Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τέσσερα χρόνια μετά: Όλη η αλήθεια για την πολυϊδιοκτησία

Τέσσερα χρόνια μετά: Όλη η αλήθεια για την πολυϊδιοκτησία
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 - 18:45

Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το πληρέστερο χρονολόγιο και τις κρυμμένες αλήθειες για την καταγγελλόμενη πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης που τάραξε τα νερά του Ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τέσσερα χρόνια...

Η υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης ήταν μια υπόθεση-σταθμός στην ιστορία του αθλητικού δικαίου και λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει έως σήμερα τι πραγματικά συνέβη... Εμείς θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της υπόθεσης στο πληρέστερο αφιέρωμα που έχει γραφτεί για το θέμα.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Καταρχάς πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, γιατί ο κόσμος ακούει πολλά και ειδικά όταν εμπλέκονται πολύπλοκοι νομικοί όροι, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει.

Πολυϊδιοκτησία στον αθλητισμό υφίσταται όταν ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία έχει την ιδιοκτησία περισσότερων ομάδων. Αυτό μπορεί να επιτρέπεται όταν οι ομάδες αγωνίζονται σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, στον Βαγγέλη Μαρινάκη ανήκουν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα και η Νότιγχαμ Φόρεστ στην Αγγλία. Αυτό δεν είναι ούτε αθέμιτο, ούτε παράνομο.

Όταν όμως οι ομάδες αυτές αγωνίζονται στην ίδια χώρα και πολύ περισσότερο στην ίδια λίγκα, τίθεται θέμα ακεραιότητας του πρωταθλήματος για ευνόητους λόγους, συνεπώς είναι παράνομο.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική ιδιοκτησία, όχι η τυπική. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ποιος κάνει το κουμάντο σε μια ΠΑΕ, όχι ποιος φαίνεται τυπικά πρόεδρος. Αν κάποιος ελέγχει στην ουσία, ασκώντας κυριαρχική επιρροή τόσο την ΠΑΕ Α όσο και την ΠΑΕ Β, τότε ασκεί πολυϊδιοκτησία, ακόμα και αν έχει έναν τρίτο αχυράνθρωπο να φαίνεται τυπικά πρόεδρος της ΠΑΕ Β.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον αθλητικό νόμο της Ελλάδας που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Η προβλεπόμενη ποινή μέχρι το 2020, ήταν ξεκάθαρη: Υποβιβασμός. Το Κράτος έχει αναθέσει με νόμο, τα καθήκοντα διάγνωσης της πολυιδιοκτησίας στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.).

Ένα προβληματικό θέμα όμως ήταν το εξής: Ο νόμος όριζε ότι την ποινή του υποβιβασμού έπρεπε να την επιβάλει ο αθλητικός δικαστής της λίγκας.

Δηλαδή μια ποινή που προβλέπει το Κράτος δεν την βεβαιώνει κάποιο κρατικό όργανο (όπως ο αστυνομικός το πρόστιμο), αλλά ο αθλητικός δικαστής, δηλαδή ένας ιδιωτικός υπάλληλος ενός σωματείου. Ο αθλητικός δικαστής ακόμα και αν είναι τακτικός δικαστής, αποτελεί στην ουσία ιδιωτικό υπάλληλο, καθώς πληρώνεται από την ΕΠΟ.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το χρονολόγιο της υπόθεσης με τις ημερομηνίες σταθμούς και όλα όσα συνέβησαν:

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

2018
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ

Το 2018, ο Κυριάκος Θωμαΐδης δεν εργαζόταν στο Open του Ιβάν Σαββίδη όπως σήμερα, αλλά ήταν ακόμα υπάλληλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου στον ΣΚΑΙ (ραδιόφωνο/τηλεόραση). Οι σχέσεις ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού ήταν ακόμα πολύ κακές σε διοικητικό επίπεδο (λόγω της διαιτησίας Κύζα στον ημιτελικό κυπέλλου του 2017 και του περιστατικού με το κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ίβιτς στα playoffs της ίδιας χρονιάς) και τα δημοσιεύματα του Κυριάκου Θωμαΐδη χτυπούσαν συχνά τον ΠΑΟΚ.

