Η μεγαλύτερη μαγκιά του ερασιτέχνη Ολυμπιακού που λίγοι έχουν αντιληφθεί
![Η μεγαλύτερη μαγκιά του ερασιτέχνη Ολυμπιακού που λίγοι έχουν αντιληφθεί](https://www.gavros.gr/photos/w_930px/articles/202309/sxedio_3672_.jpg)
Ένας ακόμα τίτλος βάφτηκε ερυθρόλευκος, ρίχνοντας την ΑΕΚ στο καναβάτσο του δήθεν «δικού της» αθλήματος. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την τακτική του ερασιτέχνη Ολυμπιακού που έχει οδηγήσει σε θρυλικές επιτυχίες και τη συγκρίνει με την τακτική όλων των υπόλοιπων...
Η χρονιά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό άνοιξε, ως συνήθως, με το δεξί για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σούπερ καπ στο χάντμπολ, νικώντας την ΑΕΚ στην παράταση με 26-25. Έτσι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος, κατέκτησε τον πρώτο φετινό του τίτλο (και όγδοο του τμήματος χάντμπολ), φτάνοντας τους 303 πανελλήνιους και διεθνείς τίτλους στα 5 βασικά ομαδικά αθλήματα ανδρών και γυναικών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ), με τον Παναθηναϊκό να έπεται δεύτερος με 179.
Το τμήμα χάντμπολ του Ολυμπιακού συστάθηκε το 2017 με ενέργειες της διοίκησης Κουντούρη. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει κατακτήσει 8 τίτλους (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 σούπερ καπ). Την ίδια εποχή, η ΑΕΚ έχει κατακτήσει 5 τίτλους (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 ehf cup).
Συνεπώς, από τη χρονιά ίδρυσης του τμήματος χάντμπολ του Ολυμπιακού, οι τίτλοι είναι 8-5 υπέρ των Ερυθρόλευκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2 από τα 3 πρωταθλήματα της ΑΕΚ ήρθαν, το μεν ένα στα χαρτιά λόγω πανδημίας στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό και πριν τη διεξαγωγή του μεταξύ τους αγώνα (2019/20), το δε δεύτερο τη σεζόν που ο Ολυμπιακός απείχε, λόγω καταγγελιών για τις σχέσεις της ομοσπονδίας με την ΑΕΚ και επειδή δεν είχε διαβεβαίωση από την ομοσπονδία ότι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα (περίοδος πανδημίας)(2020/21).
Αναφορικά με τους αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων σε κάθε διοργάνωση, οι νίκες είναι 17 υπέρ του Ολυμπιακού, έναντι 14 της ΑΕΚ. Άρα ο Ολυμπιακός υπερέχει της ΑΕΚ και σε νίκες, όπως επίσης και σε τίτλους από το 2017 που συμμετέχει στο Ελληνικό χάντμπολ.
Βέβαια, πριν από λίγους μήνες, έγραφαν κάποιοι ότι ο χρηματοδότης του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ, κ. Παπασταμάτης «όπου βρίσκει γαύρο, τον γλεντάει», αλλά τα έχουμε πει αυτά, η προπαγάνδα από την αλήθεια απέχουν έτη φωτός:
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση του τμήματος χάντμπολ του Ολυμπιακού, μόλις μία φορά η ΑΕΚ κατέκτησε τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό στον αγωνιστικό χώρο (στο πρωτάθλημα της σεζόν που πέρασε). Όλες τις άλλες φορές, τον τίτλο τον έπαιρνε ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ στα χαρτιά ή απόντος του Ολυμπιακού.
2017/18: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός νικώντας την ΑΕΚ στους τελικούς.
2017/18: Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός.
2018/19: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός νικώντας την ΑΕΚ στους τελικούς.
2018/19: Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός νικώντας την ΑΕΚ στον τελικό.
2019/20: Χάρτινο πρωτάθλημα στην ΑΕΚ λόγω πανδημίας, επειδή ήταν μπροστά στη βαθμολογία ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό, όταν αποφασίστηκε το lockdown, χωρίς να έχει γίνει ο αγώνας με τον Ολυμπιακό και χωρίς να γίνουν playoffs!
