ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Ντουντούκα
Θρύλε Θεέ, χρονιά πολλά, 100 χρόνια και δεν είναι αρκετά...

Η μονοτμηματική ΨΥΧΩΣΗ για τον ΠΟΛΥΑΘΛΗΤΙΚΟ Ολυμπιακό οδηγεί σε αυτογκόλ

Η μονοτμηματική ΨΥΧΩΣΗ για τον ΠΟΛΥΑΘΛΗΤΙΚΟ Ολυμπιακό οδηγεί σε αυτογκόλ
Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025 - 12:08

Όσο ο Ολυμπιακός μετράει τίτλους και ευρωπαϊκά, κάποιοι μετράνε τμήματα και εγγεγραμμένους αθλητές... Η Αθλητική διαπλοκή συμπονά, αλλά αναλύει την πραγματικότητα...

Η μεγαλύτερη αγωνιστική/επικοινωνιακή/ψυχολογική ήττα του παναθηναϊκού οργανισμού, είναι η ανάδειξη της απόλυτης κυριαρχίας του Ολυμπιακού ως κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ελλάδας και της Ευρώπης στον ομαδικό αθλητισμό.

Ταυτόχρονα, η κατάρρευση του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο και ερασιτέχνη, έχει δημιουργήσει μία πρωτοφανή «ψύχωση» των οπαδών της ομάδας αποκλειστικά για το μπάσκετ ανδρών, κάτι που εξελίχθηκε περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με την κατακόρυφη αύξηση του μπάτζετ της ομάδας για τους γνωστούς λόγους.

Ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μία «Εφές Αμπελοκήπων», κάτι που οδήγησε στο πάνδημο παρατσούκλι «Μονοαθλητικός», αν και ο σωστός όρος είναι «μονοτμηματικός», καθώς στο μπάσκετ γυναικών συνεχίζεται η «πράσινη» ανυπαρξία.

Τόσο στο ποδόσφαιρο, το οποίο παραδοσιακά «γεννάει» οπαδούς, όσο και στον ερασιτέχνη που αποτελεί την «μήτρα» κάθε συλλόγου, το «πράσινο» οικοδόμημα καταρρέει με κρότο και ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης του Παναθηναϊκού, είναι ορατός.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν εναγωνίως να βρουν επικοινωνιακές απαντήσεις για τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία λέει: «Πολυαθλητικός Ολυμπιακός - Μονοαθλητικός ΠΑΟ».

Με αφορμή την κατανομή των χρημάτων από τη φορολογία του στοιχήματος στους αθλητικούς συλλόγους, διαβάσαμε ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ συντηρούν περισσότερα αθλητικά τμήματα από τον Ολυμπιακό και ότι ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν περισσότερους εγγεγραμμένους αθλητές από τον Ολυμπιακό.

Επιχειρούν λοιπόν κάποιοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις τις πολυαθλητικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού και της μονοτμηματικής εξέλιξης του Παναθηναϊκού.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες αλήθειες για την ουσία της πραγματικότητας...

1. ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Το αν ένας σύλλογος είναι επιτυχημένος πολυαθλητικός οργανισμός, δεν εξαρτάται από το πόσα τμήματα συντηρεί, αλλά σε πόσα τμήματα κερδίζει τίτλους.

Το να διατηρεί ένας σύλλογος μία σειρά από τμήματα, αλλά να αποτυγχάνει σε αυτά, δεν συνιστά επιτυχία, αντιθέτως συνιστά ακόμα μεγαλύτερη αποτυχία.

Προφανώς ο Παναθηναϊκός συντηρεί μία σειρά από τμήματα. Για παράδειγμα η ΠΑΕ. Δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει ποδοσφαιρικό τμήμα. Ισχυριζόμαστε ότι διαθέτει αποτυχημένο ποδοσφαιρικό τμήμα!