Τότε ο κ. Θωμαΐδης αναρωτήθηκε από το blog του σε ποιον ανήκει το «Le Challet» της Ξάνθης, δηλαδή το τετράστερο ξενοδοχείο που χτίστηκε μαζί με το προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ Ξάνθη, αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο ότι δεν ανήκει στον ίδιο...

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
7.000 ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ!

Στις 31/03/2019, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Ξάνθη στα Πηγάδια. Στο γήπεδο θα δώσουν παρουσία 7.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ (!) γεγονός που προκαλεί αίσθηση λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών φιλοξενουμένων ομάδων, ενώ πολλοί φίλοι των γηπεδούχων δεν μπόρεσαν να πάνε στο γήπεδο...

Ο δικέφαλος νίκησε με σκορ 1-2 (είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο) και έκανε αποφασιστικό βήμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 5 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, έχοντας κερδίσει 6 βαθμούς στους δύο αγώνες με την Ξάνθη.

ΜΑΙΟΣ 2019
ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Στις 26/05/2019, ο μακαρίτης δημοσιογράφος και τότε πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM είχε αναφέρει ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την Ξάνθη αλλά και τον Παναιτωλικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης»!

Την ίδια περίοδο οργιάζουν οι φήμες ότι στόχος της νέας κατάστασης στην Ξάνθη είναι να καταστεί η περιοχή (ξενοδοχείο και προπονητικό) κέντρο προετοιμασίας ομάδων από τη Ρωσία.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
Η ΕΠΟ «ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ» ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ!

Όπως έχουμε αναφέρει, η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον νόμο του Κράτους. Παρόλα αυτά και η ίδια η ΕΠΟ στους δικούς της κανονισμούς (ΚΑΠ) προέβλεπε ποινές για την πολυιδιοκτησία. Ξαφνικά στις 26/07/2019 η διοίκηση Γραμμένου σπεύδει να διαγράψει τις ποινές για την πολυιδιοκτησία από τον ΚΑΠ και άπαντες απορούν γιατί...

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στις 03/12/2019, ο τηλεοπτικός σταθμός One, φέρνει στο φως σοβαρά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη Ιωάννης Καλπαζίδης σερβιτόρος από το Κιλκίς, είχε αγοράσει από το 2018 τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της Κυπριακής εταιρείας Rfa, εξαγοράζοντας την εταιρεία Vialand του Πανόπουλου στην οποία ανήκαν οι εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, ο σερβιτόρος ανιψιός του Σαββίδη, κατέθεσε (βάσει του ρεπορτάζ) 10 εκατομμύρια ευρώ στην Rfa πριν την αγοραπωλησία. Επικερδές επάγγελμα αυτό του σερβιτόρου...

Ήταν όμως δικά του τα χρήματα; Μπορούσε ένας σερβιτόρος να χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια ευρώ αυτές τις ενέργειες;

Ποια ήταν λοιπόν η Rfa; Η εταιρεία αυτή φερόταν να έχει πλήθος συναλλαγών με τις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη, καθώς μεσολάβησε στην πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, λάμβανε απευθείας δάνεια από την Dimera (offshore εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη), ενώ είχε συναλλαγές με Atlantis, OPEN και Σουρωτή. Με λίγα λόγια βάσει του ρεπορτάζ, η εταιρεία του Καλπαζίδη συμμετείχε σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη.

Επίσης, στην Rfa, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανήκε και η Paralot, ιδιοκτήτρια του site SDNA.

Την επομένη, η ίδια η Super League (πρόεδρος της οποίας ήταν ο προερχόμενος από την ΑΕΚ Μηνάς Λυσάνδρου), ζήτησε επισήμως διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία κάλεσε ΠΑΟΚ και Ξάνθη για εκδίκαση των καταγγελιών.

