Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

10(0) χρόνια ΑΕΚ: Είναι «διαφορετικό» ή ντροπιαστικό;

10(0) χρόνια ΑΕΚ: Είναι «διαφορετικό» ή ντροπιαστικό;
Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 - 12:51

Με αφορμή τα γενέθλια της ΑΕΚ, η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τη «βίβλο» με τη σκοτεινή πλευρά της Ένωσης με πλήθος ντοκουμέντων, σε ένα αφιέρωμα-«ποταμό»...

Στις 3 Φεβρουαρίου, με αφορμή τα «γενέθλια» του Παναθηναϊκού, παρουσιάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με τη σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού (διαβάστε εδώ). Σήμερα έχει «γενέθλια» η ΑΕΚ και δεν μπορούσαμε να την αδικήσουμε. Ετοιμάστε καφέ αν είναι πρωί ή ποτό αν είναι βράδυ, ανάψτε τσιγάρο ή πούρο (αν είστε καπνιστές) και ξεκινάμε:

1986: ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε το 1986 από την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας δύο Καβαλιωτών παικτών του Πανσερραϊκού από τον γενικό αρχηγό της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννη Χρυσοβιτσάνο πριν τον αγώνα πρωταθλήματος Πανσερραϊκός-ΑΕΚ, με μεσάζοντα συντοπίτη τους Καβαλιώτη πρώην ποδοσφαιριστή της ένωσης.

Οι εμπλεκόμενοι προφυλακίστηκαν και η χώρα μπήκε στη δίνη μίας δυσώδους υπόθεσης. Λίγες μέρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη των εμπλεκομένων σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή, εκδόθηκε η πειθαρχική απόφαση αφαίρεσης βαθμών για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Έτσι, η ΑΕΚ κατάφερε να παίξει μπαράζ για το ευρωπαϊκό εισιτήριο και να το κερδίσει. Ωστόσο, η βαθμολογία του επόμενου πρωταθλήματος (1986/87), θα έχει για πάντα την ισόβια ρετσινιά: «Μείον 3 βαθμοί στην ΑΕΚ για υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας».

1991: Η ΧΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΑΚΡΥΓΟΝΟΥ

Σεζόν 1990/91, ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-2 στο 85'. Στο σημείο εκείνο, διακόπτεται ο αγώνας, λόγω επεισοδίων οπαδών της ΑΕΚ με την αστυνομία και λόγω ρίψης δακρυγόνων και χημικών. Ένας 17χρονος φίλαθλος του Ολυμπιακού έχασε τη ζωή του από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας.

Δηλαδή, ένας αγώνας στον οποίο ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ λίγο πριν τη λήξη, διακόπηκε χωρίς υπαιτιότητα του Ολυμπιακού, ο οποίος μάλιστα θρήνησε νεκρό.

Τι αποφασίστηκε λοιπόν;

- Να νικήσει ο Ολυμπιακός με 1-2, όπως πέτυχε στο γήπεδο; Όχι.

- Να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη στα χαρτιά; Όχι.

Αποφασίστηκε επανάληψη του αγώνα από την αρχή με το σκορ 0-0 και η ΑΕΚ νίκησε με 1-0!

Αυτές ήταν οι πραγματικές χούντες!

ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1992

Γαλουχηθήκαμε όλοι με το αφήγημα της «σπουδαίας μπάλας» που έπαιζε η ΑΕΚ στα early '90s. Ωστόσο, υπήρχε «κιτρινοπράσινη» και αντιολυμπιακή παράγκα, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Δείτε πως πήρε η ΑΕΚ το πρωτάθλημα του 1992:

- Πέτσινο πέναλτι Σαβέβσκι στον αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη.

- Πέτσινο πέναλτι στον αγώνα Αθηναϊκός-ΑΕΚ (ακούσιο χέρι στήριξης).

- Πέτσινο πέναλτι του Βασίλη Δημητριάδη στον αγώνα Πανιώνιος-ΑΕΚ.

