Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Η ιστορική αλήθεια για τις σχέσεις ΠΑΟ-ΟΦΗ στα 80s και τα 90s

Η ιστορική αλήθεια για τις σχέσεις ΠΑΟ-ΟΦΗ στα 80s και τα 90s
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024 - 12:06

Με αφορμή τον θάνατο του Βαρδή Βαρδινογιάννη, η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τον ιστορικό φάκελο των σχέσεων Παναθηναϊκού-ΟΦΗ στα 80s και τα 90s, παραθέτοντας πλήθος ντοκουμέντων.

Ο θάνατος του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος υπήρξε ουσιαστικά το αφεντικό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από το 1979 έως το 2008, άνοιξε ξανά την κουβέντα για διάφορα φαινόμενα που υπήρχαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η ΠΑΕ ΟΦΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποτέλεσε έναν από τους ανθρώπους που στάθηκαν για πολλά χρόνια δίπλα στον ΟΦΗ, εδραιώνοντάς τον μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας».

Όταν έχει δημιουργηθεί τόσο τερατώδης παραφιλολογία για μία απλή δήλωση ενός παράγοντα της ΕΠΣ Πειραιά ότι επιθυμεί να νικάνε ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω, έχουμε ηθικό χρέος να ξεκαθαρίσουμε τι συνέβαινε και ο Βαρδινογιάννης ήταν δίπλα στον ΟΦΗ, σωστά;

Θα αναλύσουμε λοιπόν τις σχέσεις ΠΑΟ και ΟΦΗ τη δεκαετία του '80 και του '90, μέχρι την αυγή της πολυμετοχικότητας στο τριφύλλι. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού τραγουδούν για το «παράρτημα στην Κρήτη». Έχουν δίκιο ή όχι;

Θα δούμε λοιπόν συγκεντρωμένα σημαντικά ντοκουμέντα από αποκαλύψεις του site Redsagainstthemachine, αλλά και από κατά καιρούς συνεντεύξεις ανθρώπων-κλειδί, καθώς και άλλα σοβαρά στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 1979, το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό και τα αθλητικά σωματεία έγιναν ΠΑΕ. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πέρασε τότε στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη (Γιώργος και Βαρδής) που είχε καταγωγή από την Κρήτη. Από τα πρώτα χρόνια, οι φήμες οργίαζαν ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη χρηματοδοτεί τον ΟΦΗ:

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο άλλος ισχυρός αδερφός της οικογένειας, Θεόδωρος Βαρδινογιάννης έγινε ο χρηματοδότης του ΟΦΗ, μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1996. Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης δεν ήταν τυχαίος στην οικογένεια, καθώς είχε υπό τον έλεγχό του τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ ήταν και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel. Η ιδιότητά του ως χρηματοδότη του ΟΦΗ, είχε γραφτεί ακόμα και στο ιατρικό ανακοινωθέν του θανάτου του, ενώ σήμερα, το γήπεδο της Κρητικής ομάδας, φέρει το όνομά του.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πάντα λειτουργούσε ενιαία στο επιχειρηματικό στερέωμα της χώρας, οπότε η διοίκηση μίας ΠΑΕ από τον έναν αδελφό (Γιώργος) και η διοίκηση άλλης ΠΑΕ από τον άλλο αδελφό (Θεόδωρος), οδήγησε πολύ κόσμο να χαρακτηρίζει τον ΟΦΗ παράρτημα του Παναθηναϊκού.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΙΤΑΚΗΣ

Πρόσωπο-κλειδί στον ΟΦΗ των 80s και των 90s, ήταν ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού αρχηγού της ομάδας. Η ιστοσελίδα Redsagainstthemachine, είχε φέρει στο φως ντοκουμέντα από τη δεκαετία του 1980 που προκαλούν σοκ.