ΠΑΟΚ: «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» - ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΒΟΛΩΝ

Στις 12/12/2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δήλωσε ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία και τη σύνθεση της Ε.Ε.Α. Τότε οι «κουμπαριές» δεν ενοχλούσαν...

Στις 19/12/2019 μετά από μάχη που έδωσαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κατάφεραν να πάρουν αναβολή της υπόθεσης παρότι είχαν δηλώσει ότι δεν φοβούνται τίποτα. Νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 10/01/2020. Η Ξάνθη κατάφερε και πήρε μία ακόμα σύντομη αναβολή για τις 16/01/2020.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είπαν το αμίμητο, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στον Νίκο Σαββίδη (γιος του) και στην Κυριακή Σαββίδη (σύζυγός του)!

Την ίδια περίοδο, η κ. Ειρήνη Μαρούπα (μέλος της Ε.Ε.Α.) ήταν μόνιμη θαμώνας του πάνελ της εκπομπής «Η Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN του Ιβάν Σαββίδη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Την Δευτέρα 27/01/2020 η Ε.Ε.Α. εκδίδει το πόρισμά της, δεχόμενη με ψήφους 4-1, ότι υφίσταται πολυιδιοκτησία στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και με ψήφους 3-2 εισηγείται τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν κατά του υποβιβασμού και ζήτησαν αναστολή ήταν η κ. Μαρούπα!

Δηλαδή η Μαρούπα ήταν θαμώνας στο κανάλι του Σαββίδη και ψήφισε κατά του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ. Το πως κατέληξαν να την κατηγορούν οι οπαδοί της ομάδας, παραμένει μυστήριο ακόμα και έως σήμερα...

ΤΟ... ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Η Ε.Ε.Α. εξέδωσε την απόφασή της στις 6 το απόγευμα, την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Βόλος για το πρωτάθλημα της Super League.

Ακόμα και σήμερα, κάποιοι έχουν το θράσος κατηγορούν την επιτροπή ότι η απόφαση εκδόθηκε την ώρα του αγώνα γιατί δήθεν ήθελε να χυθεί... αίμα στις εξέδρες!

Το ερώτημα είναι ποιο αίμα θα χυνόταν; Ποιος θα ήταν ο δολοφόνος και ποιοι οι νεκροί; Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οπαδοί του ΠΑΟΚ, ενώ ο Βόλος ήταν μία φιλική ομάδα με πλήθος δανεικών παικτών από τον Δικέφαλο. Ποιοι θα έχαναν λοιπόν τη ζωή τους;

Η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια μετά, χύθηκε αίμα στη Θεσσαλονίκη (του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού), άρα δολοφόνοι κυκλοφορούν γύρω μας και δεν χρειάζονται καμία απόφαση της Ε.Ε.Α. για να σκοτώσουν, αλλά στην περίπτωση εκείνη ποιο αίμα θα χυνόταν; Κανένας δεν το απαντάει και κυρίως κανένας δεν το ρωτάει...

Στο μυαλό τους, οι επιτροπές και οι δικαστές πρέπει να φοβούνται τους εν δυνάμει αιματοκυλιστές και να προσέχουν τι ώρα θα εκδίδουν τις αποφάσεις για να μην θυμώσουν οι φανατικοί οπαδοί!

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στα θρασίμια που μιλάνε για αίμα, πως οι επιτροπές στην Ελλάδα δεν θα υποκύπτουν σε δολοφόνους και θα εκδίδουν αποφάσεις Ο,ΤΙ ΩΡΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ! Στο κάτω-κάτω αυτοί που πήραν κάποτε βαθμούς με μεταμεσονύκτιες αποφάσεις και σφράγιζαν εισιτήρια τα ξημερώματα ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ!

«ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΟΥ»

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξεκινάει πορείες και διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο».

Το ίδιο βράδυ (27/01/2020), ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης δίνει συνέντευξη στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN. Μιλάει και εκείνος για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, για κίνδυνο εθνικής συνοχής, για εθνικό θέμα, κτλ.

