Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα

Η πρώτη, δειλή κρατική αντίδραση στις καταγγελίες-σοκ του Ολυμπιακού και η ταμπακιέρα
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 - 16:25

Διαβάστε την αλήθεια για την αντίδραση του Υπουργείου αθλητισμού στις καταγγελίες Κουντούρη για φοροδιαφυγή. Η απάντηση του Ολυμπιακού και τα «καυτά» ερωτήματα για το Υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Κουντούρη, στην οποία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατήγγειλε φαινόμενα φοροδιαφυγής στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για να υπάρξει μία πρώτη, δειλή αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο αρμόδιος για τον αθλητισμό, αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε υπουργική απόφαση για τη διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελεγκτικών διαδικασιών σε αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τριμελή κλιμάκια, τα οποία θα αποτελούνται από δύο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Οικονομικής Υποστήριξης Τομέα Αθλητισμού του Υπουργείου Αθλητισμού.

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός εξέδωσε ακολούθως επίσημη ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε την ελπίδα να ενεργοποιηθεί και το Υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Αυτή λοιπόν είναι η ουσία. Οι επιτόπιοι έλεγχοι κλιμακίων του Υπουργείου αθλητισμού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει, είναι σαφείς και συγκεκριμένες κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή μεγάλων αθλητικών σωματείων, αντιπάλων του Ολυμπιακού.

Στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 1.700.000 ευρώ σε μία τριετία μόνο για τα συμβόλαια των αθλητών του. Αληθεύει ότι στα άλλα μεγάλα σωματεία, οι αντίστοιχες βεβαιώσεις φόρων κινούνται από 40.000 - 140.000 ευρώ ή όχι;

Εφόσον ένα σωματείο αποκτά αθλητές με υψηλό κασέ (σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι παράγοντές του, τα ΜΜΕ, αλλά και η πιάτσα), πώς είναι δυνατόν να βεβαιώνονται τόσο χαμηλά ποσά προς την εφορία, ενώ στον Ολυμπιακό βεβαιωνονται ποσά-μαμούθ, σε ένα σωματείο που δηλώνει τα πάντα στην εφορία, δοξάζοντας ταυτόχρονα τον Ελληνικό αθλητισμό με την ασύλληπτη συγκομιδή ευρωπαϊκών τίτλων που έχει;

Οι φορολογικές δηλώσεις των σωματείων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. Συνεπώς, η διαπίστωση των όσων συμβαίνουν, είναι μία απλή διαδικασία. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους επιτόπιους ελέγχους του Υπουργείου αθλητισμού στους χώρους προπονήσεων των ομάδων. Οι καταγγελίες αφορούν φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα και αθέμιτο ανταγωνισμό. Αρμόδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το Υπουργείο Οικονομικών και αρμόδια για τους φορολογικούς ελέγχους είναι η Α.Α.Δ.Ε.

Ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης. Τα πάντα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά. Έχουμε διαβάσει ότι πολίτες θα ελέγχονται ακόμα και βάσει των προσωπικών τους φωτογραφιών που κοινοποιούν στα social media. Πώς είναι δυνατόν να μην ελέγχονται οι φορολογικές δηλώσεις των αντιπάλων του Ολυμπιακού κατά την τελευταία τριετία με βάση τις καταγγελίες Κουντούρη;

Ο φίλαθλος κόσμος της χώρας βοά, καθώς οι καταγγελίες ήταν σοβαρές, απτές και συγκεκριμένες. Η καθυστερημένη αντίδραση του Υπουργείου αθλητισμού καταδεικνύει ότι οι αντιδράσεις του κόσμου, είναι έντονες. Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού επέλεξαν να μην διαψεύσουν τις καταγγελίες και δεν έδωσαν φορολογικά στοιχεία στη δημοσιότητα. Ήταν επιλογή τους και κρίνονται για αυτήν.

Το ερώτημα πλέον είναι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν αντιδρά και δεν παίρνει θέση. Θέλουν να καλύψουν κάποιον; Θα γίνουν έλεγχοι από την Α.Α.Δ.Ε. στα μεγάλα αθλητικά σωματεία, αν συμβαίνει τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή ή μας ενδιαφέρει αν εκδίδουν αποδείξεις οι καστανάδες;

Το συμπέρασμα είναι ότι η μέχρι στιγμής κυβερνητική αντίδραση γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Έχουμε μέλι (επιτόπιοι έλεγχοι Υπουργείου Αθλητισμού), αλλά όχι τηγανίτα (Υπουργείο οικονομικών, Α.Α.Δ.Ε.).

Θα υπάρξει μια ουσιαστική, συντονισμένη κρατική αντίδραση απέναντι στις σοκαριστικές καταγγελίες για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ή κάποιοι επιδιώκουν να καλύψουν τόσο σοβαρά φαινόμενα; Θα υπάρξει επιτέλους ισονομία ή θα πληρώνει μόνο ένας και οι άλλοι θα κρύβονται πίσω από την ατιμωρησία;

Διαβάστε επίσης

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Οι κρυμμένες αλήθειες για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985

Πέτσινα πέναλτι, αστείες κληρώσεις και μία καταγγελία για δωροδοκία τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια. Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τον φάκελο μίας ακόμα «πορείας», παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και αλήθειες που δεν έχει πει ποτέ κανείς.

Μάρτυς μας ο Θεος...

Μάρτυς μας ο Θεος...

Αλλοίωση πρωταθλήματος, ξεδιάντροπα πανηγύρια μίας χάρτινης νίκης, προπαγάνδα, σπέκουλα και λάσπη. Όλα αυτά δέχτηκαν ένα πανίσχυρο χτύπημα από τη σημερινή κατάθεση ψυχής του γιατρού Χρήστου Θέου λίγες μέρες μετά τη διακοπή της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην πράξη...

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην πράξη...

Οι οριακές μάχες δικαιώνουν τις καταγγελίες Κουντούρη για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές του Πειραιά και οι εισαγγελείς παραμένουν αδρανείς. Ζούμε στην Ελλάδα ή την Βόρεια Κορέα;