- Πέτσινο πέναλτι του Γ. Σαββίδη στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

- Πέτσινο πέναλτι του Αλεξανδρή στον αγώνα ΑΕΚ-Άρης.

- Πέτσινο-γκολ οφσάιντ του Μανωλά στον αγώνα Δόξα Δράμας-ΑΕΚ.

- Πέτσινο πέναλτι του Πατίκα στον αγώνα ΑΕΚ-Απόλλων.

ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1994

Δείτε επίσης πως πήρε η ΑΕΚ το τελευταίο πρωτάθλημα με το παλιό της ΑΦΜ:

- Πέτσινο πέναλτι του Αλεξανδρή με τον Αθηναϊκό (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι στον αγώνα Νάουσα-ΑΕΚ (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Κασάπη με την Καλαμαριά (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Μανωλά με τη Λάρισα (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Μπορμπόκη με τον Λεβαδειακό (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Αλεξανδρή με τον Απόλλωνα Αθηνών (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Μπορμπόκη με τη Νάουσα (1993/94)

- Πέτσινο πέναλτι του Σαβέβσκι με τον Πανιώνιο (1993/94)

- Σφαγή της Δόξας στην Δράμα (1993/94).

Στην ίδια σεζόν, στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού, επτά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και με το σκορ ισόπαλο 1-1, έσβησαν μυστηριωδώς τα φώτα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και ο αγώνας διακόπηκε.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΤΟ ΕΜΕΤΙΚΟ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ, ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ

Είναι «διαφορετικό» να είσαι ΑΕΚ: Όταν ένας προπονητής έκανε την επαγγελματική επιλογή να συνεργαστεί με έναν αντίπαλο, αντιμετώπισε τις πιο αισχρές αντιδράσεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Εμετικά πανό, απειλές, ακόμα και σφαίρες στο σπίτι του.

Ξεχώρισε φυσικά το πιο εμετικό πανό που αναρτήθηκε ποτέ σε ελληνικά γήπεδα:

Σε αυτή τη χώρα, αν επιλέξεις να πας στον Ολυμπιακό, είτε θα ακούς «στον τάφο η γυναίκα σου και τα παιδιά σου», είτε θα αναρτούν πανό για το αν μπορείς να κάνεις παιδί. Αντίθετα, όταν ο Τάσος Μητρόπουλος φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και τα πράσινα, δεν έγινε και κάτι, σωστά; Επέστρεψε χωρίς αντιδράσεις στον Ολυμπιακό.

Διαφορετικοί κόσμοι...

Θυμίζουμε επίσης ότι τον Μάιο του 2004, περίπου 200 οπαδοί της ΑΕΚ ξυλοφόρτωσαν ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπως ο Τσιάρτας και ο Κασάπης, επειδή σκέφτονταν να κάνουν προσφυγές για τα οφειλόμενα χρήματα!

1999: ΟΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Τη σεζόν 1998/99, δόθηκε μάχη ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό για την δεύτερη θέση, η οποία χάριζε το εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ.

Στην προτελευταία αγωνιστική, η Ένωση αντιμετώπισε τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή κατήγγειλαν το 2017 ότι εκείνος ο αγώνας ήταν στημένος να νικήσει η ΑΕΚ. Παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία και πολλές λεπτομέρειες για μία καταγγελία που έθιγε την ομάδα τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή ήταν «κολλητός» με τον Δ. Μελισσανίδη, ο Ηρακλής «έδωσε» τον αγώνα στην ΑΕΚ και ο τερματοφύλακας του Ηρακλή έσπρωξε εμφανώς την μπάλα στα δίχτυα στο γκολ της νίκης της ένωσης (η φάση εδώ). Κατήγγειλαν επίσης ότι ο σκόρερ του Ηρακλή, τούς εξιστόρησε ότι δέχτηκε «πέσιμο» από τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, επειδή σκόραρε κατά της ΑΕΚ!

