Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 19:16

Το πρώτο ευρωπαϊκό ελληνικού συλλόγου στον βασιλιά των σπορ, είναι ερυθρόλευκο και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όσες δεκαετίες και όσοι αιώνες και αν περάσουν. Γράφτηκε ανεξίτηλα και δεν ξεγράφει. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την απόλυτη ανάλυση του έπους...

Αυτό που συνέβη φέτος θα μνημονεύεται για πάντα. Και του χρόνου και το 2034 και το 2044 και το 2054 και για πάντα. Θα γραφτούν αφιερώματα, θα εκδοθούν βιβλία, θα κυκλοφορήσουν ταινίες, θα το θυμόμαστε και θα λέμε «πότε πέρασαν κιόλας 10 χρόνια... 20 χρόνια... 30 χρόνια...».

Αν διαβάζουμε ακόμα και σήμερα αφιερώματα για 2-3 άτιτλες πορείες προ αμνημονεύτων, φανταστείτε τι θα αφήσει πίσω του αυτό το τρόπαιο.

Η ιστορία του Ολυμπιακού περιλαμβάνει πλέον 47 πρωταθλήματα, 28 κύπελλα (με 18 νταμπλ) και στην Ευρώπη 1 Europa Conference League (συν ένα Youth League στους νέους). Είναι περιττό να αναφέρουμε ποιος είναι ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε κάθε επίπεδο με τη συζήτηση να τελειώνει οριστικά.

ΕΣΕΙΣ ΠΟΡΕΙΑ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Για δεκαετίες ολόκληρες, διαβάζαμε τα αφηγήματα για τις πορείες και τα κοντομάνικα. Την προφητεία την είχε κάνει όμως ο Τάκης Τσουκαλάς το 2005 μιλώντας με οπαδό του Παναθηναϊκού, ο οποίος κοκορευόταν για τις «πορείες»:

«Εγώ θα πάω μία φορά και θα το πάρω»:

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Στη φετινή του πορεία στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός έδωσε συνολικά 19 αγώνες, αρχής γενομένης από τις 10 Αυγούστου 2023 και με μαγικό κλείσιμο στις 29 Μαΐου 2024.

Η συγκομιδή ήταν: 19 αγώνες - 12 νίκες - 2 ισοπαλίες - 7 προκρίσεις σε επόμενες φάσεις και φυσικά η κατάκτηση! Το ενεργητικό ήταν 38 γκολ! Οι περισσότερες νίκες, αλλά και τα περισσότερα γκολ μίας ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή σεζόν. Επίσης, είχε και τον πρώτο σκόρερ του Conference League με 11 γκολ (Ελ Κααμπί).

Ο Μαροκινός γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε νοκ άουτ οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αφήνοντας πίσω του Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά και Φαλκάο!

Η πορεία μέχρι τον τελικό περιλάμβανε 38 γκολ, αλλά μόλις 2 κερδισμένα πέναλτι! Ακόμα και στον τελικό αρνήθηκαν πεντακάθαρο πέναλτι στον κυπελλούχο Ευρώπης. Σκεφθείτε ότι ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτισε την Ευρώπη από αρχές Δεκέμβρη, έχοντας κερδίσει 4 πέναλτι, τα διπλάσια από τον Ολυμπιακό...

Στην πορεία του, ο Ολυμπιακός έδωσε 4 προκριματικούς αγώνες, 6 αγώνες σε όμιλο και 9 αγώνες στα νοκ άουτ. Οι 10 αγώνες αφορούσαν το Europa League και οι 9 αγώνες το Europa Conference League.

Αντιμετώπισε συνολικά δέκα ομάδες από οκτώ διαφορετικές χώρες και πιο συγκεκριμένα, δύο ομάδες από Αγγλία (Άστον Βίλα, Γουέστ Χαμ), μία ομάδα από Ιταλία (Φιορεντίνα), μία ομάδα από Γερμανία (Φράιμπουργκ), μία ομάδα από Τουρκία (Φενερμπαχτσέ), μία ομάδα από Ισραήλ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), μία ομάδα από Ουγγαρία (Φερεντσβάρος), μία ομάδα από Βέλγιο (Γκενκ) και δύο ομάδες από Σερβία (Τσουκαρίτσκι και Μπάτσκα Τόπολα).

