Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η φυλάκιση στον Γεωργέα και το διαρκές ξεμπρόστιασμα της σκευωρίας του αιώνα

Η φυλάκιση στον Γεωργέα και το διαρκές ξεμπρόστιασμα της σκευωρίας του αιώνα
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 - 19:42

Τρία χρόνια μετά την αθώωση Μαρινάκη και Ολυμπιακού, ο Γεωργέας καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για ψευδή κατάθεση. Όσο ο Κυριάκος Θωμαΐδης βγάζει αφρούς από το στόμα, η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει τι είχε συμβεί...

Οι απανωτοί θρίαμβοι του Ολυμπιακού στα γήπεδα όλων των αθλημάτων, γράφουν ιστορία και ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης εντυπωσιάζει με τα επιτεύγματά του. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστεί η εξέλιξη που προέκυψε το βράδυ της Τετάρτης από το δικαστικό ρεπορτάζ:

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον πρώην ποδοσφαιριστή της Βέροιας και της ΑΕΚ Νίκο Γεωργέα, κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της ψευδορκίας, αναφορικά με τα περί στημένου αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 το 2013.

«Δεν γίνεται να έρθει 3-0 χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε» ήταν η περίφημη κατάθεση του Νίκου Γεωργέα που είχε προκαλέσει γέλιο πανελλαδικά. Ωστόσο, αυτή η κατάθεση, μαζί με την κατάθεση Φύσσα για το Ολυμπιακός-Ατρόμητος, καθώς και ένα ανώνυμο (!) τηλεφώνημα ότι ο Μαρινάκης... έκαψε τον φούρνο του Κωνσταντινέα, αρκούσαν για να στηθεί η σκευωρία του αιώνα, να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός κίνδυνο υποβιβασμού και να κινδυνεύσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης με φυλάκιση και με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

ΜΜΕ-ταλιμπάν και παράγοντες-μαφιόζοι μιλούσαν διαρκώς για «υπόδικους», έχοντας στο πλευρό τους ακόμα και την τότε κυβέρνηση που άλλαζε μέχρι και τους επόπτες σε τελικό κυπέλλου. Ταυτόχρονα, κάθε Δευτέρα βράδυ ακούγαμε τηλεφωνικές συνομιλίες ανθρώπων, χωρίς κανένα σεβασμό σε έννοιες, όπως ιδιωτικότητα ή προσωπικά δεδομένα.

Η δικαιοσύνη όμως έλαμψε και μάλιστα εις τετραπλούν:

- Τον Ιούλιο του 2015 στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ (πειθαρχική αθώωση για το Ολυμπιακός-Βέροια).

- Τον Σεπτέμβριο του 2015 στο CAS (απόρριψη προσφυγής ΠΑΟ για να μην αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο Champions League λόγω των κατηγοριών).

- Τον Σεπτέμβριο του 2020 από την επιτροπή δεοντολογίας (τακτικοί δικαστές - πειθαρχική αθώωση για το Ολυμπιακός-Ατρόμητος και για όσα ανέφερε η ποινική δικογραφία).

- Τον Ιανουάριο του 2021 από την ποινική δικαιοσύνη (ομόφωνη αθώωση από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών για όλες τις κατηγορίες).

Ας θυμηθούμε το χρονικό της κατάθεσης Γεωργέα, αλλά και τι είχε συμβεί με την κατάθεση Φύσσα.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΕΑ

Η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει το χρονικό της καταγγελίας Γεωργέα που τον οδήγησε να εμπλουτίσει το ποινικό του μητρώο με 6 μήνες φυλάκισης.

Τον Μαίο του 2015, ο ποδοσφαιριστής είχε προσέλθει στον ανακριτή που ερευνούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο για να καταθέσει μία μαρτυρία του από την εποχή που αγωνιζόταν στη Βέροια. Κατέθεσε λοιπόν ότι ο αγώνας του 2013 Ολυμπιακός-Βέροια 3-0, ήταν χειραγωγημένος. Απαραίτητη λεπτομέρεια: Την εποχή της καταγγελίας, ήταν παίκτης της ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη:

Αν οι καταγγελίες του γινόταν δεκτές από τη Δικαιοσύνη, ο Ολυμπιακός θα υποβιβαζόταν. Και η «χρυσή» πίτα των εκατομμυρίων του Τσάμπιονς λιγκ, ίσως χαμογελούσε για την ομάδα του κ. Γεωργέα. Αυτό βεβαίως ήταν συμπτωματικό.

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε ένα μπαράζ διαψεύσεων του Νίκου Γεωργέα από συμπαίκτες του στην Βέροια. Ο ένας μετά τον άλλον τον «άδειαζαν», ισχυριζόμενοι ότι λέει ψέματα:

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης προσήλθε στον ανακριτή και αξιοποίησε την κατάθεση Γεωργέα, καταθέτονας με τη σειρά του ότι ο αγώνας Ολυμπιακού-Βέροιας ήταν στημένος, παρότι εκείνος δεν μπορούσε να έχει κάποια πληροφόρηση για αυτό:

Ο Γεωργέας συνέχισε φυσικά το παραμύθι του και στις 29/06/2015 κατέθεσε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βέροια και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είχαν στήσει τον αγώνα:

Οι συμπαίκτες του τον χαρακτήρισαν «ψεύτη»:

Όπως ήταν φυσικό, η ΠΑΕ Βέροια απαλλάχθηκε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ (όπως είχε απαλλαχθεί και στο πειθαρχικό της λίγκας).

