Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Η απόλυτη σύγκριση του νέου ρόστερ του Ολυμπιακού με το ρόστερ που έφερε το ευρωπαϊκό!

Η απόλυτη σύγκριση του νέου ρόστερ του Ολυμπιακού με το ρόστερ που έφερε το ευρωπαϊκό!
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 13:30

Στο ξεκίνημα της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, η Αθλητική διαπλοκή πραγματοποιεί την απόλυτη σύγκριση: Αποδυναμώθηκε, παρέμεινε σταθερό ή ενισχύθηκε το νέο ρόστερ του Ολυμπιακού;

Πριν από έναν χρόνο, στις 08/09/2024, η Αθλητική διαπλοκή είχε δημοσιεύσει στη στήλη αυτή, ένα κείμενο για το χτίσιμο του Ολυμπιακού της αγωνιστικής περιόδου 2023/24, με τίτλο: «Το χτίσιμο μίας ευρωπαϊκής ομάδας με υλικά πρώτης γραμμής».

Αρχικά, κάποιοι ειρωνεύτηκαν με βάση τις ατυχείς στιγμές στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά η εξέλιξή της, μάς δικαίωσε απόλυτα, καθώς βρήκε τον Ολυμπιακό να γράφει ιστορία με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου ελληνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο.

Σήμερα, η Αθλητική διαπλοκή θα προχωρήσει σε μία ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση. Θα συγκρίνουμε το νέο ρόστερ του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2024/25 με το ρόστερ που κατέκτησε πριν από λίγους μήνες το Conference League, όπως δηλώθηκε επισήμως στη λίστα της ΟΥΕΦΑ τον Φεβρουάριο πριν την έναρξη των νοκ άουτ γύρων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της περιόδου 2023/24.

Άραγε, αποδυναμώθηκε, παρέμεινε σταθερό ή ενισχύθηκε το ρόστερ των ερυθρόλευκων;

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Οι τερματοφύλακες που είχαν δηλωθεί στη λίστα του Φεβρουαρίου, ήταν ο Κωνσταντής Τζολάκης, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης και ο Θανάσης Παπαδούδης.

Η μοναδική διαφοροποίηση φέτος, ήταν η απόκτηση, ως ελεύθερου, του Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου που αγωνιζόταν πέρυσι στην Κηφισιά, αντί του Παπαδούδη που αποχώρησε.

Ο ήρωας της Πόλης Κωνσταντής Τζολάκης, ήταν η πρώτη ανανέωση του καλοκαιριού, ενώ από τα μέσα της προηγούμενης περιόδου είχε ανανεώσει ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης.

Αριθμητική σύγκριση: Τρεις τερματοφύλακες, όπως και πέρυσι.

Ποιοτική σύγκριση: Αμετάβλητη, με τη μοναδική αλλαγή να αφορά τον τρίτο γκολκίπερ.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Οι δεξιοί μπακ της λίστας του Φεβρουαρίου, ήταν οι Ροντινέι (βασικός) και Κίνι (αναπληρωματικός). Φέτος, παρέμεινε ο Ροντινέι, αποχώρησε ο Κίνι που πήγε στον Ατρόμητο και αποκτήθηκε από την Ρίο Άβε ο 24χρονος Κοστίνια, ο οποίος υπήρξε διεθνής με όλες τις εθνικές νέων της Πορτογαλίας και ψηφίστηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του περυσινού πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Στη θέση του αριστερού μπακ, είχαν δηλωθεί τον Φεβρουάριο ο Ορτέγκα (που ήταν βασικός), ο Ρίτσαρντς και ο Αποστολόπουλος. Φέτος, παρέμειναν ο Ορτέγκα και ο Αποστολόπουλος που προέρχεται από τις ακαδημίες της ομάδας και έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά αποχώρησε ο Ρίτσαρντς.

Οι στόπερ της λίστας του Φεβρουαρίου, ήταν ο Νταβίντ Κάρμο, ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Αντρέας Ντόη. Φέτος, παρέμειναν και οι τρεις και προστέθηκαν δύο ακόμη: Ο νεοαποκτηθείς αρχηγός της εθνικής νέων της Ιταλίας (προϊόν των ακαδημιών της Ίντερ) Λορέντζο Πιρόλα και ο Μπιανκόν.

Αριθμητική σύγκριση: Ο Ολυμπιακός έχει έναν περισσότερο αμυντικό σε σχέση με τη λίστα του Φεβρουαρίου (σταθερός αριθμός δεξιών μπακ, μείον ένας αριστερός μπακ, συν 2 στόπερ).

