Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με προπαγάνδα από το καναβάτσο, δεν «τσιμπάνε» ούτε τα πρόβατα...

Με προπαγάνδα από το καναβάτσο, δεν «τσιμπάνε» ούτε τα πρόβατα...
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 - 11:14

Η προπαγάνδα είναι μαγική. Μετατρέπει τα μηδενικά σε νούμερα. Όμως αργά ή γρήγορα, η αλήθεια λάμπει και η πραγματικότητα τούς εκθέτει. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τις επικοινωνιακές κωλοτούμπες του φετινού μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η αμηχανία που δείχνουν τα επικοινωνιακά στηρίγματα του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

ΚΑΕ, σελίδες, δημοσιογράφοι και τρολάκια εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα το φετινό καλοκαίρι. Άνοιξαν το στόμα τους και το χάλασαν. Δημιούργησαν προσδοκίες και πλέον προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα για το ανέκδοτο που παρουσίαζεται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παρκέ.

Ήδη στη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός έχει γράψει 2-0 στις νίκες επί του Παναθηναϊκού και 1-0 στους τίτλους. Η «πράσινη dream team που έφτιαξε ο Γιαννακόπουλος για να στείλει τον γαύρο στη Δ' εθνική», βρίσκεται στο φυσικό της χώρο, το καναβάτσο και προβληματίζει σοβαρά με τις εμφανίσεις της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα επικοινωνιακά στηρίγματα εκλιπαρούν τον κόσμο να δώσει χρόνο, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Οι εξελίξεις οδηγούν μοιραία σε κλυδωνισμούς, οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες και το ενδεχόμενο μίας ακόμα αποτυχημένης χρονιάς φαντάζει πλέον πολύ βαρύ.

Μοναδικό τους σωσίβιο αισθάνονται ότι αποτελούν οι αποτυχημένες απόπειρες να χτυπήσουν επικοινωνιακά τον Ολυμπιακό. Με αφορμή την εντός προγράμματος ήττα από την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, ξεκίνησαν μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων, κάνοντας λόγο για αποδυνάμωση του Ολυμπιακού, για δικαιολογίες του Μπαρτζώκα αναφορικά με την κούραση των διεθνών, κτλ. Όμως οι κωλοτούμπες, μοιραία θα σε εκθέσουν...

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω στις 7 Ιουλίου. Όταν ο Ολυμπιακός είχε χάσει Σλούκα και Βεζένκοφ, τα πράσινα επικοινωνιακά στηρίγματα ξεκίνησαν τις βαθυστόχαστες μπασκετικές αναλύσεις. Ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίμπος έγραφε στο SDNA, ότι ο Ολυμπιακός έχασε το 50% της επίθεσής του:

Με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό στο super cup και ο ίδιος δημοσιογράφος έγραψε ότι ο Ολυμπιακός έχει τον ίδιο κορμό παικτών, άρα λογικό ήταν να έχει πλεονέκτημα απέναντι στον Παναθηναϊκό!

Το ερώτημα είναι πώς γίνεται μία ομάδα να χάνει το 50% της επίθεσής της, όπως ο ίδιος έγραφε, αλλά να διατηρεί σταθερό τον κορμό της. Μήπως έπρεπε απλά να δικαιολογηθεί η ήττα του Παναθηναϊκού;

Μετά την προχθεσινή ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, είχαμε όμως ξανά μεταστροφή! Ο «σταθερός κορμός» του Ολυμπιακού, μετατράπηκε στη «σκληρη είσοδο της μετά Βεζένκοφ εποχής».

Ας δούμε ένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα. Μετά τη συντριβή του Παναθηναϊκού στο super cup της Ρόδου, ο Χρήστος Μπούκουρας έκανε λόγο για «έτοιμη» και «δουλεμένη» ομάδα του Ολυμπιακού, γιατί μάλλον έπρεπε κάπως να δικαιολογηθεί η αγωνιστική τραγωδία του τριφυλλιού:

Προχθές όμως, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, είχαμε ξανά μεταστροφή! Η «έτοιμη» και «δουλεμένη» ομάδα, μετατράπηκε σε ομάδα με «μεγάλο πρόβλημα», λόγω της απώλειας Σλούκα και Βεζένκοφ, ενώ μας έγραφε για το λάθος του Μπαρτζώκα να μην κρατήσει τον Σλούκα.

