Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η επέτειος του «Μέχρι Τέλους» και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Η επέτειος του «Μέχρι Τέλους» και το σύνδρομο της Στοκχόλμης
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 20:12

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ώρες από το κύκνειο άσμα του φάρου στο Ελληνικό μπάσκετ. Ο Γιαννακόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αθλητική διαπλοκή τιμάει την επέτειο που διέλυσε τον Παναθηναϊκό στο μοναδικό άθλημα που παρακολουθούσαν οι φίλαθλοί του...

Σαν σήμερα, διεξήχθη στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο ιστορικός ημιτελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Η αισχρή διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του αίσχους δεκαετιών και οδήγησε στην ιστορική απόφαση αποχώρησης των Ερυθρόλευκων στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Εκείνη η απόφαση αποτέλεσε τη γέννηση του ιστορικού κινήματος «Μέχρι Τέλους» που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη και πιο ειρηνική επανάσταση στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού.

Την περίοδο προ της διεξαγωγής του ημιτελικού, το κλίμα δυναμιτιζόταν, με ευθύνη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Είχε προηγηθεί στις 4 Ιανουαρίου η ήττα των πράσινων στο ΣΕΦ με 79-65 για την Ευρωλίγκα, κάτι που έφερε βαρέως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Έκτοτε, επαναλάμβανε με νόημα «13/02», όπου βρισκόταν. Ήταν σαφές ότι κάποιοι ετοίμαζαν διαιτητική εκδίκηση.

Ο ορισμός της διαιτητικής τριάδας Αναστόπουλου/Μάνου/Παναγιώτου, έμοιαζε με την υπέρτατη πρόκληση και επίδειξη παρασκηνιακής δύναμης. Μάλιστα, η ιστοσελίδα «Eurohoops» είχε παρουσιάσει πριν την αναμέτρηση, ένα γράφημα με τις νίκες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με του συγκεκριμένους διαιτητές:

Την ημέρα διεξαγωγής του ημιτελικού, η ΚΑΕ Ολυμπιακός απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή, καλώντας τον να παρακολουθήσει τον ημιτελικό, για να βγάλει τα συμπεράσματά του για όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό μπάσκετ:

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και η επιστολή του Ολυμπιακού δεν ίδρωσαν κανένα αυτί. Όπως αναμενόταν, η διαιτησία ήταν σφαγιαστική. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε μερικές από τις αποφάσεις των διαιτητών.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η διαιτησία σε εκείνον τον ημιτελικό αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου. Είχαν προηγηθεί ακόμα πιο αισχρές σφαγές στα προηγούμενα χρόνια και σας θυμίζουμε ορισμένες ενδεικτικά:

2006/07: Το non call στο φάουλ του Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν που αλλοίωσε το πρωτάθλημα.

2008/09: Το φάουλ που δεν δόθηκε στον Παπαλουκά στην εκπνοή του πρώτου τελικού.

2009/10: Τα σιχαμερά όργια του τρίτου τελικού στο ΟΑΚΑ.

2010/11: Το αίσχος με τις 18-2 βολές στον δεύτερο τελικό.

2011/12: Η αλλοίωση του τελικού του κυπέλλου με το φάουλ στον Παπανικολάου, το πάτημα της γραμμής από τον Διαμαντίδη στον δεύτερο τελικό πρωταθλήματος και το ιστορικό ρεκόρ με 5 φάουλ σε 14 δευτερόλεπτα στον πέμπτο τελικό για να πάει το τριφύλλι στη γραμμή των βολών.

2012/13: Το αίσχος με τις 17-0 βολές στη 2η αγωνιστική της Α1, η αλλοίωση στον τελικό του κυπέλλου και η σφαγή στον δεύτερο τελικό πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

2016/17: Η σφαγή στον τέταρτο τελικό πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

2017/18: Η αλλοίωση αποτελέσματος στην κανονική περίοδο με το φάουλ του Σίνγκλετον στον Μακλίν, η αλλοίωση στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ και η προκλητική διαιτησία στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ.

