Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για «άρρωστες φιλίες» και «διδακτικές ιστορίες»;

Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για «άρρωστες φιλίες» και «διδακτικές ιστορίες»;
Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:45

Οι δηλώσεις Καρυπίδη για Μαρινάκη, το απειλητικό τηλεφώνημα σε στυλ Φουσέκη, τα παραμύθια για το 2-2, ο ξεχασμένος Κουτσουπιάς, η αλήθεια για Πλατανιά και Ξάνθη, η σπέκουλα του SDNA και το ηχητικό Παπαθεοδώρου που λίγοι γνωρίζουν. Παρασκήνιο και αλήθειες από την Αθλητική διαπλοκή.

Τις τελευταίες ημέρες, η επικαιρότητα του αθλητικού παρασκηνίου σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις και τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρου Καρυπίδη και το ηχητικό ενός απειλητικού τηλεφωνήματος που παρέπεμπε περισσότερο σε φάρσα.

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης, παραχώρησε συνέντευξη στο Yellow radio, όπου ανέφερε ότι δεν είναι πλέον φίλος με τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το ισόπαλο 2-2 Ολυμπιακού-Άρη στα playoffs του προηγούμενου πρωταθλήματος και ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός θέλει να του κάνει ζημιά και τηλεφωνεί σε υπουργούς να μην του δίνουν δουλειές.

Την επομένη, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καρυπίδης κατήγγειλε στην Εισαγγελία ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που τον απείλησε, λέγοντάς του ότι «εγώ και ο χοντρός θα σε τσιμεντώσουμε»!

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, όταν το SDNA έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό του περίφημου τηλεφωνήματος. Η καταγραφή είχε γίνει εμφανώς από την πλευρά του καλούντος, καθώς η φωνή του ακουγόταν πεντακάθαρα, ενώ η φωνή του κ. Καρυπίδη ακουγόταν απομακρυσμένη. Άρα η διαρροή προς το SDNA, δεν αποκλείεται να έγινε από την πλευρά του καλούντος! Δεν το κρίνουμε αυτό, καλά κάνουν και έχουν όποιες πηγές θέλουν.

Το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος όμως, θύμισε φάρσα του θρυλικού Φουσέκη. Το μόνο που δεν ακούσαμε είναι ότι ο κ. Καρυπίδης έχει μπλέξει σε σπείρα με σπουργίτια!

Το τριήμερο κακοστημένο σόου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου με ένα από τα κλασικά παραληρηματικά κείμενα του sdna newsroom με τίτλο: «Η διδακτική ιστορία Ολυμπιακού-Άρη και η γνωστή κατάληξη όταν παίκτες δεν σεβάστηκαν τη "φιλία"».

Στο κείμενο αυτό, διαβάσαμε ότι το SDNA ξεσκέπασε με... «τρομακτικά ντοκουμέντα» την «άρρωστη» σχέση Ολυμπιακού και Άρη, ότι ο Ολυμπιακός στις φιλίες του θέλει μόνο να δίνει και γι αυτό δεν άντεξε το 2-2, ότι ο Άρης δεν παραδειγματίστηκε από τη συμπεριφορά του Ολυμπιακού απέναντι σε Πλατανιά, Ξάνθη και Πανιώνιο και διάφορα άλλα ψευδή και εμετικά.

Σήμερα η Αθλητική διαπλοκή έχει να πει πολλά...

ΤΟ SDNA ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Αφού λοιπόν έγινε λόγος για τις σχέσεις Ολυμπιακού-Άρη, τις οποίες ξεσκέπασε το SDNA με... «τρομακτικά ντοκουμέντα», θα γυρίσουμε για αρχή το χρόνο 16 μήνες πίσω. Τον Μάιο του 2022, ο Άρης υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για τα play offs του πρωταθλήματος, ενώ ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο.