Η σοκαριστική καταγγελία εδώ:

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, άφησε υπονοούμενα για το πώς κατέλαβε η ΑΕΚ την δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»:

Επίσης, μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ νίκησε την Ξάνθη στη Ν. Φιλαδέλφεια, χάρη σε πέτσινο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Ποντίκης!

2001: «ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ»

Σεζόν 2000/01, φάση «16» κυπέλλου Ελλάδας: ΑΕΚ-Ολυμπιακός:

Στο 67', η ΑΕΚ αγωνιζόταν με εννέα παίκτες, λόγω αποβολών Ζήκου και Νικολαΐδη. Ο κίνδυνος να πάρει ο Ολυμπιακός νίκη με μεγάλη διαφορά και προβάδισμα πρόκρισης εν όψει της ρεβάνς, ήταν μεγάλος.

Τότε βρέθηκε η μαγική λύση: Τρεις παίκτες της ομάδας κατέρρευσαν στον αγωνιστικό χώρο, υποδυόμενοι τους τραυματίες. Ο λόγος ήταν προφανής. Δεδομένου ότι είχαν γίνει οι αλλαγές, η ΑΕΚ θα έμενε με έξι παίκτες και σύμφωνα με τον κανονισμό, ο αγώνας δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε τη νίκη με 0-2, καθώς αυτό προβλεπόταν τότε και η ΑΕΚ θα διατηρούσε κάποιες πιθανότητες εν όψει της ρεβάνς.

Σε εκείνο τον αγώνα, η ΑΕΚ είχε την εύνοια της διαιτησίας Ποντική, καθώς προηγήθηκε με γκολ-οφσάιντ. Ακολούθησε το αίσχος του «Πέστε κάτω» και η εξάρα της ρεβάνς. Από το «Πέστε κάτω», στο «Βάλτε τον Ηλία στο ρολόι», ένα νοκ άουτ δρόμος.

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να παραδεχτεί ο Τραϊανός Δέλλας το ιστορικό ατόπημα και ας κατέθετε άλλα πράγματα στα πειθαρχικά όργανα εκείνης της εποχής...

2001/02: ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2001/02, η ΑΕΚ πέτυχε το πανελλήνιο ρεκόρ κερδισμένων πέναλτι. 14 πέναλτι σε 26 αγωνιστικές, ήτοι 0,56 πέναλτι ανά αγώνα, δηλαδή η μεγαλύτερη αναλογία όλων των εποχών. Ανάμεσά τους αρκετά κάλπικα, όπως του Λάκη με το Αιγάλεω, του Ζαγοράκη με τον Ακράτητο και φυσικά του Τσιάρτα με τον Ολυμπιακό.

Ο «τελικός του πρωταθλήματος» Ολυμπιακός-ΑΕΚ έγινε στην προτελευταία αγωνιστική και η Ένωση πήγαινε για δύο αποτελέσματα. Προηγήθηκε μάλιστα με το πέτσινο πέναλτι του Τσιάρτα που υπέδειξε ο Βασσάρας (δείτε τη φάση, πατώντας εδώ). Τελικά, ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-3 και κατέκτησε το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, κόντρα στη διαιτησία!

Την ίδια σεζόν, η Ένωση κατέκτησε το κύπελλο, αφού κατασφάχτηκε η Ξάνθη στον ημιτελικό, καθώς ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Λαμπριάκου και δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στην ομάδα της Θράκης. Διαιτητής, ο Παπίλιας του συνδέσμου Πειραιά του Σπάθα!

Και όμως, εκείνη ήταν η περίφημη χρονιά της «παράγκας», του «Θωμά» και του «Σπάθα»...

ΤΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ακόμα και σήμερα, η... παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλο-οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η λίστα βρίσκεται αναρτημένη εδώ και μπορείτε να δείτε την παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ να βρίσκεται στη 19η θέση, με οφειλές 387.598.729,77 € στο Δημόσιο και 3.602.812,86 ευρώ προς το ΕΦΚΑ.