Αποκορύφωμα ήταν φυσικά η επική πρόκριση επί της Άστον Βίλα. Η τέταρτη ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, με χρηματιστηριακή αξία παικτών 650 εκατομμύρια ευρώ που προκρίθηκε στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Τεράστια επιτεύγματα ήταν επίσης ο αποκλεισμός της Φενέρμπαχτσε (αξία παικτών 200 εκατομμύρια και αστέρια, όπως Τζέκο, Μπατσουαγί) και η νίκη επί της Φιορεντίνα (αξία παικτών: 250 εκατομμύρια).

Στην πορεία του, ο Ολυμπιακός έσπασε ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα αήττητα σερί: Αυτό της Γουέστ Χαμ (το μεγαλύτερο σερί αγγλικής ομάδας στην Ευρώπη όλων των εποχών, σύνολο 17 αγώνων), αυτό της Φερεντσβάρος (αήττητο 12 αγώνων στο Conference League), αυτό της Άστον Βίλα που είχε το απόλυτο με 6/6 στην έδρα της στην Ευρώπη και αυτό της Φιορεντίνα 12 αγώνων που έσπασε στον τελικό!

Επίσης, ο Ολυμπιακός κατέγραψε στην πορεία του τη μεγαλύτερη ανατροπή σε εκτός έδρας αγώνα όλων των εποχών στη Ευρώπη, επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με το 1-6 στη ρεβάνς των «16».

Τέλος, χάρισε μόνος του την 15η θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεύτερη ομάδα στο Champions League, όσο οι άλλοι καταβαραθρώνουν διαρκώς το ranking της χώρας μας κάθε χρόνο.

19 αγώνες μέχρι τον τελικό: Ούτε στον ύπνο όσων είχαν μάθει σε ψευτοπορείες με αντιπάλους τύπου Λίνφινλντ και Λέγκια Βαρσοβίας ή έσφαζαν τους άμοιρους Σουηδούς της Γκέτεμποργκ.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας όλων των εποχών στην Ευρώπη. Χωρίς να γίνουμε ιερόσυλοι, η πολύμηνη αυτή πορεία με 10 αντιπάλους και διπλούς αγώνες, ήταν πολύ πιο δύσκολη και από το Euro 2004 που ήταν ένα ολιγοήμερο τουρνουά με 5 διαφορετικούς αντιπάλους.

Όλα αυτά δεν κατέληξαν σε κάποιον αποκλεισμό, αλλά στη μαγική βραδιά της κούπας στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο γήπεδο που έζησε την πιο μεγάλη βραδιά της ιστορίας του, δύο χρόνια μετά την ανέγερσή του και την έζησε από έναν αντίπαλο της ΑΕΚ.

Αν το καλοσκεφτείτε, η πρώτη οποιαδήποτε ευρωπαϊκή νίκη ελληνικής ομάδας σε αυτό το γήπεδο, ήταν του Ολυμπιακού και όχι της ΑΕΚ!

Ποιος να το έλεγε, 100 χρόνια με ένα ελαττωματικό αερόστατο, ένα χαμένο πρωτάθλημα με «αυτοκτονία» και ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού στο γήπεδό τους!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ...

Το αφήγημα της υποτίμησης του Conference League δεν προορίζεται να ζήσει. Αυτοί που έκλαιγαν για τον αποκλεισμό τους από το Conference όταν δεν πήραν έναν βαθμό από την Χάιφα, αυτοί που άλλαξαν προπονητή για τον ίδιο λόγο, αυτοί που πανηγύριζαν επειδή διοργάνωσε το γήπεδο τους τον τελικό της διοργάνωσης, τώρα επιδιώκουν να την απαξιώσουν, καθώς είναι γνωστό ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.

Φυσικά αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο από «καμμένους» οπαδούς και trolls. Αλλά και πάλι δεν θα κρατήσει. Το Conference League αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μοιραία οι ελληνικές ομάδες θα αγωνίζονται εκεί κατά κύριο λόγο. Και όταν θα πανηγυρίζουν τυχόν νίκες/προκρίσεις ή όταν θα κλαίνε για ήττες/αποκλεισμούς, τότε θα ομολογούν έμμεσα πόσο σημαντικό είναι για αυτούς το Conference League.

Άλλωστε, για δεκαετίες οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν τρεις (κύπελλο πρωταθλητριών, κύπελλο κυπελλούχων, κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Όταν η ΑΕΚ έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο έπος της ιστορίας της και όταν αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων το 1998 από την Λοκομοτίβ, παρουσιάστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες «τραγωδίες»...