Τότε λοιπόν, το ίδιο site, σε ένα όργιο άρθρων, μιλούσε για τον Ολυμπιακό που κατεβαίνει με τα δεύτερα, αλλά και για «Μαλαισία» και «αλλοιώσεις», αφήνοντας υπονοούμενα ότι ο αγώνας είναι στημένος για να νικήσει ο Άρης που χρειαζόταν τους βαθμούς:

Τότε ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 0-1 και το βούλωσαν. Ο Κώστας Καραπαπάς ξεκαθάρισε ότι ο Ολυμπιακός θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του site και την επόμενη μέρα, ο ίδιος ο διευθυντής του SDNA, με κείμενό του, προσπαθούσε αμήχανα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Όταν λοιπόν, έχετε ξεφτιλιστεί τόσο δυνατά στο θέμα των σχέσεων Ολυμπιακού και Άρη, με τι μούτρα έχετε σήμερα το θράσος να μιλάτε και να αυτοπροσδιορίζεστε ως «το μέσο που ξεσκέπασε την άρρωστη σχέση» των δύο ομάδων;

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2-2

Το αφήγημα αναφέρει ότι οι σχέσεις Ολυμπιακού και Άρη δήθεν χάλασαν μετά το ισόπαλο 2-2 στα play offs του περασμένου πρωταθλήματος στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Με λίγα λόγια, υπαινίσσονται ότι ο Άρης έκοψε βαθμούς από τον Ολυμπιακό και ο Μαρινάκης θύμωσε. Αλήθεια αυτό δεν είχε συμβεί και προγενέστερα;

Στις 18/09/2022, ο Άρης είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 2022/23. Γιατί δεν χάλασαν τότε οι σχέσεις;

Επίσης, στις 06/03/2022, ο Άρης είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της σεζόν 2021/22 και του έσπασε το αήττητο. Γιατί ούτε τότε είχαν χαλάσει οι σχέσεις των δύο συλλόγων;

ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΙ ΕXEI ΣΥΜΒΕΙ

Ας περάσουμε όμως και την ουσία. Μεταφερόμαστε στις 8 Μαΐου 2023, δηλαδή πριν από 4 μήνες. Ο Παναθηναϊκός χάνει στο γήπεδο Καραϊσκάκη με το γκολ του Ρέαμπτσιουκ, ενώ ο Άρης χάνει από την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθούσε η τυπική τελευταία αγωνιστική με το ΑΕΚ-Βόλος στη Ν. Φιλαδέλφεια για τη φιέστα του πρωταθλήματος.

Την επομένη, 9 Μαΐου, ο διευθυντής του SDNA Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Control» του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης «Libero». Εκεί έγινε ο εξής διάλογος με τον παρουσιαστή της εκπομπής:

Παρουσιαστής: Δεν νομίζω να κάνει καμία γκέλα η ΑΕΚ με τον Βόλο τελευταία αγωνιστική.
Παπαθεοδώρου: Και να θέλει η ΑΕΚ να την κάνει δεν θα την αφήσει ο Βόλος, μην ανησυχείς! Σαν το χθεσινό με τον Άρη. Και να ήθελε η ΑΕΚ και να προσπαθούσε, θα ήταν λίγο δύσκολο απέναντι σε αυτό τον Άρη.
Παρουσιαστής: Πολύ καλός ήταν ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο.
Παπαθεοδώρου: Ναι, ναι... Απλά έκανε μεταγραφή μέσα στα play offs ο Άρης.
Παρουσιαστής: Εντάξει, αφού χωρίσανε, μάζεψε τα πράγματά του, πήγε αλλού, έτσι είναι αυτά.
Παπαθεοδώρου: Σαν το τραγούδι... Κι αφού χωρίσαμεεε...
Παρουσιαστής: Και του Πάριου, «τα μάζεψα τα πράγματα...»
Παπαθεοδώρου: «...κι έφυγα από το σπίτι»... Αλλά πήγε σε άλλο!

Ακούστε από το 03:36 μέχρι το 04:30:

Άρα λοιπόν, ο ίδιος ο κ. Παπαθεοδώρου, είχε αναφέρει από τον Μάιο, ότι ο Άρης «πήγε στο σπίτι της ΑΕΚ». Συνεπώς, κανένας Ολυμπιακός δεν εξοργίστηκε από το ισόπαλο 2-2 του Καραϊσκάκη. Απλούστατα, ο Άρης δεν είχε καμία σχέση με τον Ολυμπιακό (εξ ου και νίκησε τους Ερυθρόλευκους στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη και πούλησε τον Ιανουάριο τον Μαντσίνι στον Παναθηναϊκό) και στη συνέχεια, αποφάσισε, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, να ενταχθεί στο στρατόπεδο της ΑΕΚ.

