Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το Άγιο Δισκοπότηρο δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά...

Το Άγιο Δισκοπότηρο δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά...
Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024 - 20:40

Το πρώτο ευρωπαϊκό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο και κανένα άλλο τρόπαιο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη λάμψη του. Στοιχεία και αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές...

Ο πόνος είναι έντονος και βασανίζει άγρια τη μισή Ελλάδα από τα ξημερώματα της Πέμπτης που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικού συλλόγου στον βασιλιά των σπορ.

Η αλήθεια είναι ότι σε πιο κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι οπαδοί της ΑΕΚ με το σκληρό παιχνίδι της μοίρας, απο την απώλεια του πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη, μέχρι το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Παρόλα αυτά, στον αιώνιο αντίπαλο, έχασαν τον ύπνο τους γιατί γνωρίζουν ότι μπήκε πλέον οριστική ταφόπλακα στα αφηγήματα δεκαετιών. Κάπως έτσι, προσπαθούν να επικεντρώσουν τη δημόσια συζήτηση στη σφαίρα του μπάσκετ και της Euroleague.

Σε πράσινες ιστοσελίδες, είδαμε να μπαίνουν ακόμα και ψηφοφορίες με το ερώτημα ποια επιτυχία είναι σημαντικότερη, το Conference League του Ολυμπιακού ή η Ευρωλίγκα του Παναθηναϊκού. Πάλι καλά που δεν έβαλαν poll αν είναι καλύτερος ο Ελ Κααμπί ή ο Λεσόρ!

Αφού λοιπόν το θελήσατε εσείς, ας δούμε τις πρακτικές διαφορές ανάμεσα σε Conference League και Ευρωλίγκα:

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΗΧΗΣΗ

Πρώτο δεδομένο: Ο τελικός του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα, μεταδόθηκε τηλεοπτικά από 120 δίκτυα σε 90 χώρες του κόσμου. Ο δε τελικός της Ευρωλίγκα μεταδόθηκε από 44 δίκτυα σε 38 χώρες του κόσμου. Η διαφορά είναι εμφανής.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις χώρες και τα δίκτυα που μετέδωσαν τον τελικό του Conference League και εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις χώρες και τα δίκτυα που μετέδωσαν τον τελικό της Euroleague του μπάσκετ.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΕΤ

Ας ρίξουμε μία ματιά στα μπάτζετ των ομάδων στις δύο διοργανώσεις. Θα συγκρίνουμε και τις 18 ομάδες της Euroleague, μαζί με τις ομάδες που έφτασαν στη φάση των «16» στο Conference League:

Conference League

Αρχή με τα στοιχεία για τη χρηματιστηριακή αξία των παικτών των ομάδων που έφτασαν στους «16» του Conference League. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Transfermarkt:

- Άστον Βίλα: 655,6 εκατομμύρια ευρώ.

- Λιλ: 249,5 εκατομμύρια ευρώ

- Άγιαξ: 242,55 εκατομμύρια ευρώ.

- Φιορεντίνα: 248,4 εκατομμύρια ευρώ.

- Φενέρμπαχτσε: 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Κλαμπ Μπριζ: 138,7 εκατομμύρια ευρώ.

- Ολυμπιακός: 109,75 εκατομμύρια ευρώ.

- Ουνιόν Ζεν Ζιλουάζ: 87,45 εκατομμύρια ευρώ

- ΠΑΟΚ: 79,4 εκατομμύρια ευρώ.

- Στουρμ Γκρατς: 76,28 εκατομμύρια ευρώ.

- Ντιναμό Ζάγκρεμπ: 70,95 εκατομμύρια ευρώ.

- Βικτόρια Πλζεν: 32,55 εκατομμύρια ευρώ.

- Μακάμπι Χάιφα: 28,36 εκατομμύρια ευρώ.

- Σερβέτ: 27,30 εκατομμύρια ευρώ.

- Μόλντε: 25,95 εκατομμύρια ευρώ.