Αθροιστικά, οι οφειλές ανέρχονται σε 391.201.543 ευρώ!

ΑΡΘΡΟ 44, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΝΤΕΜΗΣ

Στην πρώτη σεζόν της διοίκησης Ντέμη Νικολαΐδη, η ΠΑΕ ΑΕΚ απαλλάχθηκε από το 95% (!) των τότε χρεών της προς το δημόσιο. Μέσω της υπαγωγής της ένωσης στο άρθρο 44, γράφτηκαν στο χιόνι 80 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα χρέη που είχε η ΠΑΕ ΑΕΚ:

Για να καταστεί αυτό εφικτό, χρειάστηκε κεντρική πολιτική απόφαση, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έδωσε εντολή στο δημόσιο να απουσιάσει από την εκδίκαση της υπόθεσης για το άρθρο 44!

Παρότι διαγράφηκαν τόσα εκατομμύρια, εν τούτοις η τότε ΠΑΕ ΑΕΚ συνέχισε να «φεσώνει» το δημόσιο επί Νικολαΐδη και να προκαλεί νέα χρέη, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα που παρουσιάζει σήμερα η Αθλητική διαπλοκή:

2007/08: ΠΛΑΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΛΝΕΡ»

Για χρόνια ολόκληρα, η πατροπαράδοτη κιτρινόμαυρη «μίρλα» μιλάει για το πρωτάθλημα «του Βάλνερ» με δήθεν «ηθική πρωταθλήτρια» την ΑΕΚ. Ωστόσο, το 2014 δημοσιεύθηκαν στοιχεία ότι η ΑΕΚ συμμετείχε σε εκείνο το πρωτάθλημα με πλαστή ενημερότητα:

ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 2011

Τη σεζόν 2010/11, η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον Ατρόμητο. Ο δρόμος της νίκης άνοιξε με άκυρο γκολ-οφσάιντ που πέτυχε ο Λυμπερόπουλος στο 27'.

ΧΑΡΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ 2011

Την ίδια σεζόν, η ΑΕΚ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να πάρει στα χαρτιά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου στα playoffs, παρότι ηττήθηκε στο γήπεδο. Ο λόγος της προσφυγής, ήταν ότι ο Αχιλλέας Μπέος ήταν στα αποδυτήρια του γηπέδου, ενώ ήταν τιμωρημένος.

Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ 2013

Τη σεζόν 2012/13, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ στην Β' εθνική, γιατί τερμάτισε στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος, με 27 βαθμούς (8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 16 ήττες).

Εν τέλει, αποφασίστηκε διοικητικά να υποβιβαστεί μία κατηγορία ακόμα (Γ' εθνική). Χάρη στον υποβιβασμό αυτόν, ο Μελισσανίδης απέκτησε την ΑΕΚ «καθαρή» από χρέη και πλέον τα εκατοντάδες εκατομμύρια της παλιάς ΠΑΕ, δεσπόζουν στις λίστες των μεγαλο-οφειλετών και γράφτηκαν για πάντα στο χιόνι. Η ρετσινιά της Γ' εθνικής όμως θα μείνει ισόβια.

Έτσι, με διαφορά λίγων ωρών, ο Ολυμπιακός νικούσε με 2-0 την Γιουνάιτεντ στο Champions League και η ΑΕΚ έχανε από την Θύελλα διασταύρωσης Ραφήνας στη Γ' εθνική...

ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η... ηθική πρωταθλήτρια του Βάλνερ, κατέκτησε το πιο χάρτινο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής ιστορίας του το 2018, αποχωρώντας από την Τούμπα μετά την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με όπλο.

Ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Βασίλης Δημητριάδης κατέθεσε στα αθλητικά δικαστήρια ότι η εικόνα του όπλου ήταν «σοκαριστική» και ότι «όλοι φοβήθηκαν». Αυτά έγιναν δεκτά από τα αθλητικά δικαστήρια που έκριναν τον αγώνα εις βάρος του ΠΑΟΚ. Έτσι, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στα χαρτιά και κατ' επέκταση το πρωτάθλημα:

Η κατάθεση Δημητριάδη στα αθλητικά δικαστήρια το 2018 για να πάρουν τον αγώνα στα χαρτιά:

Τέσσερα χρόνια μετά, στα πλαίσια της συμμαχίας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ο ίδιος άνθρωπος έκανε μία μνημειώδη κωλοτούμπα και κατέθεσε στα ποινικά δικαστήρια τα ακριβώς αντίθετα, ομολογώντας ουσιαστικά ότι το πρωτάθλημα της ΑΕΚ ήταν χάρτινο, αφού δεν συνέτρεχε λόγος αποχώρησης από το γήπεδο, άρα ο αγώνας θα έπρεπε να κατακυρωθεί στον ΠΑΟΚ.

Η κατάθεση Δημητριάδη στα ποινικά δικαστήρια το 2022 όταν ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ξαναέγιναν σύμμαχοι:

ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΠΟΥ «ΕΒΑΛΕ Κ..ΛΟ»

Για να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε 35 εκατομμύρια ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του γηπέδου, καθώς και για συνοδά έργα:

Ο ίδιος ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε δημόσια ότι έβαλε «κ..λο» για να χτιστεί το γήπεδο:

Για την κατασκευή του γηπέδου, υπήρξαν επίσης δύο ακόμα πολύ σημαντικές πηγές χρηματοδότησης:

Πρώτον: Η φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε τη χρηματοδότηση κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων με έσοδα της ΟΥΕΦΑ, κάτι που απαγορευόταν. Χάρη σε αυτή την τροπολογία, 15 εκατομμύρια από τα έσοδα του Τσάμπιονς λιγκ της σεζόν 2018/19, πήγαν στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε το σχετικό δικαίωμα το 2004.

Δεύτερον: Η χορηγία ονοματοδοσίας του ΟΠΑΠ στο γήπεδο («OPAP arena») ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια. Σημειωτέον ότι ο ΟΠΑΠ είχε παραχωρηθεί σε επιχειρηματικό σχήμα με συμμετοχή Μελισσανίδη λίγα χρόνια νωρίτερα, επί κυβέρνησης Σαμαρά! Ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε αυτό το δικαίωμα, βάσει της σύμβασης για το Καραϊσκάκη.

Θυμίζουμε ότι και στο μπάσκετ, η ΑΕΚ έλαβε από το δημόσιο το ολυμπιακό κλειστό των Λιοσίων με παραχώρηση για 20 χρόνια!

«ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ» ΚΑΙ ΖΟΥΛΗΓΜΕΝΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ!

2015/16: Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού, ο παρατηρητής διαιτησίας Δημήτρης Κύρκος, ανέφερε ότι στο 30' του αγώνα, κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ο Δ. Μελισσανίδης και του επιτέθηκε φραστικά, ρωτώντας τον σε έντονο ύφος:

«Αρχ... τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Καλά τα γράφει ο Δουκάκος ότι είσαι κολλητός του Βασσάρα και παίζεις συνέχεια. Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γαμ... Γαμώ την συμμορία σας».

Επίσης, το φύλλο αγώνα ανέφερε ότι μετά το τέλος του ημιχρόνου κινήθηκε ο ίδιος προς το μέρος του και τον απείλησε, λέγοντας του:
«Θα σε τινάξω στον αέρα, ξέρω που μένεις και τι κάνεις, είσαι μέλος της συμμορίας».


Στο δεύτερο ημίχρονο, η διαιτησία «έσφαξε» τον Ολυμπιακό που έμεινε με 9 παίκτες και δόθηκε στην ΑΕΚ πέναλτι. Έτσι, έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού τη σεζόν 2015/16. Ο δε Μελισσανίδης απαλλάχθηκε στα πειθαρχικά όργανα, με το σκεπτικό ότι δεν θεωρήθηκαν ρεαλιστικές οι απειλές και όχι ότι δε εκστόμισε αυτά που γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα!