Πώς γίνεται να χάλασαν οι σχέσεις των δύο ομάδων λόγω του ισόπαλου 2-2 στις 2 Απριλίου, όταν δυόμιση μήνες πριν, στις 25/01/2023, είχε αναρτηθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στον αγώνα κυπέλλου Άρη-Ολυμπιακού, ένα πανό τεραστίων διαστάσεων, στο οποίο έβριζαν τις μητέρες όλων των Ολυμπιακών, με ανοχή της ΠΑΕ Άρης;

Επίσης, στη συνέντευξή του στο Yellow radio προ 4 ημερών, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης ανέφερε ότι έχει πλέον καλές σχέσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και η ένταση έχει τελειώσει:

Θέλετε να θυμηθούμε την ένταση που υπήρχε με τον Μελισσανίδη και πέρασε;

Είχε καταγγείλει λοιπόν το 2021 ο Καρυπίδης, ότι ο Μελισσανίδης τον απείλησε ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν θα μπούμε στην ουσία, και άλλοι έλεγαν ότι ο Μελισσανίδης απειλούσε κάποιον ότι θα του φορέσει μαύρη γραβάτα. Δεν τα ασπαζόμαστε αυτά, δεν τα πιστεύουμε. Το πολύ-πολύ κανένα ζούληγμα καρυδιών και μέχρι εκεί.

Ο Καρυπίδης λοιπόν είχε κάνει τόσο σοβαρή καταγγελία πριν από δύο χρόνια και σήμερα δηλώνει ότι η ένταση με τον Μελισσανίδη ξεπεράστηκε και έχει καλές σχέσεις μαζί του, αλλά... αισθάνθηκε προχθές ανησυχία από κάποιον απόγονο του Λέντη ή του Φουσέκη...

Η παράνοια ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς αποδεικνύεται ότι σταθερά ο Άρης έκοβε βαθμούς από τον Ολυμπιακό και ξαφνικά, σύμφωνα με τον Παπαθεοδώρου εντάσσεται στο άρμα της ΑΕΚ. Τι συνέβη;

Σύμφωνα με τη λογική Παπαθεοδώρου, ο Άρης έκοψε βαθμούς από τον Ολυμπιακό με το 2-2, ο Μαρινάκης θύμωσε και η φιλία Ολυμπιακού-Άρη τελείωσε. Αλλά με τη λογική σας, γιατί να κόψει ο Άρης βαθμούς από τον Ολυμπιακό; Αφού η φιλία τους ήταν «άρρωστη», όπως είπατε, σωστά;

Πώς γίνεται λοιπόν μία... «άρρωστη φιλία», όπως είναι το νέο αφήγημα, να κόβει βαθμούς σε ένα κρίσιμο παιχνίδι και στη συνέχεια να εντάσσεται σε άλλο στρατόπεδο; Μήπως δεν υπήρξε ποτέ η άρρωστη φιλιά και όλα τα άλλα αισχρά υπονοούμενα που κατά καιρούς έχουμε διαβάσει;

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ:
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ» ΜΙΑ «ΑΡΡΩΣΤΗ» ΦΙΛΙΑ

Όταν η ιστορία της ομάδας της καρδιάς σου, είναι στιγματισμένη από σκιές, δεν πρέπει να προκαλείς. To sdna newsroom προκάλεσε, με την αναφορά του στο 2-2 του περασμένου Απριλίου:

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της παράνοιας του συγκεκριμένου επιχειρήματος, θα θυμηθούμε μία ιστορία από το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα από το 1997.

Στα χρόνια των 80s και των 90s, στις... αγνές Κυριακές που κάποιοι έκλεψαν, ο ίδιος ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ δήλωνε:

-«Αδελφά σωματεία ΟΦΗ και ΠΑΟ».
-«Γουστάρουμε και καθόμαστε να χάνουμε από τον ΠΑΟ».
-«Τιμή μου και καμάρι μου να είμαι τσάτσος του Βαρδινογιάννη».