- Μακάμπι Τελ Αβίβ: 21,77 εκατομμύρια ευρώ.

Σύνολο: 2,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Euroleague:

Δείτε αντίστοιχα, βάσει πλήθους δημοσιευμάτων, σε τι επίπεδα κυμαίνονται τα μπάτζετ όλων των ομάδων της φετινής Euroleague:

- Ρεάλ Μαδρίτης: 35 εκατομμύρια ευρώ.

- Μπαρτσελόνα: 27 εκατομμύρια ευρώ.

- Μιλάνο: 25 εκατομμύρια ευρώ.

- Μονακό: 23 εκατομμύρια ευρώ.

- Παρτιζάν: 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Παναθηναϊκός: 20 εκατομμύρια ευρώ.

- Φενέρμπαχτσέ: 20 εκατομμύρια ευρώ.

- Εφές: 20 εκατομμύρια ευρώ.

- Βίρτους Μπολόνια: 15,7 εκατομμύρια ευρώ

- Ολυμπιακός: 14,9 εκατομμύρια ευυρώ.

- Μακάμπι Τελ Αβίβ: 12,2 εκατομμύρια ευρώ.

- Μπασκόνια: 9 εκατομμύρια ευρώ.

- Ερυθρός Αστέρας: 9 εκατομμύρια ευρώ.

- Μπάγερν Μονάχου: 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Βαλένθια: 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Ζαλγκίρις: 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Βιλερμπάν: 7 εκατομμύρια ευρώ.

- Άλμπα Βερολίνου: 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύνολο: 289,80 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, όλες οι ομάδες της Euroleague (και οι 18) αποτελούν οικονομικά, λιγότερο από το μισό μπάτζετ της Άστον Βίλα...

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ

Τα έσοδα του Ολυμπιακού από την ΟΥΕΦΑ για την κατάκτηση του UEFA Europa Conference League ξεπέρασαν τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα δε έσοδα του νικητή της Euroleague στο μπάσκετ, έφτασαν το 1,8 εκατομμύρια ευρώ...

ΕΥΡΩΠΗ vs ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο Conference League, όπως και σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA, δικαίωμα συμμετοχής είχαν ομάδες από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, δηλαδή από 55 χώρες συνολικά. Στην Euroleague συμμετείχαν συνολικά ομάδες από μόλις δέκα χώρες, χωρίς να έχουν καν εγγυημένη τη συμμετοχή οι πρωταθλητές των χωρών.

Άλλωστε, η ΟΥΕΦΑ είναι η επίσημη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ενώ η Euroleague είναι μία ιδιωτική εταιρεία. Εξ ου και η επίσημη ομοσπονδία του μπάσκετ, διοργανώνει άλλη διοργάνωση (FIBA bcl), ο νικητής της οποίας συμμετέχει στο διηπειρωτικό κύπελλο.

Η ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Στα πανηγύρια των οπαδών του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Europa Conference League συγκεντρώθηκαν 200.000 άνθρωποι ξημερώματα καθημερινής στις 5 το πρωί! Εικόνες που θύμισαν τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 1980... Συνυπολογίστε τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν τον αγώνα στην πλατεία Κοραή. Για να μην μιλήσουμε για την υπόλοιπη χώρα.

Έτσι έσπασαν τα ρεκόρ και από τη συγκέντρωση για τη μεταγραφή Ντέταρι το 1988 και από τη φιέστα για το έβδομο σερί πρωτάθλημα του 2003...

Αντίθετα, οι πανηγυρισμοί των οπαδών του Παναθηναϊκού πολύ νωρίτερα (12 το βράδυ της Κυριακής) συγκέντρωσαν 10.000 ανθρώπους στην Ομόνοια...

Εκτός αν μας βρείτε και καμία αναφορά του CNN στους πανηγυρισμούς των οπαδών του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα...

ΑΛΛΗ ΓΛΥΚΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ...

Το Conference League είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικού συλλόγου στο ποδόσφαιρο, ενώ η Ευρωλίγκα του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ είναι το εικοστό!