Η απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει στο ημίχρονο, ήταν ιστορική και δεν ελήφθη πάνω στην ένταση και τον εκνευρισμό της στιγμής. Τις επόμενες ημέρες, η ερυθρόλευκη ΚΑΕ απαίτησε ξένους διαιτητές στο πρωτάθλημα μπάσκετ, όπως συνέβαινε και στο ποδόσφαιρο. Αυτό αποτελούσε τον απόλυτο εφιάλτη για τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε, με ξένους διαιτητές, ο Ολυμπιακός προηγείται με 17-7 σε νίκες επί του αιωνίου αντιπάλου.

Το καθεστώς της Ε.Ο.Κ. δεν δέχτηκε το αίτημα και η αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Α1, ήταν μονόδρομος...

- Στην αρχή, εκτονώθηκαν με κόκκινα στρινγκ:

- Στη συνέχεια, διέδιδαν ότι ο Ολυμπιακός θα λακίσει και θα κάνει κωλοτούμπα:

- Ακολούθως, πόνταραν στην οικονομική ζημιά που θα υποστεί ο Ολυμπιακός:

- Και τέλος, διέδιδαν ότι κινδυνεύει με αποβολή από την Ευρωλίγκα:

Τελικά, δεν μπόρεσαν να πετύχουν τίποτα. Ο Ολυμπιακός ξεφτίλισε μόνος του ένα σύστημα δεκαετιών. Χωρίς να υπολογίσει το κόστος από την απώλεια των τηλεοπτικών, χωρίς να φοβηθεί τον κίνδυνο αποβολής από την Ευρωλίγκα, χωρίς να φείδεται χρημάτων για τη δημιουργία μίας δεύτερης ομάδας που αγωνίστηκε στην Α2, της Αναπτυξιακής, πέτυχε το στόχο του.

Συνεχίζοντας στην Ευρωλίγκα, δεν έχασε αίγλη και στέλνοντας μία δεύτερη ομάδα στην Α2, δεν επέτρεψε σε κάποιους να χαρούν. Το πρωτάθλημα της Α1 υποβαθμίστηκε τόσο πολύ που ο Παναθηναϊκός σχεδόν πανηγύριζε τις όποιες ήττες του, προσπαθώντας αγωνιωδώς να αποδείξει ότι το πρωτάθλημα παραμένει «ανταγωνιστικό»!

Το αποτέλεσμα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Το καθεστώς δεκαετιών της Ε.Ο.Κ. κατέρρευσε και το «Μέχρι Τέλους» θριάμβευσε. Ο Ολυμπιακός σάρωσε τα πάντα, κατακτώντας 6/6 τίτλους μετά την πτώση του φάρου. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της χούντας, αρκεί να λάβει υπόψη του το εξής:

Από το 1997 μέχρι την πτώση του καθεστώτος το 2021, ο Ολυμπιακός κατέκτησε έξι εγχώριους τίτλους. 6 εγχώριοι τίτλοι σε 24 χρόνια, σε 1/4 του αιώνα!

Από την πτώση του καθεστώτος, μέχρι τώρα έχει κατακτήσει επίσης έξι εγχώριους τίτλους. 6 εγχώριοι τίτλοι μέσα σε 2 χρόνια, με πιο πρόσφατη κατάκτηση τον Οκτώβριο του 2023, ακριβώς δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Μέχρι Τέλους».

Κερασάκι στην τούρτα, η μεγαλύτερη πελατειακή σχέση όλων των εποχών με το μυθικό σερί 14-0. Το μέγιστο σερί του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού, είχε φτάσει στο 6-0 στα χρόνια του Κορυδαλλού. Ο Ολυμπιακός έφτασε όμως στο 14-0! Θυμίζουμε τους 14 ερυθρόλευκους θριάμβους, με κάθε τρόπο, σε κάθε διοργάνωση και κάθε έδρα!

