Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Η νύχτα που ξεπέρασε τον Ντέταρι, το έβδομο και τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της χώρας

Η νύχτα που ξεπέρασε τον Ντέταρι, το έβδομο και τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της χώρας
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 - 16:04

Πέρασαν ήδη δύο μήνες. Και πριν το καταλάβουμε θα περάσουν και τα χρόνια. Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Εξίσου αμείλικτη όμως είναι και η πένα της ιστορίας που γράφει και δεν ξεγράφει ποτέ.

Πριν από δύο μήνες, ο Ολυμπιακός έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικού συλλόγου στον βασιλιά των σπορ και έγραψε ιστορία για πάντα.

Δεν ήταν μόνο η κατάκτηση του τροπαίου καθεαυτή. Όλα όσα συνέβησαν τη βραδιά εκείνη, ήρθαν με τον τελειότερο τρόπο, λες και κάποιος είχε γράψει το ιδανικότερο σενάριο για τον Ολυμπιακό σε όλους τους τομείς.

Όλα οργανώθηκαν με τον τελειότερο τρόπο και έτσι εξελίχθηκε και ο τελικός:

Οι γιγαντοοθόνες, η συσπείρωση του κόσμου, οι παλιές δόξες που προσκλήθηκαν στον τελικό, η νίκη λίγο πριν το τέλος της παράτασης, το ανοιχτό λεωφορείο των νικητών, η φιέστα στο Δημοτικό θέατρο, οι πανηγυρισμοί σε όλη τη χώρα, οι εικόνες του CNN και του CBS, τα ρεπορτάζ της Marca, οι εικόνες στον πύργο του Nasdaq στη Νέα Υόρκη, το πρωτοσέλιδο του World Soccer, η περιοδεία των ευρωπαϊκών τροπαίων σε όλη τη χώρα... Κάθε λεπτομέρεια ήταν στην εντέλεια και δεν χάλασε από τίποτα.

Η ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Ο Ολυμπιακός πάντα κατείχε όλα τα ρεκόρ στη συγκέντρωση κόσμου. Το 1988 συγκεντρώθηκαν 50.000 άνθρωποι στην υποδοχή του Λάγιος Ντέταρι. Το 2003 συγκεντρώθηκαν επίσης 50.000 άνθρωποι στο Δημοτικό θέατρο, στη φιέστα για το έβδομο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά τη διάλυση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι τίτλου της Ριζούπολης.

Στην κατάκτηση του Conference League όμως, έσπασαν όλα τα ρεκόρ, όχι μόνο των αθλητικών, αλλά και των πολιτικών συγκεντρώσεων.

Από τη λαοθάλασσα που παρακολούθησε τον τελικό στην γιγαντοοθόνη της Πλατείας Κοραή, μέχρι τη φιέστα στο δημοτικό θέατρο, υπολογίζεται ότι πέρασαν συνολικά περίπου 400.000 άνθρωποι. Άλλωστε, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.

Αναλογιστείτε λίγο τα δεδομένα. Η φιέστα έγινε αυθόρμητα στις 4μιση-5 τα ξημερώματα, σε καθημερινή ημέρα και μάλιστα παραμονή πανελλαδικών εξετάσεων. Και όμως είδαμε αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες.

Συγκρίνετε τώρα αυτά τα δεδομένα με τους πανηγυρισμούς των οπαδών του Παναθηναϊκού μετά το final four του Βερολίνου λίγες μέρες πριν. Κυριακή βράδυ, 11 η ώρα (και όχι χαράματα), οι εικόνες από τους πανηγυρισμούς στην Ομόνοια ήταν πολύ φτωχές. Για πανοραμικές εικόνες και πλάνα από drone ούτε λόγος. Η φιέστα έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, όπου συγκεντρώθηκαν στο ΟΑΚΑ λίγο παραπάνω από 15.000 οπαδοί. Όλα αυτά από έναν λαό πολύ πιο διψασμένο για μία επιτυχία....

Ακόμα και αν συγκρίνουμε την ερυθρόλευκη λαοθάλασσα με τις ιστορικές προεκλογικές πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του '80, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι οι συγκεντρώσεις εκείνες ήταν προγραμματισμένες, γίνονταν απογευματινές ώρες και φυσικά με τις απαραίτητες πινελιές του εκάστοτε Μπιρσίμ!