2020/21: Ο Ολυμπιακός δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα, λόγω καταγγελιών για τις σχέσεις της ομοσπονδίας με την ΑΕΚ και επειδή δεν είχε διαβεβαίωση από την ομοσπονδία ότι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα (περίοδος πανδημίας) και έτσι η ένωση πήρε ένα ξεκούραστο νταμπλ.
2021/22: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός νικώντας την ΑΕΚ στους τελικούς, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας.
2021/22: Η ΑΕΚ έχασε το κύπελλο στον τελικό από την Πυλαία.
2022/23: Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός αποκλείοντας την ΑΕΚ στον ημιτελικό.
2022/23: Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ νικώντας με 3-2 στους τελικούς τον Ολυμπιακό, έχοντας πλεονέκτημα έδρας.
2023/24: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το σούπερ καπ απέναντι στην ΑΕΚ.
Η επικράτηση του Ολυμπιακού σε τίτλους και νίκες έναντι της ΑΕΚ από τη σύσταση του τμήματος χάντμπολ μέχρι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, για να αναλογιστούμε το μέγεθος των ερυθρόλευκων επιτευγμάτων.
Το τμήμα χάντμπολ της Ένωσης, θεωρείται ως το μοναδικό δυνατό τμήμα της ερασιτεχνικής της, η «ναυαρχίδα» της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στα υπόλοιπα τμήματα μετά τον πρόσφατο υποβιβασμό του τμήματος βόλεϊ ανδρών και τα μεγάλα χρέη που είχε.
Το τμήμα βόλεϊ της ΑΕΚ ιδρύθηκε 12 χρόνια πριν από το αντίστοιχο τμήμα του Ολυμπιακού, μέσω συγχώνευσης με τον Γ.Σ. Ηλιούπολης. Δηλαδή έκαναν το ίδιο με αυτό που κατηγορούν τον Ολυμπιακό για τα ΙΕΚ Ξυνή:
Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός έχει κυριαρχήσει ακόμα και στο μοναδικό άθλημα που η ΑΕΚ επενδύει και στηρίζει δυναμικά, μέσω του επιχειρηματία κ. Παπασταμάτη.
Συνεχίζοντας το σκεπτικό μας, ας δούμε το παράδειγμα ενός άλλου σύλλογου. Ο Ναυτικός όμιλος Βουλιαγμένης στηρίζει δυναμικά τα τμήματα ανδρών και γυναικών στο πόλο και ασχολείται με θαλάσσια σπορ και τον υγρό στίβο, χωρίς να έχει παρουσία σε άλλα αθλήματα. Και όμως ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πόλο με 69 τίτλους στους άνδρες και 27 στις γυναίκες, όπως και στην κολύμβηση, όπου κατακτά το ένα τρεμπλ μετά το άλλο και έχει χάσει ελάχιστα πρωταθλήματα από τη δεκαετία του '60.
Πηγαίνοντας στον Παναθηναϊκό, διαπιστώνουμε ότι ο σύλλογος έχει ως ισχυρά του τμήματα, κυρίως το βόλεϊ και εσχάτως το μπάσκετ γυναικών. Τα υπόλοιπα τμήματα υφίστανται, αλλά σπανίως κάνουν πρωταθλητισμό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόλο. Και σε αυτή την περίπτωση, παρατηρούμε ότι, στα τμήματα που στηρίζει δυναμικά ο Παναθηναϊκός (βόλεϊ, μπάσκετ γυναικών), ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος σε τίτλους και νίκες, τόσο διαχρονικά, όσο και τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο ΠΑΟΚ, έχοντας στηριχθεί κατά κύριο λόγο στο ποδόσφαιρο γυναικών και δευτερευόντως στο χάντμπολ γυναικών.
Με λίγα λόγια, αυτό που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, είναι ότι οι περισσότεροι σύλλογοι της χώρας ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Επενδύουν και στηρίζουν ένα τμήμα-ναυαρχίδα και επικεντρώνονται σε αυτό. Διοχετεύουν εκεί το χρήμα που επενδύεται, είτε η ΑΕΚ στο χάντμπολ, είτε ο Παναθηναϊκός στο βόλεϊ, είτε η Βουλιαγμένη στο πόλο.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το εξωπραγματικό μοντέλο του Ολυμπιακού που έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο πολυαθλητικό οργανισμό πανευρωπαϊκά. Το μοντέλο του Ολυμπιακού δεν εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο ερασιτεχνικό άθλημα, ούτε φυσικά παραμελεί τα υπόλοιπα, αντίθετα επεκτείνεται παντού με σταθερά βήματα και κυριαρχεί.