Ο ΠΑΟΚ παίζει ξανά το κλασικό του χαρτί... Οι πολιτικοί στρέφονται στο πλευρό του δικεφάλου και τον αγκαλιάζουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που πρέπει να ακυρωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας (ΝΔ) δηλώνει εξοργισμένος επειδή «το πρωτάθλημα δήθεν παίζεται εκτός γηπέδου». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης επιτίθεται κατά του υφυπουργού αθλητισμού και αναφέρει ότι η ΕΕΑ ελέγχεται από αυτόν. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, τονίζοντας ότι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε με αφορμή το ποδόσφαιρο! Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης που αργότερα έγινε και πρόεδρος της ΕΠΟ, δηλώνει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ! Ακόμα και ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης καταφέρθηκε δημόσια κατά της απόφασης της Ε.Ε.Α.

Και φυσικά η κυβέρνηση κατέβασε τα παντελόνια λίγες ώρες μετά...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Δεκαεννέα ώρες (!) μετά το πόρισμα της Ε.Ε.Α., η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία η ποινή του υποβιβασμού για πολυϊδιοκτησία μετατρέπεται σε ποινή απλής αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνευε πλέον με υποβιβασμό, αλλά μόνο με αφαίρεση βαθμών!

Στο SDNA ήταν ξεκάθαροι: «Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δεν πέφτουν κατόπιν κυβερνητικής απόφασης». Η απόφαση της κυβέρνησης κράτησε τον δικέφαλο στην κατηγορία σύμφωνα με το πορτοκαλί site:

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

Όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, ο αθλητικός νόμος προέβλεπε υποβιβασμό που τον επιβάλουν τα αθλητικά δικαστήρια. Αυτό που δεν ξεκαθάριζε ο νόμος, ήταν αν τα αθλητικά δικαστήρια προβαίνουν σε απλή επικύρωση του πορίσματος της Ε.Ε.Α. (αν δηλαδή το πόρισμα είναι δεσμευτικό) ή αν μπορούν να μπουν στην ουσία του και να κρίνουν αν είναι σωστό ή λάθος.

Ο νόμος ανέφερε επί λέξει:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον».

Ο νόμος δεν διευκρίνιζε αν το οικείο δικαιοδοτικό όργανο (πειθαρχικό Σούπερ λιγκ και στη συνέχεια επιτροπή εφέσεων) μπαίνει στην ουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε στη Βουλή τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ ότι η εισήγηση της Ε.Ε.Α. δεν είναι δεσμευτική και το SDNA πανηγυρίζει για τις δηλώσεις του:

Υπήρχε λοιπόν ζήτημα νομικής ερμηνείας. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η εισήγηση ήταν δεσμευτική για τον απλούστατο λόγο ότι ο αθλητικός νόμος που προέβλεπε την ποινή, είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να κρίνεται από ένα ιδιωτικό όργανο όπως το πειθαρχικό της Super League ή η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ή τους διεθνείς οργανισμούς (Cas).

Η εμπλοκή τους ήταν απλώς στην τυπική καταγραφή της ποινής, όπως η υπάλληλος της τράπεζας εισπράττει τον φόρο, χωρίς να εξετάζει αν επιβλήθηκε ορθά.

Αν η ΕΠΟ δεν είχε καταργήσει την ποινή της πολυιδιοκτησίας στον ΚΑΠ, τότε όντως τα αθλητικά δικαστήρια θα μπορούσαν να δικάσουν επί της ουσίας τον ΠΑΟΚ, γιατί αυτά είναι αρμόδια για την ερμηνεία του ΚΑΠ. Όπως είδαμε πιο πάνω όμως, την είχε καταργήσει!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει βέβαια ένα φαινομενικά εύλογο παράπονο του ΠΑΟΚ: Κάθε άνθρωπος και κάθε νομικό πρόσωπο που δικάζεται σε αυτό τον κόσμο, έχει δικαίωμα να δικαστεί ξανά δεύτερη φορά. Έχει δικαίωμα σε μια έφεση, σε μια επανεξέταση της υπόθεσής του με κάποιον τρόπο.