Πώς γίνεται άραγε μία ομάδα να είναι «έτοιμη και δουλεμένη», αλλά να έχει «μεγάλο πρόβλημα»; Αλήθεια, αυτό το πρόβλημα του Ολυμπιακού, γιατί δεν το ανέδειξε ο Παναθηναϊκός σε δύο συνεχόμενους αγώνες, κανένας εκ των οποίων δεν έγινε στο ΣΕΦ;

Η αλήθεια είναι ότι δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Από τη μία θέλουν να παρουσιάσουν τον Ολυμπιακό ως αποδυναμωμένο, για να ικανοποιήσουν το κοινό τους και να πλήξουν τους Ερυθρόλευκους και από την άλλη παρουσιάζουν τον Ολυμπιακό ως πανίσχυρο, για να δικαιολογήσουν τις ήττες του Παναθηναϊκού και να ηρεμήσουν το κοινό τους...

Το θράσος φτάνει στο απόγειό του, όταν κατηγορούν τον Ολυμπιακό ότι ψάχνει «δικαιολογίες» στην κούραση των παικτών μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, λόγω των δηλώσεων Μπαρτζώκα, ενώ οι ίδιοι χτυπάνε υπερωρίες για να βρουν δικαιολογίες για το πράσινο συνονθύλευμα: Δεν έχει δέσει η ομάδα, δεν έχουν κάνει πολλές προπονήσεις όλοι μαζί, ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμος, κτλ.

Θυμηθείτε ένα άλλο περιστατικό από το καλοκαίρι που πέρασε. Όταν ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Κάιλ Γκάι, διαβάζαμε για «δολοφόνο», «αυθεντικό σκόρερ» και «μπομπέρ»!

Φυσικά, όσοι γνωρίζουν από μπάσκετ, αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η σεζόν ξεκίνησε, ο Γκάι σημείωσε μηδέν πόντους στον πρώτο αγώνα με τον Ολυμπιακό, μηδέν πόντους στον δεύτερο αγώνα με τον Ολυμπιακό, μηδέν πόντους στον αγώνα της Euroleague με την Μπάγερν και τέσσερις ολάκερους πόντους στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με το Μαρούσι.

Κάπως έτσι, ο «δολοφόνος μπομπέρ», έγινε ξαφνικά «πνευματικά ασθενής» και «προβληματίζει», γιατί, όπως είπαμε, η αλήθεια πάντοτε βρίσκει τρόπο να λάμψει...

Δεν περιμέναμε φυσικά κάποια σοβαρή μπασκετική ανάλυση από το site, ο διευθυντής του οποίου παρουσίαζε τον Γουόκαπ ως κατωτέρου επιπέδου κλάσης και ποιότητας:

Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν, η μπασκετική αλήθεια είναι εντελώς ανάποδη από αυτό που παρουσιάζουν όσοι ανακάλυψαν το μπάσκετ στα 40 τους και δεν μπορούν να πετύχουν ούτε βαλσαμωμένο ελέφαντα.

Στη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague, η προβληματική εικόνα δεν ήταν αυτή του Ολυμπιακού, αλλά αυτή του Παναθηναϊκού, ο οποίος νίκησε δύσκολα στο μισοάδειο ΟΑΚΑ την μέτρια Μπάγερν, με τους οπαδούς να είναι έξαλλοι από τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων.

Αντίθετα, η ελπιδοφόρα και υγιής εικόνα, ήταν αυτή του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε σε ένα κατάμεστο γήπεδο (sold out) και απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ, παρότι προδόθηκε από τις απουσίες του και από το κρεσέντο της Μπαρτσελόνα στα τρίποντα και ηττήθηκε σε μία ήττα που ήταν εντός προγράμματος.

Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον «ματωμένος» στο καναβάτσο. Ο δυνάστης του τον έριξε εκεί δύο φορές. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Άλλωστε, οι ήττες από τον Ολυμπιακό είναι ρουτίνα και καθημερινότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα είναι άρρωστη και το διαπιστώσαμε και χθες στο Περιστέρι, όπου χρειάστηκε μία σφαγή για να νικήσουν με buzzer beater, ενώ κυνηγούσαν το σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Η εικόνα του Σλούκα στο ξεκίνημα της σεζόν, είναι πολύ κακή και πλέον άρχισαν και οι πόνοι στην γάμπα με ό, τι συνεπάγεται αυτό. Ο Γκάι είναι... πνευματικά ασθενής, ο Λεσόρ προβληματίζει, ο Αταμάν κατηγορεί τον Βιλντόζα δημόσια (!) ενώ στα ανώτερα κλιμάκια, η παρηγοριά στα χάδια σε γάτες μετράει αντίστροφα και η έκρηξη είναι θέμα χρόνου.

Η «πράσινη dream team» αποδεικνύεται ένα μέτριο σύνολο, επιπέδου Eurocup που κάνει τους φίλους της ομάδας να νοσταλγούν πλέον τον Λι και τον Μπέικον... Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής, είναι ο Γκριγκόνις πού ήταν ο νούμερο ένα υποψήφιος για αποχώρηση το καλοκαίρι που πέρασε...

Όταν λοιπόν βρίσκεσαι στο καναβάτσο, αλλά θέλεις να δημιουργήσεις αφηγήματα, κάνοντας κωλοτούμπες, καταντάς αστείος. Όταν υψώνεις το δάχτυλο για την ήττα του αποδεκατισμένου Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, αλλά εσένα σου κάνει πλάκα το Περιστέρι, προκαλείς γέλιο.

Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά η σεζόν προδιαγράφεται άκρως ενδιαφέρουσα και εμείς απλά συγκεντρώνουμε ποπ κορν για να απολαύσουμε τις επικείμενες εξελίξεις...

Διαβάστε επίσης

Τα «καυτά» αθλητικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών!

Τα «καυτά» αθλητικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών!

Το στραπάτσο Μπακογιάννη στην Αθήνα, η αποτυχία Βαζέχα, ο «κουβάς» του Παπαθεοδώρου, η «κιτρινόμαυρη» ήττα στη Ν. Φιλαδέλφεια, η κυριαρχία Μώραλη στον Πειραιά και το σύνδρομο της Στοκχόλμης του SDNA με τον Αυγενάκη. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τις αθλητικές προεκτάσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Εξυγίανση» στην Ελλάδα-σφαγές στην Ευρώπη: Ο Κοντονής στον Θωμαΐδη λύνει την εξίσωση και προκαλεί

«Εξυγίανση» στην Ελλάδα-σφαγές στην Ευρώπη: Ο Κοντονής στον Θωμαΐδη λύνει την εξίσωση και προκαλεί

Ο πρώην υπουργός Κοντονής αποκάλυψε στην εκπομπή του Θωμαΐδη το ρόλο του Θ. Θεοδωρίδη στην επικράτηση της «εξυγίανσης» και πλέον όλα ξεκαθαρίζουν και για τις διαιτησίες στην Ευρώπη. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει και στο τέλος του άρθρου παρουσιάζει γιατί ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να στραφεί νομικά κατά του πρώην υπουργού.

Σλούκας: Το χρήμα ρέει, αλλά η εικόνα του τρομοκρατεί το «πράσινο» στρατόπεδο

Σλούκας: Το χρήμα ρέει, αλλά η εικόνα του τρομοκρατεί το «πράσινο» στρατόπεδο

Μετά από 12 εμφανίσεις του Σλούκα με το τριφύλλι, τα φίδια ζώνουν τους φίλους του Παναθηναϊκού. Οι ήττες από τον Ολυμπιακό, οι φτωχές επιδόσεις σε πόντους, τα κρίσιμα λάθη, οι τραυματισμοί και ο τραπεζικός λογαριασμός που αυξάνεται δραματικά. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει.