισε με 4-3. Οι οπαδοί των "αετών" που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο "Ντα Λουζ" έγιναν κι εκείνοι κομμάτι του μύθου αφού ήταν η τελευταίοι που είδαν την "Μεγάλη Τορίνο" σε δράση. Το ταξίδι της επιστροφής έγινε στις 4 Μαΐου 1949 και όλα έμοιαζαν να έχουν συνωμοτήσει για να γραφτεί ο επίλογος. Πλησιάζοντας στο Τορίνο το αεροσκάφος έπεσε σε πολύ δυνατή καταιγίδα ενώ και η πολύ πυκνή ομίχλη έκανε ακόμα πιο εφιαλτικό το σκηνικό.
Ο πιλότος Πιερλουίτζι Μερόνι αποφασίζει να κόψει δρόμο πάνω από τον λόφο της Σουπέργκα ο οποίος βρίσκεται 5 χιλόμετρα ανατολικά του Τορίνο. Λίγα λεπτά αργότερα το αεροπλάνο είχε συντριβεί στην κορυφή του λόφου και από τα συντρίμια ανασύρθηκαν νεκροί και οι 31 άνθρωποι που επέβαιναν σ' αυτό. Ανάμεσα τους και όλοι οι παίκτες της Τορίνο.
Τα χρόνια έχουν πλέον περάσει η Τορίνο της σύγχρονης εποχής είναι μια πολύ μέτρια ομάδα που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία και μόνο η νοσταλγία έχει μείνει για να θυμίζει την χρυσή της εποχή. Ο μύθος της πάντως δεν θα σβήσει ποτέ. Θα περνάει από στόμα σε στόμα από γενιά σε γενιά.
Ο σπουδαιότερος σε αξία παίκτης της Τορίνο ήταν ο Βαλεντίνο Ματσόλα. Ο αρχηγός της ομάδας ήταν βασικός και αναντικατάστατος τόσο στην ομάδα του Πιεμόντε όσο και στην εθνική Ιταλίας. Όταν σκοτώθηκε ήταν 30 ετών αλλά πρόλαβε να αφήσει μια πολύ σημαντική κληρονομιά τον γιο του Σάντρο που έγραψε κι αυτός ιστορία με την φανέλα της Ιντερ.
Μικρά από την ιστορία της
* Η Τορίνο κέρδισε το πρωτάθλημα το 1943, το 1946, το 1947, το 1948 και το 1949. Ο τίτλος της ξέφυγε το 1944 και το 1945 όχι βέβαια γιατί βρέθηκε ομάδα να την συναγωνιστεί αλλά γιατί δεν έγιναν τα πρωταθλήματα εκείνα τα χρόνια λόγω του πολέμου.
* Οταν έγινε το αεροπορικό δυστύχημα η Τορίνο ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας αλλά έπρεπε να δώσει άλλα τέσσερα παιχνίδια όπου παρέταξε την εφηβική ομάδα. Οι αντίπαλοι της που ήταν οι Τζένοα, Παλέρμο, Σαμπντόρια και Φιορεντίνα παρέταξαν επίσης τις εφηβικές τους ομάδες.
* Το δυστύχημα της Σουπέργκα επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τους Ιταλούς που η αποστολή της "Σκουάντρα Ατζούρα" ταξίδεψε στην Βραζιλία το καλοκαίρι του 1950 για τα τελικά του Μουντιάλ με πλοίο.
* Με την Τορίνο στη Λισαβόνα ήταν να ταξιδέψει και ο Λάζλο Κουμπάλα σαν γκεστ σταρ. Ο μετέπειτα θρύλος της Μπαρτσελόνα όμως γλίτωσε καθώς αρρώστησε το παιδί του και έμεινε στο πλευρό του.
* Στις 26 Μαΐου 1949 έγινε ένα φιλικό παιχνίδι στη μνήμη των θυμάτων όπου τέθηκαν αντιμέτωποι επίλεκτοι από ομάδες του Καμπιονάτο με την περίφημη Ρίβερ Πλέιτ εκείνης της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν 2-2.
* Η Τορίνο έπαιζε σύστημα 4-2-4 δέκα χρόνια πριν το κάνει γνωστό η Βραζιλία του Βιθέντε Φεόλα, ενώ στοιχεία του παιχνιδιού της υπήρχαν και στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Αγιαξ τη δεκαετία του '70.
* Συνήθως τη βασική ενδεκάδα αποτελούσαν οι Βαλέριο Μπατσιγκαλούπο, Αλντο Μπαλαρίν, Βιρτζίλιο Μαρόσο, Πίνο Γκρέτσαρ, Μάριο Ριγκαμόντι, Εουσέμπιο Καστιλιάνο, Ρομέο Μέντι, Εντσιο Λόικ, Γκουλιέλμο Γκαμπέτο, Βαλεντίνο Ματσόλα και Φράνκο Οσόλα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κυριαρχούσαν η κακή κατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τα λάθη στην πλοήγηση του αεροσκάφους συνδυάστηκαν και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο. Το αεροπλάνο στο οποίο μετέβαινε η ομάδα της "Μεγάλης Τορίνο" συνετρίβη στην Βασιλική εκκλησία της Σουπέργκα που έχει χτιστεί στην κορυφή του λόφου. Ολόκληρη η Ιταλία βυθίστηκε στο πένθος καθώς το σύμβολο της εθνικής τους υπερηφάνειας δεν υπήρχε πια.
Η Μεγάλη Τορίνο έμεινε αήττητη για 93 σερί παιχνίδια από το 1943 μέχρι το 1949. Στα έξι αυτά χρόνια είχε 83 νίκες και 10 ισοπαλίες.
(Το αφιέρωμα στη "μεγάλη" Τορίνο και το τραγικό ατύχημα στη Σουπέργκα, που δημοσιεύτηκε στον "ΓΑΥΡΟ" της Τετάρτης).