Από το ευρωπαϊκό κύπελλο της ΑΕΚ το 1968, μέχρι το final four του Βερολίνου, μεσολάβησαν πολλές ευρωπαϊκές κατακτήσεις ελληνικών ομάδων στην καλαθοσφαίριση. ΑΕΚ, Άρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Μαρούσι στους άνδρες και Αθηναϊκός στις γυναίκες, έχουν πανηγυρίσει ευρωπαϊκά τρόπαια.

Αντίθετα στο ποδόσφαιρο, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετρούν επτά δεκαετίες ζωής, αλλά καμία ελληνική ομάδα δεν είχε κατακτήσει ποτέ κάποιο τρόπαιο. Συνεπώς, η επιτυχία του Ολυμπιακού έχει μεγαλύτερη σημασία, ενώ συνέβη στον βασιλιά των σπορ και όχι στο μπάσκετ που είναι παντελώς άγνωστο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ούτε ουσιαστικά, ούτε τυπικά, ούτε οικονομικά, ούτε συμβολικά, ούτε συναισθηματικά μπορεί να βάλει κανείς στην ίδια ζυγαριά το τρόπαιο του μαγαζιού του Μποντιρόγκα και του Ντιφάλα με μια επίσημη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ στον βασιλιά των σπορ ...

Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το δικαίωμα να συγκρίνει τις δύο καταστάσεις, είναι ο Ολυμπιακός που μετράει κατακτήσεις και στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ και στο Conference League.

ΥΓ.1: Το πιο αστείο είναι ότι προσπαθείτε να συγκρίνετε μία ευρωπαϊκή κατάκτηση με μία ευρωπαϊκή πορεία (Γουέμπλεϊ). Σαν να λέμε ότι η Μάλμε γιορτάζει τον χαμένο τελικό από τη Νότιγχαμ. Δεν πείθετε κανέναν πλέον, αλλά δικαίωμά σας να γιορτάζετε. Ο Ολυμπιακός πάλι δεν γιορτάζει συμμετοχές και χαμένους τελικούς. Γιορτάζει κατακτήσεις! Από κει και πέρα, για το παρασκήνιο του Γουέμπλεϊ, μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά τα πάντα.

ΥΓ.2: Όσοι επικαλούνται ένα story του Καραπαπά πριν από 2 χρόνια για το Conference League και τους καφενειακούς αντιπάλους που αντιμετώπιζε τότε ο ΠΑΟΚ, μάλλον λησμονούν ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος πανηγυρίζει ένα τρόπαιο μίας λίγκας, την οποία αποκαλούσε προ ολίγων μηνών ως «μαφία του Μποντιρόγκα». Γιατί ξεχνάτε ότι κάποτε οργάνωνε δημοψήφισμα για να επιστρέψει ο ΠΑΟ στην FIBA «εκεί όπου το μπάσκετ ανήκει»;

Διαβάστε επίσης

Όταν η Ρόμα και η Γουέστ Χαμ κατέκτησαν το Conference League...

Όταν η Ρόμα και η Γουέστ Χαμ κατέκτησαν το Conference League...

Η Αγγλία των 31 ευρωπαϊκών και η Ιταλία των 27, «κάηκαν» όταν οι ομάδες τους σήκωσαν το Conference League. Στην «ψωροκώσταινα» κάποιοι «σκάνε» από τη ζήλεια τους, αλλά η αλήθεια είναι μία. Συνειδητοποιεί κανείς στα αλήθεια τι πέτυχε ο Ολυμπιακός; Διαβάστε αυτό το κείμενο και ίσως καταλάβετε...

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Το πρώτο ευρωπαϊκό ελληνικού συλλόγου στον «βασιλιά» των σπορ, είναι «ερυθρόλευκο» και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όσες δεκαετίες και όσοι αιώνες και αν περάσουν. Γράφτηκε ανεξίτηλα και δεν ξεγράφει. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την απόλυτη ανάλυση του έπους.