Αναλογικά με τα δεδομένα λοιπόν, ο Ολυμπιακός δικαιούται να καμαρώνει ότι συνέδεσε την πιο μεγάλη στιγμή της ιστορίας του (και της ελληνικής ποδοσφαιρικής διασυλλογικής ιστορίας) με την μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα!

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ήταν απίστευτη και ευλογημένη σύμπτωση ότι το γήπεδο του τελικού ήταν στην Ελλάδα. Σε επτά δεκαετίες ιστορίας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μόλις επτά φορές διοργανώθηκε τελικός στη χώρα μας. Την έβδομη φορά, συναντήθηκαν τα άστρα και ήρθε το πρώτο ευρωπαϊκό για ελληνικό σύλλογο, σε έναν τελικό που έγινε στη χώρα μας.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε πολλούς φιλάθλους της ομάδας να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή από κοντά, παρότι δεν ήταν πρακτικά και ρεαλιστικά εφικτό να το βιώσουν όλοι. Επίσης, στο γήπεδο βρέθηκαν παλιές δόξες και παλιοί προπονητές του Ολυμπιακού σε μία πρωτοφανή ιστορική συσπείρωση για τη μεγαλύτερη βραδιά του συλλόγου.

Η αποστολή της ομάδας βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες στον Πειραιά, δίνοντας την ιδανική κατάληξη στην ονειρική βραδιά.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη διαχρονική -καλοπροαίρετη- καζούρα στην ΑΕΚ που φιλοξένησε στο γήπεδό της τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Ολυμπιακού.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Ένα γκολ στο τέλος της παράτασης ενός τελικού, αποτελεί την πιο συγκλονιστική λύτρωση που μπορεί να φανταστεί κανείς στο ποδόσφαιρο, περισσότερο και από μία τελική εύστοχη εκτέλεση στη διαδικασία των πέναλτι. Είναι διαφορετικό να βλέπεις για μια ζωή τη φάση με το γκολ του Ελ Κααμπί και διαφορετικό να βλέπεις ένα εύστοχο πέναλτι.

Σας παραπέμπουμε στους τελικούς μουντιάλ του 2010 και του 2014, καθώς και του Euro 2016. Στο Champions League/κύπελλο πρωταθλητριών, αυτό συνέβη για τελευταία φορά το 1992.

Έτσι λοιπόν, 99 χρόνια ιστορίας και 120 λεπτά ενός θρίλερ, οδήγησαν στην έκρηξη και τις εικόνες που είδαμε όλοι στο γήπεδο και κυρίως στην πλατεία Κοραή.

Όπως είπαμε, όλα συνέβησαν με συγκλονιστική τελειότητα. Φανταστείτε για παράδειγμα να είχε ακυρωθεί αρχικά το γκολ και να κατακυρωνόταν κατόπιν, μέσω var. Αυτό θα φρέναρε τους πανηγυρισμούς των παικτών, καθώς και τις εικόνες που είδαμε.

Δεν συζητάμε καν το τι θα γινόταν αν το γκολ ακυρωνόταν μέσω var μετά τους πανηγυρισμούς και ακολουθούσε νίκη της Φιορεντίνα στα πέναλτι. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εικόνες των αρχικών πανηγυρισμών στην πλατεία Κοραή θα γινόταν πιθανότατα αφίσα στα δωμάτια των αντιολυμπιακών οπαδών.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Το σενάριο είχε γραφτεί από πολύ ψηλά για να είναι τέλειο και ηδονικά οριακό...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕ VAR

Κλείνουμε με μία αναφορά που έχει τη δική της σημασία. Ο Ολυμπιακός ανήκει σε ένα κλειστό κλαμπ 12 ομάδων που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο στην εποχή του var, χωρίς κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει το παραμικρό.

Περιττό να αναλύσουμε ότι οι άλλες 11 ομάδες προέρχονται από τους big-4 του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία).