Όταν τον τελευταίο μισό αιώνα έχεις τα ίδια πρωταθλήματα με την ΑΕΚ, όταν από το 1996 έχεις μόλις δύο πρωταθλήματα, όταν έχεις να πάρεις πρωτάθλημα εδώ και 15 χρόνια, όταν οι ίδιοι οι οπαδοί έχουν γυρίσει την πλάτη και χρειάζονται δωρεάν προσκλήσεις και μπλουζάκια για να πάνε μερικοί στο γήπεδο, είναι δυνατόν να θεωρηθεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιτυχημένη; Ρωτήστε τους ίδιους τους οπαδούς τους, όχι εμάς.

Το ίδιο συμβαίνει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ναι φίλες και φίλοι, ο Παναθηναϊκός διαθέτει τμήμα πόλο ανδρών. Είναι ένα από τα περίφημα τμήματα που μέτρησαν. Αυτό τι σημαίνει;

Το σερί νικών του Ολυμπιακού επί του τριφυλλιού στο πόλο, κρατάει από το 2001 και έχει φτάσει στο 56-0. Δεν έχουν κατακτήσει ποτέ στην ιστορία τους ούτε έναν τίτλο, όταν ο Ολυμπιακός έχει σαρώσει πρωταθλήματα, κύπελλα και ευρωπαϊκά!

Είναι λοιπόν επιτυχημένος πολυαθλητικός σύλλογος όποιος διατηρεί τμήματα όπως το τμήμα πόλο του ΠΑΟ;

Ναι, ο Παναθηναϊκός διαθέτει τμήμα βόλεϊ ανδρών. Βλέπει όμως παραδοσιακά την πλάτη του Ολυμπιακού παντού. Σε πρωταθλήματα, σε κύπελλα, σε λιγκ καπ. Και φυσικά σε ευρωπαϊκούς τίτλους (3-0).

Ναι, η ΑΕΚ διατηρεί τμήμα βόλεϊ ανδρών. Αγωνίζεται όμως στην Β' εθνική, ούτε καν στην Α2. Μπαίνει στο ίδιο ζύγι με το αντίστοιχο τμήμα του Ολυμπιακού που βρίσκεται «στον αφρό» της Ευρώπης και έχει σηκώσει τρία ευρωπαϊκά;

Πώς γίνεται να μιλάνε κάποιοι για πολυαθλητικότητα, όταν ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 14 ευρωπαϊκά τρόπαια στα ομαδικά αθλήματα του ερασιτέχνη, ο Παναθηναϊκός μηδέν, ο ΠΑΟΚ μηδέν και η ΑΕΚ μόλις ένα;

Ειδικά για τον Παναθηναϊκό, αν αισθάνονται ότι αποτελούν επιτυχημένο πολυαθλητικό σύλλογο, πρέπει να εξηγήσουν γιατί ο ίδιος ο κόσμος αποδοκιμάζει διαρκώς στα γήπεδα την διοίκηση Μαλακατέ και ζητάει την παραίτησή της. Γιατί δεν την αποθεώνουν αφού κέρδισαν τίτλο στο σκάκι βετεράνων;

Το θέμα δεν είναι να συντηρεί κάποιος τμήματα, αλλά να πετυχαίνει σε αυτά και να γράφει ιστορία. Διαφορετικά, αν σας ενοχλεί ο όρος «μονοαθλητικός/μονοτμηματικός», μπορούμε να σας χαρακτηρίσουμε ως «πολυσυντηρητικό» ή «πολυαποτυχημένο».

2. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Ολυμπιακός δεν λέει ψέματα και είναι ξεκάθαρος. Με στοιχεία και ντοκουμέντα αποδεικνύει ότι είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης στα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα. Αυτά είναι τα αθλήματα που παρακολουθεί ο κόσμος στην Ελλάδα, αυτά είναι τα αθλήματα που παρακολουθεί ο κόσμος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αυτά είναι τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μιλάμε για σύλλογο, μιλάμε για ομάδα. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι τα ομαδικά αθλήματα, γι αυτό κάποιος δηλώνει «αγαπημένη ομάδα». Τα άλλα έπονται. Κανένας δεν έγινε οπαδός για την ποδηλασία, ούτε για την τοξοβολία, ούτε για το σκάκι.

