Ο μονοαθλητικός μεταλλιακός καταρρέει και σέρνεται πίσω από τον Τέλη...

Ο αργυροχάλκινος «μεταλλιακός» καταφεύγει σε μετρήσεις δεύτερων και τρίτων θέσεων, υιοθετώντας λογικές Μπενόγλου. Πόσο πόνεσε τελικά η παρουσίαση του Ολυμπιακού ως κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης;
Από τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά αυτογκόλ της ιστορίας του έβαλε ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, εγκαταλείποντας τα τρόπαια και εστιάζοντας στις μετρήσεις μεταλλίων στον ατομικό αθλητισμό και ακολουθώντας τη γραμμή του Τέλη Μπενόγλου, αρθρογράφου του SDNA.
Ο σύλλογος παρουσίασε επίσημα στην ιστοσελίδα του μετρήσεις για τη συλλογή μεταλλίων από τους αθλητές του Παναθηναϊκού στα ατομικά αθλήματα της περασμένης σεζόν και αυτοπροσδιορίστηκε ως «πρώτος σύλλογος στη χώρα»!
Τα αίτια για αυτή την κατάσταση, ανάγονται στο τραύμα της 1η Νοεμβρίου 2023, όταν παρουσιάστηκαν δημόσια τα στοιχεία που ανέδειξαν τον Ολυμπιακό, ως τον κορυφαίο πολυαθλητικό σύλλογο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ΕΥΡΩΠΗΣ σε κατακτήσεις εθνικών και διεθνών τίτλων στα ομαδικά αθλήματα.
Η αίσθηση που προκάλεσαν εκείνα τα στοιχεία ήταν ηχηρή και στον Παναθηναϊκό έκτοτε το φυσάνε και δεν κρυώνει. Η «απάντηση» όμως προκάλεσε θυμηδία για τους εξής λόγους:
- Ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται να εγκαταλείπουν τις μετρήσεις τίτλων, όπως τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι. Έτσι στρέφονται στις μετρήσεις μεταλλίων. Υπάρχει όμως μία διαφορά: Τα μετάλλια είναι χρυσά, αργυρά και χάλκινα. Περιλαμβάνουν δηλαδή δεύτερες και τρίτες θέσεις! Και ναι μεν, για έναν αθλητή υπάρχει μία αξία, αλλά για έναν σύλλογο είναι αυτογκόλ να προσμετράει δεύτερες και τρίτες θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αργυρά και χάλκινα μετάλλια που πανηγυρίζουν, είναι σχεδόν διπλάσια από τα χρυσά.
- Υπολογίζουν μόνο τα ατομικά αθλήματα και όχι τα ομαδικά. Ο λόγος είναι προφανής. Με εξαίρεση το «τίναγμα της ψόφιας γάτας» στο μπασκετικό τους τμήμα, όλα τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα του τριφυλλιού καταρρέουν. Η μεταμόρφωση του συλλόγου σε μία «Εφές της Ελλάδας», δηλαδή σε ένα καθαρά μπασκετικό σωματείο, τούς τρομάζει και η ανάγκη για νέα αφηγήματα οδήγησε σε πανηγυρισμούς μεταλλίων.
- Το μεγαλύτερο αυτογκόλ τους όμως, είναι ότι εξαιρούν από τη μέτρηση τα τοπικά, περιφερειακά, εαρινά, θερινά και χειμερινά πρωταθλήματα. Ωστόσο, η περίφημη «θεωρία των 1.757 τίτλων» που έχει διασυρθεί από την πραγματικότητα, προσμετράει εκατοντάδες τοπικούς, περιφερειακούς, εαρινούς, θερινούς και χειμερινούς τίτλους. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχε 1.757. Τώρα γιατί δεν τους προσμέτρησαν; Μήπως ομολογούν έμμεσα την αστειότητα μέτρησης τέτοιων τίτλων και κυρίως τοπικών τουρνουά;
Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν αν διαφήμιζε ο Ολυμπιακός τα επιτεύγματά του στον ατομικό αθλητισμό; Κανονικά επιτεύγματα, πανελλήνιοι διασυλλογικοί τίτλοι, όχι τοπικά τουρνουά, ούτε μετάλλια!
Μόνο σε ένα ατομικό άθλημα, την κολύμβηση, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει:
- 64 πανελλήνια πρωταθλήματα (γενικής βαθμολογίας).
- 58 πανελλήνια πρωταθλήματα (ανδρών).
- 54 πανελλήνια πρωταθλήματα (γυναικών).
-10 πανελλήνια πρωταθλήματα μεγάλων αποστάσεων (γενικής βαθμολογίας).
- 9 πανελλήνια πρωταθλήματα μεγάλων αποστάσεων (ανδρών).
- 11 πανελλήνια πρωταθλήματα μεγάλων αποστάσεων (γυναικών).
- 1 σούπερ καπ Ελλάδας.
207 τίτλοι σε ένα μόνο άθλημα. Κανονικοί τίτλοι, πανελλήνιοι και διασυλλογικοί! Χωρίς καν να μετράμε τοπικούς και περιφερειακούς τίτλους ή μετάλλια και φτάσουμε σε αριθμό χιλιάδων.
Από τη μία λοιπόν, ο αργυροχάλκινος τριτοδεύτερος «μεταλλιακός» των Αμπελοκήπων και από την άλλη ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης με τους 314 τίτλους στα ομαδικά αθλήματα που δεσπόζει στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού αθλητισμού, μαζί με την Μπαρτσελόνα.
Από τη μία, η νεόπλουτη πράσινη μονοαθλητική «Εφές» της Ελλάδας με 7 ευρωπαϊκά σε ένα τμήμα (όπως και αν ήρθαν αυτά) και από την άλλη το καμάρι του ελληνικού αθλητισμού με 18 ευρωπαϊκά σε 6 διαφορετικά τμήματα...
Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Οι σφεντόνες δεν συγκρίνονται με τα πυρηνικά, όσα μετάλλια και αν μετρήσετε στο σκάκι και τα e-sports!