Για χρόνια ολόκληρα ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετική παράδοση αποτελεσμάτων απέναντι στον ΟΦΗ, ενώ ο Ολυμπιακός είχε εννέα (!) ολόκληρα χρόνια να νικήσει στο Ηράκλειο! Συμπτωματικά ήταν αυτά, σωστά;

Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ιστορία από το 1997, όταν ο ΟΦΗ πήρε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, με το ιστορικό γκολ του Κουτσουπιά που έδωσε στον ΟΦΗ το ευρωπαϊκό εισιτήριο και το στέρησε από τον Παναθηναϊκό. Το 2015, μία συνέντευξή του στο Gazzetta, ήταν κατατοπιστική.

Στην εισαγωγή της συνέντευξης, το Gazzetta χαρακτηρίζει «κοσμοϊστορικό» το ότι ο ΟΦΗ είχε κόψει την Ευρώπη από τον Παναθηναϊκό, «λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 2 συλλόγων», αλλά ο σκόρερ του ιστορικού γκολ του ΟΦΗ «βρέθηκε εγκλωβισμένος με την καριέρα του να μπαίνει σε περιπέτειες» και τον προπονητή του ΟΦΗ «να τον θέτει σε καραντίνα»:

Ο Κουτσουπιάς ανέφερε στη συνέντευξή του ότι δεν περίμενε ότι το γκολ που είχε βάλει στον Παναθηναϊκό, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του:

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα...

Αν όντως ο Άρης ήταν παράρτημα, θα συνέβαινε ό,τι είχε συμβεί στην περίπτωση Κουτσουπιά το 1997. Ο άνθρωπος χάρισε με το γκολ του το ευρωπαϊκό εισιτήριο στον ΟΦΗ και το στέρησε από τον Παναθηναϊκό. Αντί να βιώσει στιγμές δόξας, ο προπονητής του τον έβαλε σε καραντίνα και η καριέρα του σχεδόν καταστράφηκε.

Αυτά συνέβαιναν όταν κάποιος δεν σεβόταν τη φιλία στις πραγματικά «άρρωστες» φιλικές σχέσεις. Οπότε, όταν μιλάτε για το 2-2 και χαρακτηρίζετε «άρρωστες» τις σχέσεις που είχαν Ολυμπιακός και Άρης, μόνο να βάλει τα γέλια μπορεί κανείς!

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Εδώ, σας εγγυώμαστε ότι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Είχαμε την επανάληψη του γνωστού αφηγήματος ότι όποιος μπλέκει με τον Ολυμπιακό, καταστρέφεται. Τα είχαμε διαβάσει και παλιότερα:

Αλήθεια, πότε «καταστράφηκαν» ο Πλατανιάς και η Ξάνθη; Όταν έμπλεξαν με τον Ολυμπιακό; Ή μήπως όταν έμπλεξαν με τον ΠΑΟΚ;

Καταρχάς, σε ό, τι αφορά τον Πλατανιά, η ομάδα των Χανίων υποβιβάστηκε το 2017, όταν είχε φιλικότατες σχέσεις με τον ΠΑΟΚ και ήταν στα μαχαίρια με τον Ολυμπιακό. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι 24 ώρες πριν «θυμηθούν» οι παίκτες του Πλατανιά να καταγγείλουν ότι έναν μήνα πριν, τους είχαν χτυπήσει στο Καραϊσκάκη, είχε προηγηθεί συνάντησή τους με στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Όλως τυχαίως, οι καταγγελίες προέβλεπαν ποινή -6 βαθμών για τον Ολυμπιακό και αν αυτό συνέβαινε, ο ΠΑΟΚ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία:

Αλλά και για την Ξάνθη, πότε ήρθε ο υποβιβασμός και η καταστροφή; Όταν είχε καλές σχέσεις με τον Ολυμπιακό ή όταν είχε καλές σχέσεις με τον ΠΑΟΚ; Μήπως έχουμε ξεχάσει τον σερβιτόρο ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη που ξαφνικά βρήκε 10 εκατομμύρια ευρώ και αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας; Μήπως είναι τυχαίο ότι, όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση, συνέπεσε χρονικά η εξαφάνιση του Ιβάν Σαββίδη από τη χώρα; Μήπως η Ξάνθη υποβιβάστηκε ακριβώς λόγω των δικαστικών αποφάσεων για την υπόθεση των σχέσεών της με τον ΠΑΟΚ;