2019/20: Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα του ημιτελικού κυπέλλου ΑΕΚ-Άρη, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου, ασπρομάλλης παράγοντας της ΑΕΚ επιτέθηκε στον Πορτογάλο Α' βοηθό πιέζοντας τους όρχεις του. Μάλιστα, οι διαιτητές καθυστέρησαν 20 λεπτά προτού επιστρέψουν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η διαιτησία «έσφαξε» τον Άρη που αγωνίστηκε από το 49' με δέκα παίκτες και η ΑΕΚ νίκησε με σκορ 2-1.

Μα πόσο «διαφορετικό» είναι εν πάση περιπτώσει;

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2023:
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΖΟΥΡΑΣ, ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΑ-ΝΤΑΜΠΑΝΟΒΙΤΣ

Για να κατακτήσει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα της σεζόν 2022/23, προηγήθηκαν το αίσχος με τις μεζούρες στα δοκάρια του Περιστερίου, η φαρσοκωμωδία με τους δήθεν μεθυσμένους ξένους διαιτητές πριν τον αγώνα ΑΕΚ-Άρη και ο ορισμός Ελλήνων διαιτητών λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και φυσικά μία σειρά από διαιτητικές σφαγές.

Πιο χαρακτηριστική από όλες, η σφαγή του Ολυμπιακού από τον Ιταλό Μάσα στα playoffs: Δεν δόθηκε πέναλτι στον Ολυμπιακό (13'), δεν αποβλήθηκε ο Σιμάνσκι (38'), δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι στην ΑΕΚ (80') και δεν ακυρώθηκε το τρίτο της γκολ, παρότι προηγήθηκε επιθετικό φάουλ (91').

Σφαγή υπήρξε και εναντίον του Παναθηναϊκού με τη διαιτησία Νταμπάνοβιτς. Μετά τη λήξη της σεζόν, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος κατήγγειλε ότι «η ΑΕΚ έκλεψε το πρωτάθλημα με τη διαιτησία»:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2024:
ΕΙΝΑΙ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ» ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΕΦΚΑ

Ακόμα χειρότερο διαιτητικό αίσχος βιώσαμε φέτος στον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ένα αίσχος που μούδιασε όλους τους Έλληνες φιλάθλους και αποτελεί τη μεγαλύτερη σφαγή όλων των εποχών:

Η «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΤΗΣ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»

«Ποιος κυβερνά τελικά αυτή την ΕΠΟ;»

Ο σφαγές υπέρ της ΑΕΚ στην εποχή της «εξυγίανσης», είναι απανωτές. Αναφερθήκαμε σε κάποιες ενδεικτικά (Μάσα, Νταμπάνοβιτς, Μαρέφκα), αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη.

Ενδεικτικά: Ατιμώρητη γροθιά εκτός φάσης του Πατίτο στον Φιγκέιρας του Ολυμπιακού το 2016/17, σφαγή του ΠΑΟ στην 26η αγωνιστική της ίδιας σεζόν, επιθετικό φάουλ Γιακουμάκη στο γκολ της νίκης επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη το 2018, σφαγή του Άρη το 2021 που παραδέχτηκε και ο Ντέμης Νικολαΐδης, σφαγή του Αστέρα Τρίπολης στην τρέχουσα σεζόν, κτλ.

Το βραβείο το παίρνουν όμως τα δύο πέναλτι εκτός περιοχής:

Α. 2017/18: Λαμία-ΑΕΚ 0-1 (πέτσινο πέναλτι Λιβάγια - διαιτητής: Βάτσιος).

Β. 2018/19: Ατρόμητος-ΑΕΚ 0-1 (πέτσινο πέναλτι Αλμπάνη - διαιτητής: Σιδηρόπουλος).