Αν τα αθλητικά δικαστήρια λοιπόν δεν μπορούν να κρίνουν στην ουσία το πόρισμα της Ε.Ε.Α. τότε που θα μπορούσε λοιπόν να δικαστεί ο ΠΑΟΚ;

Η απάντηση για όλους τους νομικούς είναι η εξής και είναι απλούστατη: Στα διοικητικά δικαστήρια!

Η Ε.Ε.Α. είναι διοικητικό όργανο της Πολιτείας. Κάθε απόφασή της προσβάλλεται στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια που αποτελούνται από διοικητικούς τακτικούς δικαστές. Ο ΠΑΟΚ όφειλε να πάει εκεί και αν κατάφερνε να ακυρώσει την απόφαση της Ε.Ε.Α. τότε να πάει μετά στα αθλητικά δικαστήρια την ακύρωση και να ζητήσει να μην βεβαιωθεί η ποινή.

Όπως ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στον εφοριακό και να του πει «Δεν σε πληρώνω γιατί δικαιώθηκα στο διοικητικό δικαστήριο».

Τέλεια και παύλα! Τόσο απλά!

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταδικάστηκε από την Ε.Ε.Α., προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώθηκε.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:

Φυσικά, το ίδιο έκανε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Προσέφυγε κανονικά στα διοικητικά δικαστήρια για την κατά νόμον επανεξέταση της υπόθεσής του. Μόνο οι προσφυγές απορρίφθηκαν, γιατί προφανώς το πόρισμα της ΕΕΑ περί πολυιδιοκτησίας κρίθηκε άρτιο.

Στις 27/02/2020 το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές ΠΑΟΚ και Ξάνθης και στις 10/02/2020 το διοικητικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

ΑΝΟΙΞΗ 2020
ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ

Ο ΠΑΟΚ είδε τις προσφυγές του στα διοικητικά δικαστήρια να πηγαίνουν στον βρόντο και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για οποιονδήποτε από το πρώτο έτος της νομικής και πάνω. Η Ε.Ε.Α. είχε εκδώσει ένα πόρισμα και τα διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν κάθε προσφυγή του ΠΑΟΚ και δε χορήγησαν ούτε καν προσωρινή διαταγή για να το παγώσουν.

Από τη στιγμή λοιπόν που το πόρισμα ήταν «ενεργό», τα αθλητικά δικαστήρια της λίγκας και της ομοσπονδίας, είχαν χρέος να βεβαιώσουν την προβλεπόμενη ποινή του αθλητικού νόμου, η οποία μετά την «ντροπολογία» Μητσοτάκη, ήταν αφαίρεση 5-10 βαθμών και όχι υποβιβασμός.

Αυτός ήταν ο λόγος που τα αθλητικά δικαστήρια δεν μπήκαν στην ουσία. Άλλωστε, αν ήταν «στημένα», θα μπορούσαν πολύ απλά να κάνουν ένα copy/paste το σκεπτικό του πορίσματος της Ε.Ε.Α. και θα είχαν μπει στην ουσία. Τόσο απλά!

Το πόρισμα της Ε.Ε.Α. επικυρώθηκε από το πειθαρχικό όργανο της Super League στις 05/03/2020 που επέβαλε ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια επικυρώθηκε και από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 14/04/2020. Ακολούθως, ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CAS

Το CAS είναι το ανώτατο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο αθλητισμού και εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το δικαστήριο αυτό κρίνει αμετάκλητα τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστικών οργάνων σε όλο τον κόσμο και ο ΠΑΟΚ προσέφυγε εκεί, όπως είχε δικαίωμα.