Το πρώτο ντοκουμέντο, ήταν από την εφημερίδα «Φίλαθλος» τον Μάιο του 1983. Σε αυτό, ο Π. Μαυροκεφαλιτάκης είχε αναφερθεί στην τότε επικείμενη μεταγραφική περίοδο, λέγοντας ότι σε περίπτωση παραχώρησης παικτών του ΟΦΗ, θα προτιμηθεί ο Παναθηναϊκός, καταλήγοντας ότι οι δύο ομάδες είναι «αδελφά σωματεία»:

Το δεύτερο ντοκουμέντο, ήταν από την εφημερίδα «Φίλαθλος» τον Ιανουάριο του 1987, μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΟΦΗ για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ με σκορ 2-1. Μετά τη λήξη του αγώνα, ένας φύλακας του ΟΑΚΑ κατηγόρησε τον γενικό αρχηγό του ΟΦΗ ότι η ομάδα του «σκίζεται» απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά κάθεται χάνει από τον Παναθηναϊκό. Ο Μαυροκεφαλιτάκης απάντησε «Γουστάρουμε και καθόμαστε να χάνουμε από τον ΠΑΟ»:

Το τρίτο ντοκουμέντο, ήταν από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τον Μάρτιο του 1988, μετά την ήττα του ΟΦΗ στην Καλαμαριά από τον Απόλλωνα. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο κ. Μαυροκεφαλιτάκης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς τον αποκάλεσε τσάτσο του Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια ο ίδιος ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ, συμπλήρωσε «Τιμή μου να είμαι τσάτσος του Βαρδινογιάννη»:

Άρα λοιπόν στην περίπτωση του γενικού αρχηγού του ΟΦΗ, υπάρχουν τρεις δημόσιες ομολογίες του:

- 1983: «ΠΑΟ και ΟΦΗ είναι αδελφά σωματεία».
- 1987: «Γουστάρουμε να χάνουμε από τον ΠΑΟ».
- 1988: «Τιμή μου να είμαι τσάτσος του Βαρδινογιάννη».

Μία ολόκληρη χώρα έχει γαλουχηθεί επί δεκαετίες με την ατάκα του προέδρου διαιτητών μίας από τις 54 ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε». Πρόκειται για ατάκα που γνωρίζουν άπαντες στη χώρα, από μικρά παιδιά, μέχρι ηλικιωμένους ανθρώπους. Πόσοι γνωρίζουν όμως τις ατάκες που είδαμε πιο πάνω από τον γενικό αρχηγό της ΠΑΕ ΟΦΗ στα 80s και τα 90s;

Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Περνάμε σε μία πρωτοφανή ιστορία από το 1997, μία ιστορία που, πιθανώς, δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο.

Στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1996/97, Παναθηναϊκός και ΟΦΗ τέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ στις 18/05/1997. Ο Παναθηναϊκός ήθελε μόνο νίκη για να κερδίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν όμως ο ΟΦΗ έπαιρνε έστω την ισοπαλία, θα κέρδιζε εκείνος το εισιτήριο, στερώντας το από τον Παναθηναϊκό.

Οι πράσινοι προηγήθηκαν με γκολ του Λυμπερόπουλου στο 34', αλλά ο ΟΦΗ ισοφάρισε με κεφαλιά του Κουτσουπιά στο 70'. Τελικό αποτέλεσμα 1-1 και ο ΟΦΗ άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια! Μέχρι και σήμερα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επικαλούνται εκείνο το αποτέλεσμα για να αποδείξουν ότι ο ΟΦΗ δεν ήταν «παράρτημα». Ποια είναι η αλήθεια;

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» την επομένη του αγώνα (19/05/1997) από το αρχείο της Αθλητικής διαπλοκής:

Όπως αναγράφει το ρεπορτάζ, ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, ήταν «ιδιαίτερα εκνευρισμένος». Διαβάζουμε ξανά και ξανά και αρνούμαστε να το πιστέψουμε.

Είσαι γενικός αρχηγός μίας ομάδας και μάλιστα επί σειρά ετών, την αγαπάς, «την πονάς» και η ομάδα αυτή κερδίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μόλις για τέταρτη φορά στην ιστορία της, με buzzer beater στην έδρα ενός μεγάλου συλλόγου της χώρας.