Ποιοτική σύγκριση: Στο κέντρο της άμυνας, ο κόσμος του Ολυμπιακού έψαχνε για χρόνια τον αντι-Μέλμπεργκ. Αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του 25χρονου Κάρμο, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του Conference League και ο Ολυμπιακός τον απέκτησε φέτος το καλοκαίρι, με υπέρβαση, μέσω Νότιγχαμ. Η προσθήκη του Πιρόλα αναβαθμίζει περισσότερο το κέντρο της άμυνας. Ουσιαστικά παρέμειναν αμετάβλητοι οι περυσινοί στόπερς και προστέθηκαν δύο ακόμη. Αυταπόδεικτα υπάρχει ποιοτική ενίσχυση.

Στο δεξί άκρο υπάρχει αναβάθμιση με την απόκτηση του Κοστίνια (χρηματιστηριακή αξία 4 εκατομμύρια) έναντι του Κίνι (χρηματιστηριακή αξία: 350.000).

Μοναδικό ερωτηματικό το αριστερό άκρο, όπου δεν υπήρξε όμως μεταβολή ως προς τον βασικό ποδοσφαιριστή.

ΧΑΦ

Στη λίστα του Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός είχε δηλώσει έξι χαφ: Έσε, Τσικίνιο, Όρτα, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλο και Καρβάλιο, ενώ ο Καμαρά αγωνιζόταν στη Β' ομάδα.

Φέτος, παρέμειναν οι δύο (Έσε, Τσικίνιο), αποχώρησαν οι τέσσερις (Όρτα, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος, Καρβάλιο), αποκτήθηκαν τρεις (Ντάνι Γκαρθία, Μάρκο Στάμενιτς, Σέρτζιο Ολιβέιρα), ενώ στη δεύτερη λίστα έχουν δηλωθεί και οι πρωταθλητές Ευρώπης της ομάδας νέων Θεοφάνης Μπακούλας και Χρήστος Μουζακίτης που προέρχονται από τις ακαδημίες.

Αριθμητική σύγκριση: Ο Ολυμπιακός έχει έναν επιπλέον παίκτη στα χαφ.

Ποιοτική σύγκριση: Τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία του κέντρου (Έσε, Τσικίνιο) παρέμειναν στον Ολυμπιακό, παρά τις εντυπωσιακές προτάσεις από Αγγλία και Ισπανία για τον πρώτο από αυτούς.

«Δεν πόνεσε» η αποχώρηση Αλεξανδρόπουλου, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί πολύ λίγο πέρυσι, αλλά ούτε και η αποχώρηση Ιμπόρα που ήθελε να κλείσει την καριέρα του στη Λεβάντε. «Πόνεσε» μόνο η περίπτωση Όρτα.

Αναφορικά με τις μεταγραφές, ο Ντάνι Γκαρθία μοιάζει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Ιμπόρα (ίδια θέση, ίδια ηλικία, ίδια εθνικότητα, παρόμοιες παραστάσεις), ο Μάρκο Στάμενιτς ήρθε από τον Ερυθρό Αστέρα, μέσω Νότιγχαμ και έχει υψηλή χρηματιστηριακή αξία (5 εκ. ευρώ) και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα απέκτησε εντυπωσιακές παραστάσεις μετά τον ΠΑΟΚ (Πόρτο, Ρόμα, Γαλατασαράι) και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

Αν ληφθούν υπόψη και τα παιδιά από τις ακαδημίες (Μπακούλας, Μουζακίτης), το συμπέρασμα δείχνει ότι στα χαφ θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση.

ΕΞΤΡΕΜ

Στη λίστα του Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός είχε δηλώσει τρεις παίκτες που αγωνίζονταν στη θέση του εξτρέμ: Ποντένσε, Φορτούνη και Μασούρα.

Φέτος, αποχώρησαν Ποντένσε και Φορτούνης, παρέμεινε ο Μασούρας και προστέθηκαν Ζέλσον Μάρτινς (δεν είχε δηλωθεί πέρυσι στη λίστα), Κρίστοφερ Βέλντε και Γουίλιαν. Επίσης στη δεύτερη λίστα δηλώθηκε και ο πρωταθλητής Ευρώπης με τους νέους, Αντώνης Παπακανέλλος.

Αριθμητική σύγκριση: Ο Ολυμπιακός έχει δύο επιπλέον παίκτες στις θέσεις των εξτρέμ.