Αρκεί να δει κανείς τον πίνακα των τίτλων του Ελληνικού ομαδικού αθλητισμού, από όπου προκύπτει καθολική και διαχρονική ερυθρόλευκη κυριαρχία (πέραν του ποδοσφαίρου) στο βόλεϊ, το πόλο και πλέον και στο χάντμπολ.
Αντίστοιχα, μία ματιά στον πίνακα των ευρωπαϊκών τίτλων των Ελληνικών συλλόγων, οδηγεί επίσης σε χρήσιμα συμπεράσματα:
Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί και εκεί, έχοντας 17 ευρωπαϊκά, πολύ πάνω από την δεύτερη Βουλιαγμένη που έχει 6, ενώ αν εστιάσουμε στα ευρωπαϊκά του ερασιτέχνη, ο Ολυμπιακός έχει 14, η Βουλιαγμένη 6 και ο Παναθηναϊκός μηδέν.
Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός παραμένει ισχυρός και στον ατομικό αθλητισμό, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα πριν από λίγους μήνες, με το τρεμπλ στο πινγκ πονγκ ανδρών (πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκό), με το πρωτάθλημα στο πινγκ πονγκ γυναικών (δεν διοργανώθηκε κύπελλο) και με το τρεμπλ στην κολύμβηση.
Άρα λοιπόν, όταν οι υπόλοιποι επενδύουν σε μεμονωμένα τμήματα, ο Ολυμπιακός επενδύει παντού, στηρίζει παντού και τους νικάει στα «αθλήματά» τους, αποδεικνύοντας γιατί είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός οργανισμός.
Αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε τρεις βασικούς παράγοντες:
Πρώτον, οι ικανότητες της διοίκησης Κουντούρη.
Δεύτερον, η στήριξη και εγγύηση του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Τρίτον, ο κόσμος του Ολυμπιακού που βάζει πλάτη στον σύλλογο, με κάθε τρόπο, όπως με τις εγγραφές μελών (περισσότεροι από κάθε άλλο σωματείο της χώρας), τις κάρτες φιλάθλου, τις κατά καιρούς εκστρατείες οικονομικής ενίσχυσης που πέτυχαν, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αποτυχημένες πρωτοβουλίες στον Παναθηναϊκό (PAO alive), κτλ.
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ-ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει λοιπόν στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, καθώς τότε η κυριαρχία απογειώθηκε και έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον εκατοστό τίτλο αυτής της εποχής στα ομαδικά αθλήματα του ερασιτέχνη (super cup Ευρώπης πόλο γυναικών). Η υποταγή του Παναθηναϊκού ήταν εντυπωσιακή, καθώς το τριφύλλι είχε μόλις 9 τίτλους την αντίστοιχη περίοδο (2010-2022). 100-9 λοιπόν.
Σήμερα, εννέα μήνες αργότερα, οι 100 τίτλοι της εποχής Μαρινάκη-Κουντούρη έχουν γίνει 109. Δηλαδή, σε αυτούς τους 9 μήνες, ο Ολυμπιακός κατέκτησε όσους τίτλους είχε κατακτήσει ο Παναθηναϊκός από το 2010 μέχρι το 2022! Εννέα τίτλοι, ένας κάθε μήνα κατά μέσο όρο...
Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, οι 9 τίτλοι της περιόδου από το 2010 στον ερασιτεχνικό ομαδικό αθλητισμό, έγιναν σήμερα 13, Συνεπώς, τα δεδομένα μεταξύ των δύο αιωνίων στα ομαδικά αθλήματα του ερασιτέχνη της εποχής Μαρινάκη-Κουντούρη, είναι αυτή τη στιγμή 109 - 13 υπέρ του Ολυμπιακού.
Η σεζόν μόλις ξεκίνησε και είναι πολλά υποσχόμενη...