Το CAS δεν δικαίωσε ποτέ τον ΠΑΟΚ. Το διεθνές αθλητικό δικαστήριο δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης και δεν έκρινε αν υπήρχε πολυιδιοκτησία ή όχι. Ο δικέφαλος του βορρά δεν αθωώθηκε στο CAS, απλώς το διεθνές δικαστήριο ζήτησε να ξαναδικαστεί η υπόθεση στην Ελλάδα για να μπουν τα αθλητικά δικαστήρια στην ουσία, παρότι ο Ελληνικός νόμος δεν το απαιτούσε.

Το CAS βρίσκεται πάνω από τα αθλητικά δικαστήρια και δεν συμφωνεί αυτά να σφραγίζουν κρατικές αποφάσεις. Η νομολογία του θέλει να μπαίνουν τα αθλητικά δικαστήρια στην ουσία και αδιαφορεί για τον νόμο της κάθε χώρας.

Έτσι, αναίρεσε την απόφαση της επιτροπής εφέσεων και ζήτησε από την επιτροπή να δικάσει την υπόθεση, μπαίνοντας στην ουσία.

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Όταν λοιπόν το CAS ζήτησε στις 10/07/2020 να ξαναδικαστεί η υπόθεση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, ξεκίνησε το bullying από διάφορα ΜΜΕ προς τα μέλη της επιτροπής εφέσεων. Έτσι τα μέλη δεν άντεξαν την πίεση και αναγκάστηκαν να παραιτηθούν:

- Στις 13/07/2020 παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων Παναγιώτης Φιλόπουλος και το μέλος της επιτροπής Γεράσιμος Βρυώνης.

- Στις 14/07/2020 τρία αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής εφέσεων, Παγώνα Παναγιώτου, Χαρίκλεια Ηλιοπούλου και Ιωάννης Παπαϊωαννου αρνήθηκαν το διορισμό τους στην επιτροπή εφέσεων!

- Στις 16/07/2020, παραιτήθηκε και ο εφέτης Στέφανος-Γρηγόρης Φετζιάν.

- Στις 17/07/2020 παραιτήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής εφέσεων Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου και Νίκος Βόκας.

Η επιτροπή εφέσεων έμεινε για μήνες χωρίς μέλη (!) και ο ΠΑΟΚ δεν δικαζόταν.

Η νέα σύνθεση της επιτροπής εφέσεων αποφασίστηκε στις 09/10/2020. Πως ορίστηκαν τα μέλη της; Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, τα μέλη θα τα όριζε ο Προϊστάμενος του Εφετείου (αφού μιλάμε για τακτικούς δικαστές).

Στην Ελλάδα τους δικαστές, τους ψήφισαν οι πρόεδροι των ενώσεων της ΕΠΟ, οι λεγόμενοι και βλαχοπρόεδροι. Μάλιστα τα ποσοστά όσων εξελέγησαν ήταν ποσοστά... Τσαουσέσκου! Κάποιοι δικαστές πήραν 40 ψήφους και κάποιοι... μηδέν!

- Με τι κριτήριο όμως έγινε η ψηφοφορία;

- Τι ήταν αυτό που έκριναν οι βλαχοπρόεδροι στους τακτικούς δικαστές και τους ψήφισαν;

- Είδαν τα βιογραφικά τους; Είδαν τις σπουδές τους;

- Έμαθε ο βλαχοπρόεδρος του κάθε χωριού να κρίνει τους τακτικούς δικαστές της Πολιτείας;

- Γιατί κάποιοι δικαστές πήραν μαζικά όλες τις ψήφους και κάποιοι ελάχιστες;

- Πώς έτυχε συγκεκριμένοι υποψήφιοι δικαστές να έχουν τόσο μεγάλο ρεύμα;

- Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες ότι κάποιοι πήραν χαρτάκι για το ποιους να ψηφίσουν;

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020
ΤΟ... BULLYING ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑΡΕΝΗ

Φυσικά οι δικαστές που πήραν τις ελάχιστες ψήφους ορίστηκαν ως αναπληρωματικοί. Η ζωή τα έφερε έτσι που χρειάστηκε αναπλήρωση και ο αναπληρωματικός δικαστής Γιαρένης πήρε ελάχιστες ψήφους βλαχοπροέδρων, αλλά μπήκε στην επιτροπή.