Μην ξεχνάμε ότι το Conference League είναι ένα τρόπαιο που έκανε τατουάζ ένας από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου όλων των εποχών, ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα, όταν το κατέκτησε με την Ρόμα το 2022:

Ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου, ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, αυτός που παρέα με τον Μέσι χάρισε στην Αργεντινή το Μουντιάλ, αυτός που πήγε την Άστον Βίλα των 650 εκατομμυρίων στα ημιτελικά του Conference League, στέλνοντας τη Λιλ σπίτι της, πόσταρε φωτογραφία με σκυμμένο κεφάλι πίσω από το «We rule this land» του Καραϊσκάκη (αυτό που ο Λαλάκης αποκαλεί «μεγαλοϊδεατικό»), δηλώνοντας πληγωμένος και απογοητευμένος που αποκλείστηκε ακριβώς πριν τον τελικό και χαρακτηρίζοντας όνειρο να σηκώσει το Conference League.

ΣΗΚΩΣΤΕ ΛΑΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ!

Όταν ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Φερεντσβάρος και προκρίθηκε στους «16», διαβάζαμε ότι έχει 25 χρόνια να αγωνιστεί σε προημιτελικά.

Όταν απέκλεισε την Μακάμπι και προκρίθηκε στα προημιτελικά, διαβάζαμε ότι δεν έχει παίξει ποτέ σε ημιτελικά, κάτι που είχε κάνει μέχρι και η ΑΕΚ στο παλιό κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Όταν απέκλεισε την Φενερμπαχτσέ και προκρίθηκε στα ημιτελικά, διαβάζαμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε πάει Γουέμπλεϊ και ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει ποτέ σε τελικό.

Όταν απέκλεισε την Άστον Βίλα και προκρίθηκε στον τελικό, διαβάζαμε ότι ο τελικός του Γουέμπλεϊ, ήταν σημαντικότερος, γιατί αφορούσε το κύπελλο πρωταθλητριών.

Τώρα όμως οι προκρίσεις και οι πορείες θάφτηκαν στο νεκροταφείο της ιστορίας. Τώρα ο Ολυμπιακός έχει ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΙΤΛΟ σε επίσημη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Τώρα το όνομα του συλλόγου μπήκε οριστικά και αμετάκλητα στη χρυσή βίβλο των ευρωπαϊκών κατακτήσεων και πλέον όλοι οι άλλοι πρέπει να βολευτούν με λάβαρα!

Λάβαρα προημιτελικών για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, λάβαρα ημιτελικών για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, λάβαρο τελικού για τον Παναθηναϊκό. Λάβαρα, λάβαρα, λάβαρα παντού...

Όσο εσείς θα βολεύεστε με λάβαρα και πορείες, ο Ολυμπιακός θα προσθέσει στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας έναν θησαυρό! Η λέξη «Ευρώπη» είναι πλέον ο απόλυτος εφιάλτης σας!

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΖΟΝ

Το επίτευγμα του Ολυμπιακού να κατακτήσει την ίδια σεζόν το Champions League στους νέους και το Conference League στους άνδρες, είναι ασύλληπτο και είναι η πρώτη φορά που μία ευρωπαϊκή ομάδα πετυχαίνει κάτι τέτοιο...

ΜΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΜΑΡΣΕΙΓ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ BIG-4 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ UEFA!

Διαβάσαμε σήμερα ότι ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα εκτός των big-4 πρωταθλημάτων που κατέκτησε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό τίτλο τα τελευταία 13 χρόνια. Αυτό ισχύει και πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί και κάτι ακόμα. Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της UEFA, από τότε που ιδρύθηκαν το Champions League (1992), το Europa League (2009) και το Conference League (2021), μόνο τρεις ομάδες εκτός big-4 πήραν ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αυτές οι τρεις ομάδες, είναι η Μαρσέιγ (Champions League 1993-σκάνδαλο Ταπί), η Πόρτο (Champions League 2004, Europa League 2011) και ο Ολυμπιακός (Conference League 2024).

