Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

...ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν...

...ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν...
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 02:41

Ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε με την ιστορία και τα κατάφερε. Έφτασε στην Ιθάκη του και τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο. Η Αθλητική διαπλοκή αγγίζει τον παλμό της ιστορίας.

Στην αυγή ενός αιώνα ιστορίας, ο Ολυμπιακός εκπλήρωσε το μοναδικό ανεκπλήρωτο απωθημένο των οπαδών του και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έναν ευρωπαϊκό τίτλο στον βασιλιά των σπορ.

Έτσι, έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο στα μεγαλύτερα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ ανδρών και γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών), επίτευγμα αξεπέραστο!

ΟΙ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΕΣ, ΟΙ ΚΥΚΛΩΠΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΙΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι να `ναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δε θα βρεις,

αν μεν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή

συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον άγριο Ποσειδώνα δε θα συναντήσεις,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Ο ευρωπαϊκός τίτλος στο ποδόσφαιρο ήταν η Ιθάκη και ο Ολυμπιακός ο Οδυσσέας. Και στο δρόμο για την Ιθάκη υπήρξαν και Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες και άγριοι Ποσειδώνες.

Στη μακρά αυτή διαδρομή, ο Ολυμπιακός συνάντησε εγκληματικές διαιτησίες, αφόρητα δύσκολες κληρώσεις, πάσης φύσεως αδικίες και ατυχίες, όνειρα που χάθηκαν από ένα φύσημα του ανέμου.

Ο Παλοτάι το 1974, το χαμένο πέναλτι του Αναστόπουλου με την Μπενφίκα το 1983, η αισχρή διαιτησία του Κρουγκ με τη Ρεάλ το 1997, ο αέρας που φυσούσε το 1999 στο γκολ του Κόντε, το χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος το 1999, η σφαγή στη Λιόν το 2000, η χαρά που έγινε πίκρα στο Ριαθόρ το 2001, ο Τζέραρντ το 2004, ο Ισπανός διαιτητής Ιμπάνιεθ με την Νιούκαστλ το 2005, το Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ του 2011 και οι χαμένες ιστορικές ευκαιρίες με την Μέταλιστ το 2012, με την Γιουνάιτεντ το 2014, με την Γουλβς το 2020. Σφαγές, ατυχίες και αδικίες στέρησαν κατά καιρούς από τον Ολυμπιακό όσα άξιζε...

Για δεκαετίες ολόκληρες, οι οπαδοί των αιώνιων δεύτερων του ελληνικού ποδοσφαίρου χλεύαζαν. Με το Χουντέμπλεϊ, με τα πέτσινα πέναλτι της σεζόν 1984/85, με τις εύκολες κληρώσεις με Λίνφιλντ και Λέγκιες, με τις γούνες, με τα χρυσαφικά, με την τύχη, με τις μεμονωμένες πορείες, μέχρι που βυθίστηκαν στην οριστική αφάνεια.

Από τα πρωτοσέλιδα της Derby και της Πράσινης, στα άρθρα του SDNA και στα τοξικά σχόλια και συνθήματα σχολιαστών και οπαδών για την υποτιθέμενη π...α της Ευρώπης με ψέματα και προπαγάνδα.

Όμως όλοι έχουμε γραμμένο που το λένε πεπρωμένο και η μοίρα του Ολυμπιακού ήταν να δικαιωθεί στην αυγή του ενός αιώνα ιστορίας.

ΤΑ ΣΕΝΤΕΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ, ΤΑ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΕΝΟΙ

Να εύχεσαι να `ναι μακρύς ο δρόμος.

Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι

που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά

θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους.

Να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά

και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,

σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κι έβενους και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,

όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά.

Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,

να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Ο δρόμος ήταν μακρύς, όπως δίδασκε ο Καβάφης ότι πρέπει να ευχόμαστε.

Για δεκαετίες ο Ολυμπιακός πάλευε. Στο ταξίδι του νίκησε όλα τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Υπέταξε την Ρεάλ Μαδρίτης, την Ατλέτικο, την Βαλένθια, την Λίβερπουλ, την Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ, την Ντόρτμουντ, τη Λεβερκούζεν, την Γιουβέντους, τη Μίλαν, τον Άγιαξ, την Πόρτο, την Μπενφίκα, την Μονακό...