Αν ο Ολυμπιακός ήθελε να μετρήσει ό,τι τον συνέφερε, θα υπολόγιζε για παράδειγμα την κολύμβηση, η οποία είναι ένα κλασικό (ατομικό) ολυμπιακό άθλημα και ο σύλλογος σαρώνει τα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960, προσεγγίζοντας τους 300 τίτλους! Δεν το κάνει όμως, γιατί επιλέγει μία δίκαιη μέτρηση στα τμήματα-ναυαρχίδες, στον ομαδικό αθλητισμό, εκεί όπου υπάρχει το πραγματικό ενδιαφέρον του κόσμου.

Αν ο Ολυμπιακός ήθελε να μετρήσει μόνο ό,τι τον συμφέρει, θα υπολόγιζε στην μέτρηση και το πινγκ πονγκ, το οποίο είναι το δημοφιλέστερο ατομικό άθλημα παγκοσμίως, είναι επίσης ολυμπιακό άθλημα και φυσικά ο σύλλογος είναι και εκεί ο απόλυτος κυρίαρχος σε άνδρες και γυναίκες στη χώρα.

Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και σε πλήθος ακόμα αθλημάτων.

Όσες αστειότητες και αν διαβάζουμε, η έρευνα του Ολυμπιακού για την κατάταξη των πολυαθλητικών συλλόγων έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα στην αναφορά της Euroleague TV και στη διεθνή έκδοση της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας του κόσμου (Wikipedia).

Επίσης, ο Ολυμπιακός αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολυαθλητικών Συλλόγων (EMCA), η οποία ιδρύθηκε το 2013, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητές της.

3. Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΑΘΙΑ ΜΟΝΟΑΘΛΗΤΙΚΗ

Ένας βασικός λόγος που ο σύλλογος του ΠΑΟ έχει την στάμπα του μονοαθλητικού, έχει να κάνει με τους ίδιους τους οπαδούς του. Μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι το μπάσκετ, με τρόμο και λάσπη για τον Ολυμπιακό, τον Μπαρτζώκα, τον Βεζένκοφ και αγωνία αν θα επιστρέψει ο Ντιφάλα.

Την ψύχωση για το μπάσκετ μπορείτε να την διαπιστώσετε και μόνοι σας, συζητώντας με φίλους ή γνωστούς σας Παναθηναϊκούς.

Τα μοναδικά θέματα που τους απασχολούν, είναι μπασκετικά: Ο Σλούκας, ο Ναν, ο Λεσόρ, ο Αταμάν, ο Γιαννακόπουλος, ο Free, το Σούνιο. Δεν τους απασχολεί οτιδήποτε άλλο.

«Πότε έχει ευρωλίγκα; Πότε θα πάμε στο ΟΑΚΑ να δούμε το glass floor; Πού θα γίνει φέτος το final four; Πάμε να παίξουμε κανένα NBA2k; Πότε θα πάμε για ένα μονάκι;» Η κουλτούρα που καλλιεργείται στις τάξεις του κόσμου της ομάδας, είναι βαθιά και αποκλειστικά μπασκετική/μονοαθλητική/μονοτμηματική.

Στο ποδόσφαιρο δεν πατάνε και χρειάζονται δωρεάν προσκλήσεις μήπως πάνε καμιά φορά στο γήπεδο. Στον ερασιτέχνη το ίδιο. Το Μετς είναι διάσημο για τις άδειες εικόνες του, ενώ σε όλα τα final 4 των κυπέλλων, η Θύρα 7 κάνει χαβαλέ. Μοναδικές εκλάμψεις, ορισμένοι αγώνες στην «στρούγκα πλησίον ΓΑΔΑ», δηλαδή στον Τάφο του Ινδού.

Η ψυχωτική καλλιέργεια αποκλειστικά μπασκετικής κουλτούρας στον κόσμο της ομάδας, είναι ένας ακόμα λόγος που ο σύλλογος εξελίχθηκε σε καθαρά μονοαθλητικό/μονοτμηματικό, ακόμα και αν διατηρεί τμήματα ανώμαλου δρόμου, σκάκι και θαλάσσιου σκι.

4. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΑΚΑ

Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Παναθηναϊκός κάνει χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων σε ΟΑΚΑ και Γουδί, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να συντηρεί άκοπα την ύπαρξη πλήθους τμημάτων.

2.000 αθλητές του Παναθηναϊκού σε κολύμβηση και πόλο χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις αυτές και είναι περισσότεροι από τους κολυμβητές του Ολυμπιακού.

Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός είναι ισχυρότερος από τον αυτοκράτορα του πόλο και της κολύμβησης Ολυμπιακό, επειδή έχει περισσότερους αθλητές; Προφανώς και όχι!

Συνεπώς, ο αριθμός των εγγεγραμμένων αθλητών ενός σωματείου εξαρτάται από τις εγκαταστάσεις που έχει το σωματείο στη διάθεσή του, εκεί όπου ο Ολυμπιακός διαχρονικά υστερεί και αδικείται.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, ο σύλλογος δεν έχει αποκτήσει το δικό του κολυμβητήριο, ενώ έχει χαρίσει στη χώρα μας 10 ευρωπαϊκά τρόπαια στο πόλο, τα περισσότερα από κάθε άλλο σωματείο στο πόλο και οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αθλητικών σωματείων χωρίς πολλές επιτυχίες, τα οποία ωστόσο διατηρούν χιλιάδες εγγεγραμμένους αθλητές, λόγω εγκαταστάσεων (π.χ. Πανελλήνιος, ΧΑΝΘ, Μίλων, κτλ).

5. Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί, είναι η αναλογία αθλητών/προπονητών και εδώ υπάρχει αρκετό «ζουμί».

Ο Παναθηναϊκός έχει μεν περισσότερους εγγεγραμμένους αθλητές, αλλά πολύ λίγους δηλωμένους προπονητές. Ως γνωστόν, οι προπονητές έχουν έξοδα, όπως μισθοδοσία, εφορία και ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, οι αθλητές στα «μικρά» αθλήματα συνήθως δεν επιβαρύνουν έναν σύλλογο.

Καμαρώνουν λοιπόν ότι έχουν 3.538 εγγεγραμμένους αθλητές σε 22 αθλήματα έναντι 2.074 αθλητών του Ολυμπιακού σε 18 αθλήματα. Ωστόσο οι προπονητές τους είναι 45 και ο Ολυμπιακός έχει μόλις τρεις λιγότερους, δηλαδή 42!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αθλητισμού για τη χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων, προβλέπεται ότι: «Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αθλητών δεν δύνανται να ξεπερνά τους 60 ανά δηλωμένο προπονητή (1 μονάδα για κάθε αθλητή)».

Από τους αριθμούς που αναφέρονται στην ίδια ανακοίνωση προκύπτει η αναλογία αθλητών ανά έναν προπονητή. Συγκεκριμένα:

- Παναθηναϊκός - 22 αθλήματα (45 προπονητές - 3.538 αθλητές) = 78,62 αθλητές/1 προπονητή.

- AEK - 22 αθλήματα (25 προπονητές - 1.754 αθλητές) = 70,16 αθλητές/1 προπονητή.

- ΠΑΟΚ - 19 αθλήματα (28 προπονητές - 4.343 αθλητές) = 155,82 αθλητές/1 προπονητή.

- Ολυμπιακός - 18 αθλήματα (42 προπονητές - 2.074 αθλητές) = 49,38 αθλητές/1 προπονητή.

Δηλαδή, τα συνολικά δεδομένα δείχνουν ότι μόνο ο Ολυμπιακός έχει την προβλεπόμενη αναλογία!

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός δεν έχει τμήματα έτσι απλά για να λέει ότι τα διατηρεί, αλλά ασχολείται με αυτά και δίνει έμφαση στην ουσία, πληρώνοντας προπονητές όπως πρέπει να πράττει ένας ολοκληρωμένος πολυαθλητικός σύλλογος.

6. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ

Η χρηματοδότηση του Υπουργείου αθλητισμού προς τα σωματεία που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών αθλημάτων, είναι κοινή σε όλα! Είτε κατακτήσει μία ομάδα το πρωτάθλημα, είτε τερματίσει τελευταία και υποβιβαστεί, θα λάβουν τα ίδια χρήματα, κάτι που κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, δεδομένου ότι ο στόχος πρέπει να είναι η πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για να διαφημιστεί ο ελληνικός αθλητισμός.

Η μοναδική «πριμοδότηση» αφορά τις ομάδες που πραγματοποιούν αξιόλογες πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, τα ποσά αυτής της κατηγορίας έχουν μειωθεί, κάτι που κινείται και πάλι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς η τιμή και η δόξα για τον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει όταν οι ελληνικές ομάδες προχωράνε στην Ευρώπη, συμμετέχουν σε τελικούς και κατακτούν ευρωπαϊκούς τίτλους, όπως κάνει επανειλημμένα ο Ολυμπιακός.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Ολυμπιακός έχει καταγγείλει επίσημα και δημόσια εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντιπάλων του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό χωρίς να διαψευστεί ποτέ και από κανέναν. Όταν ο σύλλογος πληρώνει δυσθεώρητα ποσά στην εφορία, τότε η χρηματοδότηση από το στοίχημα απλώς «επιστρέφει» ένα μικρό ποσό πίσω. Και αυτό πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Άλλωστε η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ερασιτεχνικών αθλημάτων, συνιστά οικονομικό «βραχνά» για τους συλλόγους, καθώς συνεπάγεται πολλά έξοδα (μετακινήσεις, διαμονή, κτλ) χωρίς να υπάρχουν σοβαρά πριμ και μπόνους από τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Συνεπώς, αν το υπουργείο αθλητισμού επιθυμεί ευρωπαϊκές διακρίσεις για τους ελληνικούς συλλόγους, οφείλει να πριμοδοτήσει περισσότερο τις ομάδες που προχωράνε στην Ευρώπη και ταυτόχρονα μπαίνουν σε τεράστια έξοδα προκειμένου να το πετύχουν αυτό...

Κλείνοντας, θα σας θυμίσουμε δύο πολυαθλητικές αλήθειες:

Α. Η κατάταξη των ευρωπαϊκών πολυαθλητικών συλλόγων με βάση τους τίτλους τους στα ομαδικά, ολυμπιακά αθλήματα ανδρών/γυναικών, κατά την ημερομηνία των γενεθλίων του Ολυμπιακού (10/03/2025), έχει ως εξής:

1. Ολυμπιακός: 323 τίτλοι, 2. Μπαρτσελόνα: 317 τίτλοι, 3. Μπενφίκα: 302, 4. Ερυθρός Αστέρας: 277 τίτλοι, 5. ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 267 τίτλοι, 6. Παρτιζάν Βελιγραδίου: 234 τίτλοι, 7. Ρεάλ Μαδρίτης: 222 τίτλοι, 8. Μακάμπι Τελ Αβίβ: 219 τίτλοι.

Β. Σε εγχώριο επίπεδο, η αντίστοιχη κατάταξη σήμερα, έχει ως εξής:

ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

Σοκ και δέος με τα 48 του αυτοκράτορα των εθνικών πρωταθλημάτων

Σοκ και δέος με τα 48 του αυτοκράτορα των εθνικών πρωταθλημάτων

Πρώτος στην Ελλάδα, τέταρτος στην Ευρώπη, έκτος στον πλανήτη. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα δεδομένα που ζαλίζουν για το 48ο πρωτάθλημα Ελλάδας που εξασφάλισε χθες μαθηματικά ο κυπελλούχος Ευρώπης Ολυμπιακός...

Ο Ναν και οι «δωσίλογοι»: ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ!

Ο Ναν και οι «δωσίλογοι»: ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ!

«Δωσίλογοι» και «μαυραγορίτες» στον Ολυμπιακό επειδή κατήγγειλαν τη χειρονομία του Ναν, «μάγκας» ο Γιαννακόπουλος που έχει κάνει μηνύσεις ακόμα και για μπλουζάκια με αριθμό βολών! Η Αθλητική διαπλοκή αναρωτιέται πόσο πούλημα τρέλας μπορεί να αντέξει η κοινωνία μας.