Ποιοτική σύγκριση: Ο Κρίστοφερ Βέλντε έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια και δείχνει πολύ ορεξάτος. Ο Ζέλσον Μάρτινς είχε δείξει από πέρυσι στο πρωτάθλημα τις δυνατότητές του, ωστόσο και στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν είναι εξαιρετικός. Για τον Βραζιλιάνο Γουίλιαν, οι συστάσεις περιττεύουν, δεδομένου ότι πρόκειται για μεταγραφική «βόμβα» με απίστευτη καριέρα και εντυπωσιακές παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Αναφορικά με την ηλικία του, θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες έβγαλε άψογα μία εξαιρετική σεζόν στο πιο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου (Premier League). Φυσικά υπάρχει και το ελληνικό στοιχείο με τον Γιώργο Μασούρα που οι δυνατότητές του είναι γνωστές σε όλους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός θα «πετάει φωτιές» από τα άκρα, παρά τις αποχωρήσεις Ποντένσε, Φορτούνη.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Στη λίστα του Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός είχε δηλώσει τρεις επιθετικούς: Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί, Γιόβετιτς. Παρέμεινε ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, αποχώρησαν Ελ Αραμπί και Γιόβετιτς και αποκτήθηκαν ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ και ο Χαράλαμπος Κωστούλας από τις ακαδημίες που δηλώθηκε στη δεύτερη λίστα.

Αριθμητική σύγκριση: Ο Ολυμπιακός παρέμεινε σταθερός με τρεις επιθετικούς.

Ποιοτική σύγκριση: Η ανανέωση του Ελ Κααμπί ήταν καθοριστική. Θυμίζουμε τι πέτυχε πέρυσι για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι που ο Ολυμπιακός του προσέφερε «χρυσό» συμβόλαιο για να τον κρατήσει στο λιμάνι:

- Mvp σεζόν 2023/24 στο Conference League.

- Πρώτος σκόρερ σεζόν 2023/24 στο Conference League.

- Ψηφισμένο ωραιότερο γκολ σεζόν 2023/24 στο Conference League (ψαλιδάκι με Μακάμπι).

- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε νοκ άουτ μιας σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με 11 γκολ (πίσω του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπενζεμά και ο Φαλκάο με 10 ο καθένας).

- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε ημιτελικά μιας σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με 5 γκολ, ισόβαθμος με Φαλκάο.

- Σκόρερ του γκολ του τίτλου στην παράταση του τελικού.

- Mvp του τελικού.

Μάλιστα ο Ελ Κααμπί δείχνει να ξεκινάει κεφάτος και τη φετινή σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ, αποτέλεσε επιλογή του Μεντιλίμπαρ, ο οποίος ήθελε διαφορετικά χαρακτηριστικά επιθετικού συγκριτικά με τον Ελ Κααμπί. Ήδη έχει σκοράρει και φαίνεται ότι θα αποδειχθεί επιτυχημένη κίνηση. Ο Χαράλαμπος Κωστούλας είναι μία ακόμα προσθήκη από την ακαδημία των Ερυθρόλευκων.

Ο Ελ Αραμπί που πρόσφερε τεράστια πράγματα στον Ολυμπιακό και είναι από τους κορυφαίους που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας, όμως βρίσκεται πλέον στο 37ο έτος της ηλικίας του και η αποχώρησή του δεν συνιστά σήμερα ποιοτική υποβάθμιση.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

ΑΓΟΡΕΣ

- ΚΟΣΤΙΝΙΑ: 24χρονος Πορτογάλος δεξιός μπακ, διεθνής με τις εθνικές νέων της Πορτογαλίας και ψηφισμένος στην κορυφαία ενδεκάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Αγοράστηκε με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ρίο Άβε που διατηρεί ποσοστό μεταπώλησης 30%.
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 4 εκατομμύρια ευρώ.

- ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΠΙΡΟΛΑ: 22χρονος Ιταλός στόπερ, αρχηγός της εθνικής νέων της Ιταλίας, προϊόν των ακαδημιών της Ίντερ. Αγοράστηκε με 3 εκατομμύρια ευρώ από την Σαλερνιτάνα.
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

- ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΒΕΛΝΤΕ: 24χρονος Νορβηγός αριστερός εξτρέμ. Αγοράστηκε με 4 εκατομμύρια ευρώ από την πολωνική Λεχ Πόζναν.
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 6 εκατομμύρια ευρώ.

- ΡΟΜΑΝ ΓΙΑΡΕΜΤΣΟΥΚ: 28χρονος Ουκρανός διεθνής επιθετικός. Αγοράστηκε με 2 εκατομμύρια ευρώ από την Κλαμπ Μπριζ.
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ

- ΝΤΑΒΙΝΤ ΚΑΡΜΟ: 25χρονος διεθνής στόπερ από την Αγκόλα. Τυπικά αποκτήθηκε ως δανεικός από την Νότιγχαμ, η οποία δαπάνησε 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει από την Πόρτο (11 εκ. + 4 εκ. μπόνους).
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 12 εκατομμύρια ευρώ.

