Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Περνάγατε ωραία, μαζί με τον Σπανέα!

Περνάγατε ωραία, μαζί με τον Σπανέα!
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 - 12:12

Σαν σήμερα, το αίσχος Σπανέα. Η Αθλητική διαπλοκή δεν ξεχνάει και παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα για μία ακόμα σκοτεινή σελίδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου από τις «αγνές» κλεμμένες Κυριακές...

Φεβρουάριος 1996. Η επικαιρότητα κινείται ακόμα στους ρυθμούς του θερμού επεισοδίου των Ιμίων και του νέου πολιτικού χάρτη μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία για λόγους υγείας.

Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο όμως, τα θερμά επεισόδια είναι ρουτίνα και ο χάρτης της εξουσίας παραμένει αμετάβλητος. Ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της διαιτητικής και παρασκηνιακής «πίτας» και η ΑΕΚ βολεύεται με το δικό της κομμάτι. Ο Ολυμπιακός κατακρεουργείται συστηματικά και συμπληρώνει αισίως εννέα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα, στις 18/02/1996 διεξάγεται η 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό και τότε συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της παράγκας, που ήταν όμως το πιο χαρακτηριστικό από όλα...

Ο Πανιώνιος προηγήθηκε στο 5' με τον Σαπουντζή και ο Παναθηναϊκός εμφανιζόταν ανήμπορος ακόμα και να ισοφαρίσει. Χρειάστηκε ένα αισχρό, χυδαίο, ανύπαρκτο και πέτσινο πέναλτι υπέρ του Πεναλτιακού Αθηνών που υπέδειξε στο 74' ο διαιτητής Σπανέας του συνδέσμου Αθηνών, για να μπορέσει να ισοφαρίσει:

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την υπόδειξη επτά λεπτά καθυστερήσεων, σε μία εποχή που το maximum ήταν 1-2 λεπτά. Έτσι, ο Πανιώνιος λύγισε και ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στις καθυστερήσεις.

Την επόμενη μέρα, όλη η χώρα βοούσε:

«Τα Νέα», 19/02/1996

Ο μετέπειτα «πράσινος» Λεωνίδας Βόκολος δεν μπορούσε να πιστέψει την υπόδειξη και ρώτησε ευθέως τον Γεωργιάδη που κέρδισε την εσχάτη των ποινών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πήγαινε για την μπάλα και όχι για να πάρει πέναλτι:

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, η ΠΑΕ Πανιώνιος εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «διαιτητικό ανοσιούργημα»:

Η αλλοίωση της βαθμολογίας, ήταν εμφανέστατη. Αν ο Παναθηναϊκός έχανε στη Ν. Σμύρνη, θα έμενε τρίτος, πίσω από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, αλλά, χάρη στον Σπανέα, παρέμεινε δεύτερος, μόλις έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ. Ακολουθεί ο βαθμολογικός πίνακας μετά την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής:

Την επομένη, ο γραμματέας της επιτροπής διαιτησίας δήλωσε ευθαρσώς ότι «η διαιτησία πάει πολύ καλά»!

«Τα Νέα», 20/02/1996:

Ωστόσο, υπήρχαν σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο αξιολόγησης και ανόδου του Γιώργου Σπανέα:

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς δήλωσε ευθέως ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης «έχει προσβάσεις και προάγει υποθέσεις διαιτητών».

«Τα Νέα», 21/02/1996:

Εν τέλει, ο Σπανέας ζήτησε συγγνώμη λίγες ημέρες μετά και όλα καλά για την τότε παράγκα:

«Τα Νέα», 23/02/1996:

Η εξέλιξη του πρωταθλήματος, βρήκε τους πράσινους, πρωταθλητές με 83 βαθμούς, έναντι 81 της ΑΕΚ. Συνεπώς, η καραμπινάτη αλλοίωση της Ν. Σμύρνης χάρισε ένα πέτσινο πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό που απλώς μείωσε τότε σε 25-18 τις κατακτήσεις από τον διαχρονικό πολυνίκη Ολυμπιακό.

Ο δε Πανιώνιος θα μπορούσε να έχει κάνει ένα αποφασιστικό άλμα σωτηρίας εκείνο το απόγευμα, αλλά εν τέλει υποβιβάστηκε στη Β΄ εθνική με σφραγίδα της παράγκας!

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που είναι ένας... διαφορετικός κόσμος, πανηγύριζαν και απόλαυσαν με την ψυχή τους το αίσχος Σπανέα. Τραγουδούσαν μάλιστα ανερυθρίαστα στους ρυθμούς του τραγουδιού Κώστα Μακεδόνα «ουσίες» το εξής σύνθημα:

«Περνάγαμε ωραία μαζί με τον Σπανέα, σας ρίξαμε στη Β' εθνική κι εσείς Πανιωνάκια, είστε όλοι μ...κια, τις μάνες σας γ...ε μια ζωή»...

Αλήθεια, ποιες ήταν οι πραγματικές παράγκες; Ποιοι ήταν αυτοί που πράγματι κατέστρεψαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο και ζημίωσαν ιστορικές ομάδες; Πώς ήταν στα αλήθεια οι «αγνές» και «ρομαντικές» Κυριακές στα χρόνια πριν τον Τζιοβάνι, τον Ζάχοβιτς, τον Καρεμπέ, τον Ριβάλντο, τον Γκαλέτι, τον Μέλμπεργκ, τον Τουρέ, τον Μιραλάς, τον Σαβιόλα, τον Τσόρι, τον Καμπιάσο, τον Τσιμίκα, τον Βαλμπουενά, τον Φορτούνη, τον Ελ Αραμπί και τους υπόλοιπους «κλέφτες πρωταθλημάτων» με 20 και 30 βαθμούς διαφορά;

Bonus: Το καλοκαίρι εκείνο, μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης εξήγγειλε ότι θα φυλακίσει για πάντα την κούπα του πρωταθλητή στην Παιανία!

Και τραγουδούσε: «Ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά»:

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους: Στα χρόνια που ακολούθησαν από τότε, ο Ολυμπιακός κατέκτησε 22 πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός μόλις 2, ένα το «Δούρειο» και ένα της μπουγάδας...

22 - 2!

Ύβρις, άτις, νέμεσις, τίσις...

Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος από το ΕΠΟΣ του ερασιτέχνη και το τσίκνισμα του τριφυλλιού

Ένας χρόνος από το ΕΠΟΣ του ερασιτέχνη και το τσίκνισμα του τριφυλλιού

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την Τσικνοπέμπτη της απόλυτης υποταγής και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το πληρέστερο χρονικό για τα πράσινα όνειρα που έγιναν εφιάλτες και τον ιστορικό θρίαμβο του ερασιτέχνη Ολυμπιακού εκείνο το μεσημέρι στον Άγιο Θωμά.

Η επέτειος του «Μέχρι Τέλους» και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Η επέτειος του «Μέχρι Τέλους» και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ώρες από το κύκνειο άσμα του φάρου στο Ελληνικό μπάσκετ. Ο Γιαννακόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αθλητική διαπλοκή τιμάει την επέτειο που διέλυσε τον Παναθηναϊκό στο μοναδικό άθλημα που παρακολουθούσαν οι φίλαθλοί του...