Τότε κάποιοι αισθάνθηκαν ανασφάλεια και άρχισαν να του επιτίθεται επειδή οι κόρες του ήταν στο τμήμα στίβου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΦΕΣΕΩΝ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επιτροπή εφέσεων κάλεσε τον ΠΑΟΚ να δικαστεί επί της ουσίας σύμφωνα με την εντολή του CAS. Η απόφαση ήταν απαλλακτική για τον ΠΑΟΚ. Η επιτροπή εφέσεων που αποφασίζει βάσει του ΚΑΠ, αποφάσισε να αθωώσει το δικέφαλο για μία κατηγορία που η ΕΠΟ είχε αποποινικοποίησει!

Ωστόσο ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο της χώρας. Τα διοικητικά δικαστήρια που είναι αρμόδια, δεν ακύρωσαν το πόρισμα της ΕΕΑ μέχρι σήμερα. Απλώς η επιτροπή εφέσεων, αρνήθηκε (με δική της αιτιολόγηση) να επιβάλει στον ΠΑΟΚ τις ποινές που έκριναν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας!

Για να φτάσουμε δηλαδή στην απαλλαγή του ΠΑΟΚ χρειάστηκαν τα εξής:

- Η κυβερνητική τροπολογία που μετέτρεψε τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών.

- Το bullying στους δικαστές της επιτροπής εφέσεων που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

- Η εκλογή νέας επιτροπής από τους «βλαχοπροέδρους» των ενώσεων με ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη.

- Το bullying στον δικαστή Γιαρένη που είδε στα μανταλάκια τις κόρες του.

Και όμως, παρόλα αυτά, στον ΠΑΟΚ έχουν το θράσος να μιλάνε για στημένες επιτροπές επειδή ένα μέλος της ΕΕΑ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά!

Ε και; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Απαγορεύεται; Υπάρχει εντοπιότητα πανεπιστημίων; Αν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αυτό θα σήμαινε ότι θα ευνοούσε τον ΟΦΗ;

ΟΠΑΔΟΙ ΠΑΟΚ:
«ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ»!

Οι βαθμοί επιστράφηκαν στον ΠΑΟΚ και παρόλα αυτά ο δικέφαλος έχασε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό ο οποίος έκανε δύο φορές πάρτι στην Τούμπα. Επίσης οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν το δικέφαλο και στο κύπελλο το οποίο και κατέκτησαν!

Το αφήγημα του οργανισμού του ΠΑΟΚ βέβαια ήταν ότι ταλαιπωρήθηκε από τη δικαστική περιπέτεια και γι αυτό έχανε στα γήπεδα!

Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι την ίδια περίοδο ακριβώς, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την εισήγηση υποβιβασμού από την επιτροπή δεοντολογίας με κατηγορίες για στημένους αγώνες.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν είχε μία κυβερνητική τροπολογία να σβήσει τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Για τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει η αθώωση, ο ερυθρόλευκος οργανισμός ζούσε με τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού και παρόλα αυτά κατέκτησε το νταμπλ και έκανε θριάμβους στην Ευρώπη.

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ CAS;

Μετά την απαλλαγή του ΠΑΟΚ στην επιτροπή εφέσεων, ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα ως διάδικος να προσφύγει στο CAS και δεν το έκανε. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ επιχειρούν να χλευάσουν τη στάση του Ολυμπιακού και λένε ειρωνικά «Γιατί δεν πήγατε στο CAS;»

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβερνητική τροπολογία που γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από τον κίνδυνο του υποβιβασμού, προέβλεπε ότι οι ποινές για πολυϊδιοκτησία επιβάλλονται «στο τρέχον πρωτάθλημα» στο οποίο θα διαπιστωθεί η παράβαση.