- ΜΑΡΚΟ ΣΤΑΜΕΝΙΤΣ: 22χρονος Νεοζηλανδός διεθνής κεντρικός χαφ. Αποκτήθηκε ως δανεικός από την Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία τον αγόρασε από τον Ερυθρό Αστέρα έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 5 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

- ΝΤΑΝΙ ΓΚΑΡΘΙΑ: 34χρονος Ισπανός κεντρικός χαφ. Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

- ΣΕΡΤΖΙΟ ΟΛΙΒΕΡΙΑ: 32χρονος Πορτογάλος κεντρικός χαφ. Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

- ΓΟΥΙΛΙΑΝ: 36χρονος Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ. Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 3 εκατομμύρια ευρώ.

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκτήθηκε ως τρίτος τερματοφύλακας. Αγωνιζόταν στην Κηφισιά. Χρηματιστηριακή αξία Transfermarkt: 300.000 ευρώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αν συγκρίνουμε τη λίστα που δήλωσε ο Ολυμπιακός στην ΟΥΕΦΑ τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στην κατάκτηση του Conference League με το νέο ρόστερ των Ερυθρόλευκων, διαπιστώνουμε ότι συνολικά έχει επέλθει ποιοτική αναβάθμιση. Φυσικά, το κλισέ ισχύει 100%: Όλα θα φανούν στο γήπεδο.

Κλείνοντας, θα σημειώσουμε κάποια βασικά στοιχεία στον τρόπο που κινήθηκε ο Ολυμπιακός:

- ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Στις μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού έγιναν σοβαρές υπερβάσεις. Ενδεικτικά, το συμβόλαιο του Ελ Κααμπί κινείται στα επίπεδα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ελληνικά δεδομένα. Τα λεφτά που δόθηκαν για τον Κάρμο (έστω και μέσω Νότιγχαμ) είναι μυθικά, ενώ το συμβόλαιο του Γουίλιαν είναι επιπέδου Premier League και έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς.

- ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΕ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ: Τα προηγούμενα καλοκαίρια γινόταν μπαράζ μεταγραφικών κινήσεων, ειδικά προς το τέλος και αυτό πιθανώς δημιουργούσε πρόβλημα στο «δέσιμο» της ομάδας. Φέτος, διατηρήθηκε ένας σταθερός κορμός και έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις.

- ΠΑΛΕΨΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ: Ο Ολυμπιακός δεν εγκατέλειψε καμία υπόθεση. Πρόσφερε μυθικά συμβόλαια σε Φορτούνη, Ποντένσε, αλλά επέλεξαν Σαουδική Αραβία. Ειδικά ο αποχαιρετισμός του Ποντένσε («νιώθω ότι σας απογοήτευσα»), λύνει κάθε απορία. Αντίστοιχα, πάλεψε και την υπόθεση Όρτα, απέναντι σε μία από τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες ομάδες του διεθνούς μεταγραφικού παζαριού (Μπράγκα).

- ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ: Ο Ολυμπιακός επενδύει στις ακαδημίες και η αντρική ομάδα είναι στελεχωμένη με παιδιά προερχόμενα από εκεί (Κουτσίδης, Αποστολόπουλος, Παπακανέλλος, Μουζακίτης, Μπακούλας, Κωστούλας).

Διαβάστε επίσης

Μισό χρόνο μετά την επικότερη ανατροπή, σας ξεμπροστιάζουμε δίχως έλεος!

Μισό χρόνο μετά την επικότερη ανατροπή, σας ξεμπροστιάζουμε δίχως έλεος!

Μισός χρόνος συμπληρώθηκε από το έπος του Ολυμπιακού με το 1-6 επί της Μακάμπι και η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει τι έγραφαν τρολάκια και δημοσιογράφοι τη βράδια του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη. Αξίζει να απολαύσετε αυτό το κείμενο!

Ο σουλτάνος και τα πράσινα γιουσουφάκια του!

Ο σουλτάνος και τα πράσινα γιουσουφάκια του!

Πρώτα προσκύνησαν αυτόν που τους έβαλε «τις κουκούλες στον κ@λο», τώρα υποτάχθηκαν στον Αταμάν, διασύροντας τα αδέρφια τους της δήθεν «πράσινης» Κύπρου! Μαζί τους ο εθνικοπατριώτης! Πρώτα «γ@ώ τον ΠΑΟ και τη 13», τώρα γ@μ@νε την Κύπρο και έρχεται η σειρά της Ελλάδας. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει...

Α, ο Κουβόπουλος! Πιάστηκε «στη φάκα» και έβαλε το αυτογκόλ του αιώνα...

Α, ο Κουβόπουλος! Πιάστηκε «στη φάκα» και έβαλε το αυτογκόλ του αιώνα...

Τα απανωτά «χτυπήματα» του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, με αποκορύφωμα τις μεταγραφές Βεζένκοφ και Φουρνιέ, προκάλεσαν εκνευρισμό και ξενύχτια στο «δωμάτιο πανικού» του SDNA. Ηταν θέμα χρόνου, όμως, να γίνει το μεγάλο λάθος. Αναλύει η Αθλητική διαπλοκή.