- 23/12/2021, Euroleague: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 65-84
- 20/02/2022, τελικός κυπέλλου: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 81-73
- 17/03/2022, Euroleague: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 101-73
- 11/04/2022, Α1: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 62-68
- 11/06/2022, 1ος τελικός Α1: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 74-61
- 14/06/2022, 2ος τελικός Α1: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 72-78
- 17/06/2022, 3ος τελικός Α1: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 93-74
- 02/10/2022, τελικός super cup: Ολυμπιακός-ΠΑΟ: 67-52
- 05/12/2022, Α1: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 68-66
- 30/12/2022, Euroleague: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 71-95
- 18/02/2023, Κύπελλο Ελλάδας: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 81-65
- 19/03/2023, Α1: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 74-76
- 31/03/2023, Euroleague: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 81-73
- 04/06/2023, 1ος τελικός Α1: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 73-70

Σήμερα, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από εκείνη τη μέρα που έκαναν επίδειξη διαιτητικής δύναμης και το πλήρωσαν πανάκριβα. Παρόλα αυτά, ο κ. Γιαννακόπουλος το θυμήθηκε και ευχήθηκε «χρόνια πολλά»!

Αυτή η ευχή, σε συνδυασμό με την παραγγελία στον Νίνο για τραγούδι με τίτλο «Μέχρι τέλους», μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για σύνδρομο Στοκχόλμης. «Συνδρομητής» της Στοκχόλμης», για να κάνουμε ένα λογοπαίγνιο, δεδομένης της σταθερότητας και των πελατειακών σχέσεων...

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ακόλουθη φωτογραφία από το συνέδριο της Θύρας 7 το 2019, παρόντων των αδελφών Αγγελόπουλων και του προέδρου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού Μιχάλη Κουντούρη. Πρόκειται για ιστορική φωτογραφία, καθώς εκείνη τη μέρα, ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις για το «Μέχρι Τέλους»:

ΥΓ: Κανείς δεν αποκλείει να δημιουργηθεί μία νέα χούντα μελλοντικά. Η ιστορία είναι διδακτική και ένας καρκίνος μπορεί να επανέλθει αν δεν υπάρχει η σωστή πρόβλεψη. Αυτονόητα χρειάζεται επαγρύπνηση, για να μην χρειαστεί ένα νέο «Μέχρι τέλους»...

Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος από το ΕΠΟΣ του ερασιτέχνη και το τσίκνισμα του τριφυλλιού

Ένας χρόνος από το ΕΠΟΣ του ερασιτέχνη και το τσίκνισμα του τριφυλλιού

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την Τσικνοπέμπτη της απόλυτης υποταγής και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το πληρέστερο χρονικό για τα πράσινα όνειρα που έγιναν εφιάλτες και τον ιστορικό θρίαμβο του ερασιτέχνη Ολυμπιακού εκείνο το μεσημέρι στον Άγιο Θωμά.

Περνάγατε ωραία, μαζί με τον Σπανέα!

Περνάγατε ωραία, μαζί με τον Σπανέα!

Σαν σήμερα, το αίσχος Σπανέα. Η Αθλητική διαπλοκή δεν ξεχνάει και παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα για μία ακόμα σκοτεινή σελίδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου από τις «αγνές» κλεμμένες Κυριακές...

Όπως πάντα, μαγκιές εκ του ασφαλούς!

Όπως πάντα, μαγκιές εκ του ασφαλούς!

Επανάληψη αγώνα, με το πλεονέκτημα έδρας εξασφαλισμένο... Λευκή ψήφος στον χάρτινο τίτλο, με την πλειοψηφία εξασφαλισμένη... Σεβασμός στη δικαστική απόφαση, όταν δεν μας αφαιρεί βαθμούς... Μαγκιές και ηθική εκ του ασφαλούς. Ποιοι ψαρώνουν όμως;