Πέντε χρόνια αργότερα, είχε φτάσει η ώρα για το ποινικό δικαστήριο. Ήταν τότε που ο Γεωργέας κατέθεσε την περίφημη ατάκα που τον στιγμάτισε: «Δεν γίνεται να έρθει 3-0, χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε»:

Τον Οκτώβριο του 2020, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βέροια Γιώργος Αρβανιτίδης απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων και έδωσε την εξήγησή του για τη στάση του Γεωργέα: «Ο Γεωργέας ήταν παιδί του Μελισσανίδη, εκείνος του είπε τι να καταθέσει»:

Τρεις μήνες αργότερα, εκδόθηκε η ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετειου κακουργημάτων Αθηνών που αθώωσε ομόφωνα όλους τους κατηγορουμένους και πέταξε στα σκουπίδια της ιστορίας όσα κατέθεσε ο Νίκος Γεωργέας.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΥΣΣΑ

Δεν ήταν όμως μόνο η κατάθεση Γεωργέα. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Τάκης Φύσσας, είχε καταθέσει για τον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος του 2015 που έληξε με νίκη των ερυθρόλευκων με σκορ 2-1.

Ο Φύσσας μετέφερε στον Αλαφούζο μία συζήτηση που ισχυρίστηκε ότι είχε με τον προπονητή του Ατρομήτου Σα Πίντο, στην οποία ο Σα Πίντο υποτίθεται ότι του εκμυστηρεύθηκε ότι δεχόταν πιέσεις να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Πρώτο κοινό σημείο με την περίπτωση Γεωργέα: Ο Αλαφούζος προσέτρεξε στον ανακριτή να το καταθέσει, όπως έκανε και ο Μελισσανίδης.

Δεύτερο κοινό σημείο με την περίπτωση Γεωργέα: Ο Φύσσας ήταν υπάλληλος του Αλαφούζου (τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού), όπως ο Γεωργέας ήταν υπάλληλος του Μελισσανίδη (παίκτης της ΑΕΚ).

Ο Φύσσας κατέθεσε στον ανακριτή, αλλά ο Σα Πίντο τον διέψευσε κατηγορηματικά:

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργος Σπανός χαρακτήρισε «ψεύτη» και «αναξιόπιστο» τον Τάκη Φύσσα:

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Γεωργέα, ο Φύσσας φάνηκε να μεταβάλλει το κλίμα της κατάθεσής του και ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο Σα Πίντο ήταν «υπερβολικός» σε όσα του εκμυστηρεύθηκε:

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΩΡΓΕΑ ΚΑΙ ΦΥΣΣΑ

Μετά τις καταθέσεις τους, Γεωργέας και Φύσσας δεν σταμάτησαν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Ο Νίκος Γεωργέας ανέλαβε πόστο στις ακαδημίες της ΑΕΚ, λίγους μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ ο Τάκης Φύσσας ανέλαβε αθλητικός διευθυντής της εθνικής Ελλάδας από την ΕΠΟ της «εξυγίανσης»:

Παρά τη δικαστική δικαίωση, καταθέσεις, όπως αυτές του Γεωργέα και του Φύσσα, έδωσαν το έναυσμα για ένα όργιο συκοφαντίας και σπίλωσης. Και όταν λασπολογεί κάποιος διαρκώς, πάντα μένει κάτι στο τέλος. Το έλεγε και ο Γκέμπελς...

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια μετά την αθώωση Μαρινάκη, για να καταδικαστεί ο Γεωργέας για ψευδορκία και να φάει έξι μήνες στο κεφάλι. Πλέον το ποινικό του μητρώο έχει ένα κοινό στοιχείο με αυτό του διευθυντή του SDNA και του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων) : Δεν είναι λευκό!

Ας ελπίσουμε να τιμωρηθούν όλοι όσοι λασπολόγησαν, συκοφάντησαν και παραβίασαν τεκμήρια αθωότητας και να υποστούν και τις αστικές συνέπειες. 6 μήνες στον Γεωργέα δεν αρκούν για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το όργιο της περιόδου 2015-2021...

Και αν κάποτε αρκούσε μία αστεία κατάθεση του Γεωργέα για να στήσουν κάποιοι στον τοίχο τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της χώρας, τι άλλο χρειάζεται σήμερα, με όσα συμβαίνουν στην εποχή της «εξυγίανσης», όπου κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, από μυστηριώδη ραντεβουδάκια, μέχρι πρωτοφανή σκάνδαλα;

ΥΓ: Στεναχωρέθηκε ο Κυριάκος Θωμαΐδης για την καταδικη του Γεωργέα. Θυμίζουμε ότι ήταν και ο ίδιος ο κ. Θωμαΐδης μάρτυρας στη δίκη αυτή.

Όσο για την αναφορά του Θωμαΐδη ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κατά του Γεωργέα ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1), εντάξει, δεν γίνεται να είναι 3-0. Μπορεί κάποιος να τους κατηγορούσε ότι ήταν πιασμένοι...

Διαβάστε επίσης

Η αγνή «οικογένεια» που βγάζει στη σέντρα αθλητές...

Η αγνή «οικογένεια» που βγάζει στη σέντρα αθλητές...

Ο Μπαρτζώκας, ο Πίτερς και η «Αγία Παναθηναϊκή οικογένεια» με τα «μπουκέτα» του Ράτζα, τις επιστροφές με πούλμαν, τις καταγγελίες του Μπέικον για μπράβους και τη στοχοποίηση αθλητών από τον προπονητή τους. Ανάλυση της υποκρισίας από την Αθλητική διαπλοκή.