Ακόμα πιο πρόσφατα, αμφισβητήθηκε από κανέναν ότι Λεβαδειακός και Κομπότης είχαν άριστες σχέσεις με Παναθηναϊκό και Αλαφούζο; Ποια ήταν η κατάληξη; Υποβιβασμός για τον Λεβαδειακό. Τελικά καταστρέφονται όσοι «μπλέκουν» με τον Ολυμπιακό ή απλά εσείς δεν θέλετε να έχει καμία ομάδα σχέσεις με τον Ολυμπιακό;

Κλείνοντας, να πούμε και κάτι άλλο: Μιλήσατε για «φιάσκο» στην υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας του τερματοφύλακα του Άρη Μάριου Σιαμπάνη πριν τον αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ το 2020. Το ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε πρώην στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την υπόθεση, το είχατε διαβάσει; Μήπως το πραγματικό φιάσκο ήταν οι αρλούμπες που γράφατε για τη μεταγραφή Ρόουζ και οι γελοιότητες περί «transfer bridge» με τις οποίες δεν ασχολήθηκε άνθρωπος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη FIFA, ούτε πουθενά; Μήπως ήταν φιάσκο και η τελεσίδικη καταδίκη του διευθυντή σας για συκοφαντική δυσφήμιση;

Τα πράγματα είναι απλά: Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα που ξεφτιλίζουν την επιχειρηματολογία σας, ενώ το αρχείο της Αθλητικής διαπλοκής είναι πλούσιο. Η δε μνήμη μας, ισχυρή. Όσο γράφετε εμετικά ψέματα, τόσο πιο δυνατά θα τα αναδεικνύουμε και θα σας εκθέτουμε στο πανελλήνιο...

ΥΓ: Η Αθλητική διαπλοκή είχε παρουσιάσει τις γελοιότητες που είχαν γραφτεί κατά καιρούς στην υπόθεση των σχέσεων Ολυμπιακού-Άρη σε ένα από τα πρώτα της άρθρα στην παρούσα στήλη στο Gavros.gr. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Η «αντιγαυροσύνη» δεν δίνει τιμή ούτε αξιοπρέπεια στους συκοφάντες

Η «αντιγαυροσύνη» δεν δίνει τιμή ούτε αξιοπρέπεια στους συκοφάντες

Πόσο πονάνε κάποιοι που ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος προορισμός; Πόσο «τρελαίνονται» που οι παίκτες αγαπάνε αυτή την ομάδα, θυσιάζοντας ακόμα και χρήματα; Πόσο πολύ τους «τσούζει» η «γαυροσύνη»; Γιατί θυμήθηκαν ξαφνικά τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο; Η Αθλητική διαπλοκή έχει τις απαντήσεις.

Μετά το πετσόκομμα της χρονιάς, ο πανικός πλέον ξεχειλίζει...

Μετά το πετσόκομμα της χρονιάς, ο πανικός πλέον ξεχειλίζει...

Στην ΑΕΚ, οι οπαδοί «βράζουν» με τον Μελισσανίδη, στον ΠΑΟΚ ο Ντεσπόντοφ βγήκε «ξινός», στον ΠΑΟ ακόμα παρακαλάνε για φορ και ο Μαρινάκης χωρίς Τσάμπιονς λιγκ, φέρνει την αφρόκρεμα. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τις αντιδράσεις από τη μεταγραφή Ποντένσε στις άλλες ομάδες και την αποδόμηση των αφηγημάτων.

Ο Ντεσπόντοφ, οι κωλοτούμπες και η πραγματικότητα στον πλανήτη ΠΑΟΚ

Ο Ντεσπόντοφ, οι κωλοτούμπες και η πραγματικότητα στον πλανήτη ΠΑΟΚ

3,5 εκατομμύρια για τον Ντεσπόντοφ. Όσα και τα χρόνια εξαφάνισης του Σαββίδη. Η σπέκουλα κρύβει πίσω της ένα καζάνι που «βράζει». Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει την αλήθεια για τον πόλεμο που μαίνεται στον δικέφαλο του βορρά και για τις μεταγραφές Σολμπάκεν-Ντεσπόντοφ.