Ακόμα λοιπόν και αν ο Ολυμπιακός πήγαινε στο CAS, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η σεζόν θα είχε τελειώσει και ο ΠΑΟΚ θα έμενε ατιμώρητος, καθώς οι παραιτήσεις των δικαστών και η καθυστέρηση στην εκλογή των νέων δικαστών τρέναρε τη διαδικασία προς όφελος του δικεφάλου και η τροπολογία της κυβέρνησης είχε φροντίσει να τον προστατεύσει διπλά.

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Όπως είδαμε, οι αρχικές προσφυγές ΠΑΟΚ και Ξάνθης στα διοικητικά δικαστήρια, απορρίφθηκαν. Αναφορικά με τις τελεσίδικες αποφάσεις τους, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία πληροφορία περί ανατροπής του πορίσματος της Ε.Ε.Α. Άλλωστε, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα το είχαν κάνει «σημαία» στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τα μέσα που τη στηρίζουν. Αντιθέτως, τηρούν άκρα του τάφου σιωπή.

Εφόσον δεν υπάρχει ανατροπή του πορίσματος, τότε αυτό ισχύει κανονικά, ό,τι και αν αποφάσισαν οι δικαστές που επέλεξε η ΕΠΟ, κάνοντας δική τους αξιολόγηση της υπόθεσης.

Φυσικά, σε περίπτωση τελεσίδικης απόρριψης των διοικητικών προσφυγών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η υπόθεση μπορεί να ανακινηθεί οποτεδήποτε μελλοντικά, με καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου τα σχετικά πειθαρχικά αδικήματα είναι απαράγραπτα.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι, από την πλευρά μας, σας παρουσιάσαμε το πιο αναλυτικό αφιέρωμα και χρονολόγιο με όλα όσα συνέβησαν σε αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, παραθέτοντας ντοκουμέντα και αλήθειες και όχι ψέματα και αφηγήματα, όπως κάποιοι άλλοι. Τα συμπεράσματα για την ουσία της υπόθεσης, ανήκουν σε εσάς...

Διαβάστε επίσης

Τρία χρόνια από τη δικαίωση Μαρινάκη στη σκευωρία του αιώνα!

Τρία χρόνια από τη δικαίωση Μαρινάκη στη σκευωρία του αιώνα!

Η Αθλητική διαπλοκή δεν ξεχνάει: Με τη συμπλήρωση τριών ετών από την αθώωση Μαρινάκη, θυμίζει το απίστευτο χρονικό της μεγαλύτερης σκευωρίας όλων των εποχών. Πώς ο Ολυμπιακός νίκησε ένα ολόκληρο σύστημα, μόνος απέναντι σε όλους!

...του ΠΑΟ η ιστορία!

...του ΠΑΟ η ιστορία!

Με αφορμή τα γενέθλια του Παναθηναϊκού, η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την «βίβλο» με τη σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού, σε ένα αφιέρωμα-«ποταμό»...

«Επιχείρηση Μπαρτζώκας»: Το ύπουλο σχέδιο και ο βρώμικος πόλεμος

«Επιχείρηση Μπαρτζώκας»: Το ύπουλο σχέδιο και ο βρώμικος πόλεμος

Η Αθλητική διαπλοκή ξετυλίγει το μεγάλο σχέδιο του Παναθηναϊκού να απομακρύνει από τον Ολυμπιακό τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον ολοκληρωτικό πόλεμο που δέχεται ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής όλων των εποχών, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί όσο κανείς άλλος στο παρελθόν.

Τα τέσσερα νέα αυτογκόλ του Γιαννακόπουλου

Τα τέσσερα νέα αυτογκόλ του Γιαννακόπουλου

Η αλλοίωση του φετινού πρωταθλήματος, η απολογία των διαιτητών, ο Συμεωνίδης και ο Βασιλακόπουλος. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα τέσσερα αυτογκόλ στο νέο χθεσινό (24/1) κρεσέντο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.