Δηλαδή δύο ομάδες που προέρχονται επίσης από πανίσχυρα πρωταθλήματα (Γαλλία, Πορτογαλία) και ο Ολυμπιακός της Ελλάδας μοναδικός εκτός του big-6 σε όλη τη σύγχρονη ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων! Αναλυτικότερα:

Champions League: Ισπανικές ομάδες (12 κατακτήσεις), αγγλικές ομάδες (7 κατακτήσεις), ιταλικές ομάδες (5 κατακτήσεις), γερμανικές ομάδες (4 κατακτήσεις), γαλλικές ομάδες (1 κατάκτηση), πορτογαλικές ομάδες (1 κατάκτηση).

Europa League: Ισπανικές ομάδες (9 κατακτήσεις), αγγλικές ομάδες (3 κατακτήσεις), ιταλικές ομάδες (1 κατάκτηση), γερμανικές ομάδες (1 κατάκτηση), πορτογαλικές ομάδες (1 κατάκτηση).

Conference League: Αγγλικές ομάδες (1 κατάκτηση), ιταλικές ομάδες (1 κατάκτηση), ελληνικές ομάδες (1 κατάκτηση).

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΙΔΙΟ...

Η λυτρωτική κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο ποδόσφαιρο, έρχεται να αλλάξει για πάντα την ψυχολογία όλου του κόσμου του Ολυμπιακού. Απωθημένο πλέον δεν υπάρχει και όλοι οι αγώνες της ομάδας (τουλάχιστον οι ευρωπαϊκοί) θα παρακολουθούνται χωρίς άγχος και με μεγαλύτερη όρεξη, χωρίς να υπάρχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού η αίσθηση ενός απωθημένου ή κάποιας ευρωπαϊκής πίκρας από το παρελθόν, παρά μόνον μία υπερηφάνεια που οι άλλοι δεν θα ζήσουν ποτέ!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα όνειρα σταματούν. Τα όνειρα πάντα υπάρχουν, ειδικά όταν είσαι Ολυμπιακός.

ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ!

Και επειδή και ενός καλού, μύρια έπονται, ο Ολυμπιακός, ως κάτοχος του Conference League, θα συμμετάσχει απευθείας στο νέο league stage του Europa League, θα βρίσκεται δηλαδή απευθείας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια. Θα έχει την πολυτέλεια να πραγματοποιήσει μία φυσιολογική καλοκαιρινή προετοιμασία, ξεκινώντας τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις από μέσα Σεπτέμβρη με μίνιμουμ 8 εγγυημένα παιχνίδια, όταν οι εγχώριοι αντίπαλοί του θα σκίζονται από τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα έχει εγγυημένα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ και από τη φετινή του πορεία έχει εξασφαλίσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ...

Μην ξεχνάμε επίσης ότι μόνος του ο Ολυμπιακός ανέβασε την Ελλάδα στην 15η θέση της Ευρώπης και της χάρισε δεύτερη θέση για το Champions League από το 2025!

Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός φτάνει τα 18 ευρωπαϊκά τρόπαια στα ομαδικά αθλήματα ανδρών και γυναικών, έναντι 7 του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, στην κατάταξη αυτή δεν προσμετράμε το διηπειρωτικό του μπάσκετ, το Youth League και το βαλκανικό κύπελλο στο ποδόσφαιρο, καθώς και τα δύο ευρωπαϊκά στα ατομικά αθλήματα (πάλη και πινγκ πονγκ). Αν μετρηθούν και αυτά, τότε οι διεθνείς τίτλοι του Ολυμπιακού φτάνουν τους 23 έναντι 10 του Παναθηναϊκού.

ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ...

Σε τρεις μέρες, ο Παναθηναϊκός θα γιορτάσει αμήχανα την επέτειο 53 ετών από το Γουέμπλεϊ, όταν απέκλεισε «μεγαθήρια», όπως η Ζενές Ες του Λουκεμβούργου, η Σλόβαν Μπρατισλάβας και η 14η της Αγγλίας, χωρίς να αναλύουμε καν πώς το πέτυχε αυτό...

Άσχημο πράγμα να ασχολείσαι με λάβαρα, αντί για κούπες!

Το πρώτο ευρωπαϊκό ο Θρύλος θα το πάρει!

Και αυτό έκανε!

Πρωταθλήματα: 47 - 20 - 13 - 4

Κύπελλα: 28 - 20 - 16 - 8

και πλέον...

Ευρωπαϊκά: 1 - 0 - 0 - 0

Διαβάστε επίσης