Έχτισε το καλύτερο ranking ελληνικής ομάδας, πέτυχε τις περισσότερες νίκες ελληνικής ομάδας σε κάθε διοργάνωση αριθμητικά και αναλογικά, συγκέντρωνε 9 και 10 βαθμούς σε ομίλους με μεγαθήρια σε απανωτές χρονιές, κρατούσε μόνος του το ελληνικό ποδόσφαιρο σαν τον Άτλαντα, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς, για να αντιμετωπίζει τον χλευασμό των ανύπαρκτων...

Όλα αυτά τα επιτεύγματα, ήταν τα σεντέφια και τα κοράλλια, τα κεχριμπάρια κι οι έβενοι, τα ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής στο μεγάλο ταξίδι...

Αλλά και το φετινό ταξίδι ήταν εντυπωσιακό. Ξεκίνησε πέντε μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου του 2024, περιλαμβάνοντας συνολικά 19 αγώνες, τους περισσότερους που έχει δώσει ποτέ ελληνική ομάδα στην Ευρώπη σε μία σεζόν.

Και να που η Ιθάκη αχνοφάνηκε στον ορίζοντα...

Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Πάντα στον νου σου να `χεις την Ιθάκη.

Το φτάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Στις 29/05/2024 το μεγάλο όνειρο υλοποιήθηκε. Αυτό που δεν πέτυχαν ποτέ ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε κανένας άλλος ελληνικός σύλλογος...

Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αυτό είναι το νόημα του ποιήματος του Καβάφη.

Όλοι θα μνημονεύουμε που βρισκόμασταν τη βραδιά της επικής ανατροπής με την Μακάμπι με το 1-6, όλοι θα θυμόμαστε το άγχος την ώρα της διαδικασίας των πέναλτι με την Φενερμπαχτσέ, κανείς δεν θα ξεχάσει τη βραδιά της Μεγάλης Πέμπτης που γράφτηκε το έπος με την τεσσάρα στην Αγγλία επί της Άστον Βίλα, ούτε φυσικά τη μαγική βραδιά του επαναληπτικού ημιτελικού και την ονειρική νύχτα του τελικού... Γιατί αυτή ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία ελληνικής ομάδας όλων των εποχών...

Πλούσιος έφτασε ο Ολυμπιακός στην Ιθάκη του, όπως έγραφε ο Καβάφης. Με 47 πρωταθλήματα, νούμερο που τον φέρνει στην τέταρτη θέση της Ευρώπης και στην έκτη του πλανήτη. Με 28 κύπελλα, νούμερο που τον φέρνει στην τρίτη θέση της Ευρώπης. Με ένα youth League των νέων παιδιών που προκάλεσε πανευρωπαϊκή υπόκλιση. Όρθιος παρά τις πληγές από τις απανωτές και διαχρονικές επιθέσεις και διώξεις από μια χώρα που τρώει τα παιδιά της. Από τη χώρα που φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη και είχε ζητιάνο τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.

Χωρίς αυτήν δε θα ‘βγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Δεν είσαι ο μόνος. Οι περισσότεροι έχουν κάποιον που δεν έζησε την άφιξη στην Ιθάκη. Από τους νεκρούς της τραγωδίας της Θύρας 7 και οπαδούς που έφυγαν πρόωρα, μέχρι παλαίμαχους που δεν ζουν πια και τους ανθρώπους που έκαναν τους περισσότερους να είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

Απόψε όμως, ξημέρωμα 30ης Μαΐου 2024, ο Κώστας Φορτούνης σήκωσε το ευρωπαϊκό ψηλά και όπως έγραψε κάποιος σε ένα σχόλιο μετά την πρόκριση επί της Άστον Βίλα:

«Δεν είναι τύχη, δεν είναι άστρο, είναι οι ψυχές τόσων και τόσων που αποζητούν ανάπαυση με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στο ποδόσφαιρο. Ήρθε η ώρα...»

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

29/05/2024 - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Διαβάστε επίσης

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Το πρώτο ευρωπαϊκό ελληνικού συλλόγου στον «βασιλιά» των σπορ, είναι «ερυθρόλευκο» και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όσες δεκαετίες και όσοι αιώνες και αν περάσουν. Γράφτηκε ανεξίτηλα και δεν ξεγράφει. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την απόλυτη ανάλυση του έπους.