Πρέπει να βρίσκεσαι, όχι στον έβδομο, αλλά στον δέκατο έβδομο ουρανό. Πρέπει να πανηγυρίζεις, ουρλιάζοντας! Και αντί γι αυτό, μπαίνεις στα αποδυτήρια της ομάδας σου «ιδιαίτερα εκνευρισμένος»; Για ποιο λόγο; Επειδή δήλωνες προ ετών «γουστάρουμε να χάνουμε από τον ΠΑΟ» και «τιμή μου να είμαι τσάτσος του Βαρδινογιάννη»; Μόνο σε εμάς φαίνονται όλα αυτά παράξενα;

Διαβάζουμε επίσης το ρεπορτάζ του αείμνηστου Κώστα Τσόγκα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της ίδιας ημέρας:

Ο Τσόγκας (ένας από τους πιο σοβαρούς αθλητικούς δημοσιογράφους της χώρας, που δυστυχώς έφυγε νωρίς), έγραψε για «στεναχώρια», έγραψε για τη δήλωση Μυριοκεφαλιτάκη ότι θέλει να βγει στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός, έγραψε για τη βαριεστημένη διάθεση με την οποία δεχόταν συγχαρητήρια ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ, έγραψε για την εντολή που δόθηκε στους παίκτες του ΟΦΗ να μην κάνουν δηλώσεις, ενώ τέλος, έγραψε για «πανηγυρίζοντες και μη»...

Ας περάσουμε όμως τώρα στην ουσία της υπόθεσης Κουτσουπιά για να δούμε τι ακολούθησε. Λογικά ένας παίκτης που πετυχαίνει ένα τόσο ιστορικό γκολ και χαρίζει στην ομάδα του ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα πρέπει να γίνει ήρωας και αυτή να του φερθεί με τον καλύτερο τρόπο, σωστά;

Λάθος

Το 2015, ο Γιώργος Κουτσουπιάς μίλησε στο Gazzetta. Στην εισαγωγή της συνέντευξης, η ιστοσελίδα χαρακτήρισε το γκολ του Κουτσουπιά «κοσμοϊστορικό, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο συλλόγων», συμπληρώνοντας ότι ο παίκτης βρέθηκε εγκλωβισμένος, τέθηκε σε καραντίνα από τον προπονητή του ΟΦΗ Ευγένιο Γκέραρντ και η καριέρα του μπήκε σε περιπέτειες.

Στη συνέντευξή του, ο Κουτσουπιάς ανέφερε ότι δεν περίμενε ένα τόσο σημαντικό γκολ να έχει «αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του».

Ο Κουτσουπιάς περιέγραψε στη συνέντευξή του ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Γολγοθά που ξεκίνησε για εκείνον, όταν η ομάδα του, τον εκδικήθηκε αντί να τον ανταμείψει για αυτό που της προσέφερε! Ο προπονητής του ΟΦΗ Ευγένιος Γκέραρντ, έκανε κανονικό bullying στον Κουτσουπιά, καθώς ουσιαστικά τον απομάκρυνε από την ομάδα και τον είχε μετατρέψει σε ένα είδος ball boy:

Όταν ο Κουτσουπιάς ζητούσε να αποχωρήσει από την ομάδα, το δελτίο του ήταν ουσιαστικά... κρεμασμένο και η μοναδική επιλογή που του επέτρεπαν, ήταν να πάει στον Απόλλωνα που κατέρρεε στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα:

Το 1999, ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με τον ΟΦΗ και ο Κουτσουπιάς μπόρεσε επιτέλους να φύγει από την ομάδα που του έκανε τη ζωή κόλαση και κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Αυστριακή Στουρμ Γκρατς.

Οι οπαδοί του ΟΦΗ τον λάτρεψαν για αυτό που προσέφερε στην ομάδα και απαίτησαν από τον προπονητή του ΟΦΗ Ευγένιο Γκέραρντ να τον χρησιμοποιήσει στον τελευταίο αγώνα του με την ομάδα. Ο Γκέραρντ το έκανε, ο Κουτσουπιάς σκόραρε και στη συνέχεια έβρισε τον Ολλανδό προπονητή την ώρα του πανηγυρισμού, φεύγοντας με το κεφάλι ψηλά:

Συμπερασματικά, η υπόθεση Κουτσουπιά που για κάποιους οπαδούς του Παναθηναϊκού αποδεικνύει ότι ο ΟΦΗ δεν ήταν παράρτημα, οδηγεί ενδεχομένως στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα...

ΟΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤ ΓΚΟΜΕΖ:
«ΕΠΑΙΖΑ ΣΤΟΝ ΟΦΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ»

Τον Οκτώβριο του 2006, ο παλαίμαχος διεθνής Κοσταρικανός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Ρόναλντ Γκόμεζ, μίλησε σε Κυπριακή εφημερίδα, όπου αποκάλυψε ότι όσο αγωνιζόταν στον ΟΦΗ, πληρωνόταν από τον Παναθηναϊκό και ότι δεν μπορούσε να πάει στον Ολυμπιακό, γιατί ουσιαστικά ΟΦΗ και Παναθηναϊκός ήταν το ίδιο πράγμα:

Ακριβώς 16 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2022, ο ίδιος άνθρωπος, παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzetta, στην οποία είχε αναφέρει ότι, όσο αγωνιζόταν στον ΟΦΗ, υπήρξε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό για την απόκτησή του, αλλά δεν μπορούσε να πάει γιατί «ο Παναθηναϊκός ήταν ο πατέρας του ΟΦΗ».

Με λίγα λόγια, ο Γκόμεζ επιβεβαίωσε τα περί σχέσεων Παναθηναϊκού και ΟΦΗ με δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικά μέσα (το 2006 σε εφημερίδα στην Κύπρο και το 2022 στο Gazzetta). Οι φράσεις του, ήταν ξεκάθαρες («ΟΦΗ και Παναθηναϊκός, ίδιο πράγμα», «ο Παναθηναϊκός ήταν πατέρας του ΟΦΗ»).

ΛΟΥΠΟΥ:
«ΕΠΑΙΞΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ-ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΤΟΝ ΟΦΗ»

Ο Ντάνουτ Λούπου υπήρξε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τον Σεπτέμβριο του 2009 παραχώρησε συνέντευξη σε ρουμανική ιστοσελίδα, όπου ανέφερε επί λέξει ότι μετά το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, παραχωρήθηκε «στην ομάδα-δορυφόρο του αδερφού του Βαρδινογιάννη, τον ΟΦΗ».

ΝΙΟΠΛΙΑΣ:
«ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ»

Η μεταγραφική πολιτική του ΟΦΗ στα χρόνια εκείνα, είχε συγκεκριμένη στόχευση προς τον Παναθηναϊκό, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν κάτι που είχε φανεί και στην υπόθεση της μεταγραφής του Νίκου Νιόπλια από τον ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό. Ο Νιόπλιας (που στα νιάτα του ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού), είχε δηλώσει το 1988 στον μακαρίτη Γιώργο Γεωργίου ότι «Και να ήθελα να πάω σε άλλη ομάδα δεν γίνεται. Μόνο στον Παναθηναϊκό μπορώ να πάω» (αρχείο Ratm).

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θα δούμε ακολούθως τον ορυμαγδό των μεταγραφικών μετακινήσεων ποδοσφαιριστών από τον ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό και αντίστροφα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι την εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό, οι οποίες μαρτυρούν τις συχνές δοσοληψίες μεταξύ των δύο ΠΑΕ.

Από τον ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό

1981: Λευτέρης Πουπάκης.
1983: Θωμάς Λαφτσής, Στέφανος Τασσόπουλος.
1987: Χρήστος Βασιλείου.
1989: Γιάννης Σαμαράς.
1991: Ούγκο Ντελγκάδο.
1993: Νίκος Νιόπλιας.
1994: Αλέξης Αλεξούδης.
1996: Κώστας Κωνσταντινίδης.
1998: Κώστας Κιάσσος.
2001: Μηνάς Πίτσος.
2004: Ηλίας Κώτσιος, Μάτσεϊ Μπικόφσκι.
2005: Μανώλης Ρουμπάκης.
2007: Ορέστης Καρνέζης, Αλέξανδρος Τζόρβας.