ΤΕΣΣΑΡΕΣ, ΠΕΝΤΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΕΣ

«Εντάξει, τον σφάζουμε τον γαύρο, αλλά καλά να πάθει μετά από όσα μας έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια»:

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΣΥΡΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ιστορία της ΑΕΚ στην Ευρώπη είναι γεμάτη από διασυρμούς και ταπεινώσεις. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, δεδομένου ότι η Ένωση είναι τέταρτη Ελληνική ομάδα σε νίκες και βαθμούς στην Ευρώπη, πίσω και από τον ΠΑΟΚ.

Μερικά από τα στοιχεία των διαχρονικών ευρω-ταπεινώσεων:

- Εφτάρα από την Μονακό (1963).

- Πλήθος από πεντάρες (1978: Νότιγχαμ-ΑΕΚ 5-1, 1982: Κολωνία-ΑΕΚ 5-0, 1985: Ρεάλ-ΑΕΚ 5-0, 2001: Μπαρτσελόνα-ΑΕΚ 5-0, 2004: Ζενίτ-ΑΕΚ 5-1).

- Η μοναδική Ελληνική ομάδα που τερμάτισε με μηδέν βαθμούς σε όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ (2018/19).

- Πέντε συμμετοχές σε ομίλους Champions League χωρίς καμία εκτός έδρας νίκη: 0/15 εκτός έδρας αγώνες!

- Πέντε συμμετοχές σε ομίλους Champions League, χωρίς καμία πρόκριση σε φάση νοκ άουτ!

- Ντροπιαστική διαφορά γκολ (1-11) στον όμιλο του Champions League τη σεζόν 2003/04.

- Ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμοί από ομάδες, όπως η Άρτζες Πιτέστι, η Βέλεζ και η Ζόρια Λουχάνσκ.

- Σερί 13 ετών (που συνεχίζεται) χωρίς εντός έδρας νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο!

ΑΕΚ + ΧΑΡΤΙΑ = LOVE FOR EVER

Δεν είναι μόνο η προσφυγή στα χαρτιά για τον Μπέο το 2011, το χάρτινο πρωτάθλημα του 2018 και η υπόθεση της μεζούρας το 2023. Η ιστορία της ΑΕΚ με τα χαρτιά είναι πλούσια

- Φεβρουάριος 1961: Ένσταση μετά τον αγώνα με την Προοδευτική που έληξε ισόπαλος με αίτημα την επανάληψη του αγώνα. Ο αγώνας επαναλήφθηκε και η ΑΕΚ έχασε.

- 1965/66: Χάρτινη κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδος χωρίς αγώνες στα ημιτελικά και στον τελικό!

- 1978/79: Χάρτινο πρωτάθλημα με νίκη στα χαρτιά στον αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό.

- Νοέμβριος 1980: Ένσταση κατά της Παναχαϊκής λόγω «μη έγκαιρης καταβολής προστίμου 100.000 δρχ.».

- Φεβρουάριος 1986: Ένσταση για αντικανονικό ορισμό διαιτητή στον αγώνα με τον Εθνικό.

- Μάρτιος 1990: Ένσταση για μη διεξαγωγή του αγώνα με τον Ηρακλή λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, με το επιχείρημα ότι δεν το είχαν προβλέψει στον Ηρακλή!

- Φεβρουάριος 1995: Ένσταση για επανάληψη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ με το επιχείρημα οι παίκτες αγωνίστηκαν υπό το κράτος του φόβου για τη σωματική τους ακεραιότητα.

- Ιανουάριος 2001: Ένσταση για επανάληψη του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο όταν ο αγώνας διακόπηκε επειδή οι παίκτες της ομάδας έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον στον αγωνιστικό χώρο υποδυόμενοι τους τραυματίες! («Πέστε κάτω»).

- Ενστάσεις για αντικανονικές συμμετοχές παικτών (τύπου Βάλνερ) : Φεβρουάριος 1983 με Ηρακλή, Απρίλιος 1989 με Λάρισα, Μάρτιος 2001 με Παναχαϊκή.