- Λίβερπουλ (Champions League 2018/19, super cup 2019)
- Μπάγερν Μονάχου (Champions League 2019/20, super cup 2020)
- Τσέλσι (Champions League 2020/21, super cup 2021)
- Ρεάλ Μαδρίτης (Champions League 2021/22 και 2023/24 και super cup 2022)
- Μάντσεστερ Σίτι (Champions League 2022/23, super cup 2023)
- Σεβίλλη (Europa League 2019/20 και 2022/23)
- Βιγιαρεάλ (Europa League 2020/21)
- Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Europa League 2021/22)
- Αταλάντα (Europa League 2023/24)
- Ρόμα (Conference League 2021/22)
- Γουέστ Χαμ (Conference League 2022/23)
- Ολυμπιακός (Conference League 2023/24).

Αυτές είναι οι μοναδικές κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων στην εποχή του var.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν πήρε απλά ευρωπαϊκό στην εποχή του var. Το πήρε και χάρη στο var. Σε όλη την πορεία των ερυθρόλευκων προς την κατάκτηση του τροπαίου, υπήρξαν λανθασμένες αρχικές υποδείξεις των διαιτητών που ήταν, όλως συμπτωματικώς, όλες άδικες εναντίον του Ολυμπιακού και διορθώθηκαν από την τεχνολογία. Θυμίζουμε:

- Στα μπαράζ των «16», μέτρησε το γκολ της Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη και χρειάστηκε το var για να ακυρωθεί.

- Στη ρεβάνς της Ουγγαρίας, δεν δόθηκε το καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και χρειάστηκε ξανά παρέμβαση του var για να υποδειχθεί.

- Στον πρώτο ημιτελικό με την Άστον Βίλα στην Αγγλία, ακυρώθηκε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού που πέτυχε ο Ελ Κααμπί και χρειάστηκε έλεγχος του var για να κατακυρωθεί.

- Στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Άστον Βίλα στο Καραϊσκάκη ακυρώθηκε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού που πέτυχε ο Ελ Κααμπί και χρειάστηκε έλεγχος του var για να κατακυρωθεί.

Αντιθέτως, δεν υπήρξε ούτε ένα γκολ αντιπάλου του Ολυμπιακού που να χρειάστηκε var για να μετρήσει, ενώ όλα τα πέναλτι εναντίον των ερυθρόλευκων, δόθηκαν αμέσως από τους εκάστοτε διαιτητές (Ολυμπιακός-Φενέρ, Άστον Βίλα-Ολυμπιακός). Χωρίς βοήθεια του var, αποβλήθηκε και ο Ανδρέας Ντόη στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη.

Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχε var, το ευρωπαϊκό θα στόλιζε σήμερα κάποια άλλη τροπαιοθήκη και όχι αυτήν της Πλατείας Αλεξάνδρας.

Δύο μήνες μετά, βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση hangover και προσπαθούμε να συνθέσουμε τα κομμάτια ενός μεγαλειώδους παζλ για να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Το πιο γλυκό μεθύσι δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η επίγευσή του θα δίνει για πάντα ένα χαμόγελο σε κάθε οπαδό της ομάδας πριν από κάθε σέντρα σε όλους τους μελλοντικούς αγώνες της...

Διαβάστε επίσης

Conference ή Ευρωλίγκα; Ο κόσμος του ΠΑΟ έχει απαντήσει ΕΜΦΑΤΙΚΑ σε ανύποπτη στιγμή!

Conference ή Ευρωλίγκα; Ο κόσμος του ΠΑΟ έχει απαντήσει ΕΜΦΑΤΙΚΑ σε ανύποπτη στιγμή!

Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και η Αθλητική διαπλοκή ξεμπροστιάζει με ντοκουμέντα την πραγματική επιθυμία των οπαδών του Παναθηναϊκού ανάμεσα σε Conference League και Ευρωλίγκα... Προτού μετατραπούν σε αλεπούδες και θυμηθούν τα κρεμαστάρια!

Τόνυ... Κοτάνα!

Τόνυ... Κοτάνα!

Η Αθλητική διαπλοκή θέτει 10 «καυτά» ρητορικά ερωτήματα και απαντάει σε όλα...

Σάσα, πανικός, γκεμπελισμοί και αλήθειες!

Σάσα, πανικός, γκεμπελισμοί και αλήθειες!

Η επιστροφή Βεζένκοφ, ο «πράσινος» πανικός, τα «πορτοκαλί» παραληρήματα και οι αλήθειες για το γηπεδικό και το νέο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ανάλυση από την Αθλητική διαπλοκή.