Από τον Παναθηναϊκό στον ΟΦΗ

1980: Χέλμουτ Κίρισιτς, Μανώλης Συντιχάκης, Όρε Χουάν Χοσέ Ερέρα.
1982: Χρήστος Ζιάκος.
1983: Βαγγέλης Χοσάδας, Βασίλης Κωνσταντίνου, Νίκος Κόβης.
1984: Γρηγόρης Τσινός, Ανδροκλής Κωνσταντινίδης.
1985: Χρήστος Βασιλείου, Νίκος Τσίμπος, Γρηγόρης Παπαβασιλείου.
1986: Θωμάς Λαφτσής, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης.
1988: Νίκος Καραβίδας, Κώστας Μπατσινίλας.
1991: Κώστας Παυλόπουλος, Γιάννης Σαμαράς.
1992: Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Ούγκο Ντελγκάδο, Γιώργος Τσιφούτης.
1994: Κώστας Φρατζέσκος.
1996: Νίκος Νιόπλιας.
1999: Μάουρο Περέιρα Ντα Σίλβα.
2000: Κώστας Ηπειρώτης.
2001: Κώστας Κιάσσος, Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι.
2003: Ντέρεκ Μπόατενγκ.
2005: Μανώλης Ρουμπάκης.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά αποτελέσματα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΦΗ «σκύλιαζε» στους αγώνες απέναντι στον Ολυμπιακό. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι οι Ερυθρόλευκοι είχαν να νικήσουν στο Ηράκλειο εννέα ολόκληρα χρόνια. Ο Ολυμπιακός νίκησε στην Κρήτη τον ΟΦΗ στις 17/01/1988 για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1987/88 (σκορ 1-2) και ξανανίκησε στις 02/02/1997 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1996/97 (σκορ 0-1) σε αγώνα που έγινε σε ουδέτερο γήπεδο. Στα εννέα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

- 1987/88: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-0 (ημιτελικός κυπέλλου)
- 1988/89: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-0 (Β' γύρος κυπέλλου)
- 1988/89: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-1 (πρωτάθλημα)
- 1989/90: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-1 (πρωτάθλημα)
- 1990/91: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-0 (πρωτάθλημα)
- 1991/92: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-2 (πρωτάθλημα)
- 1992/93: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-1 (πρωτάθλημα)
- 1993/94: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-0 (πρωτάθλημα)
- 1994/95: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-0 (πρωτάθλημα)
- 1995/96: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-1 (πρωτάθλημα)

Συνολικά εννέα χρόνια και 15 μέρες χωρίς νίκη του Ολυμπιακού στην Κρήτη σε σύνολο 10 αγώνων. 7 νίκες του ΟΦΗ, 3 ισοπαλίες και μηδέν νίκες του Ολυμπιακού!

Την ίδια ακριβώς εποχή, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τον ΟΦΗ στην Κρήτη επτά φορές!

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Η υπόθεση των σχέσεων Παναθηναϊκού-ΟΦΗ στις δεκαετίες του '80 και του '90, αποτελεί όμως δεδομένα ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας.

Οι φήμες για συνιδιοκτησία, οι ομολογίες Μυριοκεφαλιτάκη, η υπόθεση Κουτσουπιά, οι αποκαλύψεις Γκόμεζ και οι δηλώσεις Νιόπλια, αποτελούν σοβαρά στοιχεία για το τι συνέβαινε για χρόνια ολόκληρα και οφείλαμε αυτή την καταγραφή για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για τον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου στις εποχές προ του 1996...

Διαβάστε επίσης

Θρύλε της Ευρώπης Ολυμπιακέ...

Θρύλε της Ευρώπης Ολυμπιακέ...

Η σεζόν των 100 χρόνων του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει και ο σύλλογος συμμετέχει και πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων. Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει τα δεδομένα...

Ένα τριήμερο του κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου, όλη η ιστορία σας!

Ένα τριήμερο του κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου, όλη η ιστορία σας!

Από το διπλό στο νέο ΟΑΚΑ την Παρασκευή, μέχρι τα τρία γκολ στην Τούμπα χθες το βράδυ, ένα ακόμα τριήμερο πέρασε, με την απόλυτη επίδειξη δύναμης από τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Σας το παρουσιάζει η Αθλητική διαπλοκή.