- Έντεκα Ενστάσεις για «κακές διαιτησίες» (Δεκέμβριος 1979 με Ολυμπιακό, Φεβρουάριος 1980 με ΠΑΟ, Δεκέμβριος 1980 με ΠΑΟ, Σεπτέμβριος 1982 με Εθνικό, Μάρτιος 1983 με Ολυμπιακό, Φεβρουάριος 1984 με Πανιώνιο, Απρίλιος 1984 με Λάρισα, Νοέμβριος 1984 με ΠΑΟΚ και Ηρακλή, Ιανουάριος 1986 με ΠΑΟ, Μάιος 1990 με ΠΑΟ). Δηλαδή οι τέσσερις ενστάσεις αφορούσαν αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Μάλλον δεν τους έσφαζε και τόσο ο Ολυμπιακός...

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ BAN ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αιώνια κηλίδα και ρετσινιά, το παγκόσμιο ρεκόρ στα ban από την FIBA στο μπάσκετ. Μέχρι και 24 έφτασαν το 2022:

Τον Ιούνιο του 2022, η εισήγηση της επιτροπής αδειοδότησης, ήταν ο υποβιβασμός της ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά παρότι ήταν δεσμευτική, η ένωση σώθηκε με ψηφοφορία, με πρωτοβουλία και στήριξη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Οι στιγμές ντροπής της ΑΕΚ αφορούν και την ερασιτεχνική. Χαρακτηριστικά τα δύο πρόσφατα παραδείγματα:

Φέτος, το τμήμα βόλεϊ ανδρών υποβιβάστηκε, λόγω χρεών σε παλιούς αθλητές, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν, ούτε καν ρυθμίστηκαν. Το δε τμήμα στίβου κινδυνεύει με διαγραφή από τα μητρώα του ΣΕΓΑΣ, λόγω απουσιών από απανωτές γενικές συνελεύσεις!

Συγκρίνετε πόσα έχει προσφέρει σε κάθε επίπεδο ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και πόσο σοβαρή και υγιής είναι η διοίκηση Κουντούρη, με το σκορποχώρι της ερασιτεχικής ΑΕΚ και την αδιαφορία του Δημήτρη Μελισσανίδη...

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε το εξής: Σας παρουσιάσαμε δεκάδες στιγμές από την ιστορία της ΑΕΚ που έχουν σημαδευτεί από σοβαρό παρασκήνιο και σημαντικές καταγγελίες. Παραθέσαμε στοιχεία και δημοσιεύματα και δεν υιοθετούμε τίποτα, αλλά επιθυμούμε να συνδράμουμε στην ιστορική έρευνα.

Ελπίζουμε ωστόσο αυτό το αφιέρωμα να αποτελέσει ερέθισμα για ορισμένους ανθρώπους να ψάξουν σε βάθος την ιστορία για να μάθουν τι έχει συμβεί και ποια είναι η πραγματική αλήθεια στον Ελληνικό αθλητισμό...

Διαβάστε επίσης

Η φυλάκιση στον Γεωργέα και το διαρκές ξεμπρόστιασμα της σκευωρίας του αιώνα

Η φυλάκιση στον Γεωργέα και το διαρκές ξεμπρόστιασμα της σκευωρίας του αιώνα

Τρία χρόνια μετά την αθώωση Μαρινάκη και Ολυμπιακού, ο Γεωργέας καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για ψευδή κατάθεση. Όσο ο Κυριάκος Θωμαΐδης βγάζει αφρούς από το στόμα, η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει τι είχε συμβεί...

Η αγνή «οικογένεια» που βγάζει στη σέντρα αθλητές...

Η αγνή «οικογένεια» που βγάζει στη σέντρα αθλητές...

Ο Μπαρτζώκας, ο Πίτερς και η «Αγία Παναθηναϊκή οικογένεια» με τα «μπουκέτα» του Ράτζα, τις επιστροφές με πούλμαν, τις καταγγελίες του Μπέικον για μπράβους και τη στοχοποίηση αθλητών από τον προπονητή τους. Ανάλυση της υποκρισίας από την Αθλητική διαπλοκή.